Mi a vastagbélgyulladás? Főbb okok és tünetek

Ahogy leereszkedünk a testünkön, a belek a bél fölött néznek szembe, amely ez a nagy darab felcsavart csőszerű szerkezet, amely szerves része a test emésztésének és kiválasztási folyamatának. A két bél, a vastag- és a vékonybél is felelős bizonyos gyümölcslevek vagy testnedvek kiválasztásáért, hogy megnyugtassa és lelassítsa a folyamatot. Mint minden más testrész, a belek is hajlamosak bizonyos betegségekre. A megfelelő bélállapot a vastagbélgyulladás. A vastagbélgyulladás alapvetően a bél régió gyulladása, amely időnként a hátunk végbélét is érinti. Dióhéjban ez a vastagbél, amely a vastagbél másik neve.

a colitis okai és tünetei

A vastagbélnek különböző részei vannak. Az ileum, amely a vékonybél nagy része, a vastagbélben található, csatlakozik a vakbélhez, vagyis a vastagbél kezdetéhez. Innen a felszálló vastagbél felfelé halad a test jobb oldalát követve. A keresztirányú vastagbél végigfut a hason, a leszálló vastagbélrész pedig lefelé halad a test bal oldalán. A szigmoid vastagbél a vastagbélnek a végbélhez közeli vége, ahol a vastagbél egy része felfelé ívelt. Ez a vastagbél belső bélése, ha érintett, vastagbélgyulladást képez, amelyet főleg fertőzés vagy gyulladás okoz.

Gyakran kétféle típusú vastagbélgyulladás létezik: az egyik akut, a másik krónikus. Az akut vastagbélgyulladás kissé gyors, és főleg bizonyos okok miatt fordul elő. Mint például a baktériumok elpusztítása, amelyek segíthetnek a szervezetnek; Csakúgy, mint az élesztő, a szervezetben gyakran vannak ártalmatlan baktériumok, amelyek gondoskodnak testi funkcióinkról. Időnként a túl sok antibiotikum -fogyasztás elpusztíthatja a hasznos baktériumokat, ezáltal vastagbélgyulladást okozva. Az akut vastagbélgyulladás egy másik fontos oka a vastagbélbe történő véráramlás csökkenése lehet. Ezt a helyzetet vagy állapotot ischaemiás colitisnek nevezik.

Sok oka lehet annak, hogy miért fordul elő elégséges véráramlás. A másik fajta, azaz a krónikus vastagbélgyulladás a vastagbélgyulladás lassú progresszív időszaka, ahol a pontos okok mindig zavartságok. A tudósok szerint ez azzal függ össze, hogy a szervezet immunrendszere másképp reagál a szervezet bizonyos kórokozóira.

A vastagbélgyulladás tünetei és okai:

Ez a cikk bemutatja, hogy melyek a férfiaknál és a nőknél előforduló vastagbélgyulladás fő okai (okai) és jelei vagy tünetei, amelyek tudatában vannak ennek a problémának..

A vastagbélgyulladás fő okai a következők:

1. Fertőző gyulladások:

Gyakran, amikor vastagbélgyulladásról beszélünk, olyan betegségek fordulnak elő, mint a hasmenés és az ételmérgezés. Ennek oka bizonyos vírusok és baktériumok jelenléte, amelyek vastagbélbetegségeket okoznak. Ennek oka vagy forrása általában a szennyezett víz és élelmiszer érintkezése lehet. Az ezekben az elemekben lévő baktérium bejut a bélnyálkahártyába, és mérgező váladékot bocsát ki, ami a vastagbél nyálkahártyájának gyulladását okozza. Ez a vastagbélgyulladás akut típusa. Ezért tekintik a hasmenést a vastagbélgyulladás következményének.

2. Crohn -betegség:

Ez egy másik módja a vastagbélgyulladásnak. Ennek a folyamatnak a kulcselemei közé tartozik az emésztőrendszer bármely része, kezdve az étkezési csövektől a gyomorig és lefelé a bélterületen, majd lefelé a végbélig vagy a kiválasztási pontig. Ez ugyanaz, ahol az emésztőrendszer gyulladt. Ez a vastagbélgyulladás egyik fő oka.

