Tojástípusok: 12 ehető tojás madarakból (és halakból)!

Ha tojáskedvelő vagy, itt egy kérdés számodra: „Hogy tetszik tojás”? Főtt, sült, buggyantott, omlett vagy rántott? Nehéz felhívás csak egyet választani, nem? A tojás az egyik legsokoldalúbb, legfinomabb és könnyen a legtáplálóbb élelmiszer. Nem csak mi mondjuk ezt! Még az ókori rómaiak és görögök is értékelték őket gazdag ízük és fehérjékben gazdag profiljuk miatt. Ha még nem próbálta ki a szokásos fehér tojást, itt az ideje, hogy felfedezze a világon elérhető különféle tojástípusokat.

Ez a cikk a tojás sok fajtáját és tulajdonságait tárgyalja, hogy végtelen lehetőséget kínáljon tojás alapú ételek elkészítésére.

Mi a tojás és miért van különböző színű tojás?

A Britannica szerint „a tojás a madár által termelt kemény héjú reproduktív test tartalma, amelyet tápláléknak tekintünk”.

Egyszerűen fogalmazva, az ehető tojásokat (alkalmasak az emberek számára) olyan tojások, amelyeket nőstény madarak, például csirke, fürj, kacsa stb. Raknak le, elsősorban fajuk szaporítására. A tojás külső burkolatként kemény héjból, fehérből vagy fehérből és sárgájából áll. Bár az egész tojás fehérjékben és vitaminokban gazdag, tápértéke a sárgája.

Ha már a tojások színéről van szó, akkor lehet, hogy különböző színeket vett észre, például barna, fehér, zöld stb., A helyi üzletekben vagy szupermarketekben. A feltételezésekkel ellentétben a színezett tojások tápértékükben vagy ehetőségükben nem különböznek a szokásos fehértől. A szín a madárfaj vagy a fajta génjeiből ered.

Például az olyan fajták, mint a Plymouth -i szikla tyúkok, barna tojást, míg a szokásos leghorn -csirkék fehér tojást tojnak. Más fajták, mint az Ameraucana, kék tojásokat, a fekete réz Maran pedig sötét csokoládé színű tojásokat tojnak.

Érdekes módon minden tojás fehér színűvé válik a kezdeti szakaszban, és csak akkor kapja meg a pigmentjét, amikor a tojás áthalad a madár méhcsövén vagy a petevezetéken!!

A tojások besorolása a vásárlási és címkézési szabványok szerint:

Menjen be egy szupermarket folyosójára, és valószínűleg különböző típusú tojásokat talál, például „szabad tartású”, „bio” stb. Címkével. Ez a rész segít megérteni a köztük lévő különbségeket:

 • Hagyományos tojás:

Ezek a leggyakoribb tojástípusok, amelyeket a szupermarketben vagy a helyi üzletekben talál. A tojások tyúkoktól származnak, amelyeket sötét és zsúfolt ládákban nevelnek. Ezeket a madarakat gabonaalapú ételekkel etetik, sőt antibiotikumokkal és kiegészítőkkel is kezelik a termelés növelése érdekében. Bár a tyúkok életkörülményei kemények, a tojások meglehetősen táplálóak és finomak is.

 • Ketrecmentes tojás:

Ahogy a neve is sugallja, ezek a tojások olyan madarakból származnak, amelyek kevés helyet élveznek a barangolás helyett, nem pedig szűk ketrecekben. Fészket is kapnak pihenni és tojni. Bár a tojások nem olyan táplálóak, mint a hagyományos tojások, a humán gazdálkodási gyakorlatok jobb előnyt biztosítanak nekik.

 • Szabadtartású tojás:

Ezek a tojások olyan tyúkoktól származnak, amelyek hozzáférnek a szabadba. Ez nem jelenti azt, hogy a tyúkok szabadon mozoghatnak bárhol, ahol csak akarnak. Csak korlátozott, elkerített területre juthatnak, és élvezhetik a napfényt.

