Fascia – kehomme salaperäinen älykkyys

Lähes tuntematon ja laiminlyöty viime aikoihin asti, fascia on ollut kaikkien huulilla jo jonkin aikaa. Ei vain vaihtoehtoiset lääkärit ja fysioterapeutit, vaan myös yhä useammat lääkärit ovat jo vakuuttuneita siitä, että heillä on tärkeä rooli kehossa ja että he voivat olla vastuussa akuutista ja kroonisesta kivusta. Miksi se on niin, mitä voit tehdä sen kanssa ja mitä faskiat ovat ylipäätään, voit selvittää meiltä tänään.

Fascia – joustavuuden ja liikkuvuuden salaisuus

fascia käsite

Mitä ovat fascia?

Fasciat voidaan kuvata erittäin ohuiksi ja silti erittäin repeytymättömiksi sidekudoksiksi. Nämä ympäröivät kaikki lihaksemme, luut, jänteet ja elimet erottamalla ja pitämällä niitä samanaikaisesti. Kasvot ovat siis vastuussa kehomme vakaudesta, koska ne varmistavat tarvittavan sisäisen jännityksen.

Terveillä fascioilla on myös korkea voiteluaste, ja siksi ne mahdollistavat kaiken lihasten liikkeen ilman ongelmia. Tärkeä imusolmuvirta kulkee myös kehon faskiverkoston läpi. Tämä toimittaa solumme tuoreisiin ravintoaineisiin ja poistaa myrkylliset jäämät. Elastinen fascia ei ainoastaan ​​salli imusolmukkeen toimivan optimaalisesti, vaan voi jopa stimuloida sitä.

Herkällä sidekudoksella on oma älykkyytensä

mitä faskiat ovat

Ei ole turhaa, että monet asiantuntijat kutsuvat fasciaa “kehon älykkyydeksi”. Tässä kudoksessa on osoitettu olevan erittäin suuri määrä reseptoreita, jotka ovat suoraan yhteydessä autonomiseen hermostoon. Tämä järjestelmä on vastuussa tajuttomista kehon toiminnoista, kuten sydämenlyönnistä, ruoansulatuksesta, hikoilusta jne. Suuri määrä hermopäätteitä, joita löytyy faskiasta, selittää myös, miksi tällä kudoksella on niin paljon tekemistä selkä-, hartia- ja niskakipujen kanssa. Erityisesti silloin, kun rintakehä on vääristynyt tai tahmea, tunnet sen voimakkaimmin.

Levyohut kangas muodostaa erilaisia ​​rakenteita

fasian selitys

Mitä voit tehdä tahmeilla sidekalvoilla??

Miksi sidekudokset tarttuvat yhteen? Syyt voivat olla erilaisia. Hyvin usein se johtuu liikunnan puutteesta, stressistä tai yksipuolisista liikkeistä. Helpotusta tai huonoa ryhtiä käytetään usein, ja sen seurauksena sidekudoksestamme tulee kovia ja huokoisia ajan myötä. Silloin se ei vain satuta itseään, vaan myös menettää kykynsä liukua eikä voi enää tarjota tarvittavaa joustavuutta, kun lihaksia liikutetaan. Seurauksena on usein krooninen ja akuutti selkäkipu, kuten lumbago. Liian pitkään on epäilty, että nikamavälilevyt tai lihakset ovat ainoa syy. Nykyään jopa innovatiiviset kirurgit ovat sitä mieltä, että fasciot ovat pääasiassa syyllisiä.

Se voi jopa aiheuttaa jalkakipua

fascia jalka

Vakavimpien tapausten lisäksi, joita voidaan hoitaa vain leikkauksella, onneksi on olemassa myös joitakin muita vakiintuneita menetelmiä, joita pidetään faskiahoidona ja jotka voivat irrottaa faskian. Yhdysvaltain osteopaatin kehittämä suhteellisen uudempi hoitomenetelmä on ns. Fascia-vääristymismalli (FDM). Työtä tehdään sekä visuaalisesti että manuaalisesti. Yksi haitta, joka voidaan mainita tässä, on se, että monet potilaat pitävät manuaalista terapiaa suhteellisen vahvana ja epämukavana.

Hyvät manuaaliset hoidot voivat auttaa akuutissa ja kroonisessa kivussa

fascia hieronta

Hellävaraisempi menetelmä on myofascial release -hoito. Tämän ansiosta kahvat ovat paljon kevyempiä ja myös miellyttäviä venytysliikkeitä. Akupunktio ja Bowen -hoito saavat pisteitä, kun kyse on faskioiden ratkaisusta, jolla on hyvä maine, vaikka näitä, kuten aiempia menetelmiä, ei ole vielä tutkittu riittävästi tieteellisesti.

Lähes trendikkääksi tullut fascia -rulla on myös hyvä apu selkä-, olkapää- tai niskakipuun. Tämä kova vaahtotela hieroo varovasti sidekudosta ja varmistaa, että se pysyy ehjänä ja joustavana. Jopa tahmeiden faskien kanssa yksinkertaiset harjoitukset rullalla voivat tarjota suurta helpotusta.

Tällä tavalla voit rullata selkä, niska ja pakarat rentoina ja hallittuna lattialla

terve fascia ja kunto

Fascia -jooga kivun lievitykseen ja ennaltaehkäisyyn

Yhä useammat jooga -studiot tarjoavat jo erityisiä oppitunteja, joita kutsutaan fascia -joogaksi. Nämä eroavat paljon klassisista hathajoogatunneista. Venytysharjoitukset ovat paljon voimakkaampia. Asanat pidetään pidempään ja usein myös keinuvat tai heiluvat. Lisäksi käyt läpi lempeän joogavirran ja pysyt paljon aktiivisempana koko ajan.

Auringon tervehdys – klassinen esimerkki fascia -joogasta

fascia jooga auringon tervehdys

Pyöräjoogaa tarjotaan myös usein tässä yhteydessä

terve jooga

Muut harjoitukset, kuten Qi Gong, Thai Chi ja Pilates, ovat myös täydellisiä fascia -harjoitteluun. Tanssi ja uinti ovat kaksi muuta erityisen lempeää urheilu- ja viihdevaihtoehtoa, jotka varmistavat myös terveen sidekudoksen. Jopa lenkillä voit tehdä jotain hyvää faskiallesi ja juosta eri suuntiin, hypätä tai tehdä muutaman venytyksen välillä.

Mahdollisuuksia on lukuisia

fascia harjoitukset venyttely

Jatka vain liikkumista. Hemmottele itseäsi hyvällä annoksella raitista ilmaa ja kevyitä venyttelyharjoituksia joka päivä. Vältä kroonista stressiä ja yksipuolista stressiä. Varmista, että pidät hyvää ryhtiä, varsinkin kun työskentelet tietokoneella. Opi rentoutumaan säännöllisesti ja anna kehollesi ja sielullesi ansaitut tauot. Huolehdi faskiasta ja pysy hengissä ja terveenä!

Liikkuminen lisää myös elämää!

fascia terveellinen kunto

fascia -harjoitukset terveinä

fascia joogaharjoituksia

fascia -joogan harjoittaminen

fascia jooga

jooga auringon tervehdys terve fascia