Mikä on gastriitti? Näin tunnistat ja hoidat mahalaukun liiallista happamoitumista

Oletko koskaan tuntenut polttavaa tunnetta, joka kulkee rinnasta kurkkuun? Se tuntuu aluksi ärsyttävältä epämukavalta, mutta joissakin tapauksissa se muuttuu pysyväksi ja kehittyy sairaudeksi. Alla näet, mitä gastriitti on ja miten mahalaukun limakalvon tulehdusta hoidetaan …

Saatat kärsiä gastriitista?

Mikä on mahalaukun gastriitin happamoituminen hoitaa mahalaukun limakalvon tulehdusta

Mikä on gastriitti?

Vatsan happamoituminen, joka tunnetaan myös nimellä gastriitti tai hapon refluksi, on mahalaukun limakalvon tulehdus, joka johtuu yleensä bakteeri -infektiosta tai muista elämäntapoista, kuten alkoholin käytöstä. Happamoituminen tai gastriitti voi tapahtua joko äkillisesti (akuutti) tai hitaasti ajan myötä (krooninen) ja joissakin tapauksissa johtaa vakaviin ruoansulatuskanavan sairauksiin, kuten haavaumiin ja jopa mahasyöpään.

Näin tunnistat ja hoidat mahalaukun liiallista happamoitumista

Mikä on gastriitti mahalaukun limakalvon tulehdus

Gastriitin oireet

Yksi merkittävimmistä gastriitin oireista on polttava tunne rintalastassa (närästys), johon liittyy katkera maku suussa. Tämä tunne yleensä pahenee aina, kun kumartut tai makaat. Syöminen paljon ja ruoan pureskelematta jättäminen voi vaikuttaa myös siihen, miten vatsa sulattaa ruoan. Muita yleisiä oireita ovat epämiellyttävä täyteyden tunne ylävatsassa syömisen jälkeen, pahoinvointi ja oksentelu.

Polttaminen rintalastan alueella ja katkera maku suussa

Mikä on mahalaukun gastriitin happamoituminen mahalaukun limakalvon tulehdus

Mikä on gastriitti ja kuka on vaarassa?

Sekä lapset että aikuiset voivat kärsiä jostakin gastriitista ainakin kerran elämässään. Ihmiset, jotka kuluttavat liikaa kahvia, alkoholijuomia ja hiilihapotettuja juomia päivittäin, ovat alttiimpia mahalaukun asidoosin kehittymiselle. Mausteisten ja rasvaisten elintarvikkeiden jatkuva syöminen voi myös vahingoittaa mahalaukun limakalvoja ja johtaa gastriittiin. Tietyt kipulääkkeet, kuten ibuprofeeni ja aspiriini, voivat myös lisätä riskiä.

Tee terveellisestä ruokavaliosta tärkeä

Mikä on gastriitti mahalaukun happamuus terveellinen syöminen

Lopeta pahat tottumuksesi

Tupakointi, alkoholin käyttö ja korkea stressi ja ahdistus voivat laukaista gastriitin. Jos juot kahvia säännöllisesti, varo, ettet juo sitä tyhjään vatsaan. Ihmiset, jotka tavallisesti yhdistävät tupakoinnin ja alkoholin / kahvin käytön, voivat myös kehittää mahalaukun limakalvon tulehdusta.

Vähennä alkoholin kulutusta mahdollisimman paljon 

Mikä on mahalaukun happamuus mahalaukun alkoholin kulutuksessa

Gastriitin hoito

Gastriitti liittyy usein ruoansulatushäiriöihin, ja sitä voidaan hoitaa reseptivapailla mahahapon lääkkeillä, jotka sisältävät ainesosia, kuten natriumbikarbonaattia. On myös suositeltavaa välttää tiettyjen elintarvikkeiden syömistä, jotka voivat ärsyttää vatsaa.

Vatsahapot auttavat tässä

Mikä on gastriitti mahalaukun happamuus mahalaukun tulehdus

Vältä siis seuraavia ruokia, jos sinulla on gastriitti:

  • suklaa
  • Rasvainen / rasvainen / mausteinen ruoka
  • Alkoholijuomat
  • Virvoitusjuomat
  • Sitrushedelmien ruokia / juomia
  • Syöminen tomaattien kanssa

Levitä ateriat koko päivän ajan ja vältä suuria annoksia myöhään illalla, jotta vatsasi pystyy käsittelemään ruokaa oikein. Valitse ainesosat, jotka eivät aiheuta mahahapon happamuutta, kuten höyrytetyt vihannekset, inkivääri, kaurapuuro ja munanvalkuaiset.

Vältä ruokia, jotka voivat ärsyttää vatsaasi

Mahahappo lääkitys terveellinen ruoka mikä on mahalaukun gastriitti happamoituminen

Milloin mennä lääkäriin

Useimmissa tapauksissa antasidit auttavat gastriittiin, mutta gastriitin oireet voivat myös olla merkki vakavasta sairaudesta. Ota heti yhteys lääkäriin, jos saat jonkin näistä oireista myös mahahapon lääkkeen ottamisen jälkeen:

  • Jatkuva oksentelu
  • Usein närästys
  • Äkillinen laihtuminen
  • Syömisen ja nielemisen vaikeus

Anna perheesi lääkärin neuvoa sinua

Mikä on mahalaukun gastriittihappo

Ota aina yhteys lääkäriisi ennen lääkkeiden, myös vitamiinien, ottamista. Muista, että lääkärisi voi parhaiten määrätä juuri sinun hoitoosi sopivan hoidon. Lopeta minkä tahansa tuotteen käyttö heti, jos havaitset negatiivisia sivuvaikutuksia.