A méhnyakrák tünetei és okai

Amikor a hasi rendellenes sejtek rendellenesen növekedni kezdenek, és kontroll nélkül nőnek ki, akkor méhnyakráknak nevezik. A méhnyakrák a méhnyakban fordul elő, amely a méh alsó része és a hüvelybe nyílik. Normál állapotban az „ectocervix” rózsaszínűnek tűnik, és vékony sejtekkel borítják, amelyeket laphámsejteknek neveznek. A méhnyakcsatorna vagy az „endocervix” azonban oszlopos sejtekből áll. A méhnyak azon területe, ahol ezek a sejtek átfedik egymást, T-zóna vagy „transzformációs zóna” néven ismert. Ezen a helyen zajlik a rák előtti vagy kóros sejtnövekedés.

A méhnyakrák tünetei és okai

Ha a méhnyakrákot korai stádiumában diagnosztizálják, akkor könnyen kezelhető. A méhnyakrák nagyon gyakori rák a nők körében világszerte. De a jó hír az, hogy mivel egy bizonyos idő alatt kialakul, a méhnyakrák gyógyszerekkel könnyen gyógyítható. A méhnyakrák miatti halálesetek száma nőknél évente mindössze 2%. Ez azonban nagyon gyakori az Egyesült Államok és más országok nőiben. Az Egyesült Királyságban évente átlagosan háromezer és száz nő diagnosztizálják a méhnyakrákot. Minden nőből 100 nő, akiknél minden nap rákot diagnosztizálnak, valójában méhnyakrákot diagnosztizál.

A méhnyakrák általában a 35 év alatti nők körében fordul elő. Főleg a középkorban fordul elő, és nagyon ritka a 20 év alatti nőknél. Ezért fontos, hogy 35 éves korának átlépése után és 70 éves koráig a nőknek azonnal méhnyakrák -szűrésen kell részt venniük.

A méhnyakrák okai és tünetei:

A méhnyakrák tünetei:

Azoknál a nőknél, akiknél korai rákot és méhnyakrákot diagnosztizáltak, általában nincsenek tünetek. A tünetek szinte csak akkor jelennek meg, ha a rák behatolt egy közeli szövetbe, és azt érintette, és amikor ez megtörténik, akkor a gyakran észlelt tünetek a következők:

1. Szokatlan vérzés:

A rendellenes vérzés a méhnyakrák leggyakoribb tünete. Rendellenes vérzés a hüvelyből, például vérzés hüvelyi közösülés után, amely vérzés a szex után, vérzés és foltosodás a menstruációk között, vérzés a menopauza után, a normálisnál nehezebb vagy hosszabb menstruációs vérzés. A kismedencei vizsgálat vagy lemosás utáni vérzés szintén a méhnyakrák gyakori tünete.

2. Kismedencei és hátfájás:

A medence- és hátfájás rendkívül gyakori, különösen nőknél. A menstruációs ciklus során a nők többsége fájdalmat és görcsöket tapasztal, ami nagyon normális és egyáltalán nem riasztó. Ha azonban ez az állapot hosszabb ideig fennáll, és nagyon gyakori és súlyosnak bizonyul, fontos, hogy azonnal forduljon orvoshoz. A méhnyak fájdalmai és görcsök szokatlan időben a fejlődő rákos daganatra utalnak.

3. Váratlan súlycsökkenés:

Az étvágy hirtelen csökkenése, amely súlycsökkenést eredményez, bármely más betegség oka lehet. Ha azonban más tényezőkkel párosul, nem szabad figyelmen kívül hagyni a véletlen súlycsökkenést, és azonnal ellenőrizni kell az orvossal. A rákos növekedés idején a szervezet immunrendszere harcol ellene. Ebben a folyamatban a szervezet apró fehérjéket termel, amelyeket citokineknek neveznek, amelyek energiát termelnek a zsír viszonylag gyorsabb lebontásával. Ez váratlan súlycsökkenést okoz, függetlenül attól, hogy milyen étrendet követ.

4. Lábfájdalom:

A méhnyakrák korai szakaszában néhány nő fájdalmat vagy duzzanatot tapasztal a lábában. Ennek oka az, hogy a rákos szövetek növekedése során a méhnyak felduzzad, és akadályozza a végtagok véráramlását. Ez duzzanatot okoz a lábakban, ami fájdalmas érzést is ad.

5. Fájdalmas közösülés:

Az orvosi terminológiában a fájdalmas közösülést „szexuális diszpareuniának” nevezik, és ez a méhnyakrák egyik fő oka. A fájdalmas közösülés a méhnyakrák előrehaladott stádiumát jelzi, ahol a rák más szövetekre is átterjedt, és elérte a reproduktív szerveket.

