20 különböző típusú tejnevek (tejtermékek és nem tejtermékek)

Tejet iszik minden nap, vagy a reggelizőpehely mellé? Szóval, mennyit tudsz erről a fehér folyadékról, amely az alapvető étrended része? Azon kívül, hogy állatoktól származik, valójában nem sokat tudunk a tej történetéről, fajtáiról és egyedi jellemzőiről. Ezért összegyűjtöttük Önnek ezt az információt a cikkben, hogy jobban értékelje e csepp e tápláló folyékony étel minden korábbit!

tejfajták

Mi a tej és története?

A tej, mint tudjuk, háziasított állatok, például kecskék, tehenek, bivalyok stb. Emlőmirigyeiből származik. Fehér folyadék, amely kilencféle aminosavban, fehérjében, kalciumban, D -vitaminban, B12 -vitaminban és más fontos tápanyagokban gazdag . Ez a hihetetlen táplálkozási profil teszi a tejet az egyik legegészségesebb élelmiszerré a bolygón, különösen jót tesz a csontoknak és a fogaknak.

A történelemhez visszatérve a szakértők azt sugallják, hogy az állatok háziasítása már ie 10000 -ban elkezdődött, amikor a mezőgazdasági forradalom valójában elkezdődött. A különböző típusú élelmiszerek iránti igény arra késztette az embereket az állattenyésztésbe, hogy elsősorban tejet, húst és egyéb melléktermékeket kapjanak. Eredetileg csak a gazdag rétegek számára tartották fenn, a tej lassan minden háztartásban elnyerte az alapvető élelmiszerek helyét.

Fokozatosan különböző tejfajták kerültek a piacra, amelyek más állatokból, például tevékből, szamarakból stb., És olyan növényekből származnak, mint a diótej (más néven vegán tej).

Melyek a különböző tejfajták és jellemzőik?

A tej két fő forrásból származik-állatokból (tejtermék) és növényekből (nem tejtermék)

Attól függően, hogy milyen állatból vagy növényből származik a tej, a zsírtartalom, az ízprofil és az egészségügyi előnyök eltérőek. A két forrásból származó tej nagy részét a gyárba küldik, ahol különböző fajtákra, például soványra, porra stb. Dolgozzák fel, hogy megfeleljenek a különleges étrendi követelményeknek és kulináris céloknak.

Ma megvizsgáljuk a különféle tejfajták listáját és azok egészségügyi előnyeit:

Az állatokból származó tej típusai (tejes tej):

1. Nyers tej:

A nyers tej állattól származó pasztőrözetlen folyadék. Egy csésze nyers tehéntej körülbelül 8% zsírt és 8 gramm fehérjetartalmat tartalmaz. Ez a tej közismerten jobb egészségügyi előnyökkel jár, mint a többi tej, mivel nem veszíti el a tápanyagokat. Az orvosi szakértők azonban úgy vélik, hogy a pasztőrözetlen tej fogyasztása olyan folyamat, amelyben a tejet felmelegítik, hogy elpusztítsák a kórokozókat) növelheti a fertőzések és allergiák kockázatát az emberekben.

2. Teljes tej:

A teljes tej vagy a normál tej pasztőrözött és homogenizált tejforma, amelyet az állattól kapott formában tartanak fenn. Ez a tej gazdag ízű és sűrű, krémes állagú. Bár sokan a teljes tejet teljes zsírtartalmú tejnek tekintik, tény, hogy csak 3,5% zsírtartalmú.

Ez a fajta tej azonban magas kalóriatartalmú, egy 8 uncia pohár tej körülbelül 150 kalóriát kínál. Ezenkívül a fehérjék, a kalcium és a vitaminok a teljes tejben magasabbak, mint más típusú tej.

3. sovány tej (zsírmentes tej):

A sovány tejet úgy nyerik, hogy eltávolítják a teljes tej zsírtartalmát. Egy pohár sovány tej körülbelül 0,1% zsírt tartalmaz, ami elhanyagolható mennyiség. A zsírmentes tej kifejlesztésének ötlete az volt, hogy csökkentse a teljes kalóriaszámot. A kevesebb tejzsír előnyös lehet a szív egészségére és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Táplálkozási szempontból azonban a sovány tej meglehetősen kevés fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amelyek jót tesznek a szervezetnek.

4. Alacsony zsírtartalmú tej:

Az alacsony zsírtartalmú tejet áldásnak tekintik azok számára, akik étrendjükben csökkenteni kívánják a zsírt. Ahogy a neve is sugallja, az alacsony zsírtartalmú tej zsírtartalma mindössze 1%. A felesleges zsírt centrifugálással eltávolítjuk, és a maradék folyadék vizes és halványfehér. A súlyfigyelők és a kalóriatudatos emberek ezt a tejet részesítik előnyben a csökkentett zsírtartalom miatt.

5. 2% tej:

2% A tej, ahogy a neve is sugallja, összzsírtartalma 2%. Ezt csökkentett zsírtartalmú tejnek is nevezik, amely nem túl sűrű és nem krémes, mint a teljes tej, vagy túl folyékony és íztelen, mint a sovány tej. A 2% tej zsíreltávolítási folyamaton megy keresztül, majd a kívánt zsírtartalmat hozzáadják a savóhoz (a maradék folyadékhoz). Ez a fajta tej ismert mennyiségű vitamint és ásványi anyagot kínál, csökkentett zsírtartalommal.

