Pajzsmirigy a terhesség alatt: okok, tünetek, kezelés és nem!

Észrevesz hirtelen változásokat a testében – mentálisan és fizikailag is a terhesség alatt? Gyakran rosszkedvű vagy? Van hirtelen súlygyarapodása vagy fogyása? Akkor lehet, hogy a pajzsmirigy! A pajzsmirigy a terhesség alatt a legtöbb nő leggyakoribb állapota. A két pajzsmirigybetegség – a hypo és a hyperthyreosis meglehetősen elterjedtek, és könnyen kezelhetők és szabályozhatók.

Ha a terhesség alatt pajzsmirigyhormonban szenved, mindent szeretne tudni annak működéséről, hogyan kell vigyázni, párbeszédet folytatni, megelőzni és kezelni a hormont, és tovább olvasni!

Pajzsmirigy terhesség alatt

Mi a pajzsmirigy, és hogyan befolyásolja a pajzsmirigyhormon a terhességet?

A népi nevén pajzsmirigyhormon -rendellenesség, a betegségek közé tartozik a hypothyreosis és a hyperthyreosis. Elég gyakoriak és rendszeresen megtalálhatók terhes nőknél. A pajzsmirigy a nyakon található szerv, amely szabályozza az anyagcserét, az idegrendszert és a szívet.

Míg a vizsgálatok azt mondják, hogy a nők körülbelül öt vagy több százaléka általában pajzsmirigybetegséget szerez a terhesség alatt (1), a megfelelő és szabályozott vagy kiegyensúlyozott hormon szükséges az egészséges anyához és magzathoz. Tekintettel arra, hogy a baba tökéletes hormonokra támaszkodik az agy és az idegfejlődés szempontjából, a magzat pajzsmirigyét befolyásolhatja az anya kóros pajzsmirigy -szintje.

De miért látják a terhes anyák gyakran a pajzsmirigy -szintjük emelkedését? A két terhességi hormon, az ösztrogén és az emberi koriongonadotropin (hCG) gyakran hozzájárul a kóros szinthez. Javasoljuk, hogy rendszeresen végezzen vizsgálatokat annak megállapítására, hogy fennáll-e a leendő anya állapota. Kezelés nélkül számos nehézség léphet fel, mint például a méhlepény elszakadása, vetélés, növekedési korlátozás stb.2).

Tájékoztasson mindent a terhes nők pajzsmirigy -típusairól, amelyek előfordulhatnak, és hogyan kell kezelni őket.

Melyek a pajzsmirigy -állapotok fő típusai a terhesség alatt?

Amint azt korábban említettük, a terhesség fő időtartamának két típusa létezik. A pajzsmirigy -rendellenességek két típusa ismert, (3).

Hypothyreosis:

A pajzsmirigy alulműködésben, más néven alulműködő pajzsmirigyben a felnőtt pajzsmirigyhormonja hiányos. Hashimoto -betegségnek vagy autoimmun rendellenességnek is nevezik, amely a pajzsmirigy gyulladását okozhatja. Itt a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont. Gyakran előfordul, hogy leginkább azok a nők érintik, akiknél már korábban diagnosztizálták a betegséget, vagy azok is, akiknek családjában már volt ilyen betegség..

Hyperthyreosis:

A hyperthyreosis a pajzsmirigy túlműködését jelenti. Itt a mirigy több pajzsmirigyet termel, mint amennyi a szervezethez és az anyagcseréhez szükséges. Ezentúl ez az állapot felgyorsítja a szervezet anyagcseréjét. Grave-betegségnek is nevezik a kismamákat, vagy a terhesség alatt.

Tudjon meg most mindent a pajzsmirigyről a terhes nők számára, hogyan diagnosztizálhatja őket, az okokat és a kezelést.

Hypothyreosis terhesség alatt:

Amint láttuk, a terhes anya hipotireózisának esete az, amikor a szervezet nem termel elegendő vagy szükséges hormont. Ez lassúságot, lassú szellemi és fizikai erőnlétet, valamint általános egészségi állapotot okozhat. Ennek számos oka és következménye lehet, és a tünetek több nő esetében is eltérő mértékben változnak a testük változásaitól függően. A hipotireózis okai, tünetei és diagnózisa a terhesség alatt a következők:4),

Okoz:

A pajzsmirigy leggyakoribb és leggyakoribb oka a terhesség alatt (hipotireózis) a Hashimoto -kór. Ez az autoimmun betegség az immunrendszert támadja meg, és antitesteket termel a pajzsmirigy ellen.

A hypothyreosis másik gyakori oka szintén a súlyos gyógyszeres kezelés vagy a túlműködő pajzsmirigy kezelés. Azok, akiknek családtörténete vagy korábbi pajzsmirigy -rendellenessége van, gyakran újra előidézhetik az állapotot.

