A ventilátorok 3 fő típusa és otthoni felhasználása

A rajongók életünk szerves részévé váltak. Tudta a rajongók használatát? Nos, biztosan te is! Ezek nemcsak hűvös levegőt biztosítanak, hanem a fürdőszobákban és a konyhában is kipufogógázként szolgálnak. Mindezekben a ventilátorokban lapátok vannak, amelyek forognak a levegőben. Ezeket a lapátokat pengéknek is nevezik. Ezeket a ventilátorokat többnyire elektromos motorok hajtják, és néhányuk hidraulikus motorokat, napenergiát vagy akár belső égésű motort használ. Technikailag bármit lehet ventilátornak nevezni, mindaddig, amíg a bennük lévő lapátok vagy lapátok légáramot termelnek. Nagy térfogatban és alacsony nyomással légáramot termelnek. Ezek a pengék forogni fognak, ha légáramnak vannak kitéve. Íme néhány felhasználási módja ennek a terméknek.

  1. Hűtőfolyadékok: A ventilátorokat a járművekben hűtőközegként használják, ezáltal megakadályozzák a túlmelegedést és megóvják a járművet a sérülésektől. Hideg levegőforrásként is használják otthonokban és más helyiségekben.
  2. Nyerés: A ventilátor másik széles körben elterjedt felhasználása a nyerés. A nyerés a pelyva és a gabonafélék elválasztásának folyamata. Az iparban használják.
  3. Por eltávolítása: A ventilátorokat porszívókban is használják, ahol a szennyeződéseket olyan tárgyakból szívják ki, mint a szőnyegek, ajtószőnyegek, függönyök stb..

A ventilátorok első ismert használata azonban punkah -rajongóként kezdődött, amelyet i. E. 500 körül tartottak kézben. Bambuszból vagy néha más növényi szálakból készült. A brit uralommal a punkah nagy mennyezethez rögzített ventilátort jelentett, és ezt látjuk ma.

Az otthoni ventilátorok típusai:

Gyakran azt gondoljuk, hogy a rajongók csak egyfélék, azok, akik levegőt adnak nekünk. Amit nem látunk, az a sokféle típus, amik jönnek. Íme néhány rendelkezésre álló rajongó típusa és mire használják őket. Nézd meg őket.

1. Axiális ventilátorok:

Az axiális ventilátorok lapátokkal vannak ellátva, amelyek lehetővé teszik a levegő kényszerítését, hogy párhuzamosan mozogjon a tengellyel, amely körül a lapát általában forog. Az ilyen típusú ventilátorokat általában légkondicionálóban és más ipari területeken alkalmazzák. Főként kis hűtőventilátorokban és néha hűtőfolyadékként használják a szélcsatornákban használt óriásventilátorokhoz. Az alábbiakban az axiális ventilátorok alkalmazási területeit ismertetjük.

I. Asztali ventilátor:

A lapátok, a motor, az asztali ventilátor alapvető elemei a penge motorháza, védőburkolata, oszcillátor, sebességváltó és oszcillátor tengely, sok mással együtt. Az asztali ventilátorok a leggyakrabban előforduló ventilátorok, amelyeket lakossági célokra szánnak.

II. Mennyezeti ventilátor:

az axiális ventilátor másik klasszikus alkalmazása a mennyezeti ventilátor alkalmazása. Általában ipari és lakossági célokra használják. Kis sebességgel forognak, és nincsenek pengevédőik.

III. Számítógép hűtőfolyadéka:

Az axiális ventilátorokat hűtőfolyadékként is használják a számítógép belsejében lévő alkatrészekhez.

IV. Gépkocsik:

az ilyen típusú ventilátorok az autóiparban is megtalálják az alkalmazásukat. A motor hűtését kínálja, ezáltal megakadályozza a motor túlmelegedését, mivel levegőfúvásként működik a hűtőfolyadékkal töltött radiátoron..

V. Változó emelkedésű ventilátor:

Az ilyen típusú ventilátorokat ott használják, ahol szabályozni kell a statikus nyomást a tápcsatornákban. A pengék úgy vannak elrendezve, hogy elforduljanak a vezérlőpálya-agyon. A ventilátor kereke állandó sebességgel forog, és a lapátok általában követik a vezérlőpálya -agyat. Amikor az agy a rotor felé mozog, a lapátok hajlamosak növelni a szögüket és ezáltal növelni az áramlást.

Ezenkívül az ilyen típusú ventilátorokat audió teljesítményerősítőkben használják, amelyek elvonják a hőt az elektromos alkatrészektől. Ezek azok a területek, ahol az axiális ventilátort használják. Általános alkalmazásuk és mechanizmusuk rengeteg.

