A szájfekély okai és tünetei

A szájfekélyek fájdalmas sebek, amelyek a szájban, az arc belső felületén jelennek meg. Aphthous fekélynek is nevezik őket, és fájdalmas állapotba kerülnek ivás, evés vagy fogmosás közben. A legtöbb szájfekély ártalmatlan, mivel nem igényel orvosi kezelést és önmagában gyógyul.

A szájfekély visszatérő probléma, amelyet minden ötödik ember szenved világszerte. A környező levegőből származó baktériumok és a máj zavara keveréke. A májzavar olyan májat jelent, amelyet a közelmúltban elfogyasztott anyagok, például az alkohol ártalmasak, vagy ha bizonyos májbetegsége van, amely genetikai eredetű vagy valahonnan előkerült. Mindez azt a tényt illusztrálja, hogy az egészségtelen máj a szájfekélyek kiváltó oka. A gyomorproblémák szájfekélyeket is okozhatnak, mivel a száj kapcsolódik a gyomorhoz, és egy közvetlen út.

A szájfekélyek legfeljebb két hétig tartanak, és szezonálisan jönnek -mennek, rendkívül fájdalmasak és akadályozzák étkezési szokásainkat. Ennek az az oka, hogy a fekélyek annyira fájdalmasak lehetnek, hogy még a legkisebb érintkezés is bármilyen anyaggal szúró fájdalmat okozhat a szájban, ami arra kényszerít, hogy ragaszkodjon a könnyebben fogyasztható folyadékokhoz..

A szájfekélyek könnyen kezelhetők, de soha nem szabadulhatnak meg egyetlen nap alatt. Tény, hogy az emberek, akik egész életükben visszatérő szájbetegségben szenvednek, már hozzászoktak, és nem törődnek a felszámolással, a maga idejében jön és akkor távozik, amikor akar. A szájfekélyek a legsúlyosabb esetekben egészen a torokig terjedhetnek, és ezen a ponton orvosi ellátást igényel, ekkor csak folyadékokat, például meleg vagy hideg tejet lehet fogyasztani.

A szájfekély okai és tünetei:

Melyek a szájfekély tünetei és okai, gondosan követheti az alábbi bekezdéseket.

A szájfekély okai:

A szájfekélynek néhány különálló oka van, amelyek mind hozzájárulnak, mind a szájfertőzéshez, néhány ilyen ok közül:

Harapás:

A kisebb szájfekélyeket általában a száj vagy az arc belső oldalának harapása vagy bármilyen ütközés okozza, amely a száj, az arc vagy a nyelv belsejének bőrét sértheti. A harapás a szájüregi fekélyek legalapvetőbb oka, és a fertőzéssel járó esetek 60% -át teszi ki. Harapás történhet étkezés rágása vagy beszélgetés közben. Fogai horzsolást okoznak a szájnyálkahártyában, ami sebet vagy fekélyt okoz.

Hormonális változások:

Ez az ok elsősorban nőknél fordul elő. A fekélyek a nőknél legtöbbször hormonális változások miatt jelentkeznek, amikor menstruációjuk vagy terhesük van. A menstruáció és a terhesség a két fő hormonális változás, amellyel a nők szembesülnek életük során, és megjegyezték, hogy a hormonális változások a legtöbb nő szájfekélyét okozzák, és a vér belülről felmelegszik.

Ásványi vagy vitaminhiány:

Ásványi vagy vitaminhiány néha szájfekélyhez is vezethet. Kiderült, hogy a vas vagy a B12 -vitamin hiánya szájfekélyeket okozhat, valamint fáradtságérzetet és légszomjat. Ezek a vitaminok és ásványi anyagok elengedhetetlenek, mivel elősegítik a vörösvértestek termelését és az idegrendszert is egészségesen tartják. Ezért ezen létfontosságú ásványi anyagok vagy vitaminok hiánya a szervezetben növelheti a szájfekély kialakulásának kockázatát.

Gyengített immunrendszer:

Bármilyen egészségügyi állapot vagy fertőzés, amely gyengíti a szervezet immunrendszerét, nagymértékben növeli a szájfekély kialakulásának kockázatát. A legyengült immunrendszer csökkenti a szervezet természetes képességét a betegségek vagy idegen fertőzések elleni küzdelemben. Bár a HIV/AIDS fertőzés is növeli a szájfekély kialakulásának esélyét, mivel ezek a betegségek immunhiányt okoznak a szervezetben.

Egészségi állapot :

Genetikai vagy örökletes probléma lehet a szájfekély oka. Néha a visszatérő fekélygének szülőről gyermekre továbbíthatók. Ez az egészségi állapot kisebb probléma, többnyire minden háztartásban, és általában figyelmen kívül hagyják. Az egészségügyi állapotok közé tartozhatnak a folyamatban lévő problémák is, mint például a magas vérnyomás, gyomorproblémák és egyéb betegségek, amelyek befolyásolják a szervezet működését. Néha olyan enyhe betegség, mint a láz, szájfekélyeket okozhat.

