9 kasvissyöjäproteiinilähdettä, jotka tarjoavat keholle korkealaatuista proteiinia

Proteiinit, jotka tunnetaan myös puhekielessä proteiineina, ovat kirjaimellisesti kaikkien huulilla. Voit kuulla ja lukea lukuisista ohjelmista, erikoislehdistä ja blogeista, kuinka tärkeä riittävä proteiinin saanti on ihmiskeholle. Proteiiniruoat ovat myös tärkeä osa useimpia ruokavalioita ja ne ovat osa mitä tahansa terveellistä ruokavaliota. Vähemmän mielenkiintoinen on kysymys siitä, onko eläin- tai kasviproteiineja suositeltavaa. Seuraavilla riveillä käsittelemme proteiinien tärkeyttä ja suosittelemme 9 kasvisruoan proteiinilähdettä, jos haluat välttää kalaa ja lihaa.

parhaat kasvisproteiinilähteet

Proteiinit – elämän rakennuspalikat

Viimeaikaiset ravitsemuslääketieteen tutkimukset valaisevat yhä enemmän proteiinien elintärkeää roolia, joita ei ole saatavilla ilmaiseksi "Elämän rakennuspalikoita" kutsutaan. Aluksemme, elimet, lihakset, iho ja hiukset on rakennettu tästä. Proteiinit puolestaan ​​koostuvat niin kutsutuista proteinogeenisistä aminohapoista, jotka osallistuvat kaikkiin kehon aineenvaihduntaprosesseihin. Nämä elintärkeät aineet ovat myös vastuussa lukuisten entsyymien, hormonien ja välittäjäaineiden muodostumisesta aivoihin, ja siksi ne ovat perustavanlaatuisia fyysiselle ja henkiselle kunnollemme. Tällaisia ​​aminohappoja on yhteensä 23. Jotkut näistä ovat itse kehon valmistamia ja 8 ovat niitä, joita voi saada vain ulkopuolelta ruoan ja lisäravinteiden kautta. Näitä aminohappoja kutsutaan välttämättömiksi. Näitä ovat: isoleusiini, leusiini, lysiini, metioniini, fenyylialaniini, treoniini, tryptofaani ja valiini.

kasvisproteiinilähteet kunto

Ja juuri siinä suurin ero on proteiinilähteiden laadussa. Koska kaikki eivät sisällä kaikkia välttämättömiä aminohappoja, joita keho tarvitsee. Yksi puhuu täydellisistä ja epätäydellisistä proteiinilähteistä. Täydelliset sisältävät kaikki 8 välttämätöntä aminohappoa 100% ja epätäydelliset eivät. Toisessa tapauksessa kyse on ns. 100 prosentin proteiinin biologisesta arvosta.

9 kasvissyöjäproteiinilähdettä keholle ja mielelle

Alusta alkaen on mainittava, että monien kasviperäisten proteiinilähteiden haittana on se, että ne sisältävät epätäydellisiä proteiineja. Siksi on suositeltavaa yhdistää tällaiset proteiinilähteet keskenään, joko yhdessä astiassa tai eri ruokalajeissa, mutta samana päivänä. Seuraavassa esittelemme 9 arvokasta kasvisproteiinilähdettä, jotka eivät ainoastaan ​​tarjoa elimistölle runsaasti proteiinia, vaan tarjoavat myös monia vitamiineja, kivennäisaineita ja hivenaineita.

# 1 soijatuotteet

Koska soijapavut ovat huomattavan proteiinipitoisia (35 g / 100 g), ne ovat yksi tärkeimmistä kasviproteiinilähteistä ihmisille ja eläimille. Voit nauttia tästä arvokkaasta proteiinin lähteestä tofun, soijamaidon ja soijajogurtin muodossa ja käyttää sitä herkullisien ruokien luomiseen. Kuitenkin ihmisten, joilla on kihti, tulisi syödä soijaa vain kohtuudella, koska se sisältää puriineja. Ristiallergiat voivat myös olla herkkiä soijalle. Soijaproteiinia pidettiin pitkään sopimattomana miesurheilijoille ja postmenopausaalisille naisille, koska sen sisältämiä isoflavoneja pidettiin kasvipohjaisina estrogeeneinä. Nyt pitäisi olla tieteellinen kaikki selvä. Jos haluat tietää siitä enemmän, sinun kannattaa tarkistaa se Artikkeli soijan estrogeeneistä Katso.