 • Bio tojás:

A gazdák csak akkor jelölhetik tojásaikat „bio” -nak, ha a madarak szigorúan ökológiai takarmányt fogyasztanak. A kereskedelmi tojásoktól eltérően a bio tojások mentesek antibiotikumoktól, szteroidoktól stb., Hacsak másképp nem, a madarak speciális gyógyszereket igényelnek egy adott betegség kezelésére.

 • Vegetáriánus etetett tojás:

Vegetáriánus tojás azokból a tyúkokból származik, amelyeket csak növényi eredetű táplálékkal táplálnak. Ezek a tyúkok beltéren élnek, és nem férnek hozzá férgekhez, rovarokhoz vagy bármilyen húskészítményhez.

 • Omega-3 tojás:

Ezek olyan tojások, amelyeket Omega-3 zsírsavakkal dúsítanak, a tyúkokat speciális len alapú étrenddel etetve. A tojások 12 -szer több omega -savat tartalmaznak, mint a hagyományos tojások, és olyan esszenciális omega -savakat is tartalmaznak, mint az ALA, az EPA és a DHA.

 • Pasztőrözött tojás:

A pasztőrözött tojás finoman vagy enyhén főtt tojás, hogy csökkentse az élelmiszerekkel kapcsolatos betegségek kockázatát. Ezeket pasztörizálásnak vetik alá bizonyos hőmérsékleten a héjakban.

 • Feldolgozott tojás:

Ezek ipari tojástermékek, amelyeket számos formában értékesítenek, például előhámozott tojást, hámozott kemény főtt tojást, előfőzött baráttojást, előre elkészített omlettet stb. A tartósítószerek és a mesterséges főzési technikák miatt nem túl egészségesek.

12 ehető tojástípus, amelyek táplálkozásban és ízben különböznek egymástól:

Tudassa velünk a legnépszerűbb tojásfajtákat, amelyek különböző madarakból, sőt halakból származnak (igen, jól olvasta!):

1. Csirke tojás:

Csirke tojás

A csirketojás különböző tyúkfajtákból származik, és a világon a legelterjedtebb tojástípus. Nagyon enyhe ízük van, és szinte minden konyhába jól illeszkednek. Ezek a tojások számtalan színben kaphatók, például fehér, barna, kék, zöld stb., Anélkül, hogy befolyásolnák a tápanyagprofilt. Egy közepes méretű csirke tojás (nyers) 63 kalóriát tartalmaz, és számos tápanyagot kínál, például fehérjéket, A-vitamint, D-vitamint, stb. végső kimenet.

2. Fürjtojás:

Fürjtojás

A fürjtojás apró méretű lehet, de az ízosztályban magas pontszámot ér el. Ezek a fürjnek nevezett kis madarak tojásai mindössze 9 gramm súlyúak egy 50 grammos csirketojáshoz képest. Tehát egy tisztességes tojás alapú étel elkészítéséhez minimum 5-6 fürjtojásra lesz szüksége. Ezek a tojások krémszínűek, a héjukon barna és fekete foltok vannak. A fürjtojás finomságnak számít a konyhámban, különösen az ázsiai konyhában. Bár minden tojás csak 14 kalóriát tartalmaz, tele van tápanyagokkal, beleértve a szelént, riboflavint, B12 -vitamint stb..

3. Kacsatojás:

Kacsatojás

A kacsatojás híres luxus és krémes sárgájáról. A csirke tojáshoz képest nagyobb méretűek, átlagosan 70 g súlyú kacsatojás. A friss kacsatojások enyhén „hal” illatúak, mivel többnyire halak által elfoglalt tavakban élnek. A baromfi takarmányozással etetett gazdaságban tenyésztett kacsák tojásai azonban nem kellemetlen ízűek. A kacsatojások táplálkozási szintje magasabb, mint a csirke tojásoké. Egy átlagos kacsa tojás 130 kalóriát tartalmaz, és gazdag tápanyagforrás, mint például a B12 -vitamin, az A -vitamin, a szelén stb..

