Juurikasvit – terveellistä ja paikallista ruoanlaittoa kauden mukaan

Kun kesän viimeiset kosketukset tulevat havaittaviksi, nostalgiseksi tulee hetkeksi, koska huoleton kesäaika jää liian nopeasti väliin. Mutta ei ole syytä olla surullisia, koska myös seuraava kausi tuo tarpeeksi iloa, terveellisiä ainesosia ja luonnollista charmia.

Tämän päivän aihe on omistettu paikalliselle ja kausiruoalle, joka ilmestyy viikkomarkkinoille juuri oikeaan aikaan, kun sitä eniten tarvitsemme. Syksyn kosteus ja kylmä koettavat immuunijärjestelmää, joten voit rohkeasti kokeilla jotakin seuraavista vihanneslajikkeista (tai kaikki kerralla) ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä.

Syksy saapuu runsaasti värejä ja vitamiineja 

juurikasvi

Miksi syömme juurikasveja syksyllä??

Syksyn vihannekset ovat paljon vitamiineja ja kivennäisaineita rikkaampia lehtivihanneksiin verrattuna. Lisäksi juurekset ovat erittäin ravitsevia ja täyttäviä, minkä vuoksi kasvissyöjät ja vegaanit arvostavat niitä. Tietenkin juurikasvit sopivat myös hyvin lihan kanssa lisukkeeksi.

Riippumatta siitä, miten ruokavalio on järjestetty, tee kehollesi palvelus syömällä syksyllä runsaasti kaikenlaisia ​​juurikasveja ja vahvistamalla immuunijärjestelmääsi.

Paikallinen ruoanlaitto ja vuodenajan mukaan syöminen on parasta

juurikasvien sekoitus

juurivihanneksia tapahtuu

juurikasvit

Millaisia ​​vihanneksia kutsumme juurivihanneksiksi?

Kuten tämän vihanneslajikkeen nimi viittaa, nämä ovat kasvin syötäviä osia. Olemme luetelleet Saksan yleisimmät juurikasvit muutama rivi eteenpäin ja niiden terveelliset ominaisuudet.

Kutsumme yleensä kaikkia syötäviä juuria juurivihanneksiksi. Me erotamme kaksi alatyyppiä – mukulavihannekset ja sipulivihannekset. Monet niistä voidaan syödä raakana tai paistettuna ja tietysti nauttia tuoreena mehuna.

Sekä syksyllä että talvella on juurikasveja, mikä on erittäin terveellistä

juurekset sekoita porkkanat

juurekset sekoitusalusta

porkkana

Tiedämme nämä juurikasvit joskus porkkanoina, joskus porkkanoina, mutta pohjimmiltaan ne ovat samoja vihanneksia. Sen lisäksi, että porkkanat ovat erittäin terveitä raakana tai paistettuna, ne ovat myös erittäin vähäkalorisia, mikä tekee niistä täydellisen välipalan aterioiden välillä.

juurikasvit värin mukaan

juurekset juurikkaat porkkanat

juurikasvit porkkana

Punajuuri

Monille punajuuri on juurikasvi, joka todella tottuu. Sen punaisen värin ansiosta sitä ei voi sekoittaa mihinkään muuhun vihanneslajiin. Runsaasti rautaa sisältävä punajuuri on yksi syksyn tärkeimmistä elintarvikkeista. Punajuuri on marinoitua tai tuoretta, ja siitä voidaan valmistaa keittoja ja muhennoksia, rikastetaan mehuilla tai tarjotaan alkuperäisissä rapeissa renkaissa välipalaksi.

juurikassekoitus palsternakka punajuuri

juurikas juurikkaat

piparjuuri

Yhdessä edellisistä artikkeleista raportoimme sinappikasvin eteerisistä öljyistä, joita esiintyy muissa vihanneksissa, joilla on samanlainen pistävyys. Piparjuuri on vain niin kuuma ja ei aivan maukas vihannes, mutta mitä käytetään naturopatiassa tehokkaana ja luonnollisena antibiootina.

