Koi -karppi – tärkeimmät vinkit säilyttämiseen ja talvehtimiseen

Koi -karpit ovat kauniita, uivia olentoja, jotka hurmaavat jokaisen lammen upeilla väreillään. Nämä karpit ovat kotoisin Japanin ja Kiinan vesiltä, ​​ja ne tunnetaan nimellä Nishikigoi (käännetty japanista: brokaatikarpit). Ne kasvatettiin yli 2000 vuotta sitten, ja niitä kunnioitetaan edelleen Kaukoidässä. Koit edustavat ystävyyttä ja rakkautta Japanissa ja voimaa ja valtaa Kiinassa. Niitä kasvatetaan jo monissa muissa maissa ympäri maailmaa, kuten Israelissa, Yhdysvalloissa, Singaporessa ja Etelä -Afrikassa. Nykyään on vähintään 16 päälajia ja yli 100 alalajia. Kaikilla niillä on omat kuviot ja värit. Jos olet myös yksi koi -karpin ystävistä, sinulla on niitä jo puutarhalammessa tai haluat ostaa niitä pian, olet tullut oikeaan paikkaan. Koska alta löydät tärkeitä vinkkejä arvokkaiden kalojen pitämisestä ja talvehtimisesta.

Koi -karpit – eksoottiset lajit puutarhalammessa

koi karppi puutarhalammessa

Mitkä ovat Koin pitämisen tärkeimmät näkökohdat??

Niin upeita kuin nämä kalat ovat, niiden pitäminen omassa puutarhalammessasi ei ole helppoa. Koi näyttää vankalta, mutta on itse asiassa varsin herkkä joillekin ulkoisille olosuhteille, kuten puhtaudelle, lämpötilalle ja melulle. Sinun tulisi myös ruokkia tiettyjen ohjeiden mukaisesti, jotta kalasi tuntevat olonsa hyväksi ja elävät pidempään lammessa.

Koska jos niitä pidetään lajikohtaisesti, ne voivat elää jopa 50-70 vuotta. Tämä tapahtuu kuitenkin harvoin, ja normaalisti Koi-karpin elinikä on noin 10-20 vuotta.

Kohtele koiasi rakkaudella ja kärsivällisyydellä

jalostukseen koi karppi hibernate

Koit ovat pohjimmiltaan kaikkiruokaisia, mutta on parasta ruokkia kaloja vain erikoisruoalla. Tämä on koottu siten, että kaikki tärkeät ravintoaineet ovat oikeassa suhteessa. Eläintarhan erikoisliikkeissä tai verkossa on tarjolla erilaisia ​​Koi -ruokatuotteita, jotka on myös sovitettu täydellisesti jokaiseen vuodenaikaan. Jos kiinnität huomiota tähän ja pakkauksessa ilmoitettuihin rehumääriin, voit välttää yliruokinnan. Koska karpeilla ei ole luonnollista kylläisyyden tunnetta ja ne voivat niellä suuria määriä ruokaa kerralla.

Koit ovat luottavaisia ​​ja voivat jopa syödä kädestäsi

ruokinta koi karppi

Mikä on oikea veden lämpötila? Vuodenajasta riippuen Koi -karpit voivat sopeutua jopa 26 asteen lämpötiloihin kesällä ja jopa 4 asteeseen talvella. Keväällä ja syksyllä kala tuntuu täydelliseltä vedessä 15-18 asteen lämpötilassa.

Veden laatu ei ole yhtä tärkeä. Tämän pitäisi ehdottomasti olla puhdas ja runsaasti happea, jotta eksoottisille kaloille voidaan tarjota hyvä koti. Siksi sinun on varmistettava, että lampi on riittävästi suodatettu. Siksi sinun tulee tarkistaa säännöllisesti veden pH -arvot sekä sen ammonium-, nitriitti- ja happipitoisuus.

Vesikasvit ja kivet ovat parhaita koi lampi kohteita

koi karppi puutarha lampi talvehtimisvinkkejä

Puutarhalammikosi koko osoittautuu myös varsin tärkeäksi koin terveydelle ja hyvinvoinnille. Jos niitä on yksinkertaisesti liikaa sopivalle vesimäärälle, ne ovat paljon alttiimpia loisille ja muille kalataudeille. Nyrkkisääntö on voimassa: sinun pitäisi laskea noin 2000-4000 litraa vettä aikuista Koia kohti. Noin kahden metrin lammen syvyys on myös ehdottoman tärkeä, varsinkin kun on talvi, kuten alla selitetään.