6. Rendellenes kisülés:

A nők gyakran váladékot éreznek a hüvelyükből, amely normál esetben szagtalan és színtelen. Ha azonban vastag vagy színes váladékozást tapasztal, és rossz szagot áraszt, akkor a méhnyakrák korai tünetei lehetnek..

7. Rendellenes menstruációs ciklus:

A normál ciklusokhoz képest hosszabb és nehezebb menstruációs időszakok a méhnyakrák kialakulását jelzik. A méhnyak régiójában irritációt is okoz, mivel a rák elkezd terjedni a szomszédos területeken. Az erős vérzést akkor kell besorolni, ha két óránként egyszer kell tampont vagy egészségügyi betétet cserélni..

8. Fájdalmas vizelés:

A fájdalmas vizelés önmagában nem társulhat méhnyakrákhoz. Ha azonban a méhnyakrák egyéb tüneteivel együtt tapasztalják, azonnal orvoshoz kell fordulni. Ha fájdalmat érez vizelés közben, vagy fájdalmat érez a húgyhólyagban, orvoshoz kell fordulnia. Normál esetben ez az állapot könnyen kezelhető. Más húgyúti kellemetlenségek, például viszketés, csípés vagy égés jelentkeznek, amikor a rák a környező szövetekre terjed. A további károk megállítása érdekében azonnali orvosi segítséget kell kérni.

9. Gyakori vizelés:

A hólyagkontroll elvesztése nagyon gyakori a terhes nőknél, vagy ha nagy mennyiségű folyadékot fogyasztunk. Ha azonban a fent említett esettől eltérően szembesül ezzel a problémával, további orvosi vizsgálatra van szüksége. A hólyagkontroll elvesztése a méhnyakrák kialakulásának fontos jele. Ez akkor tapasztalható, ha a rákos szövet növekedése már nem lokalizált, és átterjedt a hólyagra és a húgyúti egyes szakaszaira. Ezért azonnal orvoshoz kell fordulni.

10. Állandó fáradtság:

Teljesen normális, hogy fáradtnak érzi magát a napi munka végén. Normál esetben azonban a kevés pihenés jobb közérzetet és energiát ad. De amikor a nap folyamán kezdi tapasztalni az energiahiányt, és amely még pihenés után sem javul, akkor ne vegye könnyen. A méhnyakrákban szenvedő nőknél a szervezet vörösvértesteinek nagy részét fehérvérsejtek helyettesítik. Ez a betegség elleni küzdelem érdekében történik. A beteg azonban vérszegény lesz, és gyakran hajlamos fáradtnak és kimerültnek érezni magát. Ezt az állapotot a szervezet oxigénellátásának csökkenése is okozza.

A méhnyakrák okai:

A humán papillomavírus (HPV) jelenléte nagyon meghatározó a méhnyakrák helyén, közel 99%-ban. Több mint 100 típusú HPV létezik, amelyek közül a fő típusok nem jelentenek méhnyakrák kockázatot. Csak a magas kockázatú HPV, azaz a HPV-16 és a HPV-18 okoz méhnyakrákot nőkben.

Az Egyesült Államokban a szexuális úton terjedő fertőzések minden esetben leggyakrabban a HPV -t találják. Továbbá 50 éves kor után a nők több mint 80% -a tanúja volt valamilyen HPV fertőzésnek. A legtöbb ilyen fertőzés nem rákos, és 2 éven belül magától gyógyul. Azonban a könyörtelen HPV -fertőzésben szenvedő nőknél nagyobb a kockázata a méhnyakrák kialakulásának. Manapság különféle kezelések és gyógyszerek állnak rendelkezésre, amelyek teljesen gyógyítják a méhnyakrák előfordulását. Azt mondják azonban, hogy a megelőzés jobb, mint a gyógyítás. A méhnyakrák okának azonosítása segít abban, hogy távol tartsa magától a betegségeket.

Nézze meg, melyek a méhnyakrák gyakori okai:

1. HPV fertőzés:

A méhnyakrák egyik fő oka a humán papilloma vírus (HPV). Adenokarcinómát és laphámrákot is okoz. Bár több mint 100 típusú papilloma vírus létezik, legalább 40 közülük szexuális úton terjed. Kevés közülük genitális vírusnak vagy szemölcsvírusnak nevezik, mivel genitális szemölcsöket okoznak.

De itt van egy érdekes tény – az a fajta szemölcsvírus, amely szemölcsöket okoz, nem feltétlenül okoz sejtváltozásokat, amelyek később rákrá fejlődnek. A sok HPV -vírus közül legalább 15 közülük tekinthető magas kockázatúnak a méhnyakrák kialakulásához. Az emberi papilloma vírus gyakori, hogy egy szexuálisan nagyon aktív nő egész életében legalább ezekkel a vírusokkal érintkezik. Ha a férfiak szex közben óvszert használnak, akkor viszonylag csökkenti annak esélyét, hogy méhnyakrák áldozata lesz, ellenkező esetben nagyon nagy az esélye.