6. Tehéntej:

A tehéntej tápanyagban gazdag tej, amelyet számos tehénfajta termel. Ez a világ egyik leggyakrabban fogyasztott tejfajtája, amely kiváló minőségű fehérjét, kalciumot és vitaminokat tartalmaz. A tehéntej üvegben is 3-4 % zsírt tartalmaz. A tejben található nagy mennyiségű laktóz azonban veszélyt jelent a laktóz intoleranciában szenvedőkre.

7. Kecsketej:

A kecsketej háziasított kecskékből származik, és rendkívül tápláló. Ez a tej jó mennyiségű kalciumot, foszfort, jódot, B5 -vitamint stb. Tartalmaz az egészséges test fenntartásához. 100 gramm adagban a teljes zsír 6% -át tartalmazza. A kecsketej valamivel kisebb mennyiségű laktózt is tartalmaz, mint a tehéntej, ezért ideális a tejallergiában szenvedőknek.

8. Bivalytej:

A bivalytej ízletes és krémes tej, amelyet bivalyokból nyernek. A zsírtartalma körülbelül 7-8%, szemben a tehéntej 3-4% -ával. Ugyanakkor gazdag kalciumban, magnéziumban, foszforban, jódban és A -vitaminban, ami gyöngyházfehér színt kölcsönöz a tejnek. A bivalytej sokoldalú, és számos olyan élelmiszer előállítására szolgál, mint a sajt, desszertek, ghee, paner stb., Amelyeket széles körben használnak a különböző konyhákban.

9. Laktózmentes tej:

A laktóz egyfajta cukor, amely megtalálható a legtöbb tejalapú tejben. A világ lakosságának tisztes százaléka azonban szenved a laktózt emésztő enzimek hiányától. Ez az oka annak, hogy a piacon laktózmentes tej került forgalomba, amely nulla laktózt tartalmaz. Laktázt adnak hozzá a hagyományos tehéntejhez, amely elősegíti a laktóz lebontását. Ez a tejfajta ízében, ízében, állagában vagy állagában nincs jelentős különbség a normál tejhez képest.

10. Párolt tej:

A párolt tej olyan tejtermék, amelyet a normál tehén- vagy bivalytej eltarthatóságának növelésére készítettek. Úgy állítják elő, hogy a friss tejből a víz 60% -át elpárologtatják, hogy sűrű, cukrozatlan tejet kapjanak. Krémes állaga miatt ezt a tejet desszertek és öntetek készítésére használják. Ha normál tejként szeretné használni, egyszerűen hozzáadhatja a kívánt mennyiségű vizet.

11. Édes sűrített tej:

Az édes sűrített tej ugyanaz, mint az elpárologtatott tej, a párolgási folyamat során a víz 60% -a elveszik. A különbség azonban az, hogy a sűrített tej cukrot tartalmaz, ami finom csemegét jelent. Bár nem egészséges tej, az édes sűrített tejet széles körben használják különféle desszertek, édességek és öntetek elkészítéséhez.

12. Író:

Az író nem éppen tej sok vajjal, ahogy az emberek gondolják. Úgy állítják elő, hogy kultúrákat adnak a tejhez, így enyhén savanykás és savas ízű lesz. Az író hagyományos előkészítési folyamata olyan országokban, mint India, a túrót vagy a joghurtot (a tenyésztett tej megszilárdult formáját) kevés vízzel felverjük és a tejszínt elválasztjuk. Az eredmény egy vizes folyadék, amelyet nagyon jónak tartanak bélrendszerünk egészségére.

13. Ízesített tej:

Az ízesített tej egy népszerű tejalapú ital, amelyet ízek, színek és cukor hozzáadásával készítenek a tejhez. A terméket kereskedelmi forgalomban palackozott vagy tetra csomagolású italok formájában forgalmazzák. Sok ember, különösen a gyerekek, élvezik az ízesített tejet esti snackként vagy gyors felfrissülésként. Bár ugyanolyan táplálkozási profillal rendelkezik, mint a hagyományos tej, a hozzáadott cukor és mesterséges szerek nem biztos, hogy hosszú távon előnyösek az egészségünkre.

A növényekből származó tej típusai (nem tejtermék):

14. Mandula tej:

A mandulatej az egyik legszélesebb körben fogyasztott növényi tej a világon. Áztatott mandulából nyerik, édes és diós ízű. Ez a vegán tej adagonként csak 39 kalóriát kínál, így ideális a súlyfigyelők számára. Alacsony a zsírtartalma és magas az E -vitamin tartalma. A kereskedelmi forgalomban kapható mandulatej D -vitaminnal és kalciummal dúsított az egészséges csontok fenntartásához. A házi mandula tej ízesebb lehet, de hiányzik ez a két alapvető tápanyag.

