A vastagbélrák okai és tünetei

A vastagbélben a legnagyobb részt a testünk vastagbélje képezi, amely óriási szerepet játszik az emésztésben, segítve szervezetünket az alapvető tápanyagok és fehérjék felszívódásában a vérből és az élelmiszerből. Ha ezt a vastagbélt rosszindulatú daganatok vagy rákos sejtek befolyásolják, akkor kialakul a vastagbélrák. Ez a daganat általában a vastagbél belső falát szorítja. Egy tanulmány kimutatta, hogy az egyik leggyakoribb rákos beteg a vastagbél csoportba tartozik. A vastagbélrák nem ugyanaz, mint a végbélrák, amely a végbélből származik. Ha azonban mindkét rákfajta együtt fejlődik ki, akkor vastagbélrák néven ismert.

A vastagbélrák okai és tünetei

A vastagbélrák egyes eseteiben a rosszindulatú daganat a test különböző részeire terjed, ha nem távolítják el időben a kolonoszkópia során. A rosszindulatú daganat kialakulása után a vastagbél rákos sejtjei a vér és a nyirokrendszeren keresztül a test más részeire utaznak. A rosszindulatú sejtek ezeken a helyeken növekedni kezdenek, és elpusztítják a test összes egészséges szövetét. Ezt metasztázisnak nevezik, és nagyon súlyos állapot, amelyet még nehezebb kezelni.

Az orvosi terminológia szerint a vastagbélrák vagy a rák bármely más formája olyan betegség, amelyet a nem elpusztuló sejtek ellenőrizetlen szaporodása okoz. Testünkben a normális sejtek a növekedés, osztódás és végül a halál körforgását követik. A vastagbélrákos sejtek azonban nem esnek pragmatikus halálba, és tovább nőnek és osztódnak. Különböző kutatások során kiderült, hogy a vastagbélrák akkor alakul ki, amikor a vastagbélben lévő egészséges sejtek hibákat mutatnak a DNS -ükben. Ha bármely sejt DNS -e megsérül, rákos lesz, és tovább osztódik. Az állandó osztódás miatt, amikor a sejtek összezavarodnak, daganattá fejlődnek.

A vastagbélrák okai és tünetei:

Ez a cikk tájékoztatást nyújt a vastagbélrák tüneteiről és okairól, amelyek segítenek felismerni ezt a rákot.

A vastagbélrák okai:

A vastagbélrák pontos okai még mindig nem ismertek, de az alábbiakban bemutatjuk a vastagbélrákhoz kapcsolódó 10 lehetséges kockázati tényezőt.

1. Kor:

Az életkor nem pontosan közvetlen oka a vastagbélráknak, azonban kiderült, hogy az 50 éves kor átlépése után az emberek 25% -ában polipok alakulnak ki. Ezek a polipok rákosak lehetnek. A legtöbb esetben a vastagbélrák ezekből a vastagbélben lévő adenomatózus polipokból alakul ki, és „vastagbélpolipoknak” is nevezik őket.

2. Cukorbetegség:

A cukorbetegség a vastagbélrák kialakulásának egyik fő oka lehet. A legutóbbi tanulmányok szerint arra a következtetésre jutottak, hogy az inzulinfüggőség nagymértékben hozzájárul a vastagbélrák növekedéséhez. Azt is megállapították, hogy a cukorbetegségben szenvedők több mint 40% -ának nagyobb a kockázata a vastagbélrák kialakulásához, mint azoknak, akik nem cukorbetegek..

3. Gyulladásos bélbetegség (IBD):

A gyulladásos bélbetegség vagy IBD olyan betegség, amelyet Chron -betegség vagy fekélyes vastagbélgyulladás jellemez. A kutatók bebizonyították, hogy az IBD -ben szenvedő betegeknél nagyobb a kockázata a vastagbélrák kialakulásának. Pontosabban, ha a személy hosszabb ideig fertőzött bélgyulladással fertőzött, akkor jelentősen megnő a vastagbélrák kialakulásának esélye.

4. Családi kórtörténet:

Bár nem lehet pontosan megállapítani, hogy a vastagbélrák örökletes, az esetek többségében mégis kiderült, hogy a családi kórtörténet jelentős szerepet játszott. Ez azonban nem jelenti azt, hogy azok az emberek, akiknek nincs családtörténetük, soha nem fognak vastagbélrákot kialakítani. Az, hogy a család kórtörténete mennyire növeli a vastagbélrák kockázatát, az azonos diagnózisú családtag korától és vérségi rokonságától függ..

5. Diéta:

Az étrend sok egészségügyi problémával járhat. A magas koleszterin- és zsírtartalmú étrend a vastagbélrák okozója lehet. Ezenkívül az alacsony rosttartalmú étrend is növelheti a vastagbélrák esélyét; a kutatás azonban nem nagyon alátámasztott.