3. Mikroszkopikus vastagbélgyulladás:

A vastagbélgyulladás ilyen formája esetén gyakran két nem kívánt elem egyesül a bél belső bélésében. Ez a két elem különálló betegség, amely gyulladást okoz. Gyakran előfordul, hogy észrevették, hogy amikor a vastagbél falai eltömődnek, vagy limfociták vagy kollagének kerülnek bele, ami gyulladást okoz.

4. Vérzavar:

Itt térünk vissza részletesen az ischaemiás colitis formához. Gyakran előfordul, hogy bizonyos vérbetegségek, mint például a leukémia vagy kisebb tartományú vérszegénység a vörösvérsejtek elvesztését okozzák a szervezetben azáltal, hogy fokozzák a felesleges fehérvérsejtek termelését. Ha ez a vörösvértestek -veszteség továbbra is fennáll, az állapot gyakran komoly fordulatot vehet, amikor a bélrendszer, amelyről azt feltételezik, hogy elegendő mennyiségű vért kell áztatni, egyre kevesebb vért kap az idő múlásával. Ez az akut vérhiány a bélrendszerben vastagbélgyulladást okoz, amelyet ischaemiás vastagbélgyulladásnak neveznek.

5. Fekélyes vastagbélgyulladás:

Ez a vastagbélgyulladás krónikus formája, amely tartós és lassan halad. Ez egy autoimmun rendszer, ahol a szervezet immunrendszere megtámadja a test vastagbélét, mert bizonyos tévedésük miatt egy anyagot idegen ellenanyagnak tekintenek. Ez viszont gyulladást okoz a jelenetben.

6. Sugárzás:

A sugárzásnak való kitettség is a colitis oka lehet. Ez gyakran azután következik be, hogy egy személy egy korábbi kezelés részeként sugárkezelésen esett át. Az a terápia, amelyben a has befejezése után sugárzásnak volt kitéve, sugárbélgyulladásnak nevezett állapotot mutat, amely hasonló a vastagbélgyulladáshoz. Ez azonban általában ritka jel.

7. Ischaemiás bél:

Abban az esetben, ha aggodalomra ad okot az ischaemiás bélmozgás, mint a vastagbélgyulladás oka, a vizsgálat hasonlóképpen értékelheti a szívet és a vénákat, keresve az ateroszklerózis jeleit vagy a folyosók szűkülését. Ez magában foglalhatja a szív hallgatását és a nyak, a karok és a lábak tapintását vagy ütemérzését; és sztetoszkóppal hallgatni a test kiterjedt ereit, beleértve a nyaki és femorális pályákat és az aortát.

8. Vírusos szennyeződés:

Azon betegeknél, akiknél a vastagbélgyulladás klinikai megállapítása a vírusos szennyeződés kiegészítője, további vizsgálatokra nem lehet szükség. Akárhogy is legyen, ez nem számít a rosszul látszó, kiszáradt vagy figyelemre méltó gyötrelmekkel, lázakkal vagy vérrel rendelkező páciens számára.

A vastagbélgyulladás tünetei:

Itt megemlítjük a vastagbélgyulladás 10 fő és gyakori tünetét, amelyek nagyon hasznosak erről a vastagbélgyulladásról.

1. Hasi fájdalom:

A vastagbélgyulladás, amely bélrendszeri rendellenesség, akut hasi fájdalomként jelentkezik. Ezek közé tartozik a görcsök és a kellemetlen érzés a hasban vagy a felső hasi régióban, de ez elviselhető és elviselhető. Időközönként jelennek meg, vagy egész nap fennállhatnak. Ha ez a fájdalom a szokásosnál tovább tart, azonnal el kell mennie egy ellenőrzésre.

