A zsíros máj tünetei és okai: alkoholos és alkoholmentes

A zsíros májbetegség a modern világ egyik leggyakoribb egészségügyi problémájává vált. Ahogy a kifejezés is sugallja, akkor fordul elő, ha a májban felesleges lerakódások vannak, amelyek megakadályozzák a normális működést. Az eredmény? Valószínűleg rossz emésztést, gyengeséget, fogyást és szélsőséges esetekben halált tapasztal! Ha megismeri a zsíros máj okait és tüneteit, segíthet korán megtenni a megfelelő lépéseket, és megmentheti az életét!

Előtte azonban tudnia kell, hogy kétféle zsíros májbetegség létezik – az alkoholmentes zsírmájbetegség (NAFLD) és az alkoholos zsírmájbetegség (AFLD).

Ebben a cikkben megvitatjuk mindkét típusú zsíros máj okait és tüneteit, hogy alaposan megértsük a problémát.

A zsíros máj okai és tünetei

Melyek a zsíros máj okai ?:

A zsíros májbetegség, más néven máj steatosis, akkor alakul ki, ha a máj túlterhelt a felesleges zsírral. Ha a zsíros máj olyan személynél fordul elő, aki sok alkoholt fogyaszt, akkor azt alkoholos zsírmájbetegségnek (AFLD) nevezik, míg az alkoholmentesekben kialakult zsíros májat alkoholmentes zsírmájbetegségnek (NAFLD) nevezik..

Nézzük meg részletesen e két típusú zsíros májbetegség okait:

Alkoholos zsíros máj:

Mint korábban említettük, az alkoholos zsírmáj az alkoholtartalmú italok túlzott fogyasztása miatt következik be. Nézzük meg, hogyan befolyásolja az alkohol a máj egészségét és hogyan okoz zsíros májbetegséget:

1. Alkohol:

Alkoholos zsíros májbetegség

Azoknál az embereknél, akik körülbelül 3 uncia alkoholt fogyasztanak, nagyobb a kockázata az alkoholos zsíros májbetegség kialakulásának. A májunk ugyanis egyszerre csak bizonyos mennyiségű alkoholt képes lebontani. Amikor ez a szint emelkedik, a máj óriási nyomáson megy keresztül, és mérgező anyagokat bocsát ki, amelyek gyulladáshoz vezetnek.

A szervezetben megnövekedett alkoholszint növelheti a betegség súlyosságát, és végül májcirrhosishoz és kudarchoz vezethet.

Alkoholmentes zsíros máj:

Ez egy olyan típusú zsíros májbetegség, amelyet nem az alkohol okoz. Nézzük meg a NAFLD néhány gyakori okát és a májra gyakorolt ​​hatását:

1. Elhízás:

Alkoholmentes zsíros máj

Az elhízás az alkoholmentes zsíros májbetegség egyik fő oka. Ez egy olyan állapot, amelyben a szervezetben felesleges zsírlerakódások vannak a rossz életmód vagy a magas kalóriatartalmú étrend miatt. Ez növelheti a máj zsírtartalmát, ami egyszerű zsíros májhoz vezet.

A vizsgálatok azt is mutatják, hogy a hasi elhízás szorosan összefügg az inzulinrezisztenciával, amelyben az inzulin szervezetre gyakorolt ​​hatása csökken. Ebben a folyamatban a máj sejtkárosodásban és gyulladásban szenvedhet, ami alkoholmentes szteatohepatitishez (NASH) vezethet.1).

2. Metabolikus szindróma:

A metabolikus szindróma a zsíros májbetegség másik fő kockázati tényezője. Ez egy olyan állapot, amelyben számos rendellenesség, például elhízás, magas vérnyomás stb. Fordul elő a szervezetben. A szindróma azonosításának egyik módja a nagy derékbőség az érintett személyben. Amint azt korábban említettük, a hasi elhízás összefügg az inzulinrezisztenciával és a magasabb BMI -szinttel. Mindkét tényező növeli a májkárosodás kockázatát.

