Bárányhimlő (Varicella): jelek, tünetek, okok és szövődmények.

A bárányhimlő rendkívül fertőző betegség, amelyet a Varicella Zoster vírus (VZV) okoz. Elsősorban légúti betegség, és köhögés, tüsszentés és közvetlen érintkezés útján nagyon gyorsan terjed. Lázsal és hólyagos bőrkiütéssel kezdődik a testén, amely végül nyers és viszkető pöttyöket és vezikulákat képez. Az inkubációs idő 2-3 hét a fertőzéstől a kitörésig. A bárányhimlő gyakrabban fordul elő gyermekeknél, mint felnőtteknél.

A betegség sokkal agresszívabb a felnőtteknél. A betegség egyszeri előnye, hogy nem fog újra megbetegedni, mivel szervezete antitesteket termel a vírus ellen. A bárányhimlő ezen tulajdonsága megakadályozza a betegség kiújulását. A bárányhimlő általában immunhiányos felnőtteket és gyermekeket érint. Magas másodlagos támadási aránya van, vagyis az átvitel egyik személyről a másikra nagyon gyorsan történik.

Bárányhimlő

Mi a Pox vírus??

A poxvírusok tégla alakú vírusok, kettős szálú DNS-sel.

Különböző típusú pox betegségek:

Bőrcsomók kialakulásával vagy gyakrabban terjedő kiütésekkel okoznak betegségeket. Az emberekben a fertőzések fertőzött állatokkal, emberekkel vagy anyagokkal érintkezve jelentkeznek. A himlővírusos betegségek közé tartoznak a puhatestűek, a fertőző betegségek, a himlő, a majomhimlő, a bárányhimlő stb..

A bárányhimlő tünetei és okai:

Íme egy útmutató az Ön számára a bárányhimlő fő okairól és tüneteiről.

A bárányhimlő tünetei:

Ennek a betegségnek a jelei és tünetei jól ismertek és könnyen azonosíthatók. Íme az alább felsorolt ​​tünetek. (1)

1. Általános tünetek:

Ezek az általános tünetek a kiütés megjelenése előtt jelentkeznek, ami ennek a betegségnek a jellemzője. Ide tartoznak a fájó izmok, fejfájás, hányinger és étvágytalanság. Szájsebek is előfordulhatnak ebben a szakaszban.

Ezután alacsony fokú láz és fáradtság lép fel, ami a bárányhimlő kialakulásának jele lehet. Gyermekeknél a bárányhimlőre jellemző kiütés e tünetek előtt jelenik meg, és megkönnyíti a korai diagnózist.

2. Exanthema (külső) tünetek:

A látható vörös kiütések vagy foltok ezután kis hólyagokat képeznek, és ezek a hólyagok az egész testen kitörnek. Ebben a hólyagos szakaszban intenzív égő és viszkető érzés jelentkezik. A folyadékkal töltött hólyagok felszakadnak és héja felborul. Nagy a kockázata a bakteriális fertőzés felülírásának, ami fekélyek és hegek kialakulásához vezet. Ezt bonyolíthatja a közönséges hideg előfordulása. Mivel ebben az időszakban az immunrendszer sérült, nagy az esélye annak, hogy tüdőgyulladássá fejlődik, ha nem kezelik azonnal. A bárányhimlőben szenvedő személy nagyon fertőző, és ez a magas kockázat mindaddig fennáll, amíg a varasodás teljesen megszárad.

Amint a bárányhimlő kiütés megjelenik, három szakaszon megy keresztül:

 • Rózsaszín papulák, amelyek több napig tartanak.
 • Kis folyadékkal töltött hólyagok, amelyek néhány nap múlva felrobbannak és szivárognak.
 • A kéreg és a varasodás, amely a törött hólyagokat borítja, hetekig gyógyul.

Az új elváltozások több napon keresztül továbbra is megjelennek, így a léziók mindhárom szakasza egyszerre jelen lehet, ami a bárányhimlő jellegzetes jellemzője.

3. Étvágytalanság:

Az étvágytalanság és a súlycsökkenés általában a bárányhimlő lappangási időszakához kapcsolódik.

4. Fáradtság:

A bárányhimlő másik gyakori tünete a fáradtság és az általános rossz közérzet. Ez gyakrabban fordul elő az aktív kiütések kialakulásának időszakában a megnövekedett vírusterhelés miatt.

