Mikromuovien havaitseminen ja välttäminen kosmetiikassa – tärkeää tietoa ja käytännön vinkkejä

Hyvän neljän vuoden ajan uusi termi ympäristönsuojelussa on saavuttanut suosiota ja merkitystä – mikromuovit. Hajuton, paljaalla silmällä näkymätön useimmissa tapauksissa ja aivan kuten muovi, ei luonnostaan ​​hajoava, tämä muovimuoto muodostaa suuren vaaran erityisesti koko meren elämälle ja lopulta myös meille ihmisille. Seuraavilla riveillä kerromme sinulle, mistä tämä aine on peräisin ja mitä me kuluttajina voimme tehdä kosmetiikan ja vaatteiden mikromuovia vastaan.

Kosmetiikan mikromuovit pääsevät mereen vesikierron kautta

mikromuovia meressä

Mikä on mikromuovi?

Yksinkertaisesti sanottuna nämä ovat pieniä öljypohjaisia ​​muoviosia, joiden koko on 5 mm – 0,001 mm. Yksi puhuu ensisijaisista ja toissijaisista mikromuovista. Ensisijainen on ns. Muovipelletit, joita käytetään teollisuudessa muovituotteiden valmistuksessa.

Tämä sisältää myös hienon muovigranulaatin ja nestemäiset muoviaineet, joita käytetään kosmetiikassa, kuten kuorinta, voiteet, suihkugeelit tai hammastahna. Kuten edellä mainittiin, mikromuovit eivät hajoa.

Ongelma: Sadeveden ja jäteveden mukana se pääsee jokiin viemärijärjestelmän kautta ja lopulta mereen. Vedenkäsittelylaitokset eivät tällä hetkellä pysty suodattamaan pois pieniä hiukkasia jätevedestä, joten miljoonia tonneja mikromuoveja jaetaan jatkuvasti vesiin ja maaperään ympäri maailmaa.

Pienet muovihiukkaset, jotka ovat haitallisia luonnolle ja eläimille

Vältä mikromuovia kosmetiikassa

Eläimet erehtyvät usein pitämään mikromuovia meressä ruoana ja syövät sitä, mistä on tuhoisia seurauksia. Monet kuolevat siihen tai kärsivät vakavasta tulehduksesta. Useimmissa tapauksissa nämä johtuvat myös siitä, että lukemattomat taudinaiheuttajat ja epäpuhtaudet kerääntyvät muovihiukkasten pinnalle. Sanomattakin on selvää, että mikromuovit tulevat loogisesti elimistöömme ravintoketjun kautta. Seurauksia ei ole vielä tutkittu riittävästi ja todistettu, mutta tämä tuskin voi olla terveellistä. On myös pidettävä mielessä, että pienimmätkin hiukkaset voivat mahdollisesti tunkeutua kehon soluseinien läpi ja aiheuttaa vakavia sairauksia.

Muovipellettejä valmistetaan lukuisista muovituotteista teollisuudelle

tunnistaa kosmetiikan mikromuovit

Mitä voit tehdä kosmetiikan mikromuoville??

Jopa ajatus muovin nauttimisesta tuntuu epämukavalta. Mitä voit tehdä asialle? Toimi kuluttajana!

Kun ostat kosmetiikkaa, tärkeintä on kiinnittää huomiota seuraaviin ainesosiin:

  • Polyeteeni
  • Polypropeeni
  • Polyamidit
  • Polyakryyliamidit
  • Akrylaattikopolymeeri
  • Dimetikonoli

Lataa myös mikromuovisovellus, kuten CodeCheck, ja katso Lista BUND: lta mikromuovia sisältävien tuotteiden kanssa, etkä koskaan osta niitä.

Luonnonkosmetiikan pienet muovipartikkelit voidaan korvata luonnollisilla aineilla

mikromuovi pukuissa suihkugeelin kuorintavoide

Hyvät uutiset:

Monet valmistajat, erityisesti luomukosmetiikkateollisuudesta, osoittavat tuotteissaan, kuinka mikromuovit voidaan korvata kokonaan luonnollisilla aineilla. Lisäksi jotkut Euroopan maat ja Kanada ovat jo kieltäneet mikromuovia sisältävät kosmeettiset valmisteet. EU: n virallisen kiellon odotetaan myös tulevan voimaan tänä vuonna.

Kun mikromuovia on jaettu jokiin ja meriin, sitä ei voi enää poistaa

Tunnista ja vältä mikromuovia kosmetiikassa

Tee kosmetiikka itse ilman mikromuovia

Vastuullisen kulutuksen lisäksi voit olla vielä aktiivisempi ja valmistaa omia kosmetiikkatuotteita ilman mikromuovia. Muutamalla yksinkertaisella kotihoidolla ja arvokkailla luonnollisilla aineilla tämä tehtävä ei ole vain hauskaa, vaan myös suojelee ympäristöä ja monissa tapauksissa lompakkoasi. Älä esimerkiksi osta perinteistä suihkugeeliä muovipulloissa, mieluummin luomusaippuaa tai tee oma Suihkugeeli ilman mikromuoveja itse.

Freshideen.com -sivustolta löydät myös kaksi yksinkertaista ohjetta, joilla valmistetaan shampoo ilman mikromuoveja ja hammastahna ilman mikromuoveja.

Terveen hammastahnan voi valmistaa kookosöljystä, ruokasoodasta ja ksylitolista

Tee hammastahna itse ilman mikromuoveja

Myös mielenkiintoista:

Fraunhofer -instituutin nykyisen tutkimuksen mukaan autonrenkaiden kuluminen on yksi suurimmista mikromuovien lähteistä. Toinen tieteellinen tutkimus Saksassa osoitti äskettäin, että mikromuovia löytyy jopa lumesta. Valitettavasti tämä tarkoittaa, että pienimmät muovihiukkaset ovat niin kevyitä, että ne voivat lentää ilmassa ja päästä keuhkoihin hengitettynä. Tämä avaa uuden ulottuvuuden mikromuovien ongelmaan ja antaa meille vielä enemmän syitä ajatella globaalisti ja toimia vastuullisesti.

Tämä mielessä: Vältä mikromuovia kosmetiikassa! 

Tee suihkugeeli itse ilman mikromuoveja

Mikromuovien käyttö kosmetiikassa

Erityisesti kuorinnat ja voiteet sisältävät usein muovipartikkeleita

kosmetiikan mikromuovit ovat haitallisia

kosmetiikan mikromuovit ovat haitallisia ihmisille ja luonnolle

Monet meikkivalmistajat käyttävät edelleen mikromuoveja tuotteissaan

mikromuovi kosmetiikan meikissä

Luonnossa olevat muovijäämät muuttuvat ajan myötä toissijaisiksi mikromuoviksi

kosmetiikan mikromuovit ovat vaarallisia luonnolle ja ihmisille

Valitettavasti tämä näkyy monilla rannoilla ympäri maailmaa

mikromuovia rannalla

Älä ole välinpitämätön eläinten hyvinvoinnille ja ympäristölle!

vältä mikromuovia kosmetiikassa säästä ympäristöä