6. Nem és genetika:

Ha férfi, akkor a vastagbélrák kialakulásának esélye viszonylag magas, mint a nőké. A genetika szintén a vastagbélrák előfordulásának tulajdonítható. Az ezzel kapcsolatos legújabb kutatások azt mutatták, hogy a vastagbélrákos esetek közel 25% -a mutatott valamilyen genetikai kapcsolatot.

7. Gyakorlat hiánya:

A testmozgás jót tesz a test általános egészségének. Az egészség megőrzésének kulcsa a fitt formában maradás. A rutin gyakorlás valamilyen formájának követése lendületet ad az immunrendszernek, és segít a szervezetnek leküzdeni az idegen fertőzések bármilyen formáját. Kiderült, hogy az ülő életmód hozzájárulhat a vastagbélrák kialakulásához.

8. Elhízás:

Az elhízásról kiderült, hogy számos orvosi betegség, köztük a vastagbélrák oka. Az orvosi terminológia szerint az elhízás olyan állapot, amikor egy személy meghaladja az ajánlott súlyát, és túlsúlyossá válik. Az elhízás nagymértékben növeli a vastagbélrák kockázatát.

9. Dohányzás és ivás:

Kiderült, hogy a hosszú távú cigarettázás akár a vastagbélrák okainak is tulajdonítható. Ez azért van, mert a cigaretta dohányfüstje rákkeltő anyagokat szállít a vastagbélbe, és a dohány használata is növeli a polipok méretét.

10. Környezet:

Az Ön környezete is fontos szerepet játszhat a vastagbélrák kialakulásában. Az Ön lakóhelye, foglalkozása és a körülötted élő emberek szintén befolyásolhatják a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

Az orvosok szerint a legtöbb esetben a vastagbélrák kicsi, majdnem csomós megjelenéssel kezdődik, ami nem rákos és kezelhető. Ezek a sejtcsomók, más néven adenomatózus polipok idővel fokozatosan növekednek, rákosakká válnak. Ez a fokozatos növekedés azonban kezelhető, ezért mindig jobb tisztában lenni a vastagbélrák tüneteivel. A jobb tudás érdekében az alábbiakban felsoroljuk a vastagbélrák 10 fő tünetét.

A vastagbélrák tünetei:

1. Székrekedés:

A vastagbél felelős a bélmozgásért is, így a vastagbélrák első tünete a székrekedés vagy a székletürítés problémája. A legutóbbi tanulmányok szerint a hashajtók vagy székrekedés használata nagyobb kockázatot jelent a vastagbélrákra. Általában a leggyakoribb probléma a székrekedés vagy annak érzése. A bélmozgás, a konzisztencia vagy a szokásos szokás megváltozása szintén tünet lehet. Ezek azonban gyakori tünetek, és nem szabad összetéveszteni a gyakori székrekedéssel. A meghosszabbítása szintén nem jó megoldás.

2. Hasmenés:

A hasmenés gyakori egészségügyi állapotnak tűnhet; azonban akár a vastagbélrák korai jele is lehet. Ha az egyén 15 napnál hosszabb ideig hasmenésben szenved, akkor a vastagbélrák korai fejlődési stádiuma lehet. A daganat növekedésével a bélmozgások akadályozottak, és váltakozó hasmenéshez vagy székrekedéshez vezethetnek a folyékony széklet szivárgása miatt. Ilyen körülmények között a személy hányingert, hányást, gyomorpanaszokat és akár hasi fájdalmat is tapasztalhat. Ezenkívül a daganat irritációt okozhat a bél nyálkahártyájában. Ha több mint néhány napja hasmenése van, feltétlenül konzultáljon egy jó orvossal, mivel kiszáradást, tápanyagveszteséget okoz, vagy akár a fejlődő rákra utalhat.

3. Vérzés:

Leggyakrabban a cölöpök okozzák a széklet vérét, ami akkor fordul elő, amikor a végbél régió vénái gyengülnek, és vérzést okoznak a bélmozgás idején. Míg a cölöpök ugyanúgy működnek, általában a vastagbélrák végbélvérzést okozhat, általában vagy a kiválasztás idején. A cölöpök során kialakuló vérzés általában vörös, míg a fekete vagy sötétvörös vér jelenléte a székletben a vastagbél- vagy végbélrák jele lehet. Lehet, hogy ez nem mindig fájdalmas folyamat, de vigyázzon a vérre a székletében, és ha valaki már szenved ettől, a legjobb módja annak, hogy alapos vizsgálatot végezzen a korábbi szakaszokban, mielőtt ez súlyosbodni kezd..