5. Hányás:

Hányinger és hányás a bárányhimlő egyéb tünetei. Általában a 12 év alatti gyermekek a legfőbb áldozatai ennek a tünetnek.

6. Fejfájás:

A fejfájás a bárányhimlő tüneteinek egy másik csoportja, és sok kellemetlenséget okoz a betegnek.

7. Hasmenés:

Néhányan hasmenést tapasztalhatnak, enyhe vagy súlyos bárányhimlő esetén. Győződjön meg arról, hogy a páciens mindig megfelelően hidratált.

8. Testfájdalmak:

Általános testfájdalmak, különösen mellkasi és ízületi fájdalmak fordulhatnak elő a bárányhimlő fertőző időszakában.

9. Néhány egyéb általánosított nem specifikus tünet az orrfolyás, a nyirokcsomók duzzanata, az arc duzzanata és a nyakmerevség..

Ajánlatok és ne:

 • Ne érintse meg a hólyagokat, bármennyire is viszket. A karcolás súlyos bőrfertőzést okoz, és maradandó nyomokat is hagy. Ezenkívül a szivárgó genny fertőzések forrása lehet más emberek számára.
 • Győződjön meg arról, hogy sokat pihen, és jó, egészséges étrendet tart a megfelelő helyreállításhoz, mivel az immunrendszere gyenge ezen a ponton.
 • Rendszeresen vágja le a körmét, amíg teljesen meg nem gyógyul, hogy megakadályozza a betegség továbbterjedését fertőzött ruhákon vagy tárgyakon keresztül. Használjon neem botot, ha a viszketés elviselhetetlenné válik. Óvatosan ecsetelje a leveleket a viszkető területre.
 • Áztasson be néhány friss neemlevelet meleg vízbe, és fürödjön meg vele. A neem levelek természetes fertőtlenítő hatásúak és segítenek a gyógyulásban.
 • Használjon kalaminkrémet, hogy megakadályozza a bőr kiszáradását. A szárítás fokozhatja a viszketést.
 • Az étrendnek olyan ételeket kell tartalmaznia, amelyek hűvösen tartják a testét, valamint rengeteg gyümölcsöt és zöldséget az immunitás helyreállításához. Célszerű kiegészítéseket hozzáadni az étrendhez.
 • Tartsa szemmel a hőmérsékletét. Látogasson el orvosához, ha gyorsan és rendellenesen emelkedik, mivel ez szövődmények kialakulását jelezheti.

A bárányhimlő okai:

A bárányhimlőt a Varicella Zoster vírus okozza, amely a herpeszvírusok családjába tartozik. A vírus elsősorban a trópusi országokban fordul elő, és főleg a gyermekeket érinti a felnőttek felett. A tudomány és a technológia fejlődésével oltások állnak rendelkezésre ezen betegségek előfordulásának és megváltozott formájának megelőzésére az élet utolsó éveiben. (2)

1. Újszülött bárányhimlő:

akkor fordul elő, amikor az anya terhessége utolsó 3 hetében bárányhimlővel fertőzött. Előfordulhat, hogy a gyermek transzplacentárisan, szülés közbeni közvetlen érintkezés útján vagy a szülés utáni közvetlen érintkezés vagy cseppfertőzés útján kerül át a gyermekre. Enyhetől súlyosig terjed, olyan tünetekkel, mint a hegek, látási rendellenességek stb., És korán kezelhető.

2. Köhögés:

A köhögés a bárányhimlő csíráit a levegőben lévő cseppeken keresztül átviszi egy másik személyre. Különösen óvatosan takarja el a száját, ha bárányhimlője van, hogy csökkentse a betegség terjedését.

3. Tüsszentés:

A bárányhimlő összes oka közül ez mondható a legelterjedtebbnek. Sokan zsebkendő használata nélkül tüsszentenek, és emiatt a kórokozók könnyebben terjednek. Ez az egyik fő oka a bárányhimlő terjedésének.

4. Közvetlen érintkezés hólyagokkal:

Bárányhimlő is előfordulhat a hólyagokkal való közvetlen érintkezés vagy a beteg hólyagjaiból kiáramló folyadék miatt. Ez akkor is előfordulhat, ha megérinti a beteg fertőzött ruháit vagy tárgyait.

5. Kor:

A bárányhimlő elsősorban gyermekeknél fordul elő, mivel gyenge az immunrendszerük. A bárányhimlő leggyakrabban 12 év alatti gyermekeknél fordul elő.

