Pareto -periaate selitettiin yksinkertaisesti – määritelmä, esimerkit ja vinkit

Olet luultavasti kuullut tai lukenut jotain Pareto-periaatteesta tai 80-20-säännöstä. Varsinkin jos olet kiinnostunut itse- ja ajanhallinnasta työssä tai jokapäiväisessä elämässä, tulet varmasti kohtaamaan tämän termin. Mistä tämä periaate oikein johtuu, miten se voidaan toteuttaa käytännössä ja mitä sudenkuoppia se voi piilottaa? Lue tästä lisää alla ja mieti, voitko ja miten voit vaikuttaa positiivisesti omaan elämääsi.

Projektinhallinnassa käytetään usein Pareto -periaatetta

pareto -periaatteen kaavio

Mikä on Pareto -periaate??

Vilfredo Pareto (1848–1923), italialainen taloustieteilijä ja sosiologi, löysi saman nimen periaatteen 1800 -luvun lopulla. Hän havaitsi sosiaalisen ilmiön, nimittäin tilastollisen epätasapainon rikkaiden ja köyhien italialaisten perheiden välillä. Pareto havaitsi, että noin 80 prosenttia Italian kokonaisvarallisuudesta keskittyi vain 20 prosenttiin italialaisista perheistä.

Siksi pankkien tulisi keskittyä tähän pienempään osaan työskennelläkseen tehokkaammin ja saadakseen suuremman voiton.

Ajan mittaan on osoitettu, että tämä ilmiö löytyy myös muilta elämänalueilta. Siitä lähtien periaate on tunnettu myös niin kutsutulla Pareto-efektillä. Tämä voidaan tulkita seuraavasti, etenkin ajanhallinnan osalta: 80% optimaalisesta tuloksesta voidaan saavuttaa vain 20%: n vaivalla.

Työskentele ja toimi tehokkaammin tämän periaatteen mukaisesti

pareto -periaatteen vinkkejä

Toisin sanoen tätä periaatetta soveltamalla voit säästää paljon aikaa ja vaivaa ja saavuttaa silti paljon. Monissa tapauksissa tämä voi tarkoittaa vähemmän stressiä ja enemmän aikaa muihin tärkeisiin asioihin elämässä. Nykyään monet ihmiset työskentelevät jo kotitoimistossa. Sinun on pakko hallita työn, kotitalouden, kotiopetuksen, parisuhteen ja perhe -elämän välinen tasapainottaminen entistä joustavammin. Lisäksi aika ja itsehallinta osoittautuvat vielä tärkeämmäksi.

Minimoi stressi ja paranna samalla omaa tuottavuuttasi

ajanhallinta pareto -periaatteella

Miten Pareto -periaate toimii käytännössä??

Jotta saat kaiken irti 80-20-säännöstä, sinun on ensin varmistettava, mitkä ovat prioriteettisi. Tämä koskee sekä työ- että yksityiselämää tai jokaista toimintaa. Kussakin yksittäistapauksessa, samoin kuin jokaisella henkilöllä, nämä näyttävät erilaisilta ja voivat myös muuttua ajan myötä. Perinteisten tehtävälistojen lisäksi on olemassa muutamia muita tekniikoita, jotka auttavat sinua asettamaan prioriteettisi oikein. Tunnetuimmat näistä ovat Eisenhowerin periaate ja ABC -analyysi. Ensimmäisessä tehtävä on lajiteltu neljään ruutuun tärkeyden ja kiireellisyyden mukaan, ja ne tehdään joko itse tai siirretään järjestyksessä. Toinen menetelmä koskee jälleen tärkeyttä ja tehtävät on jaettu kolmeen ryhmään (A, B ja C).

Pohjimmiltaan Pareto -periaatetta sovellettaessa kannattaa luopua perfektionismista ja saada enemmän vapaa -aikaa. On tietysti muutama asia, jotka sinun tulee olla tietoinen, jotta et tee virhettä. Lue siitä alla.

