Æggetyper: 12 spiselige æg fra fugle (og fisk)!

Hvis du er æg-elsker, er her et spørgsmål til dig, “Hvordan kan du lide dit æg”? Kogt, stegt, pocheret, omlette eller krypteret? Det er en hård opfordring til bare at vælge en, ikke sandt? Æg er en af ​​de mest alsidige, lækre og let de mest nærende fødevarer, der er tilgængelige for os. Det er ikke kun os, der siger dette! Selv de gamle romere og grækere værdsatte dem for deres rige smag og proteinrige profil. Hvis du ikke har prøvet ud over et standard hvidt æg, er det tid til at du udforsker de forskellige typer æg, der er tilgængelige over hele kloden.

Denne artikel diskuterer de mange sorter af æg og deres egenskaber for at give dig uendelige muligheder for at tilberede ægbaserede retter.

Hvad er et æg, og hvorfor har æg forskellige farver?

Ifølge Britannica, “Et æg er et indhold af den hårdskallede reproduktive krop produceret af en fugl, betragtes som mad”.

Enkelt sagt er spiselige æg (egnede til mennesker) dem, der er lagt af hunfugle som kylling, vagtler, and osv., Primært for at formere deres art. Æg består af en hård skal som det ydre dæksel, albumin eller hvid og æggeblomme i midten. Selvom hele ægget er rigt på proteiner og vitaminer, er det æggeblommen, der scorer højt i næringsværdi.

Når du nu kommer til farven på æg, har du muligvis bemærket forskellige farver som brun, hvid, grøn osv. I dine lokale butikker eller supermarkeder. I modsætning til antagelser er farvede æg ikke forskellige fra de standardhvide i ernæringsværdi eller spiselighed. Farven stammer fra fuglearternes eller racens gener.

For eksempel lægger racer som Plymouth stenhøns brune æg, mens de almindelige leghornkyllinger lægger hvide æg. Andre racer som Ameraucana lægger blå æg, og sort kobber Maran lægger mørke chokoladefarvede æg.

Interessant nok starter alle æg hvide i de indledende faser og får deres pigment kun, når ægget passerer gennem fuglens livmoderrør eller ovidukt!!

Klassificering af æg i henhold til indkøbs- og mærkningsstandarder:

Gå ind i et supermarkedgang, og du vil sandsynligvis finde forskellige slags æg med etiketter som “fritgående”, “økologisk” osv. Dette afsnit hjælper dig med at forstå forskellene mellem dem:

 • Konventionelle æg:

Disse er de almindelige typer æg, du finder i supermarkedet eller lokale butikker. Æggene stammer fra høns, der er opvokset i mørke og overfyldte coops. Disse fugle fodres med kornbaserede fødevarer og endda behandles med antibiotika og kosttilskud for at øge produktionen. Selvom hønsens levevilkår er hårde, er æggene også ret nærende og lækre.

 • Burfrie æg:

Som navnet antyder, kommer disse æg fra fugle, der nyder lidt plads til at strejfe rundt i stedet for i trange bure. De får også redekasser til at hvile og lægge æg. Selvom æggene ikke er så nærende som konventionelle æg, giver den humane landbrugspraksis dem en bedre fordel.

 • Æg fra fritgående høns:

Det er de æg, der kommer fra høns, der har adgang til det fri. Det betyder ikke, at hønsene frit kan bevæge sig overalt, hvor de ønsker det. De har kun adgang til et begrænset, indhegnet område og nyder noget sollys.

 • Økologiske æg:

Landmænd kan kun mærke deres æg som “økologiske”, når fuglene strengt spiser økologisk foder. I modsætning til kommercielle æg er organiske æg fri for antibiotika, steroider osv., Medmindre andet kræver, at fuglene kræver særlig medicin til behandling af en bestemt sygdom.

 • Vegetariske æg:

Vegetaræg er dem, der fra høns, der kun fodres med en plantebaseret kost. Disse høns lever indendørs og har ingen adgang til orme, insekter eller kødbiprodukter.

 • Omega-3 æg:

Disse er æg beriget med Omega-3 fedtsyrer ved at fodre hønsene med en særlig hørbaseret kost. Æggene tilbyder 12 gange flere omega -syrer end konventionelle æg og tilbyder essentielle omega -syrer som ALA, EPA og DHA.

 • Pasteuriserede æg:

Pasteuriserede æg er forsigtigt eller let kogte æg for at reducere risikoen for fødevarebårne sygdomme. Disse gennemgår processen med pasteurisering ved en bestemt temperatur i skaller.

 • Forarbejdede æg:

Disse er industrielle ægprodukter, der sælges i mange former som forskrællede æg, skrællede hårdkogte æg, færdiglavede venæg, færdiglavede omeletter osv. De er ikke særlig sunde på grund af brug af konserveringsmidler og kunstige madlavningsteknikker.

