Vitamiinit – Mitä me todella tiedämme vitamiineista?

Vitamiinit ovat välttämättömiä terveydellemme. Säännöllinen kulutus takaa organismin oikean toiminnan ja hyvinvointimme. Suuri määrä vitamiineja on elintärkeitä ihmisille: On 13 tunnettua vitamiinia, joita kehomme ei saa jättää väliin. Kaikki tämä sai meidät perehtymään vähän enemmän vitamiineihin. Haluatko osallistua?

Hanki tarpeeksi vitamiineja ja pysy terveenä!

vitamiinit ja niiden valtava merkitys terveydellemme

Miksi vitamiinit ovat tärkeitä??

Vitamiinit ovat orgaanisia aineita, joita elimistömme tarvitsee elintärkeiden toimintojen suorittamiseen. Niitä ei muodostu ihmiskehossa tai vain pieninä määrinä, joten ne on nautittava ruoan kanssa.

Vitamiinit ovat vastuussa kehon aineenvaihduntaprosessien normaalista kulusta: Ne osallistuvat kudoksen rakenteeseen ja energian tuotantoon.

Vitamiinit voivat myös estää vapaiden radikaalien muodostumisen. Näin estät useiden eri sairauksien kehittymisen. Vitamiinit lisäävät myös organismin vastustuskykyä.

Mitä vitamiineja tarvitsemme?

Vitamiinit löytyvät kasvipohjaisista elintarvikkeista ja niitä on myös eläintuotteissa. Eri elintarvikkeiden vitamiinipitoisuus riippuu useista tekijöistä eikä ole kiinteä. Maantieteellinen alkuperä, vuodenaika, kypsyysaste, tapa, jolla ruoka säilytetään ja miten se valmistetaan, ovat erittäin tärkeitä. Nämä erotetaan niiden liukoisuuskäyttäytymisen mukaan. A-, D-, E- ja K-vitamiinien on määritelty olevan rasvaliukoisia, kun taas B1-, B2-, B6-, B12-, C-vitamiinit ja foolihappo ovat vesiliukoisia. Nämä on otettava säännöllisesti, kun ensimmäinen ryhmä voidaan varastoida kehoon.

Jokaisen vitamiinin on täytettävä eri tehtävät ihmiskehossa. Katsotaanpa, mistä jotkut tärkeimmät vitamiinit ovat vastuussa.

A -vitamiini – Tämä vitamiini on erityisen tärkeä näön kannalta. Sillä on myös merkittävä rooli kasvussa. A -vitamiinin puute johtaa yö- ja värisokeuteen. A -vitamiinia löytyy juustosta, voista, margariinista, maksasta, munankeltuaisista, porkkanoista, lehtikaalista, pinaatista, paprikasta, persiljasta ja aprikooseista.

Syö porkkanoita hyvän näkösi vuoksi

A -vitamiinit ovat tärkeitä näkökyvylle

D-vitamiini – D -vitamiini mahdollistaa kalsiumin sisällyttämisen ja osallistuu luuston rakentamiseen. Pääasiassa eläintuotteet, kuten kala, munat, maito ja voi, sisältävät runsaasti tätä vitamiinia.

Seuraa jatkuvasti D -vitamiinipitoisuuksia

D -vitamiinit sisältyvät lihamunien maitotuotteisiin

K -vitamiini – Tämä vitamiini hallitsee veren hyytymistä ja osallistuu myös luuston muodostumiseen. Hapankaali, pinaatti, ruusukaali, auringonkukkaöljy, punainen kaali ja kanan sisäosat sisältävät runsaasti K -vitamiinia..

Mitkä hedelmät ja vihannekset sisältävät runsaasti K -vitamiinia?

vitamiinitK -vitamiini on tärkeä organismille

E -vitamiini – E -vitamiinia pidetään antioksidanttina. Se on tärkeä organismin solubiologisille prosesseille, kuten solujen muodostumiselle. Sitä löytyy vehnänalkioista ja muista kasvirasvoista.

 E -vitamiini ja sen merkitys ihmiskeholle

E -vitamiini ja sen ominaisuudet

C-vitamiini – C -vitamiinia kutsutaan edelleen askorbiinihapoksi. Tämä on tärkeää organismillemme, koska se tukee solujen aineenvaihduntaprosesseja. Se osallistuu tärkeiden hormonien ja tiettyjen aineiden muodostumiseen iholla ja limakalvoilla ja vahvistaa myös kudosta. Esimerkiksi C -vitamiini on erityisen tärkeä kollageenin muodostumiselle. Ja kollageeni on vastuussa ihon, nivelsiteiden, jänteiden ja verisuonten elastisuudesta. C -vitamiinin puutoksella voi olla erilaisia ​​kielteisiä vaikutuksia kehoon, kuten verenvuoto iholta ja limakalvoilta; karkea, ruskea, hilseilevä ja kuiva iho; huono haavan paraneminen; Nivelten ja raajojen kipu; Heikkous ja väsymys; lisääntynyt alttius infektioille; löysät hampaat ja masennus. Syö sitrushedelmiä ja tuoreita hedelmiä ja vihanneksia säännöllisesti saadaksesi tämän vitamiinin. Kun C -vitamiinin puutos on äärimmäinen, tapahtuu niin sanottu keripukki.

Tuoreet hedelmät ja vihannekset sisältävät riittävästi C -vitamiinia.

vitamiinit ja terveys, mitä vitamiineja sinun pitäisi ottaa C -vitamiinia

B1 -vitamiini – Tällä vitamiinilla on tärkeä rooli hermoston moitteettomassa toiminnassa. Tämän vitamiinin ansiosta hermoston uudistuminen sairauden tai trauman jälkeen on mahdollista. Se osallistuu myös energian tuottamiseen elintarvikkeista. B1 -vitamiinia löytyy viljoista, palkokasveista, perunoista ja lihasta.

