Pranayama Yoga – Åndedrættets kraft og dets fordele

Pranayama beskæftiger sig med den subtile livskraft. Prana betyder i det væsentlige den energi, der er nødvendig for at opretholde vores fysiske krop, og hvis kroppen ikke ville forgå. Det er denne prana, der nærer sindet og holder vores krop i live. Denne prana skaber auraen omkring vores krop og flyder gennem tusinder af nadier i vores krop og også de forskellige chakraer i kroppen. Kvaliteten og mængden af ​​pranaen, der strømmer ind i vores krop, bestemmer vores krops tilstand. Med pranayama forbedres både kvaliteten og mængden af ​​prana, og dermed forbedres ens fysiske helbred såvel som en mental tilstand, og man bliver meget rolig og fredelig. Derfor er det vigtigt, at man praktiserer pranayama yoga.

Pranayama Yoga - Åndedrættets kraft og dets fordele

Hvad er Pranayama Yoga?

Pranayama -navnet har en sanskritisk oprindelse og er en kombination af 2 ord Prana, som betyder åndedræt og Ayama, hvilket betyder suspension af vejrtrækning. Ifølge den tekniske definition af Bhattacharyya er pranayama yoga en 3-trins model, der indeholder Purak-hvilket betyder indånde, Kumbhak, hvilket betyder at bevare åndedrættet og Rechak, hvilket betyder at aflade vejret. Der nævnes også Pranayama i Bhagavad Gita, hvilket betyder ‘trance fremkaldt ved at stoppe al vejrtrækning.’ Den traditionelle Hatha Yoga gør brug af forskellige pranayama -teknikker og er derfor et meget vigtigt skridt for en persons åndelige udvikling.

Hvad skal du vide, før du laver Pranayama?

Inden du ved, hvordan du laver pranayama yoga, skal du først lægge mærke til, hvad du bør vide om denne yoga asanas. Forståelse af prana er afgørende, før du laver Pranayama. Det er prana, der skaber auraen eller energikroppen til en person og tilføjer livskraften til personen. Derfor ved at øve Pranayama forbedres kvaliteten såvel som mængden af ​​denne prana i høj grad. Imidlertid kan man ikke se ændringerne natten over, og disse typer vejrtrækning kan heller ikke mestres på en enkelt dag. Øvelse, siger de, gør en mand perfekt, og derfor skal du øve disse vejrtrækningsteknikker for at mestre dem også for at kunne høste de maksimale fordele ud af det samme.

Mange mennesker tror, ​​at det er meget mere fordelagtigt at udføre yoga end at bruge timer på at slå maskiner. Yoga holder os ikke kun sunde, det beroliger vores sind, helbreder også mange sygdomme, der også uden anvendelse af medicin. Yoga lærer os også, hvordan vi opnår selvkontrol. Det opbygger vores koncentrationskraft meget stærkere. Mange yogaeksperter siger, at der er et par basale asanas, der giver enorme udviklingsmæssige fordele for børnene såvel som for voksne. Yoga bruges også til at reducere ansigtsrynker og forbedrer vores skønhed.

Blandt alle yogaøvelserne er den enkleste form for yoga pranayama. Pranayam (også stavet som Pranayama) kan defineres som en proces og teknik, der renser hele vores nervesystem inklusive hjernen. Det bringer stabilitet til at stabilisere vores sind. Disse kvaliteter ønsker alle at have, men meget få besidder faktisk. Pranayam er færdig, før du starter nogen asanas. Det kan siges som en opvarmningsøvelse, inden du starter asanas. Det fjerner dovenskab og døsighed i kroppen og giver en fredelig oplevelse til vores krop. Yderligere giver yoga og Pranayam energi til vores sind med ny kraft og fred.

