Patchouliöljy: käyttötarkoitukset ja terveyshyödyt

Patchouliöljyn tuoksu on niin vahva ja ainutlaatuinen – rakastat sitä tai vihaat sitä. Pelkkä ajatus siitä voi tuoda mieleen muistoja, kuten ulkoilmamusiikkifestivaalin ystävien kanssa. Joillekin ihmisille patchoulin tuoksu leijuu ilmassa ja herättää ne kapinan ja jännityksen tunteet.

Mikä on patchouliöljy ja mitä hyötyä siitä on terveydelle??

Patchouliöljy hyödyttää lehtiä

Patchouliöljyllä on myös monia terveysvaikutuksia. Kun se on vanhentunut ja sekoitettu muihin eteerisiin öljyihin, sen tuoksu on myös lievempi. Tämä artikkeli kattaa joitakin syitä, miksi sinun pitäisi sisällyttää patchouliöljy terveys- ja hyvinvointiohjelmaan.

Pogostemon cablin on tämän öljyn tieteellinen nimi

Patchouliöljyn edut jättää aromaterapiaa

Mikä on patchouliöljy?

Patchouliöljy tislataan Kaakkois -Aasian trooppisilla alueilla kasvavan pensaan yrtin lehdistä ja kukista. Sen tieteellinen nimi on Pogostemon cablin. Kasvi liittyy yrtteihin minttu, oregano ja laventeli. Patchulin voimakkaasti tuoksuvan, meripihkanvärisen eteerisen öljyn tislaamiseksi Pogostemon cablinin lehtiä ja kukkia kuivataan useita päiviä. Öljy tislataan sitten höyryllä tai hiilidioksidilla. Kun patchouliöljy vanhenee, väri tummuu ja tuoksu muuttuu syvemmäksi ja pehmeämmäksi.

Patchouliöljyä käytetään edelleen perinteisessä aasialaisessa lääketieteessä 

Patchouliöljy hyödyttää lehtiä

Väitettiin, että Napoleon toi patchoulia Eurooppaan

patchoulin eteerinen öljy hyödyttää lehtiä

Patchouliöljyn tuoksu ja lääkinnälliset ominaisuudet tulevat monista öljyssä olevista fytokemikaaleista, kuten:

 • Alpha patchouli
 • Beta patchoules
 • Alpha bulnesene
 • Alfa Guyana
 • Karyofyllit
 • Norpatchoulenol
 • Seychellit
 • Pogostol

Öljyä voidaan käyttää iholla tuoksuna tai lääkinnällisinä ominaisuuksina (yleensä laimennettuna kantoöljyyn). Tai voit käyttää diffuusoria levittämään sen ilmaan ja hengittämään sen sisään. Jotkut jopa ottavat patchouliöljyä sisäisesti hyötyäkseen sen terveysvaikutuksista.

Patchouliöljyä voidaan käyttää myös tuoksuna

patchouli eteerinen öljy tuoksu hyödyttää lehtiä

Patchouliöljyn historia

Ihmiset ovat arvostaneet patchouliöljyä vuosisatojen ajan sekä tuoksunsa että lääkinnällisten ominaisuuksiensa vuoksi. Sitä käyttivät ensin Etelä -Intian tamililaiset, ja sieltä matkusti Lähi -itään silkkikauppareittejä pitkin, missä kuivatut lehdet käärittiin tekstiililaatikoihin koiden torjumiseksi. Väitettiin, että Napoleon toi patchoulia Eurooppaan. Patchouliöljyä käytetään edelleen perinteisessä aasialaisessa lääketieteessä, yleisimmin Kiinassa, Malesiassa ja Japanissa.

Patchouliöljy tislataan pensaan yrtin lehdistä ja kukista

Patchouli -eteerisen öljyn edut jättävät käytön

Miten patchouliöljy toimii?

Aromaterapiassa uskotaan, että patchouli -eteerisen öljyn aromin hengittäminen (tai ihon patchouli -eteerisen öljyn imeytyminen) lähettää viestejä aivojen osaan, joka osallistuu tunteiden hallintaan. Tämä aivojen osa, joka tunnetaan nimellä limbinen järjestelmä, vaikuttaa myös hermostoon. Aromaterapian kannattajat ehdottavat, että eteeriset öljyt voivat vaikuttaa useisiin biologisiin tekijöihin, mukaan lukien syke, stressitasot, verenpaine, hengitys ja immuunitoiminta.

Patchouliöljyä on arvostettu vuosisatojen ajan

patchoulin eteerinen öljy hyödyttää lehtiä

Eteeristen öljyjen käyttö aromaterapiassa

Aromaterapiassa patchouliöljyä käytetään seuraavien ongelmien hoitoon:

 • akne
 • ahdistus
 • Urheilijan jalka
 • ummetus
 • Hilse
 • ekseema
 • väsymys
 • Ruoansulatushäiriöt
 • unettomuus

Lisäksi patchoulin eteerisen öljyn sanotaan toimivan hyönteiskarkotteena, edistävän palovammojen ja haavojen paranemista ja vähentävän tulehdusta.

Kun käytetään patchuliöljyä ihonhoitotuotteissa, sen sanotaan hoitavan rasvaista ihoa ja vähentävän ikääntymisen merkkejä.

Eteeriset öljyt voivat vaikuttaa moniin biologisiin tekijöihin 

Patchouli -eteerisen öljyn aromaterapian edut

etuja

Vaikka patchoulin eteeristen öljyjen käyttöä koskeva tutkimus on hyvin vähäistä, on jonkin verran näyttöä siitä, että se voi tarjota tiettyjä terveyshyötyjä.

Esimerkiksi Journal of Natural Medicines -lehdessä vuonna 2011 julkaistussa alustavassa tutkimuksessa todettiin, että patchouliöljy voi edistää unta. Hiiritesteissä tutkimuksen tekijät havaitsivat, että patchouli -eteerisen öljyn aromin hengittämisellä voi olla rauhoittavia vaikutuksia, jotka voivat olla hyödyllisiä unihäiriöiden hoidossa.

Patchouliöljyllä on osoitettu olevan rauhoittava vaikutus

Patchouli -eteerisen öljyn tuoksun edut

Lisäksi vuonna 2005 julkaistussa Phytotherapy Research -raportissa todettiin, että patchouliöljy voi suojata hyttysenpisteiltä toimimalla hyönteiskarkotteena.

Kuinka käyttää patchouliöljyä

Yhdistettynä kantoöljyyn (kuten jojoba-, manteli- tai avokadoöljyyn) eteerinen patchouliöljy voidaan levittää suoraan iholle tai antaa kylpyyn.

Patchouliöljyä voidaan myös hengittää asettamalla muutama tippa öljyä kankaalle tai pehmopaperille tai suihkuttamalla sitä aromaterapiahajottajalla.

Yhdessä kantoöljyn kanssa eteerinen öljy voidaan levittää suoraan iholle

Patchouliöljyn hyödyt iholle

Varaukset

Patchouli -eteeristä öljyä ei saa ottaa sisäisesti ilman terveydenhuollon ammattilaisen valvontaa. Patchouli -eteerisen öljyn sisäisellä käytöllä voi olla myrkyllisiä vaikutuksia.

Lisäksi jotkut ihmiset voivat kokea ärsytystä, jos patchuli -eteerinen öljy levitetään suoraan iholle eikä yhdessä kantoöljyn kanssa.

Käytä aromaterapiahajotinta

Patchouliöljyn edut Lehtien hajotin