Plantetyper – 6 grundlæggende klassifikationer af planter (indendørs og udendørs)

Velkommen til planterigets fascinerende verden! Du vil blive overrasket over at vide, at der er mere end 3,90,000 plantearter kendt for menneskeheden, idet hver af dem varierer fra hinanden i en række parametre. Da det er svært at dække dem alle i detaljer, har botanikere kategoriseret de forskellige plantetyper i let genkendelige grupper baseret på de ligheder, de deler.

Denne artikel samler nogle interessante oplysninger om plantetyper til både børn og voksne. Med den stigende bevidsthed om floraens betydning for verden vil læring om de forskellige slags planter helt sikkert bringe os endnu et skridt tæt på naturen!

klassificering af plantetyper

Plantsorter: Forskellige plantetyper med billeder:

Afhængigt af deres udseende, stammens ømhed, vækstvaner, højde og den samlede livscyklus, er planter klassificeret i forskellige grupper. For eksempel laves visse taksonomier på en plantes levetid, mens de andre kan være baseret på deres vækstmiljøer, frøstyper osv., I denne artikel vil vi kort dække de forskellige plantetyper og deres egenskaber med eksempler under hver.

1. Størrelse og udseende:

Observer planterne omkring dig! Har du bemærket, at nogle planter er for store, mens nogle er for små? Nogle er virkelig stærke, og nogle er meget sarte? Nu hvor du ser forskellene i deres størrelse, fysiske udseende og deres egenskaber, lad os forstå, hvordan de er kategoriseret:

Træer:

De er store planter, der vokser virkelig høje, og nogle af dem kan let nå op til et par hundrede fod over jorden. Træer har en hård, hovedgren kaldet stammen, hvorfra små grene kommer frem. De kan enten producere frugt, blomster eller bare blive grønne. Disse plantetyper har også en meget lang levetid.

 • Eksempler: Banyan, Mango, Gulmohar, Coconut, Neem og Teak

Buske:

Buske er mindre planter, som er meget stærke og svære at trække ud. Selvom de er lette at bøje, er de ikke sarte eller skrøbelige. Denne slags planter vokser i et størrelsesinterval på 6m – 30ft. De har et busket udseende og har hårde stilke. Ligesom træerne lever buske også i mange år med ordentlig adgang til vand og sollys. De kan enten være blomstrende planter eller ikke-blomstrende.

 • Eksempler: Rose, Mulberry, Hibiscus, Jasmine, Aloe vera

Urter:

Disse er svage og sarte planter, som er mindre i størrelse i forhold til buske. De har en meget blød stilk og er normalt grenløse. På grund af deres rige ernæringsprofil har disse plantetyper masser af medicinske og kulinariske anvendelser. Du kan let dyrke dem hjemme i små krukker eller kar ved at så frøene og vande dem regelmæssigt.

 • Eksempler: Basilikum, tomat, mynte, bukkehorn, rosmarin

Klatrere:

Som navnet antyder, er de tynde planter, som ikke kan vokse alene uden støtte. De bruger enten en væg, pind eller omgivende planter til at klamre sig og bevæge sig opad. Klatrere kan bære blomster, frugt eller simpelthen bruges som dekorative planter.

 • Eksempler: Penge Anlæg, Sød Gourd, Agurk, Bougainvillea

Creepers:

Creepers er helt modsatte af Climbers. De kravler på jorden og vokser vandret, da de ikke kan bære deres egen vægt. Disse planter har lange, tynde stængler, som ikke kan stå alene og er ekstremt sarte.

 • Eksempler: Græskar, Jordbær, Vandmelon, Bitter Gourd, Passionsblomst

plantetyper og deres navne

2. Levevilkår:

Vidste du, at ikke alle planter kan trives i samme miljø? Ligesom fisk lever i vand og biller i desserter, er der planter, der vokser under ekstreme vejrforhold. Her er nogle af plantetyperne baseret på, hvor de bor:

Mesofytter:

Disse planter har brug for en moderat mængde vand for at vokse og leve i jord, som hverken er for våd eller for tør.

 • Eksempler: Majs, tusindfryd, majs, banan, rose, græsplæne

Hydrofytter:

De er vandplanter, der kun vokser i vand og kan enten være nedsænket, nye eller flydende typer. Deres liv begynder og ender i vandområder, som er typiske, damme, søer, floder og endda oceaner. Disse planter kan ikke overleve under normale jordforhold.

 • Eksempler: Lotus, havkrudt, åkande, flydende hjerte, vandhyacint

Xerophytes:

Disse kaldes også ørkenplanter, da de kun vokser under tørre og tørkeforhold. De har specialdesignede blade og grene, der lagrer vand til fremtidig brug. For at afværge græssende dyr vokser disse planter også skarpe torner.

