15 különböző típusú fotózási stílus fotókkal

Az emlékeid tesznek azzá, aki vagy! A születéstől a halálig minden ezen a bolygón töltött másodperc emlékezetes és ápolni kell. Bár biztosan nem térhetünk vissza a múltba, a fotózás erejével „újraélhetjük” ezeket a pillanatokat. Minden egyes képkocka a szeretteinkkel töltött legszebb idők egy részét örökíti meg. A különböző típusú fényképek kreatív és művészi tapintást kölcsönöznek ezeknek a képeknek, és lehetővé teszik számunkra, hogy másképp lássuk a mindennapi dolgokat!

fotózás típusai

Ellentétben a szokásos pont-és-lő fotózással, ezek az új típusú fényképezések különleges készségeket, műszaki ismereteket és megfelelő felszerelést igényelnek a „tökéletes felvétel” elkészítéséhez. szakma, ez a cikk nagy segítség lehet!

Mielőtt azonban elkezdenénk beszélni a 15 legnépszerűbb fotózásról, képekkel és részletekkel, nézzünk bele a fényképezés hátterébe.

A fotózás története:

A fotográfia egy viszonylag új művészeti forma, amely a 11. század elején kezdődött az első Camera Obscura feltalálásával. Ez egy dobozos kamera volt, amely homályos, nyomtathatatlan képeket készített, amelyeket csak simább felületre lehetett kivetíteni. 1826 -ban jött létre a világ első nyomtatott fényképe, miután sok kísérletet végeztek a nyomtatási technikákkal.

Az 1880 -as években George Eastman vezette be a kereskedelmi kamera ötletét a Kodak vállalaton keresztül. A kamera kompakt és rugalmas tekercsekkel rendelkezik, amelyek akár 100 felvételt is készíthetnek. Ez viszonylag olcsó volt, és mindenki számára hozzáférhetővé tette a kamerát. Az 1950 -es években a Nikon bevezette az SLR fényképezőgépek koncepcióját, amely forradalmasította a professzionális fotózást.

A digitális korszakban a fotózás fogalmát új szintre emelik. A fizikai nyomatokat most felváltják a „felhőre” menthető digitális változatok. Nagy felbontású képek bárhol, bárhol készíthetők speciális beállításokkal rendelkező kézi okostelefonok használatával. Az utómunkálatokat most a számítógépeken végzik a fojtogató sötét helyiségek helyett. A különböző fotózási formákat különböző témák, témák és témák lefedésére vezetik be, ahelyett, hogy az eseményeket és alkalmakat rögzítenék.

A fotózás típusai: Minden fotósnak tudnia kell:

 • Tájkép
 • Építészeti
 • Absztrakt
 • portré
 • Vadvilág
 • Életmód
 • Újszülött
 • Makró
 • Légi
 • Esemény
 • Timelapse
 • Divat
 • utca
 • viz alatti
 • Étel

Nézze meg a különböző fotózási stílusokat a világon, különböző forrásokból származó részletekkel és képekkel (kellő jóváírással):

1. Tájfotózás:

különböző típusú fotózások

Ez az egyik népszerű fényképezési stílus, amely megragadja a természet szépségét. A témák közé tartoznak a szabadtéri elemek, például hegyek, víztestek, évszakok, farmok, napfelkelte, naplementék stb. A természeten kívül ez a fényképezés mesterséges elemeket is tartalmazhat, például épületeket vagy kerteket. A vadon élő állatok fényképezése, amely növény- és állatvilágot is magában foglal, ennek a műfajnak az alkategóriája.

A fotósok általában a fekvő módot használják a kamerákban, hogy több objektumot rögzítsenek egy keretben vagy pan63oramic objektívben, 180 fokos kilátás érdekében. Különféle hatások létrehozásához kísérleteznek olyan szempontokkal, mint a mélységélesség, a rekesznyílás és a zársebesség. Az állványok használata biztosítja a képstabilizációt és megakadályozza az elmosódott képeket.

2. Építészeti fotózás:

a fotózás fajtái

Az „építészeti fotózás”, amelyet „városi tájképnek” is neveznek, olyan részletekre összpontosít, mint az épületek, építmények, műemlékek, templomok vagy akár városképek. A téma lehet belső vagy külső, és kreatív formában ábrázolható. Az építészeti fényképek többnyire nappal készülnek, de az éjszakai módok, ha megfelelő megvilágításban készülnek, nagyon lenyűgözőek lehetnek.

Míg a fejlett kamerás telefonok nagyszerű felvételeket készíthetnek, a különböző típusú objektívek használata lehetővé teszi az épületek különböző módon történő rögzítését. Minden fotós a Tilt-and-shift objektívet használja a perspektivikus torzítás kiküszöbölésére, ahol az objektum nagyon eltér a szokásos szemnézetünktől.