6. Gyenge immunrendszer:

Gyermekét könnyen megfertőzi a bárányhimlő, ha gyenge az immunrendszere, és általában beteg marad. Ő is hajlamosabb lehet a bárányhimlő szövődményeire.

7. Gyermekfelügyelet:

Látható volt, hogy azoknak a gyermekeknek, akik jelentős időt töltenek a gyermekgondozási intézményben, megnő a bárányhimlő fertőzésének esélye. Ennek oka a betegség rendkívül fertőző jellege, valamint a gyermekgondozási intézmények túlzsúfoltsága, ami gyors terjedéshez vezet ebben a környezetben.

Óvintézkedések a bárányhimlő elkerülése érdekében:

 1. A bárányhimlő rendkívül fertőző, ezért a tünetek megjelenése után kövesse az elkülönítést. Fertőző 1-2 nappal a tünetek megjelenése előtt, amíg az összes rágó megszáradt és kérgesedett. Tartsa be a megfelelő higiéniát és óvintézkedéseket a terjedésének korlátozása érdekében. (3)
 2. A bárányhimlő oltással megelőzhető, amelyet minden olyan gyermeknek és felnőttnek ajánlunk, aki még nem volt bárányhimlő. Két adag oltásra van szükség.
 3. A gyermekeket oltási ütemtervük szerint kell megkapni, 12-15 hónapos korban és 4-6 éves korban. A felnőtteknek is 2 adag oltást kell kapniuk egy hónapos különbséggel. Ezt a vakcinát azonban terhes nőknél kerülni kell.

A bárányhimlő szövődményei:

 1. Övsömör: A VZV szunnyadhat az idegeiben, ha korábban volt bárányhimlő -fertőzése. Néha később újra aktiválódik, különösen az immunhiányos embereknél, és övsömört okoz. A zsindely viszkető fájdalmas kiütést okoz folyadékkal töltött hólyagokkal. Ha övsömör van, fertőző más emberekre, és átadhatja nekik a vírust, bárányhimlőt okozva. Mivel a zsindely másodlagosan alakul ki a szervezetben a bárányhimlő után, nem lehet zsindelyet kapni bárányhimlő betegtől.
 2. A bőr és a lágyrészek bakteriális fertőzéseinek szaporodása, különösen a streptococcus.
 3. Tüdőgyulladás – Ez gyakori szövődmény a gyermekeknél, különösen hosszú távú esetekben. Kezelés nélkül életveszélyes lehet.
 4. A Reyes -szindróma, amely akkor fordul elő, amikor a gyermek aszpirint szed, ha bárányhimlővel fertőzött, a máj- és agybetegségek halálos kombinációja.
 5. Vérzési problémák
 6. Kiszáradás
 7. Encephalitis (agyi gyulladás)
 8. Meningitis (agyhártyagyulladás) – A leggyakoribb tünet a merev nyak és a fájdalom.
 9. Szepszis vagy vérfertőzés.
 10. Toxikus sokk szindróma, amely általában csak nagyon súlyos esetekben fordul elő.

Jogi nyilatkozat: Felhívjuk figyelmét, hogy az itt megadott összes információ csak oktatási célokat szolgál. Nem helyettesíti a szakmai tanácsadást, diagnózist vagy kezelést. Ha gyanítja, hogy bárányhimlő tünetei vannak, forduljon a legközelebbi egészségügyi szakemberhez.

GYIK:

1. Melyek a bárányhimlő kezelési lehetőségei?

Fájdalomcsillapító adható láz és fájdalmak kezelésére. (Kerülje az aszpirint). A zabpehely fürdők csökkenthetik a kapcsolódó viszketést. A körmöket nyírva kell tartani a betegeknél, hogy elkerüljék a karcolást és a másodlagos bakteriális fertőzéseket. Az aciklovirt súlyos esetekben alkalmazzák.

2. Milyen típusú orvoshoz kell fordulnom, ha bárányhimlővel rendelkezem?

Általában minden elsődleges egészségügyi központ rendelkezik kezelési lehetőséggel a bárányhimlő ellen. Ha súlyos bőrkiütése van, érdemes bőrgyógyászhoz fordulni. Ha gyermeke bárányhimlővel fertőzött, a gyermekorvos jobban tud segíteni.

3. Melyek a bárányhimlő kockázati tényezői?

a) Bárányhimlőben szenvedő személynek való kitettség.

b) Nincs beoltva bárányhimlő ellen.

c) Gyenge immunitású emberek.