15. Zabtej:

Egy másik széles körben fogyasztott növényi tej a zabtej. Zabszemek és víz keverékéből nyerik ki, krémes állagú, jellegzetes zab ízű. A táplálkozási követelmények kielégítése érdekében a kereskedelemben értékesített zabtejet kalciummal, A-, D-, B1- és B2 -vitaminnal dúsítják. Ez a fajta tej kiváló választás a vegán turmixok és italok készítéséhez, mivel a zabtej szinte bármilyen ízhez jól illeszkedik, legyen az gyümölcs vagy csokoládé.

16. Szója tej:

A szójatej a világ vegán tejpiacának tisztességes részét foglalja el. A szójabab áztatásával, őrlésével és a keverék felforralásával készül, hogy kiszűrje a folyadékot. Ez a bab alapú ital Kínából származik, ahol a Tofu melléktermékeként fogyasztják. Egy csésze szójatej 80 kalóriát tartalmaz körülbelül 4 gramm zsírral és 7 gramm fehérjével. A márkás szójatej vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított a tápérték növelése érdekében.

17. Kesudió tej:

A kesudió egy másik dió alapú tej, amelyet áztatott kesudióból készítenek. A mandulatejjel ellentétben a kesudió elég krémes és gazdag ízű. Ezért sok vegán inkább ezt a tejet részesíti előnyben, mint más növényi alapú tejek édességek és desszertek készítéséhez. A házi kesudió adag 160 kalóriát kínál adagonként, és nagy mennyiségű rostot tartalmaz a kevésbé folyékony szűrés miatt. A boltban megvásárolt termék sok szűrési folyamaton megy keresztül, és további vitaminokkal és ásványi anyagokkal gazdagodik.

18. Kókusztej:

A kókusztej ízletes fehér, átlátszatlan folyadék, amelyet az érlelt kókuszdió pépéből vonnak ki. Ezt a gazdag ízt a magas telített zsírtartalomnak köszönheti. Háromféle kókusztej létezik – sűrű, vékony és sovány. A vastag kókusztej magas zsírtartalmú és kalóriadús (15-20% zsírtartalmú), míg a vékony kókusztej legfeljebb 10% zsíros, a sovány kókusztej pedig csak 1% zsírtartalmú.

A kókusztejet széles körben használják a hagyományos ételek, például curry és mártások elkészítéséhez, míg a feldolgozottakat a hagyományos tej helyettesítésére használják.

19. Rizstej:

A rizstejet úgy készítik el, hogy a rizsszemeket felverik, vízzel összekeverik és kiszűrik a folyadékot. Vizes állagú és földes ízű. A rizstej magas szénhidráttartalmú, de rendkívül alacsony vitaminokban és ásványi anyagokban. Ezért a kereskedelmi forgalomban kapható rizstejet kalciummal, B12-, B13 -vitaminnal és vassal dúsítják. Lassan népszerűvé válik a vegánok körében alacsony allergénprofilja miatt.

20. Kender tej:

Lehet, hogy a kendertej nem olyan népszerű kereskedelmi szempontból, mint a többi növényi alapú tej, de mindenképpen jó hírnévre tesz szert egészségügyi előnyei miatt. Ezt a fajta tejet az áztatott kendermag összetörésével és a folyadék kiszűrésével állítják elő. Bár a kender híres tudatmódosító hatásairól, a kendertej mentes az ilyen hatásoktól, és biztonságos a rendszeres fogyasztásra. Ez a diós és földes ízű tej adagonként 83 kalóriát kínál.

Ezek a jelenlegi piacon elérhető különféle tejfajták. Ne feledje, hogy e tejfajták mindegyikének megvan a maga előnye és hátránya. Fontos, hogy megértse étrendi igényeit és preferenciáit, mielőtt eldönti, melyik a legjobb!

Jogi nyilatkozat:

A cikkben közölt információk kizárólag tájékoztató jellegűek, és nem tekinthetők a professzionális orvosi tanácsadás alternatívájának. Kérjük, nézze át a lehetséges allergiák és mellékhatások listáját minden típusú tejnél, mielőtt belsőleg fogyasztaná.

GYIK:

Q1. Mi a homogenizált tej?

Válasz: A homogenizálás olyan folyamat, amelyben a tejet nagy nyomás alatt kis nyílásokon keresztül kényszerítik a zsírgömbök egyenletes eloszlatására. Ezért a homogenizált tej konzisztens és krémes állagú a nem homogenizált tejhez képest.

Q2. Mi az a fél és fél tej?

Válasz: A fele és fele tej népszerű tejfajta olyan országokban, mint az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok. Fél tejszínből és fél teljes tejből áll, hogy sűrű állagot kapjon. Ennek a tejnek a zsírtartalma 10,5% és 18% között változhat.

Q3. Rendben van -e nyers tejet inni??

Válasz: A nyers tej nem megy át olyan pasztőrözési folyamaton, amelyben a tejet felmelegítik, hogy elpusztítsák a veszélyes kórokozókat. A nyers tej fogyasztása növelheti a veszélyes fertőzések és allergiák kockázatát a különböző típusú baktériumokból. Ezért jobb elkerülni a nyers és pasztörizálatlan tej fogyasztását.