7 muinaista jyviä, jotka ovat maukkaita ja terveellisiä!

Urkorn on ehdottomasti nousussa. Vanhat jyvät ovat yhä suositumpia ja oikeutetusti. Koska nämä eivät ole vain paljon maukkaampia, vaan myös paljon terveellisempiä kuin nykyaikaiset jyvät. Tätä tosiasiaa on epäilty jo jonkin aikaa, mutta se on jo tieteellisesti todistettu lukuisilla eri elinten tutkimuksilla. Voit selvittää meiltä tänään, mikä erottaa vanhat hyvät korvat perinteisistä viljoista ja mitkä 7 historiallista muinaista viljalajiketta sinun pitäisi sisällyttää päivittäiseen ruokalistaasi.

Vanhat jyvät ovat todellisia terveyskammioita

syödä terveitä vanhoja jyviä gluteenittomina

Miksi vanhat viljatyypit ovat niin suosittuja??

Tosin keliakiaa tai vehnäallergiaa sairastavien tulisi myös pärjätä ilman näitä maalaismaisia ​​viljatyyppejä tai ainakin hakea perusteellista lääkärin apua. Mutta jos sinulla on gluteeni -intoleranssi, joitakin näistä viljoista voidaan nauttia kohtuudella.

Koska nykyisiin viljatyyppeihin verrattuna vanhat viljat sisältävät paljon vähemmän gluteenia, ja jotkut, kuten alkuperäinen hirssi, eivät sisällä ollenkaan.

Ennen kaikkea vanhat jyvät ovat erittäin hyödyllisiä sydämen terveydelle. Säännöllinen leivän, pastan tai puuron syöminen tämän viljan kanssa voi alentaa kolesterolia ja verensokeria merkittävästi ja kestävästi. Tämä suojaa verisuonia ja sydäntä ja tarjoaa mahdollisen suojan aivohalvauksia ja sydänkohtauksia vastaan.

Täydellinen aamiainen – muinainen vilja pähkinöillä ja tuoreilla marjoilla

vanha vilja terveellinen aamiainen

Lisäksi muinaiset jyvät sisältävät huomattavan määrän rasvaliukoisia antioksidantteja, joilla on tulehdusta estäviä vaikutuksia kehossa ja jotka samalla suojaavat soluja haitallisilta vapailta radikaaleilta. Mineraalit, kuten rauta, kalium ja magnesium sekä B- ja E -vitamiinit ovat muita arvokkaita ainesosia, jotka selittävät muinaisten jyvien monia terveyshyötyjä.

Katsotaanpa nyt tarkemmin kutakin näistä seitsemästä muinaisesta viljasta!

Einkorn

einkorn vanhoja viljoja

Einkorn -vehnän tiedetään olevan vanhin viljalaji. Se tehtiin ensimmäisen kerran noin 10 000 eaa. Viljelty Tigris- ja Eufrat -jokien välisellä alueella. Sen tunnusomaisen kullankeltaisen värin salaisuus piilee karotenoidien, kuten luteiinin, suuressa pitoisuudessa. Nämä elintärkeät aineet ovat erityisen tärkeitä näön ja ihon terveyden edistämisessä. Vaikka einkorn ei ole yhtä tuottava kuin perinteinen vilja, se on kestävä ja erinomainen maku. Siitä ei voi vain valmistaa terveellisiä leipiä ja herkullisia leivonnaisia, vaan myös pastaa, keittoja tai mysliä.

Emmer (farro)

emmer farro vanhat jyvät

Tämä arvokas muinainen vilja kuuluu myös historiallisiin vehnälajikkeisiin. Se tiedettiin jo Mesopotamiassa noin 8000 eaa. Muinaiset kreikkalaiset ja egyptiläiset sekä roomalaiset käyttivät emmeriä, jota kutsutaan myös farroksi, tärkeänä peruselintarvikkeena. Tämäntyyppinen vilja sisältää runsaasti kasviproteiineja ja monia mineraaleja. Lisäksi se on paljon siedettävämpi ihmisille, joilla on gluteeni -intoleranssi verrattuna nykyaikaiseen vehnään. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että gluteenin koostumus on täysin erilainen ja ihmiskehon on paljon helpompi käyttää.