juurikasvi piparjuuri nuori juuri

juurikasvi piparjuuri

retiisi

Jotain samanlaista voidaan sanoa naurista ja retiisistä kuin piparjuurista. Lajikkeesta ja mausteisuudesta riippuen voit myös määrittää antibioottivaikutukset. Useimmissa tapauksissa punajuuret syövät raakana ja tarjoavat hyvän immuunijärjestelmän epämukavina päivinä. Bataatilla ja porkkanalla paistettu terveellinen juurikasvi on sitäkin nautinnollisempaa.

juurikasvit syksyn vihannekset

juurikasvi retiisit

perunat

Tätä juurikasvia tuskin tarvitsee esitellä. Kaikissa suosituissa muodoissa, lisukkeena tai soseena, perunat ovat täyteläisiä ja erittäin herkullisia.

juurikasvi peruna

Paistetut juurikasvit peruna

Salsify

Tämä todella ruma vihannes tunnetaan lämpimästi talviparsana, ja sitä suositellaan käytettäväksi säännöllisesti, koska se on täynnä tärkeitä vitamiineja, kivennäisaineita ja proteiineja. Keitetyt tai höyrytetyt perunoiden, palsternakkaiden tai sellerin vieressä voit hyötyä vain terveiden tuntemattomien arvokkaista ominaisuuksista.

juurekset musta juuri

juurekset, haudutetut mustat juuret

Juuriselleri

Ohuiksi viipaleiksi höyrytettynä sellerin juuressa on oma makea ja kermainen maku. Näille vihanneksille määrätään puhdistavia ja parantavia ominaisuuksia. Sellerin maku on liian hallitseva, joten se sopii parhaiten riisin kanssa. Selleri -mukulan sanotaan lisäävän miesten tehoa ja tarjoavan keholle tärkeitä vitamiineja.

juurikasvi selleri

juurikasvi selleri

Jerusalem artisokka

Toinen vihanneslaji, johon sinun ei pitäisi kiinnittää liikaa huomiota ulkopuolelta. Pienet juuret voidaan hauduttaa tai syödä raakana ja sanoa hyvästit ärsyttävälle närästykselle lopullisesti. Maa -artisokat tulisi syödä sekä syksyllä että talvella ja nauttia probioottisista ominaisuuksistaan.

juurekset Jerusalem artisokka

juurikasviljat pesemätön maa -artisokka

palsternakka

Pastinaakin juuret ovat terveitä, mutta monille nuorille tuntemattomia. Nämä unohdetut juurikasvit vahvistavat vatsaa ja säätelevät ruoansulatusta. Ne, jotka pärjäävät ilman sokeria, voivat makeuttaa elämänsä näillä herkullisilla vihanneksilla.

juurikassekoitus palsternakka

juurikas juurikkaat

juurivihannekset, palsternakka 2

juurivihannekset, palsternakka 3

juurikasvi palsternakka

purjo

Toisin kuin muut luettelossamme olevat vihanneslajikkeet, olemme tekemisissä purjo -sipulivihanneksen kanssa. Purjojen ruoanlaitto ja syöminen on tärkeää, koska tärkeiden vitamiinien lisäksi purjo sisältää runsaasti kuitua, joka vastaa suolistoflooran normaaleista arvoista. Purjo auttaa masennusta vastaan ​​pimeinä syksy- ja talvipäivinä ja suojaa dementialta.

juurikas purjo

juurikasviipuli -kakku

Voit syödä purjoa raakana, mutta mitä mieltä olet juuri paistetusta sipulikakusta? Tämä on terveellistä ja kaikkien rakastamaa.

Jos ostat kausiluonteisia vihanneksia joka lauantai viikkomarkkinoilta ja valmistat ne rakkaudella ja teet tämän säännöllisesti, luistat syksyn ja talven läpi hyvällä tuulella ja vilkkaasti. Kokeile!

juurikasvihannesten sekoitus