A Citalopram biztonságos a terhesség alatt

A citalopram egy antidepresszáns, amely a szelektív szerotonin-visszavétel gátlók csoportjába tartozik. Ezt főleg pánikrohamok és szorongásos zavarok kezelésére használják, és a szerotonin, az agyban lévő vegyi anyag szintjének megváltoztatásával működik..

citalopram terhesség alatt

Citalopram terhesség alatt:

Sok nő kíváncsi arra, hogy az antidepresszánsok szedése biztonságos -e a terhesség alatt. A citalopram terhesség alatt történő bevétele kétélű kard. A gyógyszer szedése fenyegetést jelenthet a baba számára, de ha nem veszi be, az akadályozhatja a jólétét. Vannak nők, akiknek nagyon szükséges a Citalopram szedése terhesség alatt. Ez azért van, mert a terhesség különböző típusú hormonokat indít el a szervezetében, és ilyen helyzetben nagy szükség van egy antidepresszánsra, hogy a legjobban tartsa magát és jól érezze magát.

A terhesség alatti depresszió kezelése nagyon fontos, mert valószínűleg negatív hatással lesz gyermekére. A terhesség alatti kezeletlen depresszióról ismert, hogy számos új problémát vet fel; mint a várandós anya, az alkoholhoz és a dohányzáshoz fordulhat, hogy megakadályozza depresszióját, a dohányzás és az ivás pedig változatlanul rossz a gyermek számára. Vannak olyan antidepresszánsok, amelyek nagyon biztonságosak a terhesség alatt, és vannak olyanok, amelyek károsak az anyára vagy az anyára nézve gyermek.

A Citalopram biztonságos a terhesség alatt? Erre a legjobban úgy lehet válaszolni, ha egyensúlyoznak az előnyök és a kockázatok között. Ennek a gyógyszernek a bevétele miatt a gyermekben valószínűleg születési rendellenességek előfordulásának valószínűsége nagyon kicsi, ezért a legtöbb esetben az anyák egészsége és jóléte elsőbbséget élvez. Mivel a gyermek belső szerveinek nagy része a terhesség első 12 hetében alakul ki, ez az a nagy kockázatú időszak, amikor bármely gyógyszer nagy valószínűséggel befolyásolja gyermekét. Ha ebben az időszakban véletlenül fogyaszt Citalopram -ot, akkor jobb, ha először konzultál orvosával.

beremen-052314-akp

A gyógyszerek ilyenkor történő bevitele általában kevés születési rendellenességhez vezet, mint például: szívhibák, azonban az esetek azt mutatták, hogy a Citalopram -ot terhesség alatt szedő nők normális szívű csecsemőket szülnek. Az antidepresszánsok emésztési és húgyúti rendellenességeket is okozhatnak az újszülöttben, és időnként akár egy fokkal is magasabbra fordulhatnak, és a baba szem- és végtaghibát okozhat.

A gyermekeknél mozgási és figyelemhiány is kialakulhat, valamint tanulási és gondolkodási zavarok. A citalopram azonban nem ismert, hogy a vetélés kockázatát okozza a gyógyszert fogyasztó nőknél, de nem ismert, hogy halvaszületést okoz.

Ha már szedte a Citalopram -ot terhesség alatt, akkor a legjobb, ha erről tájékoztatja orvosát, és rábízhatja, hogy eldöntse, szüksége van -e az adott gyógyszerre, vagy sem. Ha azonban már terhes, ne hagyja abba hirtelen a Citalopram szedését, mivel ez katasztrofális lehet Önnek és gyermekének. Ne változtassa meg a gyógyszert orvosa előzetes engedélye nélkül.

Kérjen orvosi segítséget, mielőtt bármilyen gyógyszert fogyaszt. Gyermeke jóléte szempontjából nagyon fontos, hogy orvosa folyamatosan tájékozódjon arról, hogy mit fogyaszt. A citalopram szedése nem feltétlenül igényli a baba további megfigyelését, de jobb, ha biztonságban vagyunk, mint sajnáljuk. Mindazonáltal elkerülhető, hogy ebben az esetben fokozatosan hagyja abba a gyógyszer szedését (ebben az esetben a Citalopram), ahelyett, hogy egy alkalommal teljesen leállítaná. Nem áll fenn a teherbeesés kockázata, ha egy nő citalopramot fogyaszt, és a gyermek sem érintett, ha az apa hajlamos fogyasztani ezt a gyógyszert.