2. Vér:

A vastagbélgyulladással nagy az esélye annak, hogy vért találnak a székletében, ami fájdalmas folyamat lehet, vagy nem. Ha a vastagbélgyulladás a végbél egyes részeit is érintette, akkor valószínű, hogy a bél kiürülése fájdalmas pillanat lesz a végbél belső bélésein belüli jelenlegi gyulladás miatt. Ugyanez a hasmenés esete, amikor látható, hogy a vér kiszökik a testéből a megállíthatatlan bél kiválasztással együtt. Megjelenhet a tenesmus is, egy olyan egészségügyi állapot, ahol az állandó bélmozgás érezhető.

3. A vastagbél növekedése:

A fekélyes vastagbélgyulladás növeli a vastagbél növekedésének veszélyét. Szakembere kolonoszkópiát végez, és ellenőrzi a rosszindulatú daganatokat, amikor megkapja az elemzést. Rendkívül fontos a következő szűrést 8–12 hónappal a fekélyes vastagbélgyulladás elemzése után tervezni. Ez csökkenti a vastagbél rosszindulatú daganatának kockázatát.

4. Irritáció:

Kétféle apró vastagbélgyulladás létezik: 1) kollagén vastagbélgyulladás és 2) limfocitás vastagbélgyulladás. A kollagén vagy a limfociták (egyfajta fehér vérlemezke) behatolnak a vastagbél tömegének rétegeibe, valószínűleg az irritáció következménye. Ez példátlan betegség, és lehet, hogy automatikusan biztonságos betegség.

5. Túlérzékenység:

Az egy évnél fiatalabb csecsemőknél a vastagbélgyulladást rendszeresen a szarvasmarha- vagy szójatej iránti túlérzékenység okozza. Túlérzékeny vastagbélgyulladás figyelhető meg a szoptatott csecsemőknél, amikor az anyák tejelő állatok tejét isszák, és ezt a fehérjét a keblükbe juttatják.

6. Hasmenés szilárd kisülés:

A vastagbélgyulladásban, különösen a vastagbélgyulladásban, beleértve a vastagbélt (végbél és szigmoid vastagbél), az agónia gyakran crescendos és a hasmenéses szilárd kisülés előtt megy végbe. A szilárd kisülés után a gyötrelmek elhalhatnak, de a következő bélfellazulási jelenettel visszatérnek.

7. Kiszáradás:

A bél végtelen meglazulása a hidratáció hiányához vezethet, és ha kellően extrém, akkor a kiszáradás IV folyadékkal vagy szájon át történő rehidratációs kezeléssel járhat.

8. Magas láz:

A bél kilazulásával járó magas láz figyelmeztető jel lehet arra, hogy figyelemre méltó betegség áll rendelkezésre.

9. Betegtörténet:

Azoknál a betegeknél, akik gyomorbántalommal és laza bélrendszerrel rendelkeznek, kritikus fontosságú annak felderítése, hogy a mellékhatások mikor kezdődtek, milyen mértékben tűrték, hogy mindenfelé utaznak -e, és mi súlyosbítja őket jobban, vagy.

10. Utazási előzmények:

Az utazási előzmények elengedhetetlenek, különösen akkor, ha a beteg későn olyan területre ment, ahol esetleg rossz vízellátás vagy rossz tisztaságú. A betegek rendszeresen érdeklődnek arról, hogy a mellékhatásokat az élelmezés károsítása okozza -e, azonban ez nehézkes, ha gyorsan válaszol. Ez általában akkor fordul elő, ha nem megfelelően gondoskodtak vagy eltakarították az otthoni vagy családi összejöveteleket, és a mellékhatások a táplálék elfogyasztása után néhány órával jelentkeznek. Emellett mások a társasági alkalom során összehasonlító megnyilvánulásokkal találkozhatnak.

A fekélyes vastagbélgyulladás bénító lehet, és időről időre életveszélyes összefonódásokat okozhat. Noha nincs ismert gyógymódja, a kezelés jelentősen csökkentheti a fertőzés jeleit és mellékhatásait, és annak ellenére, hogy hosszú távú csökkentést valósít meg.