3. Absztrakt fotózás:

fotózás kategóriái

Ez egy újfajta fényképezés, amelynek nincs megfelelő meghatározása. A fotósok kreativitásukat felhasználva fogalmaikat drámaian eltérő módon fejezik ki. Az olyan elemek, mint a fény, árnyék vagy alakzatok véletlenszerűen rögzíthetők, hogy olyan ötletet vagy témát jelenítsenek meg, amely egyébként nem látható normál nézetben. A hagyományos fényképeken látható szokásos részleteket figyelmen kívül hagyják, és a látvány kiváltja a néző fantáziáját.

Az absztrakt fotók minden ember számára másképp jelenhetnek meg, ideológiájuk és elmeállapotuk alapján. Az egyszerűség és a titokzatosság ennek a fényképezési stílusnak a kulcsszavai. A kompozíció, a látószög és a megvilágítás nagyon fontos szerepet játszik a nem kívánt rendetlenség minimalizálásában és az élesebb, tisztább fénykép elérésében. Az utófeldolgozás elengedhetetlen lehet a képek manipulálásához és a csodálkozás érzéséhez.

4. Portréfotózás:

fényképezési változatosság

Ez a fényképezés egyik alapvető típusa, amely rögzíti az emberek részleteit, például a vonásokat, kifejezéseket és érzelmeket. Megfelelő megvilágítás és hátterek használatával egy normális embert művészi módon lehet ábrázolni. A portréknak sok célja lehet, például üzleti, klinikai tanulmányok vagy alkalmak, például esküvők vagy különleges események. A fénykép fő témáját képező testrész éles fókuszba kerül, a többi terület lágy fókuszban marad.

A világítás kulcsszerepet játszik a portréfotózásban. Az ebben a stílusban használt számos megvilágítási terv közül néhány kulcsfontosságú, magas kulcsú, alacsony kulcsú, kitöltőfény, stb. Bizonyos időpontokban még a természetes napfény is felhasználható gazdag felvételek készítéséhez. A sziluetthez hasonló effektusokat úgy lehet elérni, hogy a fényképezőgépet bizonyos szögekbe helyezi, hogy elérje a fény és árnyék megfelelő játékát.

5. Vadon élő fényképek:

típusú fényképek

A vadon élő állatok fényképezése az egyik legnépszerűbb fotózási forma, amely az élővilágot örökíti meg természetes élőhelyein, például erdőkben, nemzeti parkokban stb. A lenyűgöző látvány mögött a fotós sok erőfeszítése van, akinek türelmesen meg kell várnia, amíg az állat vagy madár kijön. annak rejtőzködése. Szükségük van arra is, hogy jól megértsék az állat mozgását és viselkedését, hogy a megfelelő pillanatban elkészítsék a fényképeket.

Ahhoz, hogy a lehető legjobban élvezhesse a vadon élő állatok fényképezését, speciális objektívekre lesz szüksége, amelyek hosszú gyújtótávolsággal rögzítik a témát teljes képkockában. Az élőhely típusától függően további felszerelésekre lehet szükség, például vakuhosszabbítókra, drónokra, kameracsapdákra stb., Hogy kivételes felvételeket készítsen. Ezenkívül befektetés a nagy képstabilizátorral rendelkező kamerákba, hogy rögzítse a mozgó állatokat anélkül, hogy tönkretenné a felvételt.

6. Életmódfotózás:

fotózás típusai

Az életmódfotózás valós élethelyzetekben örökíti meg az embereket. Nincs előre beállított beállítás vagy vár a „megfelelő” pillanatra. Ehelyett a fényképek a természetes kifejezéseket és pillanatokat rögzítik, hogy lenyűgöző vizuális tárolókat hozzanak létre az emberekről. Nevezhetjük őszinte fotózásnak is, de a hatások professzionálisabbak és feltűnően jók.

Az életmódfotózás a fotózás egyik kihívást jelentő típusa, ahol a helyzetek irányíthatatlanok. Általában mindennapi helyeken kerülnek bemutatásra, hogy képviseljék az emberek természetes életmódját. De az utóbbi időben a tervezett vagy színpadra állított fényképeket is ebbe a műfajba sorolják, ahol az alanyokat olyan helyekre viszik, ahol soha nem jártak, és egy adott jelenetet játszanak.

7. Újszülött fotózás:

népszerű fotózás

Az újszülött fényképezés a fényképezés egyik speciális típusa. Ez a nehéz műfaj magában foglalja a 2-3 hónaposnál nem idősebb csecsemők képeinek kattintását. A fotózások biztonságos környezetet követelnek a baba számára, szabályozott megvilágítással, hogy megakadályozzák gyengéd bőrük és szemük sérülését. Meg kell kapnia a baba menetrendjének teljes részleteit is, például az etetési időt, az alvási időt és az aktuális egészségi állapotot.