 Huolehdi B6 -vitamiinista

B1 -vitamiinit elintarvikkeissa

B2 -vitamiini – B2 -vitamiinilla on keskeinen merkitys aineenvaihdunnalle. Se on erittäin tärkeä aineenvaihdunnassa rikkaille elimille, kuten maksalle, sydämelle ja munuaisille. B2 -vitamiini osallistuu elintarvikkeiden jalostamiseen energiaksi. Säröillä olevat suun kulmat, ikenitulehdus ja yleinen väsymyksen tunne ovat mahdollisia B2 -vitamiinin puutteen oireita. Liha, kala, paprika, herneet, sienet, juusto, maito ja täysjyvät auttavat sinua saamaan tämän vitamiinin.

B2 -vitamiinia ei saa missään tapauksessa sulkea pois valikosta!

syö säännöllisesti B2 -vitamiinia

B6 -vitamiini -Tämän vitamiinin avulla proteiinien kertyminen ja muuntaminen on mahdollista. Kasvu ja kehitys liittyvät B6 -vitamiinin määrään kehossa. Hemoglobiinin muodostuminen riippuu myös B6 -vitamiinista. Ihosairaudet ja pahoinvointi hoidetaan tällä vitamiinilla. Tämän vitamiinin saanti auttaa vahvistamaan immuunijärjestelmää heikentyneillä keskittymis- tai oppimisvaikeuksilla sekä unihäiriöillä ja masennuksella. Sitä löytyy lihasta, munista, voista.

B6 -vitamiinia löytyy monista elintarvikkeista

B6 -vitamiinit, joita se sisältää monissa tuotteissa

B12 -vitamiini voidaan varastoida kehoon. Se on tärkeä hermosolujen toiminnalle, koko hermosto on riippuvainen tästä vitamiinista. B12 -vitamiini on myös erittäin tärkeä aivoille. Hyvin B12 -vitamiinilla varustettu keho kehittää dementiaa sekä Alzheimerin ja Parkinsonin tautia ja multippeliskleroosia harvemmin tai hitaammin. Liha, voi, maksa, maito, olut ja silli ovat runsaasti B12 -vitamiinia sisältäviä elintarvikkeita.

Kiinnitä huomiota tarvittavaan B12 -vitamiinitasoon kehossa

B12 -vitamiinia löytyy munista ja maitotuotteista

Foolihappo – Tämä on toinen B -ryhmän vitamiini. Kehomme muodostaa jatkuvasti uusia soluja, prosessit, kuten solujen jakautuminen ja solujen uudistuminen, tarvitsevat foolihappoa. B12 -vitamiini on vastuussa foolihappopitoisuudesta kehossa, koska se myös aktivoi foolihappoa. Raskaana olevilla naisilla on suurempi tarve foolihapolle. Pinaatti, parsa, banaanit, pähkinät, täysjyvät ja maksa ovat runsaasti foolihappoa sisältäviä tuotteita.

Älä unohda antaa kehollesi riittävästi foolihappoa

Vitamiinit ovat tärkeitä terveydellemme Kuluta foolihappoa

Miksi vitamiinin puute ilmenee??

Vitamiinin puutteella voi olla erilaisia ​​ja erilaisia ​​syitä. Jotkut näistä ovat:

  • väärä ruokavalio
  • kasvis- tai vegaaniruokavalio
  • ruoan virheellinen säilytys tai valmistus
  • riittämätön imeytyminen suolistossa
  • joidenkin vitamiinien tarve kasvaa
  • Valon puute

Syö terveellisesti äläkä pelkää vitamiinien puutetta!

syö vitamiineja oikein ja elä terveenä

Vitamiinipuutos on otettava vakavasti, koska se voi aiheuttaa merkittäviä terveysongelmia. Vitamiinin puutteen alkuvaiheita kutsutaan piileviksi vitamiinipuutoksiksi ja edistyneitä – ilmeisiä vitamiinipuutoksia. Aluksi on vaikea määrittää, että vitamiinitaso on alempi kuin sen pitäisi olla. On kuitenkin nähtävissä joitakin tyypillisiä oireita, jotka antavat tämän pois. Vitamiinin puute voi aiheuttaa väsymystä, masentunutta mielialaa, emotionaalista labiliteettia, huonoa keskittymiskykyä ja heikentää lyhytaikaista muistia. Vain edistyneissä vaiheissa ilmenee havaittavia oireita, jotka osoittavat tietyn vitamiinin puutteen. Voit esimerkiksi tunnistaa vitamiinien puutteen seuraavista oireista:

  • Luun mineralisaatiohäiriöt viittaavat D -vitamiinin puutteeseen.
  • lisääntynyt verenvuototaipumus viittaa K -vitamiinin puutteeseen.
  • Näköhäiriöt viittaavat A -vitamiinin puutteeseen.
  • Immuunijärjestelmän heikkeneminen ja lisääntynyt alttius infektioille tarkoittavat foolihapon, A-, B6- tai C -vitamiinin mahdollista puutetta.

Vitamiinilla on valtava vaikutus fyysiseen ja henkiseen terveyteemme. Ne eivät ole vain hyväksi kehollemme, vaan myös varmistavat koko hyvinvointimme. Siksi elää terveellistä elämää ja välttää mahdollisia vitamiinin puutteita!

vitamiinit mitä vitamiineja eri elintarvikkeet sisältävät