Udtrykket Pranayam er blevet sammensat af to ord: Prana (energi) + Ayama (flow). Prana er princippet om udvikling og næring af både det nervøse og cellulære væv i kroppen og sindet. Pranayam er en lignende proces med naturlig vejrtrækning. Det giver næppe noget omfang af kunstighed. I denne yogaøvelse trækker vi vejret, så luften kan komme ind gennem næsen og afhængigt af ens generelle sundhed og styrke i lungerne; den beholdes inde og udåndes derefter. Dette naturlige indtag og udstrømning af åndedrættet fortsætter kontinuerligt.

Forskellen mellem denne naturlige proces og ‘Pranayam’ er, at indånding og udånding ikke nødvendigvis er forbundet med sindet i førstnævnte. Mens i pranayama fortsætter luften på grund af hjertets og lungernes naturlige funktion. Indånding og udånding udføres ikke med en bestemt tidsperiode. Hos nogle mennesker tager indåndingsprocessen længere tid end udåndingen, og selv det modsatte kan forekomme hos nogle andre mennesker.

At øve disse åndedrætsøvelser hjælper regelmæssigt med at fjerne de affaldsmaterialer, der normalt udføres af vores fordøjelsessystem, urinsystemet og naturligvis gennem huden. Pranayam inkluderer trykændringsproces, som forbedrer vores cirkulation til gavn for vores tarm og nyrer på samme måde som de andre mave -indvolde. Til meditation og afslapning tilbringer vi ofte timer i kurbade/ massagestuer, men selv at lave Pranayam i få minutter aflaster os fra vores stress og holder os rolige. Så i stedet for at vælge kurbade fungerer få minutters pranayama også.

Få fordele ved Pranayam:

Pranayamas yoga er velegnet til mennesker i alle aldre. Mennesker, der praktiserer Pranayam får regelmæssigt en god appetit, da det giver styrke til at kontrollere vores sult- og tørstevne og genererer en følelse af tilfredshed, munterhed (viljestyrke bliver stærk gennem regelmæssig praksis), god figur, god styrke, mod og entusiasme ( det holder personen i balance under alle forhold og situationer), en høj standard for sundhed, energi og vitalitet og øger endda koncentrationsevnen. Pranayam hjælper vores krop med at få tilstrækkelig iltforsyning og gør det muligt for kuldioxid at udvise effektivt sammen med at rense blodet fra toksinerne. Det hjælper mennesker med at komme sig efter angst og depression og er også gavnligt i behandlingen af ​​andre stressrelaterede lidelser.

Andre fordele ved Pranayama Yoga er som følger:

 1. Pranayam, når det udføres regelmæssigt hver morgen, er meget nyttigt til behandling af forskellige niveauer af blodtryk, uanset om det er lavt eller højt og helbreder også hjertesygdomme.
 2. Det håndterer psyko-fysiske sygdomme, lindrer stress og cerebral spænding og sænker andre problemer som vrede, angst, søvnløshed.
 3. Og det gør vores sind mere opmærksomt og opfattende og fungerer godt til præmeditation.
 4. Det giver indre styrke og bringer tillid, plus det fjerner sansens distraktion.
 5. Det fremskynder vores krops helbredende kraft.

Sådan laver du Pranayama Yoga?

Pranayama er den fjerde lem af Ashtanga Yoga, som nævnt i Sutras of Yoga af Patanjali. Følgende er de pranayama yoga trin, du skal følge for at forberede dig på at lave pranayama. De er som nedenfor:

 • For de bedste resultater skal Pranayama udføres på tom mave.
 • Pranayama fylder kroppen med positiv energi og helbreder dermed kroppen hurtigt. Derfor skal man sidde for pranayama med en meget positiv indstilling.
 • Stedet, hvor du planlægger at lave pranayama yoga, skal være rent og etisk hygiejnisk.
 • Øv regelmæssigt for at få gode resultater og også for at vedligeholde dem.

Typer af Pranayam:

For at lave alle asanas skal vi først vide om et par yoga -asanas eller stillinger til at sidde. Grundlæggende fungerer hver asana fuldstændigt, når de udføres på en nøjagtig måde. Så for at udføre alle pranayama -typerne skal vi først sidde i Sukha Asana. Sukha asana er den letteste og mest behagelige kropsholdning til meditation, hvor vores hoved, nakke og bagagerum skal holdes i en linje uden en kurve. Der er i alt syv typer Pranayam yoga, som er beskrevet detaljeret nedenfor her.