4. Lúdtojás:

Libatojás

A libatojás a madárfajok egyik legnagyobb tojástípusa. Bár az ízprofil hasonló a kacsatojáshoz, a libatojásban némi „játékosságot” lehet kóstolni. A sárgája gazdag és krémes, így a tojások meglehetősen sokoldalúak szinte bármilyen főzési módszerhez. Egy szabványos libatojás súlya körülbelül 150 gramm, méret szerint pedig háromszor nagyobb, mint egy csirke tojás. A libatojás vastag fehér héjjal rendelkezik, élénk színű sárgájával. Minden tojás 226 kalóriát, magas fehérje- és B12 -vitamint tartalmaz, mint más tojások. A libatojás viszonylag drága, tekintettel alacsony termelésére és magas karbantarthatóságára.

5. Pulykatojás:

Törökország Anda

Bár a pulykatojás ehető, nincs nagy kereskedelmi igényük. A pulyka tojás mérete kissé nagyobb, súlya körülbelül 66-100 gramm, fajtától függően. A héj vastag, és sokan úgy vélik, hogy ezeknek a tojásfajtáknak hasonló ízűek a csirke tojások. Az alacsony termelési arány miatt a tojások meglehetősen drágák. Ezért sokan inkább a madarakat emelik húsukért, mint a tojásokat. Egy átlagos pulykatojás 135 kalóriát kínál, és nagy mennyiségű fehérjét és zsírt tartalmaz.

6. Rhea tojás:

Rhea tojás

Rhea egy óriási repülés nélküli madár, amely fizikai szempontból nagyon hasonlít egy struccra. A Rhea madarak évente körülbelül 20-60 tojást raknak, a tojásszezon májustól augusztusig tart. Egy átlagos Rhea tojás mérete körülbelül 5,1 hüvelyk x 3,5 hüvelyk, súlya pedig körülbelül 600 gramm. A héja zöldessárgától az unalmas krémig terjedhet. Táplálkozási szempontból egy rhea tojás 10 csirketojásnak felel meg. A sárgája textúrája meglehetősen könnyű és levegős, de az íze meglehetősen erős és erős.

7. Emu tojás:

Emu tojás

Az Emu tojás az egyik legszebb madártojás, amely egy éjféli égboltra hasonlít, háttérben fényes csillagokkal. A meglehetősen nagy tojások jellegzetes sötét kékes-zöld színűek, szemcsés felületűek. Abban az esetben, ha a tojás nem kel ki, és napfénynek van kitéve, a héja lassan krémes vagy halvány fehér lesz. Az Emu tojás mérete körülbelül 5,1 x 3,5 hüvelyk, súlya 450-650 gramm. Egy emu tojás 360 kalóriát kínál számos tápanyaggal, például omega -savakkal, fehérjékkel, vitaminokkal és ásványi anyagokkal együtt.

8. Strucctojás:

Strucc Tojás

A legnagyobb madár a földön a nyilvánvaló nyertese a legnagyobb ehető tojások előállításának. Egy átlagos strucctojás körülbelül 180 mm hosszú és 140 mm széles. Súlya 1,2 kg -tól 2 kg -ig terjed. Minden strucctojás nagyjából 24 csirketojásnak felel meg. A kemény forrásban lévő strucctojás 2–2 mm vastag héja miatt akár 1,5–2 órát is igénybe vehet. Az ízprofil meglehetősen hasonlít a csirketojáshoz, kivéve a vad ízét. Egyetlen strucctojás 2000 kalóriát kínál 235 gramm fehérjével és 100 gramm zsírral.

9. Sirálytojás:

Sirálytojás

A sirálytojásokat ritkaságuk és ízlésük miatt az Egyesült Királyság számos részén csemegeként tartják számon. Ezeknek a tojásoknak krémszínű héja van, barna foltokkal. A madarak fészket raknak az Egyesült Királyság partvidékével együtt, ahonnan a tojásokat beszerezik. A sirály fajtájától függően a tojás mérete 6,5 cm x 4,5 cm között változhat. A sirálytojás tele van táplálkozással és meglehetősen sokoldalú a különféle főzési formákhoz, például keményre főtt, rántotta stb. Egy sirálytojás körülbelül 139 kalóriát tartalmazhat.

