Kenyér a terhesség alatt: 11 kevésbé ismert fantasztikus egészségügyi előny

Van egy híres mondás a terhességről: „Akár első anyuka vagy, akár terhes a második gyermekével (vagy harmadik vagy több), ez a kilenc hónap kétségkívül csodálatos és életet megváltoztató élmény.” Ez alatt a kilenc hónap alatt a terhes hölgy különböző típusú hangulatingadozásokat tapasztal, vegyes érzéseket, hogy mit és mit nem szabad enni. A születendő babával szemben hirtelen védő hozzáállás kezd kialakulni a kismama által követett étrend tekintetében. Kétségei lesznek azonban abban, hogy milyen ételeket kell enni ahhoz, hogy ezeket a plusz tápanyagokat és táplálékot adja a benne lévő babának. Az egyik ilyen étel, ahol kétség merül fel, a „Kenyér” -ről szól. Szakértők szerint a terhesség alatti kenyérfogyasztás teljesen biztonságos, feltéve, hogy korlátozott mennyiségben kell fogyasztani, valamint a kenyér típusát is. Itt, ebben a cikkben tudni fogjuk, hogy milyen kenyérfajta előnyös a terhes nők számára.

Kenyér a terhesség alatt

Biztonságos a kenyérfogyasztás terhesség alatt?

A piacon általában kapható fehér kenyér lisztet vagy maidát tartalmaz. Ez a maida zsírt és glutént tartalmaz, amelyek túlzott fogyasztása káros a terhes nőre és a születendő babára. De a búzakenyér vagy a barna kenyér, amely magas a fehérjékben és vitaminokban, egészséges és teljesen biztonságos mind a születendő baba, mind a terhes nő számára.

Táplálkozási értékek a kenyérben:

A kenyér, amely minden háztartásban jellemző reggeli, nagy tápértékű. Ez az oka annak, hogy a kenyeret különféle formában fogyasztják, például lekváros kenyeret, kenyeret és tejet, pirított kenyeret vajjal és kenyér omlettet. Íme néhány kenyér tápértéke.

A) Szénhidrátok:

Ezek képezik a kenyér elsődleges részét, amely a terhes nők erőforrása. A kenyérben található szénhidrátoknak is kevesebb a glikémiás indexük, ami egészségesnek tekinthető.

B) Fehérje:

A fehérje a második alapvető tápanyag a búzakenyérben. A fehérjék létfontosságúak a születendő baba egészséges fejlődéséhez.

C) Szál:

A búzakenyér meglepő módon megfelelő mennyiségű élelmi rostot tartalmaz. Ez elősegíti a szív megfelelő működését, és fenntartja a koleszterinszintet is, amely egészséges állapotot ér el a terhesség alatt.

D) Búzacsíra:

A teljes kiőrlésű kenyér búzacsírát tartalmaz, amely E-vitaminnal, omega-3 zsírsavakkal és folsavakkal gazdagodik.

A kenyérfogyasztás egészségügyi előnyei a terhesség alatt:

1. Fokozza az emésztést:

A teljes kiőrlésű kenyér rosttartalommal dúsított, ami elősegíti az emésztést. Ez pedig segít fenntartani a rendszeres bélmozgást, és csökkenti a hasmenést és a székrekedést terhes nőknél.

2. Fenntartja a koleszterinszintet:

A búzakenyérben található élelmi rost gondoskodik a vér koleszterinszintjéről, ezáltal a szív egészséges állapotban marad.

3. Szabályozza a vérnyomást:

A terhesség alatt a nők gyakran szenvednek ingadozó vérnyomástól. Mind a magas, mind az alacsony vérnyomás egészségtelen a terhes hölgy és a születendő baba számára. A búza és a többszemű kenyér rostot tartalmaz, amely segít fenntartani a szervezet koleszterin- és trigliceridszintjét, ezáltal szabályozza a vérnyomást a terhesség alatt.

4. Szabályozza a vércukorszintet:

A terhesség alatt néha megnő a cukorszint, ami terhességi cukorbetegséget okoz. A búzakenyér fogyasztása szabályozhatja a vércukorszintet, mivel ez a kenyér rostban gazdag, ami felelős a vércukorszint fenntartásáért.

5. Kalciumban gazdag ételek:

A teljes kiőrlésű kenyér mérsékelt mennyiségű kalciumot tartalmaz. A kalcium elengedhetetlen a terhes nő és a születendő baba számára. Ez elősegíti az anya méhében lévő baba megfelelő növekedését és fejlődését.

6. C -vitamin tartalma:

A teljes kiőrlésű kenyér állítólag C -vitamint is tartalmaz. A C -vitamin képes megelőzni a hiányosságokat, és felelős az immunitás erősítéséért, ami elengedhetetlen a terhesség alatt.

