A mumpsz tünetei és okai

A mumpsz egy vírusos betegség, amelyet általában járványos parotitisnek neveznek. Ez egy nagyon fertőző betegség, amely az egyik vagy mindkét fültőmirigy gyulladását eredményezi. A mumpsz könnyen megelőzhető az MMR oltással gyermekkorban.

A mumpsz egy nagyon fertőző vírusfertőzés, amelyről általában megállapították, hogy kisgyermekeket érint. Évente több mint 1200 esetben fordul elő mumpsz, amikor a két nyálmirigy duzzanata az arc mindkét oldalán érintett, mivel a személynek hörcsögszerűbb az arca. A mumpsz vírus fertőző vírus, és érintésre vagy közös eszközök használatával átvihető. Ha egy gyermeknek általában mumpszja van, egész életében immunis többnyire minden más betegségre. Ez lehet az egyetlen előnye ennek a betegségnek.

A mumpsz rendkívül fájdalmas lehet, mivel a mirigyek egyre jobban duzzadnak a fertőzés miatt. A meleg vizes törülközők segíthetnek csökkenteni a duzzanatot, de csak bizonyos mértékben. Nagy feszültséget kell átvenni azon, hogy meddig szenvedhet gyermeke ezzel.

Általában a mumpsz valamivel több mint egy hónapig tart, és bőséges kellemetlenséget okoz; Általában az orvos által felírt gyógyszerek segíthetnek a fájdalom csökkentésében. Az antibiotikumok segítenek a fertőzés leküzdésében, és hosszú távon csökkenti a duzzanatot, de nem adhat túl sok antibiotikumot a gyermeknek, mert kétségtelenül zavarja a rendszerüket.

A mumpszot elsősorban a Rubulavirus fertőzés okozza. A fertőzés ezután egyik személyről a másikra terjed a fertőzött nyál közegén keresztül. Amikor a mumpsz fertőzést kap, a vírus a légutakból eljut a nyálmirigyeibe. További reprodukció van, és duzzanatot okoz a mirigyekben.

A mumpsz tünetei és okai

A mumpsz tünetei és okai:

Ebben a cikkben elmagyarázzuk, hogy melyek a mumpsz fő okai, okai és tünetei.

A mumpsz okai:

A mumpsznak néhány oka vagy okai vannak, amelyek közül néhányat az alábbiakban részletezünk:

1. Közvetlen kapcsolattartás:

Ha közvetlenül érintkezik egy másik személlyel, aki már rendelkezik ezzel a fertőzéssel, előfordulhat, hogy maga kezdi el ezt a fertőzést. Különösen gyermekekkel való folyamatos interakció okozhatja a mumpszvírus átvitelét egyik gyermekről a másikra. Ezért szükség van arra, hogy gyermekét a vírus elleni küzdelemben felelős vakcinával ruházza fel. A vakcina segít abban, hogy szervezete immunis legyen a mumpsz ellen, így biztosítva, hogy Ön és gyermeke egészséges életet éljen fertőzésektől és vírusoktól mentesen.

2. Közvetett kapcsolattartás:

Közvetett érintkezés például akkor, amikor egy gyermek a mumpsz beteg által használt csapot használja, akkor lehetséges, hogy a vírus maradványai a csapon megfertőzik a gyermeket is. A közvetett érintkezés az egyik fő módja annak, hogy Ön vagy bármely gyermek mumpszot kapjon. A mumpsz általában gyermekeknél fordul elő, mert immunrendszere még fejlődik, ezért nincs elég erős rendszerük a vírus hatékony leküzdésére.

A mumpsz terjedése elleni küzdelem elősegítése érdekében az MMR vakcinát általában korai életkorban adják be, hogy elősegítsék a szervezet immunitását a vírussal szemben. Az MMR oltás bevezetése előtt Angliában és Walesben évente 1200 esetben került sor kórházi felvételre.

3. A mumpszvírus terjedésének egyéb módjai:

Tüsszentés vagy köhögés ugyanazokkal az evőeszközökkel/tányérokkal fertőzött valakivel, aki megosztja az ételt és az italt, amikor valaki fertőzött megcsókolja a fertőzöttet, megérinti az orrát vagy a száját, majd átadja azt egy olyan felületnek, amelyet valaki megérinthet. Mindezek az okok valójában aktív szerepet játszanak a gyermekfertőzésben. A vírus a légutakon át a nyálmirigyekbe jut, és szaporodik, ami nagymértékben megduzzad. Ez a duzzanat nagy kényelmetlenséget okozhat az arcon, ezért sürgősen szükség van az orvosok figyelmére az MMR vakcinával együtt a megfelelő időben.

A mumpsz tünetei:

Vannak nagyon megkülönböztető tünetek, amelyek segítenek meghatározni, hogy gyermekeink mumpszosak -e vagy sem, ezek közül néhány tünet:

1. Fájdalom az arc oldalán:

Általában fájdalommal kezdődik az arc mindkét oldalán. Ez azt mutatja, hogy a vírus bejutott a szervezetébe, és most az arc mindkét oldalán lévő mirigyekre költözött. Ha ezen a ponton nem megy orvoshoz, akkor nem lehet visszatartani a duzzanatot, amely rövid idő múlva kezdődik.