A babafotózás kellékei elérhetők a webhelyeken, amelyek minden méretben és költségkeretben megtalálhatók. Az aranyos kalapoktól a bolyhos szövetekig és egyedi jelmezekig befektethet néhányba, hogy érdekesebbé tegye a felvételeket. Továbbá válasszon tükör nélküli fényképezőgépeket, amelyek zajtalanok és nem ébresztik fel az alvó babát. Próbáljon természetes napfényt vagy softboxot, diffúzort és fényvisszaverőt használni, amelyek biztonságosak az érzékeny bőrükön.

8. Makró fényképezés:

különböző típusú fényképek

A makrófotózás az egyik legcsodálatosabb fotózási forma, amely extrém közeli felvételeket készít apró tárgyakról, például rovarokról, virágokról (belső részletek) stb. Választhat az élőlény természetes környezetéből, vagy elviheti a stúdióba, ha elhalt. A téma ezután nagyításra kerül, hogy kitöltse a keretet, és közben a legapróbb részleteket is rögzítse. A nagyobb tárgyakról készült közeli felvételek azonban nem nevezhetők makrófotóknak.

Mielőtt makrofotót készítene, meg kell értenie az 1: 1 arány fogalmát. Ez a nagyítási arány határozza meg a kapcsolatot az érzékelőre fókuszált téma mérete és a valóságos mérete között. Például, ha 1 cm méretű hibát fényképez, akkor az érzékelőre vetített értéke is 1 cm lesz. Ennek eléréséhez makró lencsékbe kell fektetnie, amelyek általában drágák.

Más olcsóbb alternatívák ezekre a lencsékre a hosszabbító csövek, a rögzíthető lencsék vagy olyan bonyolult technikák, mint a fordított lencse makró fényképezése.

9. Légi fényképezés:

különböző típusú fotózás

A légi fényképezés az egyik klassz fotózási típus, amely az égen lévő jeleneteket rögzíti. A fényképek madártávlatból látják környezetünket, és értékes adatokat szolgáltatnak a domborzatról, a talajviszonyokról, a növényzetről stb. Korábban a légi felvételeket repülőgépekről, helikopterekről vagy hőlégballonokról készítették. Ezeknek a médiumoknak a kihívást jelentő jellege miatt azonban sok fotós drónokra vagy pilóta nélküli repülőgépekre (UAV) váltott..

A drónok különböző költségvetésekkel és fejlett funkciókkal rendelkeznek, amelyek feltűnően jó képeket készíthetnek. Mielőtt felvételt készítenének, a fotósok gyakran elemzik a hely légifelvételeit a Google térképek segítségével, és megtudják a drónokra vonatkozó előírásokat az adott területen. A napszaktól függően előfordulhat, hogy bizonyos szűrőket és speciális beállításokat kell használnia az elmosódott és túlexponált képek elkerülése érdekében.

10. Rendezvényfotózás:

fotózás típusai

Az eseményfotózás az egyik izgalmas fotózás, amely megörökíti az emberek különleges pillanatait és eseményeit. Ez a műfaj az alapvető célzástól a fejlett technikákig fejlődött az összes finom részlet rögzítéséhez. Fényképészeket bérelnek, hogy tudósítsanak a vendégekről és az eseményekről, például esküvőkről, születésnapokról, bulikról és ünnepségekről.

A fotósok általában rögzített beállításokkal rendelkeznek a pózolt fényképekhez, és hordozható beállításokkal nyílt felvételek készítéséhez. Mozognak, várják a legjobb időpontot, hogy megragadják az emberek kifejezéseit, és vonzzák a közönséget, hogy jól érezzék magukat. A dokumentumfilmes képek készítésén kívül a fotósnak fel kell emelnie munkája rúdjait is, kreatív pózokat javasolva és speciális kellékeket használva, hogy az emberek tökéletes pillanatokat nyújtsanak.

11. Timelapse fényképezés:

minden típusú fotózás

A Timelapse fényképezésnél a képeket sokkal gyakrabban rögzítik, mint a szemmel való megtekintés normál tartományát. Ezenkívül az utófeldolgozás során több képet is összeillesztenek, hogy rendkívül részletes képet kapjanak, ami egyébként nem érhető el egyetlen kép használatával. Ez a fajta fényképezés olyan tárgyak rögzítésére szolgál, mint a forgalmi viszonyok, a virágzás, a magok csírázása, a táj vagy az időjárási körülmények, az égi mozgás.

A timelapse fényképezési stílus egyik legfontosabb eleme az állvány. Szüksége lesz egy erős állványra, hogy a kamera hosszú ideig zavartalan maradjon a gyorsan változó jelenetek rögzítéséhez. Az olyan speciális tartozékokat, mint az Intervalometer, professzionális fotósok használják az adott időintervallumban készített képek számának szabályozására.