7. Megakadályozza az epekő kialakulását:

A búzakenyér rostban gazdag, ami felelős az emésztőrendszer működésének javításáért és az epekő kialakulásának megakadályozásáért.

8. Fenntartja az anyagcserét:

A teljes kiőrlésű kenyér B-vitaminban, niacinban, tiaminban és riboflavinban gazdag. Mindezek az elemek a B-komplex vitamin csoportba tartoznak, amely alapvető szerepet játszik a folyamatok ésszerűsítésében és a szervezet anyagcseréjének fenntartásában.

9. Csökkenti az asztma kockázatát:

A terhesség alatt néhány kismama légzési kellemetlenségeket tapasztalhat, sőt asztmában is szenvedhet. A teljes kiőrlésű kenyér fogyasztása csökkentheti az asztma vagy a légzési kellemetlenségek tüneteit.

10. Azonnali energia:

A teljes kiőrlésű búza és a több szemes kenyér gazdag búzában és gabonában, amelyek tele vannak fehérjékkel és vitaminokkal. A kenyérben található búza erőt ad az izmoknak és a csontoknak, és azonnali energiát biztosít a terhesség alatt. Ha vészhelyzetben egy vagy két szelet kenyér van, előnyös a terhes nők számára.

11. Megelőzi a preeklampsziát:

A preeklampszia a magas vérnyomás állapota, amely az utolsó trimeszterben jelentkezik. Ilyen helyzetekben a baba előre éretten születhet, és néha még az anya is görcsrohamokban szenvedhet. Napi két szelet barna kenyér elfogyasztása megelőzheti a preeklampsziát, mivel fenntartja a vérnyomást a tésztában lévő magas rosttartalom miatt.

Mellékhatások:

Eltekintve a kenyérben található tápértékektől, de ha ezt a kenyeret túlzott mennyiségben fogyasztják, megvannak a maga mellékhatásai.

  • A kenyérben van egy glutén nevű fehérje összetett formája, amelyet nehéz megemészteni. Ezért a felesleges kenyér emésztési problémákat okozhat, például székrekedést és hasmenést.
  • A kenyér amilopektin A -t tartalmaz, amely felelős a vércukorszint növeléséért. Túlzott fogyasztása esetén fennáll a cukorbetegség esélye.

Különféle kenyérfajták állnak rendelkezésre a piacon. A kismama megzavarodhat, hogy melyik kenyeret válasszon. Itt megvitatjuk, hogy milyen kenyeret kell enni a terhesség alatt.

  1. A legfontosabb kenyér a teljes kiőrlésű kenyér. Ez gazdag rosttartalomban, ezért nagyon előnyös.
  2. A többmagvas kenyér egy másik fajta, amely előnyös a terhes hölgyek számára a benne található különféle gabonafélék miatt.
  3. Amennyire lehetséges, próbálja meg elkerülni a fehér kenyér túlzott fogyasztását a terhesség alatt a benne lévő zsír és glutén miatt.
  4. Más kenyérfajták közé tartozik a fokhagymás kenyér, a banánkenyér, a rozs és a kovászos kenyér, amelyek fogyaszthatók, de mérsékelt mennyiségben.

Ha a terhesség előtt szokás kenyeret enni reggelire, akkor a legjobb, ha csökkentjük a fehér kenyér fogyasztását korlátozott mennyiségben a benne lévő glutén miatt, ami súlyos székrekedési problémákat okozhat. A fehér kenyér elkerülésének egyik módja a barna kenyér választása, amely egészségesebb a terhesség alatt és hosszú távon is. Ne felejtse el konzultálni a táplálkozási szakemberrel, mielőtt bármilyen változtatást végez az étrendjén.

Gyakran ismételt kérdések és válaszok:

Q1. Melyik a legjobb kenyér a terhesség alatt??

Válasz: A barna kenyér vagy a búzakenyér vagy a többmagvas kenyér a legjobb fogyasztható terhesség alatt a bennük található tápértékek miatt.

Q2. Biztonságos kenyeret enni szoptatás alatt?

Válasz: Igen, teljesen biztonságos kenyeret enni a terhesség alatt, feltéve, hogy korlátozott mennyiségben kell fogyasztani. A búzakenyér nagyon biztonságos enni szoptatás alatt.

Q3. Mennyi kenyeret kell enni egy terhes nőnek?

Válasz: Egy kismama mérsékelt mennyiségben, azaz 2-3 szelet kenyeret fogyasszon. A kenyér túlzott fogyasztása emésztési problémákhoz vezethet.

Jogi nyilatkozat: A cikkben található tartalom csak általános tájékoztató jellegű. Nem kezelhető az orvos vagy más egészségügyi szakember orvosi tanácsának helyettesítőjeként. Nem vállalunk felelősséget semmilyen betegségért, amely Önnel történt. Kérjük, mindig konzultáljon egészségügyi szakemberével, ha bármilyen módon aggódik egészsége valamely vonatkozása miatt.