Angoran villa: mielenkiintoisia faktoja, ominaisuuksia ja käyttötarkoituksia

Angoran villa on peräisin angora -kanien turkista. Kuidulla on erittäin ohut, hieno halkaisija ja kiiltävä vaikutus. Angora on pehmeää ja ylellistä kuin kashmir, ja sitä sekoitetaan usein muun tyyppisiin villalajeihin. Löydät lisää tästä ylellisestä villalajista alla.

Mitä tiedät angoravillasta??

Angoran villakuitulangan ominaisuudet angoravillatyypeissä

Laatu Angoran villa – ominaisuudet ja käyttötavat

Angoravillakuitulangan ominaisuudet angoravillaa

Mikä on angoravilla?

Angoravilla tai -kuitu viittaa nukkaan, jota angorakani tuottaa. Vaikka niiden nimet ovat samankaltaisia, angorakuitu on erilainen kuin angoravuohista peräisin oleva mohair. Angoorakuitu eroaa myös kashmirista, joka on peräisin kashmirvuohista. Angora tunnetaan pehmeydestään, ohuista kuiduistaan ​​ja siitä, mitä neuloja kutsuu haloksi (fluffiness). Se tunnetaan myös silkkisestä tekstuuristaan. Angorakuitujen onton ytimen ansiosta se on paljon lämpimämpää ja kevyempää kuin villa.

Hyvälaatuisen angorakuidun halkaisija on noin 12-16 mikrometriä. Siitä tulee hyvin helposti jopa eläimen oma, jos siitä ei huolehdita usein.

Pehmeä kuin kanit

Angooravillan kuituominaisuudet angorakaneilla

100% angoralankoja käytetään tyypillisesti aksentteina. Ne ovat melko havaittavia, miellyttävän ulkonäön ja tuntuman kaltaisia ​​turkista. Heillä on suurin halo ja lämpö. Angora-kuidut sekoitetaan yleensä villaan langan joustavuuden aikaansaamiseksi, koska angorakuidut eivät ole luontaisesti joustavia. Seos vähentää pehmeyttä ja haloa sekä lopputuotteen hintaa. Kaupalliset neulelangat käyttävät tyypillisesti 30-50% angoraa luodakseen hieman haloa, lämpöä ja pehmeyttä.

100% angoralankaa

Angoran villakuitulangan ominaisuudet

Angoravillakuitulangan ominaisuudet angoravillaa

Mitkä ovat angoravillan ominaisuudet??

Se on helppoa. Angora -kuidut ovat onttoja, mikä tekee niistä erittäin kevyitä, mutta ei häiritse lämpöä.

Angora on lämmin. Se voi olla jopa tavallista lampaanvillaa lämpimämpää, koska ontot kuidut toimivat lisäeristeenä.

Angoran villa on erittäin helppo huopata.

Angoraa sekoitetaan yleensä joustavampiin kuituihin, jotta se joustaa.

Valkoinen angora -kani

Angoran villakuitulangan ominaisuudet angora -kaneissa

Mistä angoravilla tulee?

Angoran villa on peräisin angora -kaneista, joita esiintyy lähes yksinomaan Kiinassa, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta Euroopassa, Chilessä ja Yhdysvalloissa.

Pehmeän pehmeät neuleet, jotka on valmistettu angoravillasta

Angoravillakuitulangan ominaisuudet angoravillatekstiileissä

5 erilaista angoraa

Angorakanilla on viisi eri rotua: saksa, englanti, ranska, satiini ja jättiläinen. Jokainen angora -kanin rotu tuottaa hieman erilaista villaa.

Englantilainen angora villa: Englantilainen Angora on Angoran kanin rotuista pienin ja sillä on erittäin hienot suojakarvat, jotka ovat yleensä karkeampia kuin muut kaninrotut ja suojaavat eläinten turkista. Suojakarvoja ei yleensä käytetä lopullisessa tekstiilissä.