2. Duzzanat:

Amint az arca duzzadni kezd, mindkét oldalon nincs visszaút ezen a ponton, a vírus már elkezdett termelődni az arc mindkét oldalán található mirigyekben. A duzzanat tovább nő, amíg a vírus tovább termel. Az orvos által felírt gyógyszerekkel segíthet a vírus elleni küzdelemben, és ha szerencséje van, ez a vírus lassan eloszlik az idő múlásával.

3. Lenyelési nehézség:

Néha a mumpsz fertőzés nyelési nehézséget is okoz, más néven dysphagia. Ilyen körülmények között a személy nehezen eszik vagy iszik. Enyhe dysphagia esetén előfordulhat, hogy csak egy percig nehézséget okoz az evés, és néhány korty víz fogyasztása javítja az állapotot. Akut esetekben azonban korlátozza az ételek bevitelét, és a személy nem rendelkezik a szervezet normális működéséhez szükséges alapvető kalóriákkal és táplálékkal.

4. Orchitis:

Az orchitis olyan egészségügyi állapot, amely gyulladásra vagy duzzanatra utal a hím reproduktív rendszerének egyik vagy mindkét herében. A mumpsz nagyon ritka tünete, amely akkor jelenik meg, amikor a fertőzés nagyon súlyos. Az orchitis duzzanatot és érzékenységet okoz a herékben, és az állapot nagyon fájdalmas. A mumpsz fertőzés legtöbb esetben a gyulladást általában csak egy herében észlelik, és mindkettőt csak ritka esetekben érinti.

5. Hányinger:

A hányinger a mumpsz másik tünete. A mumpsz egyensúlyhiányt okoz a szervezetben, ami viszont rosszullétet okoz az arc duzzanata miatt. A hányingert azért okozza, mert a vírus a mirigyében diszfunkciót okoz a szervezetben, ami miatt rosszul és fáradtnak érzi magát.

6. Hasi fájdalom:

Az enyhe hasi fájdalom a mumpsz egyik gyakori tünete is. A mumpsz fertőzés során fájdalmat érezhet a gyomorban, a has alsó vagy felső részében. A fájdalom a fertőzés stádiumától függően nagyon enyhe vagy súlyos lehet. Ha éles hasi fájdalmat tapasztal, azonnal forduljon orvosához. A háziorvosa néhány vizsgálatot javasolhat, és fizikális vizsgálaton keresztül megállapíthatja a fájdalom pontos okát.

7. Fejfájás:

Elsősorban a fejfájás a mumpsz első tünete. Az agy nagy nyálkahártya -felhalmozódása feszültséget okoz, ami fejfájást okoz. A fejfájás nagyon enyhe és kezelhető és nagyon rossz és gyötrelmes lehet. Az enyhe fejfájás nem olyan rossz, és megállapíthatja, hogy ha mumpsz van, akkor a fejfájás súlyos lehet, mivel az arc folyamatosan duzzadt. A kínzó fejfájás, amely minden nap előfordul, nagyon rossz jel. Bár a mumpsz nem halálos, nagy kellemetlenséget okozhat.

8. Étvágytalanság:

Az étvágytalanság a mumpsz egyik gyakori tünete. A nyálmirigyek duzzanata miatt a mumpsz fertőzésben szenvedő személynek nehéz rágni az ételt. A fájdalom vagy kellemetlen érzés miatt előfordulhat, hogy nincs kedve semmit enni vagy inni. Ez végül étvágytalanságot eredményez

9. Letargiás:

A mumpsz rendkívüli letargiát okoz az ilyen problémákkal küzdő betegekben. Ezt a letargiás érzést a vér eloszlásának szabálytalansága okozza a szervezetben. A rendszertelen mumpsz mellett a vírus a véráramba jut, és letargikus viselkedést is okoz. A letargia fáradtságot és gyengeséget okozhat még pihenés közben is. A letargiával együtt láz is kialakulhat, ezért ezek a mumpsz árulkodó jelei.

10. Láz:

Legyen óvatos azzal, amit Ön vagy gyermeke a nap folyamán megérint, és kivel kerül kapcsolatba, egy erős, egészséges háztartás sok kellemetlenségtől mentheti meg gyermekét, ami egyébként kissé megnehezítheti az életüket. A mumpsz fertőzés alatti láz csak mérsékelten magas, és csak 3-4 napig tart.

A mumpsz ezen tüneteinek többsége nem jelentkezik azonnal, és a fertőzés után 14-25 napon belül alakul ki. Ezt az időszakot inkubációs időszaknak nevezik, és átlagosan körülbelül 17 nap. A mumpsz fertőzéses esetek közel 20% -ában azonban a vírus nem mutat észrevehető tüneteket. Ha mumpsz fertőzésre gyanakszik, ne várja meg, hogy megbeszélje orvosával az állapotot. A mumpsz tüneteinek többségét gyakran összetévesztik a mandulagyulladással vagy a mirigylázával. A háziorvos megvizsgálhatja, majd megerősítheti (vagy kizárhatja) a mumpsz fertőzést.

Mint minden más vírusos betegség, szervezetünk immunrendszere minden idegen fertőzés ellen harcol. A legtöbb esetben semmilyen kezelésre nincs szükség, és a fertőzés ennek következtében néhány napon belül elmúlik. A lágy ételek fogyasztása, valamint a savas és citromos ételek elkerülése segít enyhíteni a tüneteket.