3. Gyors fogyás:

Bár a fogyás ajánlott kezelés a zsíros májban, a gyors súlycsökkenés veszélyes lehet ebben az állapotban. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a túl gyors fogyás fulmináns májelégtelenséget okozhat, ami gyakran halálhoz is vezethet. A fogyásnak fokozatos folyamatnak kell lennie, és egy személynek törekednie kell arra, hogy hetente legfeljebb néhány kilót fogyjon a testmozgás és az alacsony kalóriatartalmú étrend kombinációjával.

4. Pre-cukorbetegség vagy 2-es típusú cukorbetegség:

A cukorbetegség előtti állapotú vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők nagyobb kockázatot kapnak a NAFLD-ben. Az OK? A 2 -es típusú cukorbetegség gyakran elhízást és inzulinrezisztenciát okoz, amelyek a zsíros májbetegség fő okai. Ezenkívül a 2-es típusú diabetes mellitusban szenvedő betegeknél az inzulinrezisztencia egyidejűleg fordul elő a szervezet célszöveteiben, és a máj hasnyálmirigy-sejtjei nem képesek több inzulint termelni (2). Ez a holtpont elhízáshoz és zsíros májhoz vezethet.

5. Magas zsírtartalmú étrend:

A zsíros étrend a zsíros májbetegségek egyik fő oka. A zsírokkal együtt az étrendben lévő nagy mennyiségű szénhidrát és fehérje trigliceridekké alakul. Ezeket zsírsejtekként tárolják, és felhalmozódnak a májban, ami alkoholmentes zsíros májbetegséghez vezet.

6. Genetikai tényezők:

A gének fontos szerepet játszanak a zsíros máj kialakulásának kockázatának meghatározásában. A kutatások szerint bizonyos típusú génekkel (PNPLA3) rendelkező betegek hajlamosabbak az alkoholmentes steatohepatitisre (NASH), a májfibrózisra és a cirrhosisra.3). Ennek egyik oka az, hogy ezek a gének olyan enzimeket tartalmazhatnak, amelyek befolyásolják a lipid anyagcserét és fokozzák a zsír felhalmozódását a májban.

7. Gyógyszerek és szteroidok:

Bizonyos gyógyszerek, például a szteroidok és a kortikoszteroidok hosszú távú használata ismert, hogy kábítószer okozta zsírmájat okoz. Ezek a gyógyszerek ismerten károsítják a májat és megzavarják annak normális működését. Ezen gyógyszerek némelyike ​​kémiai vegyületekké alakulhat, amelyek mérgezőnek bizonyulhatnak a májra, és steatosishoz (zsíros májhoz), cirrhosishoz és akár májelégtelenséghez vezethetnek.

A zsíros máj tünetei:

A zsíros máj által érintett emberek többsége nem tapasztal jelentős jeleket. A fokozat előrehaladtával azonban előfordulhat néhány ilyen tünet.

  • Kényelmetlenség és fájdalom a jobb felső negyedben: A májgyulladás hasi fájdalmat okozhat, jellemzően a test jobb oldalán.
  • Étvágytalanság: Rossz emésztést és teltségérzetet tapasztalhat a felső hasban.
  • Súlycsökkenés: Olyan bonyolult körülmények között, mint a májfibrózis vagy a cirrhosis, a betegek fokozatos fogyást tapasztalhatnak.
  • Gyengeség és fáradtság: A zsíros májbetegség miatt lassúságot és energiahiányt tapasztalhatunk.
  • Sárgaság: A bőr és a szemek sárgulását észlelheti a vérben lévő bilirubin felhalmozódása miatt.
  • Bőrkiütés: A zsíros májbetegség súlyos eseteiben olyan tünetek jelentkezhetnek, mint a bőrpír, bőrkiütés és viszketés.
  • Ödéma: A máj fehérje termelésének csökkenése miatt a betegeknél a has és a lábak duzzanata jelentkezhet.
  • Hányinger: Néhány betegnél hányingert és hányást tapasztalhat, mivel a máj nem tudja eltávolítani a méreganyagokat a szervezetéből.
  • Mentális zavartság: A májban felhalmozódott méreganyagok lerakódhatnak az agyban, és mentális zavart, fókuszhiányt és fokozatosan reakcióképtelenséget és kómát okozhatnak.