Tünetek:

Bár a tünetek nem minden terhes nőnél azonosak, a terhesség alatti pajzsmirigy -betegség leggyakoribb tünetei közé tartozik,

 • Fáradtság és a test energiájának hiánya
 • Záródó szemhéjak
 • Súlygyarapodás vagy nehézsúly változás
 • Székrekedés
 • Duzzadt arc
 • Ízületi fájdalom
 • Száraz vagy durva bőr és haj
 • Izomgörcsök
 • A lassú pulzus aggodalmak
 • Fájdalom a kéz közelében
 • Szorongás és zavartság

A fent felsorolt ​​tünetek nem feltétlenül jelennek meg azonnal, és néha nehéz észrevenni őket. A legtöbb hölgy és terhes anya kimarad a pajzsmirigybetegség korai szakaszából, mivel nincsenek nyilvántartások vagy tünetek.

A hypothyreosis hatása a terhes hölgyre és a babára:

A hypothyreosisnak számos káros hatása lehet a terhes anyára. Ha nem diagnosztizálják vagy kezelik időben, ezek a pajzsmirigy- és terhességi szövődmények magukban foglalják a vetélést, izomfájdalmat és rendkívüli gyengeséget, pangásos szívelégtelenséget, méhlepény-rendellenességeket, preeklampsziát és szülés utáni vérzést vagy vérzést. Ezek a pajzsmirigy -problémák a terhesség alatt fokozódhatnak, ha súlyos hypothyreosis probléma van.

Kritikus hatások lehetnek a magzatra és a baba fejlődésére is. A baba agya és fizikai fejlődése a pajzsmirigy tökéletes működésétől függ. Ha nem ismerik fel, neurológiai, kognitív és egyéb fejlődési rendellenességek lehetnek a baba számára (5).

Hogyan diagnosztizálható:

Általában az egészségügyi szolgáltató vagy az endokrinológus elvégzi az átfogó fizikális vizsgálatot és a pajzsmirigy -tesztprofilt a hypothyreosis állapotának felderítésére és diagnosztizálására. Vérmintákat vesznek a pajzsmirigy teszteléséhez három formában, T3, T4 és TSH, és megértik, hogy a mirigy megfelelően működik -e. Ez a pajzsmirigy teszt segít megérteni a pajzsmirigy szintjét a terhesség alatt. Továbbá szükség szerint előzetes kórtörténeteket, családi orvosi feljegyzéseket lehet kérni a pajzsmirigy működésének megértéséhez a szervezetben.

A hyperthyreosis kezelése a terhesség alatt:

A TSH szintjétől függően az orvos a pajzsmirigyhormon pótlásával kezeli a terhes nők hipotireózisát. A levotiroxin/tiroxin adagjait szükség szerint adják be, és a terhesség alatt a pajzsmirigy alulműködésének újbóli aktivizálására. Kezdetben magasabb adagokat írhat fel az orvos, hogy növelje a pajzsmirigyhormon szintjét és kiegyensúlyozza a mirigyeket az aktivitás alatt. Ha a terhes nőknél már a terhesség előtt jelentkezik a probléma, az adagokat az orvos előírásai szerint növelheti (6).

Továbbá, a rendszeres vizsgálatoknak és diagnózisnak továbbra is szabályoznia kell és ellenőriznie kell a pajzsmirigy szintjét. A terhes hölgyek és a leendő anyák esetében a pajzsmirigy rutinvizsgálata meghatározott időközönként történik a mirigy nyomon követése érdekében. További gyógyszereket és vitaminokat adnak az anya fizikai szükségletének megfelelően.

Pajzsmirigy túlműködés és terhesség:

Másrészt a hyperthyreosis a pajzsmirigy túlműködése, mint amennyire a szervezetnek szüksége van vagy megköveteli. Ez a test ütemének anyagcseréjének növekedéséhez vezet. Íme a hyperthyreosis okai, tünetei és kezelése7) (8).

Okoz:

A Graves -betegség a leggyakoribb oka a hyperthyreosisnak a terhesség fázisában. Ez egy autoimmun rendellenesség, amely a szükségesnél túl sok pajzsmirigyhormon -antitest termeléséhez vezethet. Ez viszont a pajzsmirigy növekedéséhez vagy a duzzadt pajzsmirigyhez vezet. Egy másik nem gyakori ok lehet a magas terhességi hormon szint, az emberi koriongonadotropin (hCG).

Tünetek:

A terhesség alatti leggyakoribb hyperthyreosis vagy túlműködő pajzsmirigy -tünetek a következők.