1. Bhastrika Pranayam (Bellows Breath):

Bhastrika Pranayama Yoga

Bhastrika Pranayama er en glimrende yogapraksis til at helbrede mange kroniske lidelser som astma, gigt, gigt, depression, hypertension og meget mere. Det er også kendt som dæmpet vejrtrækning, da det ligner, at nogen blæser i bælgen. Sådan kan du lave yoga pranayama -øvelserne:

Rutevejledning:

 • En person skal sidde i Sukha Asana eller Dhyan asana og trække vejret dybt ind, så dine lunger bliver fulde af frisk luft og tvinger dit underliv ud. Dette får dit bryst til at ekspandere, når kravebenene stiger.
 • Træk vejret hurtigt ud, slip kravebenene, brystet tømmes og maven krymper, når lungerne falder sammen. Gentag processen.
 • Når det er gjort korrekt, vil dit bryst ekspandere, når du trækker vejret ind og tømmes, når du trækker vejret ud.
 • Fremskynd din vejrtrækning med mere øvelse.
 • Det giver afslapning og beroliger vores sind.

2. Kapalbharti Pranayam (skinnende pandepust):

Kapalbharti Pranayama Yoga

Kapalbharti Pranayam er en af ​​de mest berømte åndedrætsøvelser og er en af ​​de 7 bedste pranayamas. Hvis man skal tro Baba Ramdev, så er denne vejrtrækningsteknik stærk nok til at reducere stress, tone maven og forbedre nyresundheden og meget mere.

Rutevejledning:

 • En person skal sidde i Sukha Asana eller Dhyan asana og trække vejret dybt.
 • Inhaler normalt og hold din inhalation langsom, men ikke tvunget. Lad lungerne ekspandere, og maven bevæger sig ud; mærk derefter dit bryst ekspandere med dine kraveben, der stiger sidst.
 • Ånd ud af næsen kraftigt ved at trække i dine mavemuskler.
 • Udånding bør tage meget mindre tid, end det tog at indånde.

Fordele:

Ved at gøre dette, Kapal Bharti Pranayam i 15 minutter eller mere hver dag, kan man helbrede sygdomme som fedme, fordøjelsesbesvær, surhed, gasrelaterede problemer, helbreder brystkræft og alle andre maverelaterede sygdomme.

3. Bahya Pranayam (eksternt åndedrag):

Bahya Pranayama Yoga

På sanskrit betyder bahya udenfor. Derfor koncentrerer denne pranayamas yoga vejrtrækningsteknik sig hovedsageligt om udånding og er derfor også kendt som ekstern vejrtrækning. Denne pranayama er mest effektiv til at helbrede mange maverelaterede problemer såsom forstoppelse, surhed, brok, maveproblemer osv..

Rutevejledning:

 • En person skal sidde i Sukha Asana eller Dhyanasana og indånde dybt gennem næsen.
 • Pust kraftigt ud ved hjælp af din mave og membran for at skubbe luften væk fra din krop.
 • Prøv nu langsomt at røre din hage til brystet og trække din mave helt ind. Her er målet at efterlade et hul under brystkassen, så din forreste muskelvæg i maven presses mod ryggen.
 • Denne position og dit ånde skal holdes, så længe det er behageligt. Løft derefter langsomt din hage op og træk vejret langsomt ind, så dine lunger er fulde af luft.
 • Gentag denne proces 3 til 5 gange.

Fordele:

Ved at gøre dette Bahya Pranayam kan man helbrede alle problemer i forbindelse med mave og tarm.

4. Anulom Vilom Pranayam (alternativt næsebor vejrtrækning):

Anulom Vilom Pranayama

Anulom Vilom kaldes også som alternativ vejrtrækning i næseboret. Det er en meget kraftfuld vejrtrækningsteknik til at helbrede åndedrætsproblemer, herunder astma. Denne pranayama balancerer nadierne renser energikroppen og aktiverer dermed den højere bevidsthed.