12. Divatfotózás:

típusú fotózás

Ez a fotózás egyik kiemelkedő típusa, amely a divat- vagy csillogásvilághoz kapcsolódó tárgyakat és embereket rögzít. Ez magában foglalja a speciális felszerelések, koreográfia és esztétikai helyszínek vagy beállítások használatát a kiegészítők szépségének megragadásához. Ebben a műfajban négy alkategória van – katalógusfotózás, magas divatfotózás, utcai fotózás és szerkesztői divatfotózás, amelyek különböző célokat érnek el.

Ezt a fotózási stílust széles körben használják hirdetések és divatmagazinok, hogy a ruházatot vagy kiegészítőket szemet gyönyörködtető módon mutassák be. Ez egy jövedelmező műfaj, amely jó pénzt és jó hírnevet hozhat magának, de ugyanakkor torokverseny is van. A csúcskategóriás kamerával és világítóberendezésekkel együtt jó csapatra is szüksége lesz, akik segítenek öltözködésben és sminkben, hogy valaha is a legjobb felvételeket készítsék!

13. Utcai fotózás:

különböző stílusok a fotózáshoz

Ez az őszinte fényképezés altípusa, amely véletlenszerű embereket és helyzeteket rögzít nyilvános helyeken. Általában nem igényel előzetes engedélyt vagy az alanyok tudását, és bárhol, bármikor elvihető. A fotósok gyakran találnak egy érdekes pillanatot vagy karaktert az utcákon, amelyeket kreatívan rögzítenek fényképezőgépeikben. Fontos, hogy kompakt berendezéseket használjunk, mint a nehéz stúdiófelszereléseket, hogy elkerüljük, hogy nyilvánvalónak tűnjenek az utcán, és felkeltsék a nem kívánt figyelmet.

A megfelelő objektív kiválasztása kulcsfontosságú különbséget jelenthet a fényképek minőségében. A szakértők azt javasolják, hogy váltsanak AV üzemmódra, és döntsenek a megfelelő manuális ISO és f-stop paraméterekről a napszaktól és a megvilágítás mennyiségétől függően. A zársebesség növelésére szolgáló beállítások módosításával kiküszöbölheti az elmosódott felvételek kockázatát.

14. Víz alatti fényképezés:

különböző típusú fotózási stílusok

Ez a fajta fényképezés rögzíti a víz alatti életet, és merülő berendezéseket használ. A nagyszerű fényképezői készségek mellett a fotósnak úszás és búvárkodási technikákat is el kell sajátítania a biztonságos játék érdekében. A víz alatti fotózást elsősorban a tengeri élővilág, például halak, korallok, barlangok, víz alatti tájak, roncsok vagy akár a vízben tartózkodó emberek tanulmányozására használják..

Ebben a fotózási stílusban sok kihívás van. Az alanyok folyamatosan mozognak, és a víz alatti helyzetek pillanatok alatt kieshetnek az irányításból. Ezenkívül nehéz lehet a szükséges mennyiségű megvilágítás megszerzése, és még ha meg is teszi, a színek és a kontraszt hatással lehetnek a víz által elnyelt hullámhosszra. Ez az, ahol a modern víz alatti kamerák megfelelő lencsékkel és kiegészítőkkel, például diffúzorokkal jelentős különbséget tesznek.

15. Ételfotózás:

fotótípusok listája

Az ételfotózás az utóbbi idők egyik legkeresettebb műfaja. Gyakran utazási fotózással kombinálják, ahol a fotósok utazásaik során kiemelkedő képeket készítenek a helyi konyhákról. Az igazi ételfotózás azonban olyan csendélet-fotózás, amelyben a téma, azaz az étel vonzónak és színesnek tűnik különleges fénytechnikák, elrendezések és bevonási technikák használatával.

Az élelmiszerfotózást általában a termékek magazinokban, menükben, Instagram -oldalakon, blogoldalakon vagy akár reklámokban való megjelenítésére használják. Külön fogaskerékre lesz szüksége, hogy rögzítse a lemez minden elemének részleteit, például a makró lencséket, az állványt és a reflektorokat. A kellékek, például vintage edények, rusztikus tányérok, klasszikus szalvéta és étkészletek stb. Használatával teljesen új szintre emelheti képeinek szépségét.

Ezek a fotózás néhány fő típusa, amelyet a fotósok követtek az utóbbi időben. Ezeken a műfajokon kívül számos más kategória is létezik, mint a fekete -fehér, beltéri fényképezés, orvosi fényképezés, éjszakai fényképezés stb. azt. Próbálja meg követni a népszerű fotósok releváns blogoldalait és Instagram -fiókjait, hogy fejlessze ismereteit a technikákról. Boldog kattintást!

Képek Forrás: 5 & 8