Specifikus ételek:

Azt találták, hogy bizonyos élelmiszertermékeket, például a citrusféléket és bizonyos zöldségeket kerülni kell a szájfekély során. Ezek közé tartozik a narancs, citrom, alma, ananász, füge, eper és paradicsom. Bár nem nevezhetők közvetlenül a szájfekély okozóinak, ezek a különleges élelmiszerek köztudottan kiváltó okok, és bizonyos esetekben rontják az állapotot. Ezért a legjobb, ha kerüljük ezeket a különleges ételeket a szájfekély fertőzései során, hogy megelőzzük az állapot súlyosbodását.

A dohányzás abbahagyása:

Ha abbahagyja a dohányzást, akkor nagy valószínűséggel szájfekélyekkel kell szembenéznie egy adott időpontban. A dohányzás abbahagyása megváltoztatja a szervezetben lévő vegyi anyagokat, ami egy kis egyensúlyhiányt okoz, ez az egyensúlyhiány okozza a szájfekélyeket. Ebben az időszakban a szájfekélyek csak korlátozott ideig tartanak, és önmaguktól távoznak, ezért ne adja fel, ha csak a szájfekély miatt hagyja abba a dohányzást, ez csak egy kis visszalépés a későbbi nagyobb győzelemhez.

Bizonyos gyógyszerek:

A legújabb tanulmányok kimutatták, hogy bizonyos gyógyszerek bizonyos reakciókat okozhatnak a szervezetben, amelyek végül szájfekélyek kialakulásához vezethetnek. Ezek közé tartoznak a béta-blokkolók, a gyakori fájdalomcsillapítók és a mellkasi fájdalom elleni speciális gyógyszerek. Azokban az esetekben, amikor nem tudja teljesen elkerülni ezeket a gyógyszereket, a legjobb, ha konzultál orvosával bármilyen alternatív gyógyszer vagy kezelés érdekében. Ezenkívül egyes gyógyszerek, például az alendronát, a citotoxikus gyógyszerek és a nicorandi, szájfekélyeket okozhatnak mellékhatás formájában.

Rossz szájhigiénia:

A szájhigiénia hiánya szájfekélyek kialakulásához is vezethet. Az élelmiszer -részecskék jelenléte a fogüregekben ideális talaj a mikroorganizmusok szaporodásához. Az így okozott fertőzések növelik a fekélyek kialakulásának valószínűségét. Néha a szájfekélyeket a szigorú fogmosás vagy a fogkefe okozta sérülés is okozza.

Stressz:

A stresszről is ismert, hogy a szájfekély egyik legfontosabb oka. A stresszes állapot gyakran érzelmi és mentális nyomást okoz, és egy személy nehezen tud megbirkózni. Amikor stressz alatt áll, a szervezete is gyengül, ezáltal fogékonyabbá válik a fertőzésekre, például a szájfekélyre. Ha a stressz olyan súlyos egészségügyi problémákat okoz, mint a vérnyomás, akkor a legjobb, ha konzultál a háziorvosával. Az orvos ezután további vizsgálatokat és gyógyszereket írhat fel a stressz okozta esetleges problémák felderítésére.

A szájfekély tünetei:

A szájfekélynek vannak néhány különálló és jól érthető tünetei, amelyek felvilágosítást adnak arról, hogy mikor kezdenek szembenézni ezzel a problémával, ezeket a különálló tüneteket az alábbiakban adjuk meg:-

Kerek sebek jelenléte a szájban:

A szájfekélyek legelső tünetei a kerek vagy ovális sebek kialakulása a szájban, a lágy palettán, az arc belső oldalán vagy néha még a nyelven is. Ezek a sebek nagyon fájdalmasak és kellemetlen érzést okoznak rágás, ivás és fogmosás közben. Ezek a sebek a szájban vörösnek tűnhetnek, vagy akár szürke, fehér vagy bármilyen más színűnek tűnhetnek.

Szakadás a bőrön:

Ha a közelmúltban olyan problémával szembesült, amely a szája vagy a nyelv belsejének harapásával jár, vagy ha véletlenül elvágta az ajkát vagy az arcát, akkor rendkívül nagy az esélye, hogy szájfekélyt kap ezen a területen. Ennek az az oka, hogy mivel a szája egész nap nyitva áll a baktériumok milliói előtt az étellel és a belélegzett levegővel. Ez a baktérium keveredik a szájban lévő nyállal, és bevezeti ezeket a már meglévő vágásokat és horzsolásokat. Amikor a baktériumok ezekbe a részekbe költöznek, szájfekély keletkezik.