Rutevejledning:

 • En person skal sidde i Sukha Asana eller Dhyan asana og trække vejret dybt med det ene næsebor åbent og det andet lukket ved brug af dine fingre.
 • Bare tryk den højre tommelfinger mod dit højre næsebor for at blokere den.
 • Indånder langsomt gennem venstre næsebor, så dine lunger bliver fulde med frisk luft.
 • Fjern langsomt din tommelfinger fra dit højre næsebor og hold din højre hånd ved siden af ​​din næse.
 • Ånd helt ud i en langsom proces med det højre næsebor, så dine lunger slipper fri for al luft. Når du er færdig med din udåndingsproces, skal du holde dit venstre næsebor lukket.
 • Brug din ring eller langfinger tæt på dit venstre næsebor. Det er lettere at fortsætte med at bruge den samme hånd til at blokere enten næsebor for nogle mennesker, men du kan skifte hænder afhængigt af hvilket næsebor du blokerer. Hvis din arm bliver træt, kan du også skifte dem alternativt.
 • Kort sagt, indånder gennem det højre næsebor. Fyld lungerne op med frisk luft. Luk først det højre næsebor, og åbn derefter det venstre næsebor.
 • Fortsæt i 15 minutter. Du kan tage et minuts hvile efter hvert femte minuts træning. Træk vejret langsomt ud gennem venstre næsebor.

Fordele:

Ved at praktisere Anulom Vilom Pranayam i cirka 15 minutter om dagen kan man helbrede sygdomme som astma, bronkitis, diabetes, migrænesmerter og hypertension eller forhøjet blodtryk.

5. Bhramri Pranayama (bi -ånde):

Bhramri Pranayama

Denne yoga vejrtrækningsteknik stammer sit navn fra den indiske sorte bi, også kendt som Bhramri. Denne pranayama er meget effektiv til at berolige sindet. Så næste gang du bliver frustreret, vred eller ængstelig, ved du, hvilken pranayama du skal øve. Det er en øjeblikkelig stressbuster og kan praktiseres overalt – hjemme, på kontoret, i køkkenet eller andre steder for den sags skyld.

Rutevejledning:

 • En person skal sidde i Sukha Asana eller Dhyan asana og derefter lukke øjnene.
 • Bloker dine ører ved at placere dine tommelfingre på dem; Hold pegefingrene over dine øjne, blokér lyset for at komme ind i dit syn, og de resterende fingre langs siderne af din næse. Hold hver lille/ringfinger i nærheden af ​​et næsebor.
 • Træk vejret dybt ind gennem næsen, så membranen kan bevæge sig ned, så lungerne kan ekspandere og tvinge maven ud; mærk derefter dit bryst ekspandere med dine kraveben, der stiger sidst.
 • Brug din lille/ringfinger til delvis at lukke hvert næsebor for at holde dine lunger fyldt med luft.
 • Træk vejret ud gennem næsen, mens du nynner. Det er vigtigt at få den summende lyd fra halsen, så den ikke kan lyde som et resultat af dine delvist blokerede næsebor. Gentag tre gange.

Fordele:

Ved at gøre Bramari Pranayam kan du helbrede alle sygdomme relateret til øjne, ører, næse, hals og nervesystem.

6. Udgeeth Pranayama (Chanting Breath):

Udgeeth Pranayama

Udgeeth Pranayama er meget enkel, men alligevel en af ​​de mest kraftfulde vejrtrækningsteknikker og udgør en del af Patanjali’s Yoga Sutra. Denne pranayama har fremragende resultater på hypertension og forbedrer hukommelse samt koncentration. Her er pranayama yoga trin til denne pose.

Rutevejledning:

 • En person skal sidde i Sukha Asana eller Dhyanasana og derefter lukke øjnene.
 • Træk vejret dybt ind gennem næsen og ånder meget langsomt ud, mens du siger OM. Når du langsomt udtaler OOM, skal din stavelse trække så langsomt ud som muligt.
 • Du bør huske på at udtale O lang og M kort (‘OOOOOOmm’).
 • Gentag processen 3 gange i cirka 15 minutter.