 • Nagy súlycsökkenés vagy drasztikus fogyás
 • Nehéz étkezés és anyagcsere sebesség
 • Problémák az alvási szokásokban
 • Gyors szívverés
 • Bosszantva érzi magát
 • Szorongás
 • Izzadó
 • Remegő vagy reszkető kezek és ujjak
 • Gyengeség az izomterületeken
 • Vörösség vagy irritáció a szem közelében
 • Hasmenés
 • Irritált bél és rendellenes bélmozgások

Bár a pajzsmirigy -túlműködés tünetei nem észlelhetők vagy azonnal észrevehetők, idővel megjelenhetnek.

A hyperthyreosis hatása a terhes hölgyre és a babára:

Súlyos szövődmények és aggodalmak jelentkezhetnek, ha a hyperthyreosis állapotát nem kezelik a terhes anyák számára. Ez a pajzsmirigy hátrányosan befolyásolhatja a terhességet. A rossz bánásmód vagy a kezelés hiánya preeklampsziához és korai szüléshez vezethet. A további problémák közé tartozik a magzat elvesztése, a baba alacsony születési súlya és a magzat rendellenes fejlődése (9).

Időszerű beavatkozás és kezelés szükséges a súlyos szövődmények és a terhesség súlyosbodásának elkerülése érdekében a harmadik trimeszterben.

Az anya kontrollálatlan pajzsmirigy -túlműködése számos aggodalomhoz vezethet a baba számára. Általában koraszülött csecsemők, halvaszületések, gyorsabb szívverés, malformációk és veleszületett fogyatékosságok figyelhetők meg. Ezek a túl magas hormonszintek hirtelen hatnak a baba pajzsmirigyére. Vannak olyan esetek is, amikor az anya Grave -betegsége miatt újszülött hyperthyreosis alakul ki.

A hyperthyreosis diagnosztizálása:

A szokásos pajzsmirigy -vizsgálatokat vérmintákon veszik, hogy megfigyeljék a T3-, T4- és TSH -szintet, hogy megértsék a pajzsmirigy -problémákat terhesség alatt. A jelentések, a fizikális vizsgálatok és egyéb tünetek alapján az egészségügyi szolgáltató vagy orvos megfelelő gyógyszereket és kezeléseket ad az egészséges terhes hölgy és baba számára.

A hyperthyreosis kezelése a terhesség alatt:

Az állapot súlyosságától és aggályaitól függően a hyperthyreosis kezelési lehetőségei eltérőek lehetnek. Az enyhe szinteket csak gyógyszerek szabályozhatják. Pajzsmirigy -ellenes gyógyszereket és pirulákat írnak fel. Ezek segítenek megakadályozni, hogy a pajzsmirigy új hormonokat termeljen a szervezetben.

Abban az esetben, ha ez a módszer nem praktikus, a második trimeszterben sebészeti beavatkozások alkalmazhatók a felesleges pajzsmirigy eltávolítására. Ez egy szélsőséges módszer lehet az aggodalom teljes szabályozása érdekében. Egy másik gyakori gyakorlat a radiojód a hyperthyreosis kezelésére terhes anyáknál. Ez elpusztítja a pajzsmirigyet, és néha hypothyreosis aggodalomhoz is vezethet.

Az endokrinológusok béta-blokkolók segítségével ellenőrizhetik a helyzetet a magzat súlyos növekedési zavara és súlyos szövődmények esetén.

Szülés utáni pajzsmirigy -gyulladás:

A szülés utáni pajzsmirigy-gyulladás állapota, bár ritka az újszülöttek körében, az az állapot, hogy a gyermek születése után gyulladt pajzsmirigy van. A súlyos gyulladás hatására a pajzsmirigyhormon kiszivárog a pajzsmirigyből, emelve a vér hormonszintjét, majd hyperthyreosishoz vezet.

Míg a pajzsmirigy -túlműködés állapota néhány hónapig is eltarthat, az alulműködő pajzsmirigy később átalakul (a hipotireózis) akár egy évig is. Íme a szülés utáni pajzsmirigy -gyulladás lehetséges okai, tünetei és kezelése.

Okoz:

A Hashimoto -betegséghez vagy az autoimmun állapothoz hasonlóan a szülés utáni pajzsmirigy -gyulladást csak a terhes hölgy szülés után okozzák. A helyzet ritkán fordul elő. Azonban kezelhető.

Tünetek:

Gyakran előfordul, hogy a pajzsmirigygyulladás tüneteit betegségnek vagy fáradtságnak tekintik a gyermek születése miatt. Mivel az állapotot a szülés után okozzák, vannak olyan tünetek, mint a fáradtság és a hangulatérzet, valamint a görcsök. A hypothyreosis egyéb tünetei is elterjedtek lehetnek, például alvászavar, száraz bőr, bizsergés a kezekben vagy a lábakban, hidegség stb. Elengedhetetlen, hogy azonnal konzultáljon és beszéljen orvosával, ha kedélyállapotot és fáradtságot érez, hogy ellenőrizze és diagnosztizálja az állapotot.