Oppiminen ja työskentely voivat olla paljon tehokkaampia 80-20-säännön avulla

pareto -periaatteen vinkit kotitoimistoon

Pareto -periaateesimerkkejä jokapäiväiseen elämään

Muuten, Pareto -periaate voidaan toteuttaa monilla elämän aloilla. Kun kyse on minimalismista elämäntavoissa tai sisustuksessa, periaate on erinomainen tapa päästä eroon tarpeettomista pienistä asioista ja keskittyä vain olennaisiin asioihin. Tapahtuu liian usein, että esimerkiksi vain 20% vaatekaapin vaatteista on todella kuluneita ja käytettyjä jopa 80% ajasta. Tai että vain murto -osa laitoksen tavaroista ja huonekaluista palvelee tarkoitusta.

80-20-sääntö on yhtä hyödyllinen painonpudotuksessa, tuhlaamattomana, liikunnassa tai oppimisessa. Kuka tahansa voi sitten yksinkertaisesti soveltaa niitä rauhassa ja hiljaisuudessa, räätälöityinä itselleen ja erityistilanteelle.

Vain 20% ruoasta koostuu makeisista, tärkeimmät ravintoaineet tulevat loput 80%

pareto -periaate syödessä laihduttaa

Mitkä ovat Pareto -periaatteen sudenkuopat?

Kun sovelletaan sääntöä 80-20, ei pidä koskaan unohtaa, että tämä ei ole pysyvä dogma, vaan pikemminkin suunta-arvo. Kyse on paljon enemmän tietystä ajattelutavasta, hyödyllisestä työkalusta, jota tulisi käyttää vain tietoisesti ja paljon pohdintaa käyttäen. Muussa tapauksessa olet vaarassa asettaa prioriteettisi väärin ja keskittyä silti tehtäviin, jotka eivät ole ratkaisevia tietyn projektin tai tietyn toiminnan kannalta.

Joillakin elämän ja ammatillisen toiminnan aloilla Pareto -periaate on myös vähemmän tai ei lainkaan hyödyllinen. Ennen kaikkea tarkoitetaan luovia ihmisiä, kuten taiteilijoita, suunnittelijoita, kehittäjiä ja kirjailijoita, sekä ohjelmoijia ja vastaavia. Näissä tapauksissa yksityiskohdat voivat joskus olla erittäin tärkeitä ja puuttua soveltamalla sääntöä 80-20. Perfektionismi on välttämätön osa joitakin ammatteja, eikä sen pitäisi olla.

Käytä Pareto -periaatetta varoen

pareto menestyksen periaate

Johtopäätös:

Käytä sääntöä 80-20 vain silloin, kun kyse on alueista ja tehtävistä, jotka tarvitsevat enemmän tehokkuutta ja ovat järkevämpiä ja tarkempia. Tämä voi usein olla erittäin hyödyllinen tapa hallita aikaa toimistossa, kotitoimistossa tai opiskelun aikana. Mutta ole aina kriittinen ja kyseenalaista todelliset prioriteettisi ja tavoitteesi. Älä ole turhan perfektionismin uhri, mutta älä hylkää sitä ilman syytä. Tietyt ammatit ja toiminnot edellyttävät optimaalista tarkkuutta, jota ei voida saavuttaa käyttämällä Pareto -periaatetta.

Pysy rauhallisena ja aseta prioriteetit oikein!

kotitoimistotyö pareto -periaate

Sääntö 80-20 voi auttaa sinua monilla aloilla

kotitoimiston pareto -periaate

Opi kuinka oikea rentoutuminen toimii

enemmän vapaa -aikaa pareto -periaatteella

Älä myöskään liioittele työaikaa

pareto -periaate toimii kotona

Pidä tärkeimmät asiat työkokouksissa

pareto -periaate projektin ajanhallinta

Yritä käyttää Pareto -periaatetta seuraavassa projektissasi

ajanhallintaprojektien pareto -periaate

Nauti arvokkaasta vapaa -ajasta asioihin, jotka ovat sinulle todella hyviä!

pareto -periaate luonto rentoutuu

rakkaussuhteet pareto -periaate

pelaamalla pareto -periaatetta   pareto ajankäytön periaate