Fordele:

Ved at gøre Udgeet Pranayam kan man helbrede alle sygdomme relateret til hals og nervesystem.

7. Pranav Pranayama:

Pranav Pranayama

Pranav Pranayama på sanskrit betyder den hellige stavelse OM. Dette er den sidste Pranayama, som diskuteret i Patanjali Yoga Sutra. Denne Pranayama har en øjeblikkelig afslapningseffekt og betragtes derfor også som en fast track-meditation, der kan udføres på kun 2-3 minutter.

Rutevejledning:

 • Først og fremmest sidde i Padmasana, Sukhasana eller Vajrasana poserer stille og roligt.
 • Normalt træk vejret i at koncentrere dit sind om indånding og udånding.
 • Det er vigtigt at forestille sig, at Gud er overalt og er til stede i hver partikel.
 • Gør det til en rutine at øve denne asana i 3 minutter til 1 time i henhold til din tilgængelige tid.

Fordele:

 • Denne yoga asana giver vores krop fysisk og åndelig energi.
 • At øve denne yoga asana giver lindring af mental stress og hjælper os med at overvinde de andre fysiske lidelser.
 • Giver et godt helbred og er med til at styrke sindet.
 • Meditation.
 • Øger koncentrationen.
 • Det hjælper med at opbygge en åndelig udvikling og udvider vores perspektiviske synspunkter.

Få vigtige instruktioner, der skal følges under Asana:

 1.  Øv asanas over et tæppe spredt på enten gulv eller i haven.
 2. Undgå at bære briller, mens du dyrker asanas. De kan være ødelagte, eller de vil skade dine øjne. Brug behageligt tøj, når du dyrker asanas.
 3.  Oprethold en regelmæssig rutine for at lave pranayama. Dem, der ikke øver og dyrker motion på en almindelig rutine, får ingen fordel.
 4. Det bedste tidspunkt at udføre asanas er om morgenen; men hvis du ikke kan tage tid om morgenen, skal du bare huske at øve det med tom mave eller mindst tre timer efter mad.
 5.  Skift aldrig asanas. Hvis du laver et sæt Asanas i dag og nogle andre i morgen og så videre, kan du ikke udnytte nogen fordel. Du skal udføre de samme asanas hver dag, selvom du kan tilføje nye asanas i din rutine og udføre det regelmæssigt med de andre asanas.
 6. Jo mere stabil du er på asanas, jo mere vil du være i stand til at koncentrere dig og meditere. Du kan ikke komme godt ud af din meditation uden at tillade dit sind at være en-spids og have en stabil kropsholdning. Så følg en regelmæssig rutine med asanas.

Forholdsregler og modsætninger:

Følgende er nogle advarselsskilte for at lave pranayama:

 • Personer med brok, mavesår, blindtarmsbetændelse, prolapsed uterus eller endetarm bør undgå at lave Kapal Bhati pranayama under alle forhold.
 • Selv kvinder, der for nylig har leveret, bør undgå at lave Kapal Bhati pranayama.
 • Gravide kvinder og personer med feber bør konsultere deres læge, før de laver pranayama
 • Børn over 5 år og under 12 år bør øve anulom vilom og Kapal Bhati i højst 5 minutter og bhastrika pranayama i højst 2 minutter.

Tips til begyndere:

Følgende tips og tricks hjælper dig med at høste de maksimale pranayama yoga -fordele ved asanas:

 • De maksimale fordele ved Pranayama kan høstes ved at øve dem tidligt om morgenen, også på tom mave.
 • Hvis du foretrækker at gøre det om aftenen, skal du gøre det mindst 3-4 timer efter at have spist.
 • Brug behageligt tøj, mens du laver pranayama.
 • Gør kun, hvor meget din krop kan tage. Hvis nogen af ​​øvelserne eller asanas får dig til at føle dig tung eller ubehagelig, skal du stoppe med det samme. Tag også pauser, hvis det kræves.
 • Hvis du har en medicinsk tilstand, skal du kontakte din læge, før du begynder at lave Pranayama.
 • Sid på din yogamåtte med din rygsøjle oprejst eller sidder behageligt på en stol, hvis du ikke kan sidde ned.