12 spiselige typer æg, der adskiller sig i ernæring og smag:

Fortæl os nogle af de mest populære ægsorter, der kommer fra forskellige fugle og endda fisk (ja, du læste rigtigt!):

1. Kyllingæg:

Kyllingæg

Kyllingæg kommer fra forskellige racer af høns og er de mest forbrugte ægtyper i verden. De har en meget mild smag og passer godt til næsten ethvert køkken. Disse æg kommer i et utal af farver som hvidt, brunt, blåt, grønt osv., Uden at det påvirker næringsprofilen. Et mellemstort kyllingæg (rå) tilbyder 63 kalorier og tilbyder et væld af næringsstoffer som proteiner, A-vitamin, D-vitamin osv. Æggene er kategoriseret i XS, Small, Medium, Large og Jumbo baseret på størrelsen og massen af endeligt output.

2. Vagtelæg:

Vagtelæg

Vagtelæg kan være små i størrelse, men scorer højt i smagsafdelingen. Disse æg fra små fugle kaldes vagtler og vejer kun 9 gram sammenlignet med et 50 gram hønseæg. Så for at lave en anstændig ægbaseret ret skal du bruge mindst 5-6 vagtelæg. Disse æg er cremefarvede med brune og sorte pletter over hele skallen. Vagtelæg betragtes som en delikatesse i mine køkkener, især i asiatisk madlavning. Selvom hvert æg kun indeholder 14 kalorier, er det rigeligt pakket med næringsstoffer, herunder selen, riboflavin, vitamin B12 osv..

3. Ængeæg:

Ængeæg

Ængeæg er kendt for deres luksuriøse og cremede æggeblommer. De er større i størrelse sammenlignet med hønseæg, med et gennemsnitligt andæg, der vejer 70 gram. Friske andæg har en lidt ‘fisk’ lugt for dem, da de for det meste lever i fiskbesatte damme. Æg fra gårde, der er opdrættet med fjerkræfoder, har imidlertid ingen ubehagelig smag. Andeæg har forhøjede ernæringsniveauer sammenlignet med hønseæg. Et gennemsnitligt andæg indeholder 130 kalorier og er en rig kilde til næringsstoffer som vitamin B12, vitamin A, selen osv. Fedt- og kolesterolindholdet er også ret højt i disse æg.

4. Gåseæg:

Gåsæg

Gåsæg er en af ​​de største slags æg fra fuglearterne. Selvom smagsprofilen ligner den for et andæg, kan du smage noget ‘vildt’ i gåseæg. Æggeblommerne er rige og cremede, hvilket gør æggene ret alsidige til næsten enhver form for tilberedningsmetode. Et standard gåseæg vejer omkring 150 gram, og størrelsesmæssigt er det tre gange større end et hønseæg. Gåsæg har en tyk hvid skal med lyse farvede æggeblommer. Hvert æg indeholder 226 kalorier sammen med høje proteinmængder og vitamin B12 end andre æg. Gåsæg er relativt dyre i betragtning af deres lave produktion og høje vedligeholdelse.

5. Tyrkietæg:

Tyrkiet Anda

Selvom kalkunæg er spiselige, har de ikke meget kommerciel efterspørgsel. Kalkunæg er lidt større i størrelse og vejer omkring 66-100g, afhængigt af racen. Skallerne er tykke, og mange mener, at disse sorter af æg deler en lignende smagsprofil med kyllingæg. På grund af den lave produktionshastighed er æggene ret dyre. Derfor foretrækker mange mennesker at opdrage fuglene til kødet end æggene. Et gennemsnitligt kalkunæg tilbyder 135 kalorier og indeholder store mængder protein og fedt.

6. Rhea æg:

Rhea æg

Rhea er en gigantisk flygeløs fugl, der ligner en struds i fysiske aspekter. Rhea -fuglene lægger omkring 20 til 60 æg om året, og æglægningssæsonen spænder fra maj til august. Et gennemsnitligt Rhea -æg måler cirka 5,1 tommer x 3,5 tommer og vejer omkring 600 gram. Skallen kan variere fra grønlig-gul til mat fløde. Ernæringsmæssigt svarer et rheaæg til 10 hønseæg. Blommens tekstur er ret let og luftig, men smagen er ganske stærk og kraftig.

7. Emuæg:

Emu æg

Emuæg er en af ​​de smukkeste typer fugleæg, der ligner en midnatshimmel med skinnende stjerner i baggrunden. De ret store æg har en karakteristisk mørk blågrøn farve med en granuleret overflade. Hvis ægget ikke klækkes og bliver udsat for solstråler, bliver skallen langsomt til creme eller lys hvid. Emuæg måler cirka 5,1 tommer x 3,5 tommer og vejer mellem 450 og 650 gram. Et enkelt emuæg tilbyder 360 kalorier sammen med et væld af næringsstoffer som omega -syrer, proteiner, vitaminer og mineraler.

