Mikä on boulderointi? – Mielenkiintoisia faktoja tästä itsenäisestä lajista

Boulderointi ei ole vanhin kiipeilymuoto, mutta se on ehkä nykyaikaisin. Se ei vaadi korkeita seiniä tai monimutkaisia ​​solmuja. Boulderointia harjoitellaan ryhmissä muiden ihmisten kanssa ja se voi johtaa mukaviin sosiaalisiin kontakteihin. Boulderointi on yleisin sisäkiipeilymuoto, erityisesti kaupungeissa. Se on loistava tapa harjoitella, oppia tai vain pitää hauskaa. Haluaisitko kokeilla sitä ja sitten tietää siitä lisää …

Mikä on boulderointi?

Bouldering Kiipeily Kalliokiipeily Hyppyn korkeus

Boulderointi on kalliokiipeilyä ilman köyttä tai valjaita. Siksi lohkareiden seinät ovat lyhyempiä, yleensä alle 6,1 m korkeita. Vaikka boulderoinnissa ei tarvita mitään varusteita, useimmat kiipeilijät käyttävät kiipeilykenkiä tukeakseen jalkansa ja liitu pitääkseen kätensä liukumasta. Boulderointimatot auttavat estämään vammoja putoamasta, mikä on pikemminkin normi kuin poikkeus, koska kiipeilijää ei tue mikään köysi.

Boulderointi on kalliokiipeilyä ilman köyttä tai valjaita

Mikä on kalliokiipeily kalliokiipeilyssä turvattomalla vaikeustasolla

Voit myös harjoitella boulderointia kiipeilysalissa

Bouldering Kiipeily Kiipeilyseinä Vaikeustaso aloittelijoille

Boulderingin lyhyt historia

Bouldering perustettiin alun perin kiipeilytekniikan täydentämiseksi sekä urheilukiipeilijöille että vuorikiipeilijöille. Urheilu ei ainoastaan ​​auta huippukiipeilijöitä harjoittelemaan tiettyjä liikkeitä pienellä vaivalla, vaan myös parantaa kestävyyttä ja lisää sormien voimaa.

Kuitenkin 1900 -luvulta lähtien boulderoinnista on kehittynyt itsenäinen urheilulaji ja yksilölliset bouldering -ongelmat (tai pitoisuudet) luokitellaan vaikeusasteen mukaan. Yleisimpiä “ongelmia” nykyään käytetään yleensä joko V-asteikolla tai fontti-asteikolla.

1900 -luvulla boulderointi vakiinnutti itsensä urheilulajina

Boulderointi Ulkona kiipeily Kiipeilyseinä Vaikeustaso

Boulderointiongelmat luokitellaan vaikeusasteen mukaan

Bouldering Kiipeily ulkona ilman köyttä

Vaikeustaso

Boulderointiongelmien vaikeusaste voidaan arvioida kahdella eri asteikolla – kirjasin- ja V -asteikolla. Tällä tavoin arvioidaan ja verrataan ulkoilman boulderointiongelmia. Kiipeilysaleilla voi kuitenkin olla oma järjestelmä, kuten eri värejä eri vaikeuksiin.

Boulderointi -ongelmien vaikeusaste on arvioitu kahdella eri asteikolla

Bouldering kiipeily kiipeilyseinä kalliokiipeily turvaton

Jokainen väri edustaa tiettyä vaikeustasoa

Bouldering Kiipeily ilman köyttä Vaikeustaso

V -asteikko – Yleisin asteikko Pohjois -Amerikassa, Astraliassa ja Oseaniassa

V-asteikkoa käytetään yleisesti Pohjois-Amerikassa ja Oseaniassa. Se alkaa V0: sta ja laskee ylöspäin: V1, V2, V3 … ja niin edelleen. Jopa V0 -ongelmat voivat olla vaativia. Joillakin lähtötason ongelmilla on “VB” -aste, mikä tarkoittaa, että ongelma on yksinkertaisempi kuin V0. Asteikon yläpää on auki. Maailman vaikein boulderointiongelma on “Burden of Dreams”, joka vastaa vaikeusastetta V17.

” +” Tai “-” voidaan lisätä luokittelun jälkeen, mikä tekee V5: stä helpomman kuin V5 +: n, mutta vaikeamman kuin V5-.

V-asteikkoa käytetään pääasiassa Pohjois-Amerikassa, Astraliassa ja Oseaniassa

Bouldering Ulkoilukiipeily Vaikeustaso

Aloita helpoimmista reiteistä kiipeilyhallissa

Bouldering Kiipeäminen turvattomana Kiipeilyseinä Vaikeustaso

Fontti -asteikko – Yleisin luokitusasteikko Euroopassa ja Aasiassa

Se alkaa yhdestä, vaikka alle 3 -luokan ongelmat ovat harvinaisia. Boulderointiongelmille, joilla on vähintään 6 vaikeustasoa, annetaan kirjain “A” – “C”. Lisäksi lisätään plusmerkkejä muistiinpanojen jakamiseksi edelleen. Esimerkiksi 6A + -ongelma on vaikeampi kuin se, jonka luokitus on 6A.