Fordele ved Pranayama Yoga:

Nedenstående er nogle af fordelene ved Pranayama:

 • Blodcirkulationen i kroppen forbedres betydeligt
 • Det holder alle hjerterelaterede problemer væk
 • Det slapper af sindet og kroppen
 • Koncentrationen er forbedret betydeligt
 • Det lindrer tilstande som stress, hypertension, depression osv
 • Det helbreder fysiske problemer som astma, migræne, fordøjelsesforstyrrelser, neurologiske problemer, migræne, depression osv.
 • Opbygger selvtillid.
 • Reducerer angst.
 • Det forbedrer funktionen af ​​de forskellige organer i kroppen.
 • Regelmæssig praksis med pranayama kan behandle forskellige høreproblemer.

Pranayama er absolut gavnligt for mennesker i alle aldersgrupper og endda for folk at komme ud af forskellige medicinske tilstande. Del din erfaring fra at øve pranayama i kommentarerne herunder, da det ville motivere andre til at øve. Del også denne guide og tips med dine venner og slægtninge og motiver dem til at indprente denne gode vane i deres livsstil.

Ofte stillede spørgsmål & Svar:

Q1. Hvad er det bedste tidspunkt at øve Pranayama?

Svar: Pranayama er i det væsentlige åndedrætsøvelse og gavner kroppen ved at indtage ren prana. Derfor er det bedste tidspunkt at øve pranayama tidligt om morgenen, selv før solopgangen, når luften er helt ren, og mængden af ​​ilt er også maksimum. Tidligt om morgenen er vores sind frisk, og kroppen er også genopladet for at kunne absorbere maksimal prana.

Q2. Hvad er processen med Pranayama?

Ans: Pranayama er en gammel praksis med at kontrollere prana (vejrtrækning). Således beskæftiger alle typer pranayama sig i det væsentlige med indånding og udånding af luft. Processen med Pranayama kan i det væsentlige klassificeres i 4 dele, som er:

 • Indånder: Ilt fyldes op i mellemgulvet og underlivet.
 • Hold: Oxygenet cirkuleres i alle kroppens vitale organer og køretøjer.
 • Udånder: Al den beskidte, syge energi smides ud af kroppen.
 • Hold: Kroppen forynges og genoplives.

Q3. Hvor længe skal vi lave Pranayama?

Svar: Hvis du har rigelig tid og ikke har travlt, kan du gå ind i en længere række pranayama, der omfattede 10-15 minutters meditation efterfulgt af 25-30 minutter med Pranayama og afslutte det med 5-10 minutter Shavasana efterfulgt af hvilke du kan øve dine almindelige yoga -asanas og øvelser. Yoga og Pranayama udgør sammen et komplet sæt af en øvelse, og derfor kaldes det også yoga Pranayam.

Q4. Kan du lave Pranayama efter mad?

Svar: Ideelt set bør Pranayama udføres tidligt om morgenen på tom mave for at høste de maksimale fordele. Men hvis det ikke er muligt for dig at lave pranayama tidligt om morgenen, er det tilrådeligt at holde et mellemrum på 3-4 timer mellem pranayama og måltid og 45 minutter mellem te eller kaffe og Pranayam og 15 minutter efter vand. Det er ikke tilrådeligt at pranayama lige efter at have spist.

Q5. Hvornår kan jeg spise efter Pranayama?

Svar: Hver øvelse har en køleperiode, hvor intet bør spises eller drikkes. Så ideelt set bør man ikke spise noget i mindst 30-45 minutter efter at have lavet Pranayama. Herefter kan du få din normale Satvic -diæt.

Fordele ved Pranayama Yoga