Alkuperäinen kirjoitettu

vanhoja spelttejä vanhoja jyviä

Alkuperäinen speltti on myös melko runsaasti proteiineja ja monia mineraaleja. Vaikka tämäntyyppinen vilja sisältää gluteenia, sen kuvataan olevan hyvin siedetty. Arvokas proteiini ja korkea sinkkipitoisuus tekevät niistä tärkeän osan terveellistä ruokavaliota, kuten Hildegard von Bingen (1098-1179) väitti. Alkuperäisellä speltillä on miellyttävä pähkinäinen maku ja se on erinomainen vaihtoehto vehnälle. Yksi Saksan suosituimmista lajikkeista on swabilainen rakennusmaa Spelz.

Alkuperäinen ohra

vanhoja viljalajikkeita alkukuruinen terve

Tämä muinainen vilja oli suosituin noin 3000 eaa. Ja vakiinnutti asemansa nopeasti vaihtoehtona emmerille ja einkornille. Ohra on yhtä runsaasti terveellisiä ravintoaineita, mutta sisältää vähemmän gluteenia. Tästä syystä sitä on pitkään käytetty pääasiassa tuotantoeläinten rehuna ja oluen, maltaakahvin ja väkevien alkoholijuomien ainesosana. Tällä hetkellä ensisijainen ohra on kuitenkin jälleen muodissa, ja monet kuntoilijat ja kokit pitävät sitä terveenä, kulinaarisena inspiraationa.

Muinainen ruis (metsän ruuhkaa)

löytää muinaisia ​​jyviä

Samaan aikaan mausteinen ja makea, muinainen ruis on vähemmän tunnettu vanha viljalajike. Siitä huolimatta se on jo suosittu ainesosa piparkakkuissa, ja jotkut leipurit käyttävät tuoksuvia leipiä tai muita leivonnaisia. Ensimmäistä kertaa muinaista ruista löydettiin Lähi -idästä noin 8000 eaa. Viljelty. Tässä maassa viljaa kutsutaan usein metsäruuhkiksi.

Teff (kääpiöhirssi)

teff kääpiöhirssi vanhoja historiallisia viljalajikkeita

Tämä muinainen vilja, joka tunnetaan myös nimellä kääpiöhirssi, on kaikkien gluteenittomien lajikkeiden tavoin täysin gluteeniton. On kuitenkin parempi olla syömättä sitä raakana, koska teff sisältää paljon tanniineja. Joissakin tapauksissa nämä voivat johtaa ruoansulatusongelmiin, kun kulutetaan raakaa hirssiä. Suurimmat teffin kasvualueet ovat Itä -Afrikassa, erityisesti Etiopiassa. Alkuperäinen hirssi sopii erinomaisesti puuroon ja mannasuurimoon sekä herkullisiin itämaisiin flatbreadeihin.

Khorasan -vehnä (Kamut®)

kamut khorasan muinaiset jyvät

Ei turhaan, jota kutsutaan myös Kamut® “Maan sieluksi”, Khorasan on yli 6000 vuotta vanha viljatyyppi. Heidän oletettu kotinsa on Egypti. Tämä muinainen vilja sisältää 30–40% enemmän proteiinia ja kivennäisaineita kuin vehnä, ja sen maku on erehtymätön pähkinäinen -voinen. Uskotaan, että Khorasan on peräisin luonnollisesta vehnähybridistä. Sen korvat ja jyvät ovat huomattavasti suurempia kuin vehnän, joten ne sopivat täydellisesti lisukkeeksi tai pataksi riisin sijaan.

Khorasan on merkittävä muinainen vilja, joka kuulostaa melkein myyttiseltä

vanhoja jyviä khorasan kamut

Älä missaa näitä kiehtovia muinaisia ​​jyviä. Luota hyvään orgaaniseen laatuun ja hyödynnä niiden lukuisia elintärkeitä aineita, jotka ovat terveellisiä plus ruumiille ja sielulle!

Ylpeät vehnän korvat menneisyydestä

khorasan kamut historialliset jyvät

Tältä korjattu einkorn näyttää

Einkornin muinaiset jyvät

Kuluta emmerin jyvät oikein

farro emmer syö vanhoja jyviä terveellisesti

Mehevä vihreä kääpiöhirssi

vihreät varret teff kääpiöhirssi vilja

Ja se on teffin jyvät ja jauhot

teff vanhoja historiallisia viljoja

Alkuperäinen speltti sopii myös patoihin ja muihin ruokiin

puhdas speltti, vanha historiallinen vilja

Juhli historiallisten jyvien paluuta!

vanhat viljat gluteeniton terve