Vihannesten käyminen ja terveellinen syöminen – 2 herkullista ja erittäin helppoa reseptiä!

Vaikka käyminen on nykyinen elintarviketrendi, kyse on itse asiassa ikivanhasta ja hyvin yksinkertaisesta tekniikasta elintarvikkeiden kestävyyden parantamiseksi. Tällä on myös paljon terveydellisiä etuja, ja fermentoidut elintarvikkeet maistuvat useimmissa tapauksissa jopa paremmilta. Vaikka trendikkäät kimchit, misot, kombuchat ja kefirit ovat tulleet tunnetuiksi monille meistä vasta äskettäin, me kaikki tiedämme tunnetuimmat esimerkit fermenteistä – hapanjuusto, hiiva, jogurtti, juusto, olut ja viini. Kaikilla näillä elintarvikkeilla on yhteistä se, että ihmiset tuottavat ne luonnollisten käymisprosessien ansiosta. Ne sisältävät luonnollisia probiootteja ja lukuisia vitamiineja ja ovat erittäin terveellisiä organismillemme. Seuraavassa kerrotaan, mitä käyminen on, mitä positiivisia vaikutuksia sillä on ja miten voit valmistaa fermentoidut vihannekset itse.

Vihannesten käyminen on helppoa ja erittäin terveellistä

valkosipuli kurkku porkkanat käyvät

Mikä on käyminen?

Käyminen tarkoittaa tarkemmin aineiden muuttamista käyttämällä bakteereja, entsyymejä tai sieniä. Lopputuotteesta muodostuu sitten kaasuja tai happoja, jotka varmistavat elintarvikkeen säilyvyyden. Ruoan käymiseen on kaksi tapaa: alkukulttuurilla (esim. Hapantaikina leivässä) ja villikäymisellä.

Toisessa tapauksessa tarvittavat bakteerit löytyvät jo itse raaka -aineista. Yksi yleisimmin käytetyistä fermentaatioista fermentoitujen elintarvikkeiden valmistuksessa on maitohappokäyminen. Tämä johtuu siitä, että ruoan hiilihydraatit muuttuvat maitohapoksi. Ja miten se tapahtuu? Kiitos hyvistä, probioottisista bakteereista (maitohappobakteereista), jotka voivat esiintyä myös ilman happea, koska raaka -aineet pysyvät ilmatiiviinä käymisen aikana. Suolaa lisätään myös tappamaan kaikki haitalliset bakteerit ja sienet.

Yksinkertainen säilytysmenetelmä muinaisista ajoista

Fermentoi kukkakaalia

Mitä hyötyä fermentoiduista elintarvikkeista on??

Ensinnäkin, kuten jo mainittiin, fermentoinnit ovat melko kestäviä. Ne voidaan säilyttää jääkaapissa jopa 2-3 kuukautta. Lisäksi nämä ovat erittäin terveellisiä eivätkä vain siksi, että ne ovat täysin vapaita säilöntä- ja lisäaineista. Fermentoitaessa C-, B2- ja B6 -vitamiinit säilyvät paremmin ja pidempään. Myös itse vitamiinipitoisuus kasvaa. Tuloksena olevat maitohappobakteerit ja entsyymit varmistavat myös terveen suolistoflooran tuhoamalla haitalliset loiset, bakteerit ja sienet. Loogisesti tämä vahvistaa immuunijärjestelmää ja kaikilla taudinaiheuttajilla on vähemmän mahdollisuuksia kanssamme.

Fermentoituja elintarvikkeita pidetään jopa “valmiiksi pilkottuina”, koska ne ovat organismin helppoja käyttää ja ne ovat hyviä vatsalle ja suolistolle. Maun suhteen voit myös löytää monia etuja, koska käymisprosessit luovat uusia aromeja ja makuja.

Lähes kaikissa kansallisissa keittiöissä on terveellisiä, fermentoituja ruokia

Fermentoi superruoat

Uskalla käydä ja hyötyä siitä maun ja terveyden kannalta! Tänään meillä on kaksi erittäin yksinkertaista ja erittäin herkullista reseptiideaa sinulle valmiina. Kokeile näitä, jos siltä tuntuu.

Fermentoivat vihannekset – punajuuri ja kimchi

Punajuuren käyminen ei kuulosta kovin eksoottiselta ja kuuluu enemmän kulinaariselle pallonpuoliskollemme, aivan kuten hapankaali. Kimchin suhteen monet ihmiset tässä maassa kuitenkin ihmettelevät edelleen, mistä tämä ruokahype johtuu. Se on itse asiassa eräänlainen korealainen hapankaali, joka on heidän suosittu kansallinen ruokansa. Tämä juontaa juurensa 1300 -luvulle ja sitä on yli 200 muunnelmaa.

# 1 Käymisjuurikkaat

punajuuren fermenieria -resepti

Ainekset:

 • 3 keskikokoista raakaa punajuurikasia, kuoritut
 • 2 viipaletta juurikkaita, leikattu ympyröiksi – käytettäväksi täytteenä.
 •  1 tl hienoa merisuolaa tai Himalajan suolaa
 • 4-5 rkl kurkkua tai hapankaalin mehua

Valmistelu:

 1. Leikkaa punajuuri pieniksi paloiksi.
 2. Laita kulhoon, jossa on suolaa ja kurkkumehua. Paina punajuuripaloja hieman alaspäin, kunnes ne vapauttavat mehua. Voit käyttää käsineitä välttääksesi kynsien värjäytymisen.
 3. Laita muurausastiaan / lukkoastiaan, kääri ja paina lujasti, jotta mehu vapautuu.
 4. Aseta päälle kaksi punajuuriviipaletta ja viimeistele paino. Nauriisi ovat nyt hyvin mehun peitossa.
 5. Peitä ja sulje tiiviisti, jotta ilma ei pääse sisään. Anna seistä noin 4-5 päivää huoneenlämmössä (22 astetta).
 6. Aloita maistaminen neljännen päivän jälkeen saadaksesi juuri haluamasi happamuusasteen.
 7. Jos pidät mausta, ota paino pois ja laita se jääkaappiin. Muutamassa päivässä fermentoitu punajuuri on valmis nautittavaksi.