2. Egyéb szexuális úton terjedő fertőzések:

Egy tanulmány kimutatta, hogy a humán papilloma vírus és a herpesz is növeli a méhnyakrák áldozatává válás esélyét. Ezenkívül a Chlamydia növeli a méhnyakrák áldozatává válásának kockázatát.

3. Dohányzás:

Egy tanulmány kimutatta, hogy ha dohányzik, akkor nagyobb a laphámsejtek számának növekedési esélye. A kutatók azt is megállapították, hogy bizonyos rákos vegyi anyagok, például a benzilén a dohányzó nők méhnyaknyálkahártyájában találhatók. Ezek a kutatók úgy vélik, hogy ezen vegyi anyagok jelenléte méhnyakrákhoz vezet. Ha Ön egyike azoknak a nőknek, akik szexuálisan nagyon aktívak és sokat dohányoznak, akkor kétszer nagyobb az esélye annak, hogy méhnyakrák áldozatává válnak. A Langerhans -sejtek, amelyek segítenek a betegség elleni küzdelemben, nem képesek leküzdeni a vírust, és a genetikai változásokból származó méhnyaksejteket sem. Ezek a genetikai változások rákhoz vezetnek egy későbbi szakaszban

4. Gyengült immunrendszer:

Ha az immunrendszere nem túl erős, akkor nagyon nagy az esélye, hogy rákos megbetegedésben szenved, beleértve a méhnyakrákot is. Azoknál az embereknél, akik szervátültetés után immunrendszerük elnyomása érdekében szednek gyógyszereket, vagy akik AIDS -ben és HIV -ben szenvednek, szintén nagyobb a kockázata a méhnyakrák kialakulásának. Ez azért van így, mert az egészséges immunrendszer általában segít megvédeni magát a kóros sejtektől, vírusoktól vagy baktériumoktól. Mivel az immunrendszer elpusztítja a sejteket, a kóros sejtek nem lesznek rákos jellegűek.

5. A tabletta:

A kutatók úgy vélik, hogy azoknak a nőknek, akik rendszeresen szedik a tablettát, és körülbelül 5 éve folyamatosan szedik, nagyobb az esélyük a méhnyakrák kialakulására. A tabletták használatának abbahagyása azonban csökkenti a méhnyakrák kockázatát. Ez azért van így, mert a fogamzásgátló tablettát szedő nők:

Szexuálisan aktív, valószínűleg több partnere van,

Nem teszi meg a szükséges lépéseket a fogamzásgátlás használatához, azaz védtelen szexhez.

Ez valójában növelheti annak a kockázatát, hogy a nő méhnyakrákban szenved.

6. Körülmetélés:

Azok a nők, akik szexelnek a körülmetélt férfiakkal, ritkábban szenvednek méhnyakrákban. Ez azért van így, mert a körülmetélt nők kisebb eséllyel hordozzák a humán papilloma vírust.

7. A szexuális életed:

Egy nő szexuális élete segíthet meghatározni a méhnyakrák okát. Még ha a nőnek nem is volt több partnere, és csak egy nővel feküdt le, akkor is megkaphatja a HPV -vírust. Ez azért van így, mert lehet, hogy hordozza, tekintve, hogy több nő is volt az életében.

8. Terhesség:

Azok a nők, akiknek már volt gyermekük, jobban ki vannak téve a méhnyakrák áldozatának. Ha 17 éves korában/előtt szült első babáját, akkor nagyobb az esélye annak, hogy hajlamos lesz a méhnyakrákra, mint egy nő, aki 25 éves kora után szült először..

9. A méhen belüli eszköz használata:

A legutóbbi vizsgálatok eredményei szerint azt találták, hogy a méhen belüli eszköz (IUD) használata nagymértékben csökkenti a méhrák kialakulásának esélyét a nők körében. Kiderült, hogy az IUD használata védőhatást okoz, amely még egy évvel a használata után is megmarad. Ezenkívül az IUD használata akár mérsékelheti a méh- vagy méhnyálkahártya -rák kialakulásának esélyét.

10. Több terhesség:

Azok a nők, akiknek többszörös terhessége (3 vagy több) volt, nagyobb a méhnyakrák kialakulásának kockázata, mint azoknál a nőknél, akik nem szültek gyermeket. Ugyanez pontos oka még mindig nem ismert. Mégis úgy vélik, hogy a nagyobb számú terhesség hormonális változásokat okoz a szervezetben, amelyek hajlamosabbá teszik a méhnyak érzékenyebbé válását a HPV -fertőzésre.

Ha korán diagnosztizálják, akkor a méhnyakrák kezelhető. Ezért, ha bármelyik tünetet észleli, forduljon orvoshoz még ma.