Zsibbadtság:

Általában az a terület, amely szájfekéllyel fog szembenézni, néhány nappal az esemény előtt elzsibbad. A zsibbadást tompa fájdalom követi, amely csökkenti a szája ízlelő képességét bármilyen ételhez. Az étel néha anélkül is károsítja a területet, hogy észrevenné. A fájdalom idővel lassan felépül, ha nem kezelik géllel, amely bármely gyógyszertárban könnyen beszerezhető. Meleg vízzel gargalizálás és egy kis só is segít, de ez egy hagyományos eljárás a probléma rügyében.

Duzzanat:

Általában a fájdalom vagy a sérülést okozó területek, amelyek fekélyeket okoznak, általában idővel felduzzadnak. Ez azért van, mert a bőr nagy mértékben megsérült. A duzzanat a szájfekélyek otthona, mivel a száj ezen területe ma baktériumokra hajlamos zóna. Egy személy semmilyen módon nem tudja megakadályozni a fekélyek kialakulását a szájban ezen a ponton, és ezért nagyon keveset tehet a kezeléséért. A jég és a meleg víz gargalizálása bizonyos ideig segíthet csökkenteni a fájdalmat és a duzzanatot.

Az evés nehézségei:

Amikor elkezdenek szájfekélyeket kialakítani a szájban, nehézségekbe ütközik az ételek fogyasztása. A sebek jelenléte a szájban a fő oka ennek a problémának. A forró vagy hideg ételek fogyasztása fájhat, és a folyadékfogyasztás is nehézséget okozhat. Ezenkívül egy személy nehezen érezheti magát fogmosás és fogtisztítás közben.

Beszédproblémák:

Ez a jel és tünet normális, a nyelv fekélyeire vonatkozik. Mivel tudja, hogy a nyelv az a beszédszolgáltató, amely segít akadálytalanul beszélni, ezért a nyelven kialakuló fekélyek miatt ez a lehetőség hibás. A nyelv nem tud megfelelően működni, mivel minden szava fájdalmas. Ha észreveszi, hogy a nyelv bizonyos helyeken idővel fájni kezd evés vagy beszéd közben, akkor nagy valószínűséggel néhány fekélyt kap.

Duzzadt nyirokcsomók:

A szájfekély egyéb gyakori tünetei a duzzadt nyirokcsomók. A nyirokcsomók kis mirigyek, amelyek az egész testben jelen vannak. A nyirokrendszer döntő részét képezik, amely tápanyagokat, hulladékanyagokat és nyirokfolyadékokat szállít a véráram és a testszövetek között. A szájfekélyek kialakulása során a száj nyirokcsomói meggyulladnak a környékbeli fertőzés miatt.

Étvágytalanság:

Néha a szájfekély is étvágytalanságot eredményez. Ennek az lehet az oka, hogy fekélyek jelenléte a szájban megnehezíti az étel rágását. A kellemetlen érzés még folyadékok fogyasztása közben is érezhető. Ennek a fájdalomérzetnek köszönhetően a személy vonakodik enni, és végül étvágytalansághoz vezet.

Láz:

Bár nem gyakori, a láz a szájfekély egyik tünetének is bizonyulhat. Mivel a szájban sebek alakulnak ki, a testhőmérséklet enyhén emelkedhet a fertőzés leküzdése érdekében. Előfordulhat, hogy a szájfekély alatti láz nem túl magas, de jobb, ha orvoshoz fordul, és megfelelő gyógyszereket szed.

Fáradtság érzése:

A szájfekélyek időnként fáradtsághoz is vezethetnek. A beteg letargiát érezhet, és unalmassá válhat. Ez az állapot az étvágytalanság miatt is jelentkezik, amikor a szervezet nélkülözi az alapvető vitaminokat és ásványi anyagokat. Ha túl fáradtnak érzi magát kis feladat elvégzése után, vagy az érzés még a megfelelő pihenés után is érvényesül, azonnal forduljon háziorvosához.

A legtöbb esetben a szájfekély ártalmatlannak tűnik, és a fertőzés után néhány héten belül elmúlik. Ha azonban a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, fontos, hogy konzultáljon orvosával. A szájfekély tünetei a fertőzés okától függően változhatnak. Az orvos javasolhat néhány vérvizsgálatot vagy akár biopsziát, hogy azonosítsa a pontos okot. Ha a szájban lévő fekély 2-3 hét után is fennáll, ez jelezheti a szájrák kialakulását. Az orvos megfelelő gyógyszereket ad a probléma kezelésére és az állapot súlyosbodásának megelőzésére.

A szájfekélyek gyakrabban okoznak kellemetlenséget evés, ivás vagy szájhigiénia során, és nem okoznak komolyabb kárt a szervezetben. Amíg szájfekélyben szenved, egyszerűen kerülje a kiváltó tényezőket, például bizonyos ételeket vagy kemény kefét. A megfelelő szájhigiénia fenntartása segít enyhíteni az állapotot. A szájfekély 10-15 napon belül magától meggyógyul. Ha azonban a probléma továbbra is fennáll, azonnal forduljon háziorvosához.