# 2 Valmista kimchi

Fermentoiva kimchi -terveellinen resepti

Ainekset:

 • 1 kg kiinalaista kaalia, kivettömänä ja leikattu 2 cm: n paloiksi (yksi iso kaali)
 • ¼ kuppi merisuolaa
 • 2 kuppia daikon -retiisiä, leikattu tulitikkukaistaleiksi (valinnainen tai porkkana)
 • 1 nippu salottisipulia, viipaloitu ja leikattu 2 cm: n paloiksi
 • 1 rkl tuoretta inkivääriä viipaleina (2-3 viipaletta)
 • 6 valkosipulinkynttä, kokonaisia
 • 1 salottisipuli, neljäsosa (valinnainen)
 • 2–6 rkl koreanpippuria (gochugaru)
 • 2 rkl kalakastiketta (vaihtoehtoisesti: käytä vegaanista kalakastiketta, miso- tai soijakastiketta), enemmän maun mukaan
 • 2 tl sokeria (tai vaihtoehtoista)
 • 1 rkl gluteenia sisältävää riisijauhetta (valinnainen)

fermentoida terveellistä syömistä

Valmistelu:

 1. Poista kiinalaisen kaalin 1-2 ulkolehteä ja säilytä jääkaapissa myöhempää käyttöä varten (kääri muoviin). Leikkaa loppukaali ja laita kulhoon suolan kanssa ja sekoita hyvin. Lisää niin paljon kylmää vettä, että kaali peittyy ja sekoita kunnes suola on liuennut. Punnitse kaali lautasella, jotta se pysyy veden alla. Anna seistä huoneenlämmössä 6-8 tuntia tai yön yli.
 2. Valuta kaali ja jätä suolavesi sivuun. Huuhtele kaali, valuta se, purista ylimääräinen vesi pois ja palauta se kulhoon. Lisää talvisipuli ja kevätsipuli.
 3. Lisää inkivääri, valkosipuli, salottisipuli, pippurihiutaleet, kalakastike (tai muut ainesosat) ja sokeri monitoimikoneeseesi. Prosessoi kunnes kaikki on sekoittunut hyvin ja muodostuu tahna. Kaada kaali päälle ja sekoita vihannekset ja pippurisekoitus hyvin pihdeillä tai käsineillä.
 4. Laita kaali isoon 2 litran lasiin (tai kahteen 1 litran lasiin) tai kattilaan jättäen yläosaan noin 4-5 cm tilaa, jotta mehut pääsevät ulos. Lisää hieman suolavettä peittääksesi vihannekset ja paina varovasti alas. Aseta kaalinlehti sen päälle ja paina se uudelleen alas. Tämän pitäisi auttaa pitämään kimchi suolaveden alla. Voit myös käyttää painoa, joka on asetettu koko arkin päälle pitämään se veden alla.
 5. Peitä löysästi kannella (anna ilman valua ulos) ja aseta lasi uunivuokaan (tai suureen kulhoon), jotta vuotavat mehut jäävät kiinni. (Ajatuksena on kuitenkin pitää mahdollisimman paljon aromaattista mehua lasissa, jotta sitä ei täytetä liikaa.)
 6.  Jätä tiskille noin 3 päiväksi ja säilytä sitten suljetussa purkissa jääkaapissa, jossa se jatkaa käymistä.
 7.  3 päivän kuluttua kimchi on valmis, mutta ei saavuta täydellistä makuaan ja monimutkaisuuttaan, ennen kuin se on hitaasti käynyt (jääkaapissa) noin 2 viikon ajan.

Kamchi voidaan yhdistää eri ainesosiin

fermentoi ruoan trendi

Lisävinkkejä käymiseen

 • ylläpitää optimaalista hygieniaa – pese astiat, kädet ja vihannekset huolellisesti
 • Käytä hajusteettomia pesuaineita ja saippuoita jopa käsissäsi
 • vähentää muita vieraita hajuja mahdollisimman paljon
 • ÄLÄ KOSKAAN anna vihannesten ja proteiinipitoisten käymisaineiden käydä samassa paikassa! Ristikontaminaation ja haitallisten bakteerien leviämisen vaara on suuri.
 • Kun käytät fermentointia, aloita pienemmillä annoksilla, jotta ruoansulatusjärjestelmä sopeutuu hitaasti niihin.

Syö terveellisesti ympäri vuoden yksinkertaisen vihannesten käymisen avulla

Punajuuren fermentointi terve

Kokeile erilaisia ​​vihanneksia!

käymisruoka trendi 2019

fermentoi terveellinen vaikutus

Fermentoidut soijapavut (natto) ovat suosittu ruokalaji Japanissa

käymistrendi natto japanilaiset fermentoidut soijapavut

Ja suurin osa kotimaisista vihanneksista on erittäin helppo valmistaa

fermentoi vihannekset terveellisiä reseptejä

vihannekset käyvät terveellisesti

fermentoi vihannekset laseissa

Fermentoi vihannesten kimchi -resepti

vihannekset käyvät mustia retiisejä

vihannesten arviointitrendi

Fermentoiva terveellisiä ainesosia kimchi

Fermentoi vihreät pavut

Hapankaali fermentoi terveellisesti

Fermentoiva kombucha -tee