tofu -soijatuotteet kasvissyöjäproteiinilähteet

# 2 palkokasveja

Erityisesti papuja, linssejä ja herneitä tulisi syödä useammin kasvissyöjinä tai vegaaneina. Niissä on vähemmän rasvaa ja niissä on paljon kuitua. Ihmiset, joilla on herkkä vatsa, voivat tehdä palkokasveista sulavampia liottamalla ne veteen yön yli ja vaihtamalla ne ennen ruoanlaittoa.

palkokasvit soija kasvissyöjä proteiinilähteet

# 3 maitotuotteet

Arvokkaiden proteiinien lisäksi maito, jogurtti ja juusto tarjoavat meille runsaasti energiaa ja kalsiumia. Erityisesti vähärasvainen kvarkki on 14 g proteiinia 100 grammaa kohden, ja se on ihanteellinen aamiainen tai terveellinen välipala välissä.

# 4 munaa

Eri valmistusvaihtoehtojen munat ovat proteiinipitoisuudeltaan 12,8 g, ja ne ovat täydellinen kasvisproteiinin lähde. Se sisältää kaikki 8 välttämätöntä aminohappoa. Lisäksi munat sisältävät runsaasti kaliumia, kalsiumia, sinkkiä, foolihappoa ja fosforia sekä A-, D-, K-, B2-, B6-, B12 -vitamiineja.

munat kasvissyöjä proteiinin lähteitä

# 5 pähkinää

26 g proteiinia 100 grammaa kohden maapähkinät ovat ehdottomasti rikkain proteiinin lähde pähkinöiden joukossa, mutta myös manteleita, brasilialaisia ​​pähkinöitä, saksanpähkinöitä ja hasselpähkinöitä ei pidä aliarvioida. Kaikki ovat ihanteellisia pienenä välipalana tai herkullisena lisänä salaatteihin, keittoihin, ruokiin ja smoothieihin. On kuitenkin otettava huomioon, että pähkinät ovat yleensä erittäin kaloreita ja siksi niitä tulisi käyttää kohtuudella.

# 6 ydintä

Siementen ja siementen proteiinipitoisuus vaihtelee myös lajikkeesta riippuen. Kurpitsan ja pinjansiemenet sisältävät 24 g proteiinia 100 grammaa kohden, auringonkukansiemeniä 23 g ja seesamia 21 g. Chia -siemeniä pidetään superruoana rikkaimpana ja arvokkaimpana proteiinin lähteenä vegaaneille ja kasvissyöjille. Ne toimittavat keholle myös kaikki tärkeät omega-3-rasvahapot, monia antioksidantteja ja paljon enemmän kalsiumia kuin sama määrä maitoa.

pähkinät kasvissyöjäproteiinin lähteenä

# 7 kaurapuuro

Tätä suosittua ruokaa ei juuri tarvitse esitellä. Niin monet meistä syövät aamiaista liian usein ja liian onnellisesti, ja aivan oikein. Koska kaurapuuro ei ole vain hyväksi vatsalle, se sisältää myös paljon korkealaatuista proteiinia (12 g / 100 g). Hyvät hiutaleet ovat myös gluteenittomia ja runsaasti kuituja ja tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita.

# 8 quinoa

Tämä Etelä-Amerikan pseudojyvä sisältää monia välttämättömiä aminohappoja sekä tyydyttymättömiä rasvahappoja. Sitä käytetään usein riisin korvikkeena, mutta monet nauttivat sitä myös aamiaiseksi. Quinoa ei myöskään sisällä lainkaan gluteenia, ja keliakiaa sairastavat voivat käyttää sitä turvallisesti.

quinoa terveellisiä kasvissyöjäproteiinilähteitä

# 9 parsakaali

Parsakaali, jonka proteiini on 3,5 g / 100 g, on merkittävä vegaani- ja kasvisproteiinin lähde. Tähän sisältyvät mineraalit, kuten rauta, magnesium, kromi, kalium ja kalsium. Kaikki tärkeät syyt nauttia ihmeen kasviksista useammin.

Toivomme, että sinulla on nyt parempi yleiskatsaus kaikista kasvisproteiinilähteistä. Jos haluat, ota selvää ja kokeile, mikä niistä sopii sinulle parhaiten. Älä unohda: kyse on oikeasta yhdistelmästä! Kiinnitä siis huomiota tasapainoiseen ruokavalioon ja korkealaatuiseen luomuruokaan.

Yhdistä kasvisproteiinilähteet oikein