Lisävinkki: Kun ostat Koi -karppiasi, mutta myös siltä väliltä, ​​kiinnitä huomiota siihen, onko kalat peitetty valkoisella verholla. Tämä voi olla merkki loistartunnasta. Terveillä karpeilla on kirkkaat värit ja hohtavat asteikot.

Osta kalasi vain sertifioiduilta, korkealaatuisilta jälleenmyyjiltä

koi karpin kasvatusvinkkejä

Kuinka annat koi -talven lepotilaan turvallisesti puutarhalammessa??

Kuten edellä mainittiin, Koi-karpin optimaalinen lämpötila talvella on 4-6 astetta. Alla olevat kalat ovat vaarassa jäätyä kuoliaaksi. Aineenvaihdunta hidastuu luonnollisesti jo 10 asteesta ja muutut vähemmän reaktiiviseksi. Oikean veden lämpötilan lisäksi kalat tarvitsevat myös miellyttävää pimeyttä talvilepoaikanaan. Voit saavuttaa molemmat melko hyvin peittämällä puutarhalammen riittävästi. Vaikka jotkut Koi -pidikkeet käyttävät kuplamuovia halvemmaksi vaihtoehdoksi, suosittelemme käyttämään peitossa kelluvia PE -lampipalloja. Nämä mustat muovipallot varmistavat paitsi oikean veden lämpötilan ja pimeyden säilyttämisen talvella, mutta myös varmistavat samalla tärkeän kaasunvaihdon. Lammen ruuansulatuskaasut voivat jatkaa poistumistaan ​​ilman ongelmia, eivätkä ne aiheuta vaaraa kaloille. Se näyttää myös paljon mukavammalta ja tyylikkäämmältä pallojen kanssa nailonkalvon sijasta.

Jos päätät käyttää toista peitettä, varmista, että vähintään yksi lammikohta ei ole jäässä. Voit siis katsella kalaa säännöllisesti myös talvella. Lisäksi tällaiset paikat ovat jotain tuuletusaukkoja, jotka huolehtivat edellä mainitusta kaasunvaihdosta.

Jää ja lumi tarjoavat lisäeristystä ja lämpöä lammen vedessä

talvivinkkejä koi -karpalle

Kun koi -karpit lepäävät talvella, ne tarvitsevat myös optimaalisen hiljaisuuden vedessä. Siksi sinun pitäisi kuristaa mitä tahansa lammetekniikkaa, kuten pumppuja, ja mieluiten poistaa se alemmalta vesialueelta. UVC -järjestelmä voidaan sammuttaa yhtä helposti, koska levät eivät enää kasva alle 10 asteen lämpötiloissa.

Aineenvaihdunnan hidastumisen myötä kalat tarvitsevat nyt myös paljon vähemmän ruokaa ja liikkuvat vain hyvin hitaasti lähellä pohjaa. Siksi sinun pitäisi siirtyä talvisyöttöön, kun veden lämpötila laskee alle 12-13 astetta. Tähän soveltuu erityinen uppoava ruoka, joka on tehty kaloille, jotka ovat edelleen aktiivisia syvällä lampissa. Useimmissa tapauksissa koit aloittavat syvän lepotilansa veden lämpötilan ollessa alle 6-8 astetta. Tämä tarkoittaa, että he eivät enää kuluta ruokaa eivätkä saa syödä ollenkaan.

Katso Koi -karppiasi säännöllisesti ja lopeta ruokinta oikeaan aikaan!

koi karpin talvivinkkejä

Koi -karpit ovat lumoavia olentoja, jotka antavat puutarhalammillesi mystisen Kaukoidän kosketuksen ja tuovat sinulle paljon iloa. Pidä ne sopivina ja tunnollisina. Huolehdi aina oikeasta veden lämpötilasta ja puhtaudesta sekä oikeasta, ravitsevasta rehusta. Sitten sinut palkitaan värien ja kiintymyksen loisteella.

Värikäs, kelluva joie de vivre omassa puutarhalammessasi 

värikäs japanilainen koi -karppi