A zsíros máj veszélyei és veszélyei:

Egyszerűen zsíros máj nem jelent közvetlen egészségügyi kockázatot a szervezetre. Ha azonban nem kezelik, a betegség súlyosabb állapotokká alakulhat, mint például a szteatózis, a fibrózis és a cirrhosis. Íme néhány veszélyes szövődmény a zsíros máj elhanyagolásából:

1. Májrák:

Ismeretes, hogy az alkoholfogyasztás folytatása alkoholos hepatitis vagy cirrhosis esetén növelheti a májrák kockázatát és növelheti a halálozást.

2. Cukorbetegség:

Egy tanulmány azt sugallja, hogy a zsíros májban szenvedő betegek hajlamosabbak a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására 5 éven keresztül.4). Az inzulinrezisztenciától függetlenül a zsíros májban szenvedők magasabb glükózszintet és lipidprofilt regisztráltak, mint azok, akiknek nem volt zsíros májuk.

3. Koszorúér -betegségek:

A legújabb eredmények azt sugallják, hogy az elhízás okozta alkoholmentes zsíros betegség növelheti a szívbetegségek, például az artériás blokkok kockázatát. Szélsőséges esetekben akár szívrohamhoz és kudarcokhoz is vezethet.

Ez részletesen megmagyarázza a zsíros máj tüneteit és okait! Ezeknek a pontoknak az alapvető ismerete segíthet a probléma korai felismerésében és a helyes cselekvésben. A legjobb módja annak, hogy megfordítsuk vagy csökkentsük az állapot súlyosságát az életmód megváltoztatásával, beleértve az egészséges táplálkozást és a rendszeres testmozgást. A zsíros májbetegségről további információért forduljon orvosához!

Jogi nyilatkozat: Ez a cikk nem nyújt orvosi tanácsot, és csak tájékoztató jellegű. Nem szabad a professzionális orvosi tanácsadás, diagnózis vagy kezelés helyettesítőjeként kezelni.

Gyakran ismételt kérdések és válaszok:

1. Fáj a zsíros máj?

A legtöbb esetben a zsíros máj észrevehető tünetek nélkül jelentkezik. Előrehaladott stádiumban a betegek tompa fájdalmat tapasztalhatnak a has jobb oldalán. Idővel szúró fájdalommá fejlődhet, amely elviselhetetlen lehet. Azt is észreveheti, hogy duzzanat van ezen a területen, és fájdalom, amely a hátsó és a jobb lapockába sugárzik.

2. Az alacsony D-vitamin okozza a zsíros májat?

Igen! Egy friss tanulmány azt sugallja, hogy az alacsony szérum D-vitamin-szinttel rendelkező betegek nagyobb eséllyel kapnak alkoholmentes zsírmájbetegséget (NAFLD) (5). Ez a vitamin ismert gyulladáscsökkentő hatással van a májra, és megvédi a májkárosodástól. Azt is megállapították, hogy a D -vitamin -kiegészítés javíthatja a lipidprofil szintjét, ami csökkentheti a NAFLD súlyosságát.

3. Az epekövek zsíros májhoz vezetnek?

Az epekövek akkor keletkeznek, amikor a koleszterin és az epe apró kristályokká szilárdul. Ezek a kövek beszorulhatnak az epevezeték nyílásába, és gátolhatják az epe kiáramlását a májból. Idővel a kövek szélsőséges esetekben májhegesedést, cirrhózist és májelégtelenséget okozhatnak.

“>