 • Eksempler: Kaktus, Peyote, Julestjerne, Tornekrone, Figenkaktus

Epifytter:

Epifytter vokser på overfladen af ​​andre planter. De er imidlertid ikke parasitære og skader ikke værtsplantens vækst. I stedet binder de sig til de store træer og formerer sig i tal.

 • Eksempler: Fern, Mos, Tiger Orchid, Aerides Rosea, Aganisia Cyanea

3. Frøtyper:

Hvis du troede, at alle planter producerer det samme antal frø, tager du så fejl! Frø er som æg, der giver anledning til den næste generation af planter. Nogle af dem eksisterer som en enkelt enhed, mens nogle i klynger. Baseret på dette er planter kategoriseret i følgende:

Enbladige:

Disse planter indeholder et enkelt frø og kaldes normalt monocots. F.eks. Ris, byg, bambus

Kimbladede:

Frø af disse planter indeholder to halvdele eller cotyledons, som kan adskilles fra den anden. F.eks. Cashew, Mandel, Peanut osv.,

4. Madvaner:

Ja! Planter har brug for mad ligesom os alle! Selvom de er i stand til at lave deres egen mad, er nogle planter afhængige af de andre for at få deres ernæring. Her er de tre grundlæggende kategorier af planter baseret på deres madvaner:

 • Autotrofer: De er almindeligt set planter, der dyrker deres egen mad gennem en proces kaldet fotosyntese. Autotrofer har brug for sollys, vand og malede mineraler for at forblive sunde.
 • Kødædere: Det er chokerende at vide, at der er mange dræberplanter på jorden, som trives med blod og kød af insekter og endda små dyr, der kommer tæt på dem. F.eks. Venus Flytrap, Nepenthes
 • Parasitplanter: De vokser på overfladen af ​​andre planter og henter deres energi fra værterne. F.eks. Corpse Flower, Bird’s Nest Orchids

Sammen med de ovennævnte typer af planteklassifikationer er der også en kategori mere at vide om-hvor vokser de?

Ikke alle planter vokser udenfor. Nogle af dem er glade for at vokse på kølige og lukkede steder, hvor der ikke er direkte sollys. Baseret på dette er de opdelt i to grupper – udendørs og indendørs.

plantetyper til hjemmet

5. Udendørs planter:

Som navnet antyder, er udendørs planter dem, der vokser i et naturligt, åbent miljø. De har brug for masser af direkte sollys, frugtbar jord og vand. Disse er igen kategoriseret i Årlige planter (der vokser en gang om året), Staudeplanter (som vokser hele året), Binneal Planter (som vokser hvert andet år). De fleste buske, planter, træer og urter vokser udendørs.

Eksempler:

 • Almindelige planter: Mango, plantain, kokos, ahorn, kartoffel, løg osv.,
 • Bonsai -planter: Miniaturetræer, der dyrkes i krukker. Selvom der er tilgængelige indendørs Bonsai -planter, forbliver de for det meste sunde, når de opbevares udendørs.
 • Lægeplanter: De fleste urteplanter som Ashwagandha, Neem, Tulsi osv. Er udendørs sorter.

6. Indendørs planter:

Indendørs planter kaldes også stueplanter, da de vokser i lukkede rum i dit værelse. De bruges hovedsageligt til dekorative formål, men nogle af dem er også kendt for at rense luften og afværge insekter. Dyrkning af disse planter kræver høj vedligeholdelse, da de har brug for det nøjagtige niveau af vand, lys (ikke direkte sollys) og rigtige potter.

Eksempler:

 • Sukkulente sorter: Kaktusfamilien af ​​planter. Disse har saftige blade, som er fyldt med væske og bløde at røre ved. Deraf navnet!
 • Terrariumsplanter: Terrarier er minihaver, der kan dyrkes inde i glasbeholdere. Visse planter som Friendship plant, Holly Fern, Starfish Cactus osv., Der ikke bliver mere end et par centimeter høje, er ideelle til at skabe disse smukke arrangementer.

Vi håber, at denne artikel har givet dig et grundlæggende indblik i de forskellige plantetyper, deres navne samt billeder. Sammen med de ovennævnte taksonomier er der mange flere baseret på typer af blomster, rødder, frugter osv. Du kan gå en omfattende søgning på hver af disse for at vide flere detaljer. Hvis du også har flere interessante oplysninger at dele om floraverdenen, er du velkommen til at sende os en besked. Vi vil meget gerne lære af dig!