Diagnózis:

A fent említett tünetek bármelyike ​​megfigyelhető az új anyánál; az orvos vérvizsgálatokat és fizikai vizsgálatokat végez, hogy ellenőrizze és megértse a pajzsmirigyhormon szintjét.

Kezelés:

A pajzsmirigy betegség terhesség alatti és szülés utáni kezelése személyenként eltérő. A legtöbb esetben ez nem igényel semmilyen kezelést, és néhány hónapos szülés után rendbe jöhet. Ha azonban az állapot zavaróvá válik, az orvos megvizsgálhatja és felírhat olyan gyógyszereket, mint a béta-blokkolók, hogy csökkentse a túlzott pulzusszám-szabályozást. A legtöbb pajzsmirigy -ellenes gyógyszer ebben a helyzetben nem működik, hacsak az új anya már nem rendelkezik Grave -betegséggel.

Fokozatosan, ha néhány hónap elteltével pajzsmirigy alulműködés tünetei jelentkeznek, az orvos ennek megfelelően megvizsgálhatja, diagnosztizálhatja és felírhatja azokat a gyógyszereket, amelyek segítik és kontrollálják a hormont.

A terhesség alatt követendő diéta a pajzsmirigy kontrollja érdekében:

A terhes anyák esetében speciális szabályozó étrendet kell követni a pajzsmirigyhormonok szabályozása és kiegyensúlyozása érdekében. A legjobb egészség érdekében elengedhetetlen bizonyos élelmiszerek és étrend elkerülése és fogyasztása – mind az anya, mind a születendő baba számára (10). A terhesség alatt ajánlott pajzsmirigy -diéta,

 • Az egészséges táplálkozás kulcsfontosságú. Jó, ha kielégítő mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt, beleértve a teljes kiőrlésű gabonát is.
 • A főzés során egészséges olajokat, például olívaolajat ajánlott használni
 • A fehérjék jót tesznek az egészségnek. Nagyon ajánlott sovány forrásból származó fehérje, például halakból
 • Mindig kerülni kell a magas jódtartalmat
 • Kerülje a nagy mennyiségű szóját és a hozzá kapcsolódó fehérjéket
 • Csökkentse a rossz szénhidrátokat és zsírokat. Míg a diófélék, magvak, hüvelyesek, sajt, tej és egyéb transzzsírok jól fogyaszthatók, tanácsos minimalizálni az üdítőitalokat, az alkoholt, a finomított cukros italokat, a cukoranyagokat, a chipset, a csomagolt élelmiszereket, a cukorkát és a többi szemétet..
 • A magas élelmi rost bevitel mindig előny.

A terhesség alatt a pajzsmirigy szabályozására javasolt edzések és életmódbeli tevékenységek:

A terhesség alatt a pajzsmirigy szabályozására szolgáló gyógyszerekkel együtt rendszeres testmozgás és aktív élet javasolt. A napi rutin segíthet a pajzsmirigy jobb ellenőrzésében, valamint az általános jólétben, fitneszben és a sima terhességben. Fokozza az anyagcserét, javítja az alvást, javítja a hangulatot és az energiát is.

A terhesség alatt alacsony terhelésű gyakorlatokat és stresszmentes edzéseket javasolnak a terhes anyáknak. Leggyakrabban a sétát, a jógát és az úszást javasolják. Javasoljuk azonban, hogy mindig ellenőrizze egészségügyi állapotát és általános fizikai alkalmasságát egészségügyi szolgáltatójával, mielőtt bármilyen gyakorlatot vagy fitneszrendszert egyedül végez..

A pajzsmirigy a terhesség alatt a legelterjedtebb állapot számos leendő anyának. Reméljük, hogy ez a jól átgondolt és részletes útmutató az állapotról segít jobban megérteni a tünetet és az állapotot. Kérjük, forduljon orvosához további részletekért és személyre szabott ellenőrzésekért, ha a terhesség alatt pajzsmirigy -kezelést alkalmaznak.

Jogi nyilatkozat:

Ez az útmutató a pajzsmirigyhormonokról a terhesség alatt csak tájékoztató és ismeretterjesztő. Kérjük, győződjön meg arról, hogy további információkkal és általános egészségügyi profillal kapcsolatban kérdezze meg háziorvosát vagy egészségügyi szakemberét. Ne vegyen be semmilyen gyógyszert, kezelést és lépést egyedül az egészségügyi szolgáltató bevonása nélkül.