Punajuuri – väri ja tunnelma talveksi

Tänään puhumme talvikasvista, joka parhaan tietoni ja käsitykseni mukaan ei valitettavasti ole kovin suosittu. Tuskin on henkilöä, joka ei tunnistaisi heitä viikkomarkkinoilla. Se näyttää normaalilta naurilta, mutta siinä on poikkeuksellisen syvä kylläinen magenta. Tarkalleen! Tämän päivän artikkeli kertoo Hänen Majesteettistaan ​​- punajuurista ja sen terveydellisistä ja kulinaarisista ominaisuuksista.

On aika oppia punajuurin eduista

Juuri poimittu punajuuri

Järjestä punajuuri

alkuperä

Punajuuri tai punajuuri tulee Välimeren alueelta ja roomalaiset toivat sen Keski- ja Länsi -Eurooppaan. Saksassa punajuuri on tyypillinen talvikasvi. Sveitsiläinen mangoldi ja sokerijuurikas liittyvät punajuuriin. Kaikki kolme ovat yleensä valmiita sadonkorjuuseen heinä- ja elokuussa. Sveitsissä, Itävallassa ja Beyernissä punainen vihannes tunnetaan nimellä Rande tai Rahner. Mukulaa käytetään useimmiten raakana tai kypsennettynä, mutta myös lehdet tulevat monissa tapauksissa omiksi.

Voimakkaasti värjätyt vihannekset ovat hyviä sappirakon ja maksan kannalta

Punajuuri leikattu

Punajuurille tyypillinen väri ja erityinen muoto ovat heti tunnistettavissa

Punajuuri vaaleanpunainen

Sydän ja verisuonet hyötyvät myös terveellisistä vihanneksista

Punajuuren juuri

Terveys

Vihanneksen kirkkaan punainen väri johtuu suuresta betaniinipitoisuudesta, minkä vuoksi kasvia käytettiin jonkin aikaa elintarvikevärinä. Juurikaspunainen stimuloi myös maksasolujen toimintaa ja pitää sapen terveenä. Tämä puolestaan ​​varmistaa asianmukaisen aineenvaihdunnan ja hyvän erittymisen.

Sydän ja verisuonet pidetään kunnossa ja kunnossa syömällä punajuurta. Punajuuren laatu säätelee verenpainetta ja parantaa mielialaa. Punajuurille määrätään myös verta sitovia ominaisuuksia sen runsaan rautapitoisuuden vuoksi. Punajuuri lahjoittaa myös foolihappoa, ja sitä suositellaan erityisesti raskaana oleville naisille.

Kuten monet vihannekset, punajuuri on myös valmis sato elokuussa

Istuta punajuuri

Punajuuri ajaa pois surua pimeinä kuukausina ja lisää hyvää mieltä

Punajuuri leikattu

Sängyn mukula sisältää runsaasti rautaa ja foolihappoa

Punajuuriviipaleita

Kulinaarinen

Punajuurimukkua myydään useammin markkinoilla kokonaisena kasvina, vaikka molemmat soveltuvat kulutukseen. Punaisesta mukulosta voidaan tehdä salaatti porkkanoiden ja omenoiden kanssa. Tuoreet mehut yhdessä sellerin kanssa virkistävät kehoa erityisesti pimeinä ja kylminä kuukausina. Tiedämme, että punajuuri, jossa on keitettyjä perunoita, on lisukkeena savustettua lohta ja sillifileitä. Borssilasit myydään venäläisessä herkkukaupassa – Kasviskeitto, joka on hyvin tyypillistä Keski- ja Itä -Euroopalle ja sisältää punajuurta. Gazpacho maistuu myös hyvältä punajuurista ja sitä on ehdottomasti kokeiltava.

Monet jälkiruokareseptit yhdistetään yhä enemmän punajuuriin, mutta kirjoitamme siitä tämän artikkelin toisessa osassa!

Siihen asti, hauskaa!

Tuoreet vihannesmehut eivät saisi puuttua syksyllä ja talvella

Punajuuri lähellä

Punajuurimehu virkistää ja puhdistaa kehon

Punajuurinen gazpacho

Punajuuren mehulla on verta sitova vaikutus

Punajuurimehu

Punaisista vihanneksista valmistettu gazpacho on yksinkertainen, terve ja alkuperäinen

Punajuuriborssi

Savulohi tai Parman kinkku – punajuuri sopii aina kevyen illallisen kanssa

Savustettu punajuurilohi