10. Gyöngytyúk tojás:

Gyöngytyúk tojás

A gyöngytyúk tojás valamivel kisebb, mint a csirke tojás, és nagyon kemény héja van. Ezeknek a tojásoknak a színe sötét krém vagy világosbarna, pettyekkel a héjon. A magas sárgája -fehér aránya miatt a gyöngytyúk tojás gazdagabb és krémesebb, mint a csirke tojás. Egy átlagos tojás mindössze 1,4 uncia súlyú, ami azt jelenti, hogy 2 gyöngytyúktojás egy adag csirke tojáshoz illik. Egy tojás elfogyasztásával akár 100 kalóriát is elérhet az alapvető ásványi anyagokkal együtt, mint például cink, magnézium, foszfor stb.

11. Fácántojás:

Fácán

Fácántojások Ázsiában őshonos fácán madarak sok fajtájából. A tojás fele akkora, mint a barna vagy halvány olívazöld színű héjú csirketojás. Ízlés szerint nem sokban különböznek a csirke tojástól, kivéve a gazdagabb és krémesebbet. Ezek a tojások jól illeszkednek a különféle főzési formákhoz, például keményre főtt, rántott tojáshoz, skót tojáshoz stb. Egyetlen fácántojás körülbelül 135 kalóriát kínál, olyan tápanyagokkal együtt, mint a szelén, A-vitamin, cink, B12-vitamin stb..

12. Kaviár:

Kaviár

Most itt vannak a legérdekesebb ehető tojástípusok, amelyekről igazán tudni szeretne! A kaviár! A madaraktól származó többi tojással ellentétben a kaviár a tokhalhalfélék tojása. A kaviár színe és textúrája a halak fajtájától függően változhat. A kaviárt általában saláták és kenyér köretként használják. Mogyorós, brízes íze van, enyhe vagy erős ízű a szájában, amikor kinyitja. Ami a táplálkozást illeti, a 100 gramm kaviár 264 kalóriát kínál, valamint sokféle tápanyagot, például kobalaminot, magnéziumot stb..

Érdekes tények a tojásról:

Íme néhány „tojásos” tény a tojásokról, amelyek biztosan meglepnek:

 • Az Araucana csirke ismert arról, hogy húsvéti színű tojásokat tojik, rózsaszín, barna, zöld, kék stb.
 • A friss tojások vízbe süllyednek, míg a rothadás lebeg a héj belsejében képződő nagy levegős sejtek miatt.
 • A fürjtojás a legjobb alternatíva a tojásallergiás emberek számára, mivel allergénektől mentesek.
 • Erjesztett kacsa tojás, amely fekete színű, sok országban csemegeként tekintik, és „100 éves tojásként” vagy „évszázados tojásként” fogyasztják.
 • Kína a legnagyobb tojástermelő, 34% -os részesedéssel rendelkezik a tojáspiacon.
 • A legújabb eredmények azt mutatják, hogy a britek évente kb.

Ezek a legnépszerűbb ehető tojástípusok a világon. A tojás főzésének és felszolgálásának sokféle módja miatt ritkán hagyhatja ki a reggelit, ebédet vagy vacsorát. Tehát ismét a kérdés az Ön számára – „Hogy tetszik a tojása?”! Szeretjük a tükörtojást, sóval és borssal ízesítve. Ó, olyan finom! Nem?

NYILATKOZAT: A cikkben közzétett információk kizárólag tájékoztatási és oktatási célokat szolgálnak, és nem minősülnek jogi vagy egyéb szakmai tanácsnak a témában.


Warning: array_rand(): Second argument has to be between 1 and the number of elements in the array in /var/www/lendemaindeveille/data/www/probotmusic.com/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 47

  Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/lendemaindeveille/data/www/probotmusic.com/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 80