2. Centrifugális ventilátorok:

A centrifugális ventilátorokat „mókusketrecnek” vagy néha „tekercselő ventilátornak” nevezik. Járókerékük van, amely egy központi tengelyt tartalmaz. Körülbelül egy sor pengék képezik a bordák alakját. A pengék centrifugális erővel fújják a levegőt derékszögben. Az ilyen típusú ventilátorokról ismert, hogy nagyobb nyomást termelnek egy légtérben. A centrifugális ventilátor elsődleges célja, hogy gyorsan fokozza a rajtuk áthaladó gáz, levegő vagy folyadék mozgását. A centrifugális ventilátor meghajtó mechanizmusa lenyűgöző, és fontos eleme az egész berendezésnek. A közvetlen hajtás és a szíjhajtás a két alkalmazott mechanizmus.

A közvetlen hajtásban a ventilátor hajtótengelye elektromos motorhoz van csatlakoztatva. Így a ventilátor vagy a ventilátor fordulatszáma a motor fordulatszámával szabályozható. Egy szíjhajtó mechanizmusban azonban a tárcsa a motor tengelyére van helyezve, és annak szíját a mechanikai energia átvitelére használják a motorról a hajtótengelyre. Ezért itt a ventilátor sebessége a kézi átmérő és a ventilátorkerék átmérőjének arányától függ.

Az axiális ventilátorokhoz képest azonban csendesek. Íme néhány példa a centrifugális ventilátorokra.

I. A keresztáramú ventilátor:

Asztali ventilátor néven ismertek, és leggyakrabban a fűtési szellőztető légkondicionáló iparban vagy a HVAC -ban használják. Mivel a ventilátor hosszú átmérőjű, az áramlás kétdimenziós marad a végeitől. A közös háztartási toronyventilátorok, amelyeket lát, szintén keresztáramú ventilátorok. Az egyik dolog, ami megkülönbözteti a többi ventilátort, a centrifugális, amely a levegőt a ventilátoron keresztül engedi át, nem pedig a bemeneti nyíláson keresztül.

A keresztáramú ventilátorok széles levegőt szállítanak és egyenletes légáramlást tesznek lehetővé. Téglalap alakú alakjuk lehetővé teszi, hogy még a terület sarkaiban is felállítsák őket. Általában kevesebb energiájuk is van. A látott sugárirányú ventilátorokkal ellentétben a keresztáramú ventilátorok fő áramlása keresztirányban mozog a járókeréken. Alkalmazásaik közé tartozik az olvasztógépek, a párásító berendezések, a légfüggönyök, az autóipari léghűtés, a haldokló egységek és a transzformátor léghűtése is.

Tehát, ha ezek után azon gondolkodik, hogyan válasszon jó ventilátort otthoni vagy irodai igényeihez, akkor itt egy gyors útmutató.

Hogyan válasszunk jó ventilátort??

  • Szoba mérete: Vegye figyelembe a szoba méretét, majd döntsön ennek megfelelően. Például egy 50 négyzetméteres helyiséghez 29 ”-os optimális méretű ventilátorra van szükség. Alternatív megoldásként nagy szoba vagy hálószoba esetén válassza az 50 ”vagy 52” méretű optimális ventilátort.
  • A szoba használata: Általában nincs szüksége ventilátorra a raktárban vagy a garázsban. De ha szüksége van rá, a ritka használattól függően válasszon kicsiket. Ebben az esetben befektethet egy kis méretű ventilátorba.
  • A rendelkezésre álló levegő mennyisége: Gondolja át a szoba levegőjének mennyiségét. Ettől függően könnyű lesz a megfelelő ventilátor kiválasztása.
  • A kérdéses szoba: A konyhája általában mindig meleg lesz, főzéskor vagy egyszerűen sütéskor. A mennyezeti ventilátorok hajlamosak néha növelni a meleget, hacsak nincs alaprajza. Ezért az asztali ventilátorok lesznek a legmegfelelőbbek a konyhában.

Gondolja végig ezeket a sorokat, hogy biztosan a legjobb vásárlást hozza.

Nos, bár a rajongók hasonlítanak egymásra, a kialakításukban vagy a munkájukban bekövetkezett kisebb változtatásoknak nagy szerepe van az általuk kiszolgált funkciókban. Míg egyesek szigorúan ipari célokra szolgálnak, mások csak lakossági használatra szolgálnak. Döntse el jól, ha követi tippjeinket a különféle ventilátorok kiválasztásához. Előtte azonban kezdje el a rajongók néhány alapvető használatát!