Font-asteikon arvot voidaan kuitenkin muuntaa V-asteikon arvoiksi ja päinvastoin. Burden of Dreams, edellä mainittu V17 -boulderointiongelma, on fonttiasteikolla 9A.

Fontti -asteikkoa käytetään lohkareissa Euroopassa ja Aasiassa

Bouldering kiipeily kiipeilyseinä vaikeusasteikko

Osta mukavat kiipeilykengät

Bouldering kiipeily kiipeilyseinä vaikeustaso

Ja käytä liitu kiipeilyyn

Bouldering kiipeily kiipeilyseinä urheiluhalli

Harjoitus luo mestareita

Bouldering Kiipeily ilman köyttä Kiipeilyseinä Vaikeustaso

turvallisuus

Boulder -seinät eivät yleensä ole korkeammat kuin 6,1 m, mikä tekee urheilusta paljon turvallisempaa kuin vapaa yksin kiipeily. Siitä huolimatta pienet loukkaantumiset, kuten nilkan nyrjähdykset ja ranteet, ovat yleisiä lohkareilla. Tämä johtuu siitä, että boulderointiongelmat ovat yleensä monimutkaisempia kuin muut kiipeilylajit, mikä johtaa useammin kaatumisiin. Toiseksi, lohkareiden kiipeilijät putoavat tyypillisesti maahan, koska niitä ei tueta köysi tai palkki.

 Boulderointi on turvallisempaa kuin ilmainen yksin kiipeily

Bouldering Kiipeily Hyppykorkeus Kiipeilyseinä Vaikeustaso

Loukkaantumisten minimoimiseksi lohkareet asettavat törmäystyynyt lohkareiden lähelle, jotta laskeutuminen olisi pehmeämpää putoamisen sattuessa. Sinulla voi olla myös yksi tai useampi tarkkailija. Nämä auttavat ohjaamaan kiipeilijän tyynyille. Bouldererit käyttävät yleensä samoja pudotustekniikoita, joita käytetään voimistelussa. Jos haluat hidastaa putoamista, aseta itsesi niin, että laskeutuessasi isku jakautuu koko kehollesi, jotta luut eivät murtuisi.

On myös erilaisia ​​pudotustekniikoita, joilla voidaan välttää ruumiinvammat

Boulderointi, kiipeily, kiipeilyseinä, vaikeustaso, turvamatot

Mitä odottaa, kun yrität ensin boulderointia?

Boulderin oppiminen on prosessi. Boulderingin perusasiat sisältävät urheilukohtaisten kehonliikkeiden oppimisen, kuten lantion pitämisen lähellä seinää ja kahvien liiallisen tarttumisen..

Siinä on myös henkinen osa. Sinun on opittava rauhoittamaan mielesi, kun olet korkealla maasta. Sisätiloissa oleva boulderointiseinä tarjoaa erinomaisen oppimismahdollisuuden aloittelijoille.

Boulderointi on intensiivinen laji, joka vahvistaa lihaksia, jänteitä ja nivelsiteitä

Mikä on boulderointi kiipeily kiipeilyseinä vaikeustaso

Kiipeilysalit vaihtelevat sijainnin mukaan, mutta “ongelmat” ovat yleensä värikoodattuja. Aloita yksinkertaisilla ongelmilla ja kehitä taitojasi. Jos kuntosali käyttää yllä mainittuja luokitusasteikkoja, etsi boulderointiongelmia, joissa on merkintä “V0” tai “4”.

Kiipeilyseinä hyppykorkeuteen asti

Bouldering Urheilukiipeily Kiipeilyseinä Vaikeustaso

Odota väsymystä nopeasti. Bouldering on intensiivinen urheilulaji, joka vahvistaa lihaksia, jänteitä ja nivelsiteitä, joita et todennäköisesti käytä muilla elämäsi aloilla. Ja se tapahtuu vain aikanaan.

Jos yrität aluksi liikaa, se voi johtaa vammoihin, jotka vain hidastavat edistymistäsi. Joten ole varovainen ja pidä hauskaa sen tekemisessä!

Voit myös harjoitella boulderointia lapsesi kanssa

Bouldering Kiipeily Kiipeilyseinä Lapsen vaikeustaso

Nauti boulderoinnista ystävien kanssa ulkona!

Bouldering Kiipeily Kiipeilyseinä KalliokiipeilyBoulderointia, kiipeilyä, seurustelua Bouldering kalliokiipeilyä turvattomana Bouldering Kiipeily luonteeltaan turvaton Vaikeustaso Boulderointi?Kiipeily ilman köyttä VaikeustasoBouldering kalliokiipeilyä suojaamaton ulkona