4. Alsó has:

A vastagbélrák másik tünete az éles alsó hasi fájdalom hirtelen pillanatokban. Elsősorban a daganat növekedése okozza az emésztőrendszerben, a végbélben vagy a vastagbélben. Nem feltétlenül kell olyan testtartásnak lennie, amely felgyorsítja a hirtelen fájdalmat. Ugyanez a helyzet a hátsó izomfájdalommal. A rossz hátfájás azonban akár egy egyszerű rossz testtartás vagy izomgörcs oka is lehet, ezért ügyeljen arra, hogy ne a rossz betegséget ítélje meg. Ha csak ez a fájdalom a szokásosnál tovább tart, meg tudja ítélni a vastagbélrákot.

5. Állandó bélmozgás:

Állandó késztetés a bélmozgások megtisztítására, és mégis a törzs után nem ürül széklet, orvosi szempontból ez nem jó jel. A bélmozgás mintázatának változása a vastagbélrák egyik korai tünetének bizonyulhat. A tisztázatlan bélmozgásokat akkor okozzák, amikor a daganat növekedése blokkolja a belek mozgását, ezáltal akadályozza a bél teljes kiürítését. Ha a hiányos evakuálás problémája az ismétlődő bélmozgások után is fennáll, akkor orvoshoz kell fordulni. A vastagbélrák korai felismerése megakadályozhatja a betegségek súlyosbodását.

6. Fogyás:

Gyakori probléma, amely gyakran a belső szervek meghibásodásával függ össze, a hirtelen súlycsökkenés, amikor szinte minden anorexiás beteghez hasonlít, minden próbálkozás nélkül. A váratlan fogyás többnyire a vastagbélrák előrehaladott stádiumát jelzi. Annak ellenére, hogy a fogyás koncepciója csábítóan hangozhat, valójában ez további problémákat okozhat, mint például az alacsony immunitás a kórokozók elleni küzdelemben és természetesen a betegség..

7. Fáradtság:

A vastagbélrák egyik fő tünete a gyengeség vagy a fáradtság. A többi mellékprobléma mellett a fáradtság állandó érzése uralja a testet. A kis séta után fellépő légszomj, az otthon töltött nap utáni fáradtság jele lehet. A vastagbélben lévő daganatok vagy nagy polipok vashiányos vérszegénységet okozhatnak, ami viszont csökkenti a vér oxigénszintjét. Ez elsősorban a fáradtsághoz vezet, és a megfelelő pihenés után is gyengének érezheti magát.

8. Terjedés:

Az emberek mindig a sörbélről beszélnek, ami a has egy kis részét jelenti, különösen a hasi terület akkor is kilóg, ha ténylegesen nem hízol. Ugyanez történik, amikor a hasunk alatt lévő vastagbél rosszul kezd működni. Ez a vastagbélrák jele lehet, és erre figyelni kell.

9. Ceruza széklet:

Egy másik korai tünet, amely mindenkit kísér, a széklet szerkezetének megváltozása lesz, vagyis a korábbinál keskenyebb lesz, majdnem elég ahhoz, hogy a ceruza széklet kifejezést kitalálja. Ennek oka az, hogy a bal oldalon elhelyezkedő daganat elzárja az átjárót, ami miatt a széklet szűkül. A vastagbélrák mellett a ceruza széklet megjelenése az anális rák vagy a divertikulitisz tünete is lehet. Ezért jobb, ha további késedelem nélkül orvoshoz fordul.

10. Hányinger:

A hasi fájdalmat és a székrekedést mindig émelygés vagy állandó barfing érzés kíséri. Annak ellenére, hogy az émelygés gyakori enyhe kellemetlen érzés, ezt az esetet, ha hosszabb ideig marad, orvosi ellenőrzésre van szükség, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem gyanús a vastagbélrákban.

Ha valaha is találkozik a vastagbélrák ezen tüneteinek bármelyikével, ne habozzon konzultálni orvosával. Kérdezze meg kezelőorvosát, ha rendszeresen át kell esnie a vastagbélrák szűrésén. Rendszerint 50 éves kor után ajánlott a vastagbélrák szűrése. A vastagbélrák esélyét könnyen minimalizálhatjuk néhány életmódbeli változtatással..

Nézze meg ezeket a tippeket, amelyek csökkentik a vastagbélrák kockázatát:

  • Vonja be az edzésprogramot az életmódjába. Általában 30-40 perc fizikai aktivitás, heti ötször jó.
  • Adjon hozzá sok friss zöldséget és gyümölcsöt az étrendhez, teljes kiőrlésű gabonákkal együtt.
  • Kerülje a dohánytermékek használatát és korlátozza az alkoholfogyasztást.
  • Tartsa fenn az optimális testsúlyt. Ha elhízott, próbálja meg fokozatosan leadni ezt a plusz súlyt.
  • Végül, de nem utolsósorban rendszeres időközönként szűrni kell a vastagbélrákot, hogy teljesen megszüntesse a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.