8. Strudseæg:

Strudseæg

Den største fugl på jorden er den åbenlyse vinder af at producere de største spiselige æg. Et gennemsnitligt strudseæg måler cirka 180 mm i længden og 140 mm i bredden. Den vejer fra 1,2 kg til op til 2 kg. Hvert strudseæg svarer omtrent til 24 hønseæg i størrelse. Hårdkogning af et strudseæg kan tage op til 1,5 til 2 timer på grund af dets 2 mm tykke skal. Smagsprofilen ligner ganske meget kyllingægs bortset fra den vildt smag. Et enkelt strudseæg tilbyder hele 2000 kalorier med 235 gram protein og 100 gram fedt.

9. Mågeæg:

Mågeæg

Mågeæg betragtes som en delikatesse i mange dele af Storbritannien på grund af deres sjældenhed og lækkerhed. Disse æg har en cremefarvet skal med brune pletter over det hele. Fuglene lægger rede sammen med den britiske kystlinje, hvorfra æggene stammer. Afhængig af mågenes race kan æggestørrelsen variere mellem 6,5 cm x 4,5 cm. Mågeæg er fyldt med næring og ret alsidig til forskellige former for madlavning som hårdkogt, røræg osv. Et enkelt mågeæg kan tilbyde omkring 139 kalorier.

10. Perlehønsæg:

Perlehønsæg

Perlehønsæg er lidt mindre end hønseæg og har meget hårde skaller. Farven på disse æg er mørk creme til lysebrun med pletter på skallerne. På grund af det høje forhold mellem æggeblomme og hvide er perlehønsæg rigere og cremere end kyllingæg. Et gennemsnitligt æg vejer kun 1,4 ounces, hvilket giver 2 guineahønsæg til at matche med et kyllingæg i portion. Ved at spise et æg kan du få op til 100 kalorier sammen med essentielle mineraler som zink, magnesium, fosfor osv.

11. Fasanæg:

Fasan

Fasanæg fra de mange racer af fasanfugle, der er hjemmehørende i Asien. Æggene er halvt så store som kyllingæg med brune til lyse olivengrønne skaller. Smagsmæssigt adskiller de sig ikke meget fra hønseæg bortset fra mere rigdom og cremethed. Disse æg passer godt til forskellige former for madlavning som hårdkogte, spejlæg, scotchæg osv. Et enkelt fasæg kan tilbyde omkring 135 kalorier sammen med næringsstoffer som selen, A-vitamin, zink, vitamin B12 osv..

12. Kaviar:

Kaviar

Nu er her de mest interessante typer spiselige æg, du virkelig vil vide om! Kaviaren! I modsætning til de andre æg, der kommer fra fugle, er kaviar æg fra størfiskfamilien. Kaviarens farver og teksturer kan variere med forskellige fisk. Typisk bruges kaviar som pynt på salater og brød. Den har en nutty, briny smag med en mild til stærk smag i munden, når du popper den. Når det kommer til ernæring, tilbyder 100 g kaviar 264 kalorier sammen med en lang række næringsstoffer som kobalamin, magnesium osv..

Interessante fakta om æg:

Her er nogle ‘æg’gode fakta om æg, som helt sikkert vil overraske dig:

 • Araucana -kyllingen er kendt for at lægge påskefarvede æg i naturlige nuancer af pink, brun, grøn, blå osv.
 • Friske æg synker i vand, mens rådne flyder på grund af store luftceller, der dannes inde i skallen.
 • Vagtelæg er det bedste alternativ for mennesker med ægallergi, da de er fri for allergener.
 • Fermenterede andeæg, der er sorte i farven, betragtes som en delikatesse i mange lande og indtages som “100 år gamle æg” eller “århundredgamle æg”.
 • Kina er den største producent af æg med en andel på 34% på ægmarkedet.
 • Nylige fund viser, at briterne spiser ca. 200 per person om året.

Det er nogle af de mest populære typer af spiselige æg, der findes over hele kloden. Med så mange måder at tilberede og servere et æg på, kan du sjældent gå ud af mulighederne for morgenmad, frokost eller middag. Så spørgsmålet til dig igen – “Hvordan kan du lide dit æg?”! Vi elsker et spejlæg med lidt salt og peber krydderier ovenpå. Åh, så lækkert! Er det ikke?

ANSVARSFRASKRIVELSE: Oplysningerne i denne artikel er udelukkende til informations- og uddannelsesmæssige formål og udgør ikke juridisk eller anden professionel rådgivning om emnet.