Ranskan angoran villa: Ranskalaisilla Angora -kaneilla on paksummat suojakarvat, mikä tarkoittaa, että niiden aluskarva on villaisempaa, mutta koska ne imeytyvät luonnollisesti, suojakarvojen ympärillä olevat kuidut voidaan helposti kynittää. Eläimellä on suuri haloturkki, eli sillä on ylimääräistä nukkaa, ja ranskalaisen angoran turkki sopii siksi erittäin hyvin käsipyöräilijöille.

Angora -kaneilla on paksut suojakarvat

Angoravillakuitulanka Angoranvillan ominaisuudet angorakaneilla

Satiini angora villa: Satiini -Angora ei tuota yhtä paljon villaa kuin ranskalainen ja englantilainen angora, mutta turkki on erittäin kiiltävä ja kuitu sopii loistavasti.

Jättiläinen Angoran villa: Jättimäinen angora on angorakanien suurin rotu ja se tuottaa eniten kuitua vuosittain. Jättimäinen angora ei kuitenkaan sulaa luonnollisesti, joten sen turkki on leikattava.

Saksan Angoran villa: Saksalaiset angorat ovat hyvin samanlaisia ​​kuin jättimäiset angorat siinä mielessä, että ne tuottavat suuren määrän villaa eivätkä imeydy luonnollisesti.

Angooravillan ominaisuudet angora -kaneilla

Miten angoravillaa saadaan??

Angoran villaa saadaan Euroopassa, Chilessä, Kiinassa ja Yhdysvalloissa. Sadonkorjuu tapahtuu enintään kolme kertaa vuodessa (noin 4 kuukauden välein), ja se kerätään nyppimällä, leikkaamalla tai keräämällä.

Angorakanit mollaavat kolme tai neljä kertaa vuodessa, ja angoravilla kerätään sulatuskauden aikana. Kun angoraa korjataan, kanit kynitetään tai leikataan angoratiloilla. Nukitseminen takaa vähintään suojaavan karvan, eikä turkki ole kypsymisen aikana yhtä himmeä kuin kerättäessä kanin häkistä. Kanin kyniminen on kuitenkin aikaa vievää, minkä vuoksi jotkut viljelijät leikkaavat kanin sen sijaan. Vaikka tämä johtaa hieman vähemmän laadukkaaseen fleeceen, koska suojakarva on mukana, se vie vähemmän aikaa ja johtaa enemmän fleeceen. Lisäksi kaikki angorarotut eivät juo, ja jos kani ei vedä luonnostaan, sitä ei voi kynittää. Esimerkiksi saksalaiset angorat eivät sulaa.

Kanit tarvitsevat hoitoa vähintään kerran tai kahdesti viikossa estääkseen niiden turkin muuttumisen.

Angoran villaa saadaan Euroopassa, Chilessä, Kiinassa ja Yhdysvalloissa 

Angoran villakuituominaisuudet angorakanit angoravuohet

Mikä on angoravillan tarkoitus??

Neuleet

Angoravilla on suosittu kuitu neuleissa, koska se antaa vaatteelle tai asusteelle sen ylellisen haloefektin tai pörröisen ilmeen. Koska angora ei kuitenkaan ole kovin joustava, se sekoitetaan yleensä muihin kuituihin, kuten alpakkaan tai lampaanvillaan, mikä lisää venytystä ja tilavuutta.

Angoravilla on suosittu kuitu neuleissa

Angoran villakuitulangan ominaisuudet angoran kanin neuleet

Kodin sisustus

Angoraa voidaan käyttää myös kodin sisustamiseen, mistä tahansa tyynyistä huopia. Angora sopii hyvin koriste -esineisiin ja sekoitetaan usein muiden kuitujen kanssa, koska se on itsessään erittäin kallista.

Angora sopii myös kodintekstiileihin

Angoran villakuitulangan ominaisuudet angora kani angorakangas

Mitä eroa on angoravillalla ja mohairilla??

Suurin ero mohairin ja angoran välillä on se, että angoravilla tulee angora -kanista, kun taas mohairvilla tulee angora -vuohista. Molemmat ovat erittäin vahvoja ja kimmoisia ja silkkisen pehmeitä.

Angoran villakuitulangan ominaisuudet angoravillatakki