A zsírok és források típusai: Gyors útmutató az egészségesek és az egészségtelenek között

A szénhidrátokon és fehérjéken kívül az egyik fő mikrotápanyag a zsír. A zsír azonban alapvetően tápanyag, ami kritikus dolog a szervezet számára. Ez energiaforrás, és segít más tápanyagoknak is, hogy megfelelően végezzék munkájukat. A szerves oldószerekben oldódnak, és vízben oldhatatlanok maradnak. A zsírokat azonban számos más kifejezés is ismeri. Itt van néhány.

 • Növényi zsírok: Növényi zsírok megtalálhatók a lenmagban, a mogyoróolajban, az olívaolajban és a kukoricaolajban.
 • Olajok: Tudjuk, hogy az olajok nem keverednek vízzel, ezért az olajzsír az a zsír, amely szobahőmérsékleten folyékony formában marad.
 • Lipidek: Egy másik gyakori kifejezés, amelyet összetévesztenek a zsírral. A lipidek minden rendelkezésre álló zsírfajta, szilárd vagy folyékony.
 • Állati zsír: a vajban, tejszínben és az olajban lévő zsírok az állati zsírok.

Azonban a különféle zsírok, amelyeket sokféle formában fogyasztanak, különböző okok miatt tárolódnak a szervezetben. A zsírok trigliceridek és a lipidek egy másik kifejezés, amelyet rájuk utalnak. A lipideknek azonban nem feltétlenül kell triglicerideknek lenniük. A triglicerid egy észter, amely glicerinből és három zsírsavból képződik. Ezek a természetes zsírok és olajok fő összetevői.

A zsírok és a források típusai

Hogyan keletkeznek a zsírok?

A zsírképződés könnyen megmagyarázható. A test zsírsavai általában hosszúak az úgynevezett egyenes láncú karbonsavakban. Amikor ez a három zsírsavmolekula érintkezik a glicerinnel és reagál, triglicerideket eredményez. Így ez a testben lévő zsír tárolódik, és trigliceridként is elküldésre kerül.

Különböző típusú zsírok és hatásuk a testre:

Vessen egy pillantást néhány fontos információra a zsírokról, amelyeket jó tudni.

1. Telített zsírok:

A különféle zsírok közül először a telített zsírokat kell megvizsgálni. A telített zsírok azok, amelyek szobahőmérsékleten szilárdak, és gyakran szilárd zsíroknak nevezik őket. A zsír minden molekuláját hidrogénatomok borítják, és így telítettnek nevezzük. A túl sok telített zsír fogyasztása egészségügyi kockázatot jelenthet, amely potenciálisan életveszélyes lehet.

Mit csinálnak?

A telített zsírok növelik a szervezet koleszterinszintjét. A koleszterinszint emelkedése a stroke és más szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatát jelenti.

Hol találhatók?

Várja, hogy megtalálja a telített zsírt a húsában, a tejtermékekben, a baromfiételekben és más feldolgozott élelmiszerekben, mint a sütemények, péksütemények, pálmaolaj, kókuszolaj és az Ön által kedvelt zacskó. Azonban még az egészséges ételek is tartalmaznak bizonyos adag telített élelmiszereket, és így azok teljes kiiktatása nehéz. A kutatók és az orvosok olyan étrendet javasolnak, amely a kalóriák kevesebb mint 10 % -át vonja ki a telített ételekből. Ennek ellenére egészséges csökkenteni a pizzát és a sajtot, a gabonaalapú desszerteket, a teljes tejet és a csökkentett zsírtartalmú tejet.

Hogyan hatnak a testedre?

A telített zsírok eltérő kémiai szerkezete miatt ismert, hogy másképpen hatnak a szervezetedre. Ez a zsír zsírsavláncokból áll, amelyek hidrogénmolekulákkal telítettek, és nincs köztük távolság. Ez a szorosan csomagolt lánc megnehezíti a test lebomlását. Így zsírként tárolódnak a szervezetben a zsírszövetben.

Egészséges csere:

A telített zsírok ideális egészséges helyettesítője maroknyi dió, avokádó, bab és zöld zöldség lehet.

Előnyök: A telített zsírsavakban gazdag étrend elegendő energiát ad a szervezetnek, amely szükség esetén lassan átalakítja a sejtanyagot. Így a vércukorszint stabil marad. Így a cukor és szénhidrát utáni vágyat hatékonyan vissza lehet szorítani.

Hátrányok: A telített zsíros ételek túlzott mértékű bevitelének fő hátránya a vér koleszterinszintjének növekedése. Így az LDL -koleszterin magasabb szintje a vérben növelheti a stroke és más szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

2. Telítetlen zsírok:

A telítetlen zsírok egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokat tartalmaznak. Szobahőmérsékleten folyékonyak, forrásuk többnyire növényi olajokból származik. A telítetlen zsírokat a „jó zsírok” közé sorolják. A növényi olajok, a mogyoróolaj, a napraforgóolaj, a szójababolaj és a kukoricaolaj a telítetlen zsírok fő forrásai.

A telítetlen zsírok típusai

A telítetlen zsírok növényi élelmiszerekből származnak, amelyek diót és magokat tartalmaznak. Íme a kétféle jó zsír.

a. Egyszeresen telítetlen zsírok: Nagy mennyiségű egyszeresen telítetlen zsírt találhat az avokádóban, a dióban, mint a mandula és a mogyoró, a magokban, mint a tökmag és a szezámmag, valamint más olajokban, például a repceolajban, a mogyoróolajban és az olívaolajban. Az egyszeresen telítetlen ételekről ismert, hogy csökkentik a rossz vagy LDL -koleszterinszintet. Így csökkentik a szívbetegségeket, és megóvnak a stroke -tól és más szív- és érrendszeri betegségektől. Tápanyagforrások is, amelyek segítenek fenntartani a test sejtjeit

b. Többszörösen telítetlen zsírok: A többszörösen telítetlen zsírok megtalálhatók a lenmagolajban, a kukoricaolajban és a napraforgóolajban, a dióban, a lenmagban és még a halakban is. Az omega-3 zsír fontos tápanyag a szervezet számára, amely gazdag antioxidáns tulajdonságokban, és ezeknek alapvetően élelmiszerekből kell származniuk, mivel a szervezet nem tudja ezeket előállítani. A halak bőségesen tartalmaznak omega -3 -at, és így hetente körülbelül két -három alkalommal fogyasztva egészséges módja annak, hogy bevonjuk őket az egészséges táplálkozásba. Az American Heart Association kutatócsoportja azt sugallja, hogy a kalória 8-10 százalékának többszörösen telítetlen zsírok fogyasztásából kell származnia, hogy csökkentse a szívbetegségek kockázatát. Ismert, hogy csökkentik a 2 -es típusú cukorbetegség kockázatát is.

Milyen ételeket kell tartalmaznia?

Ahhoz, hogy szervezete megfelelő mennyiségű telítetlen zsírt kapjon, vegye be az étrendbe az alábbiakat.

 • Diófélék, mint a dió, mandula, kesudió és pisztácia
 • Mono-gazdag ételek, például avokádó, olajbogyó
 • Olyan olajok, mint az olívaolaj, pórsáfrányolaj, mogyoróolaj és olívaolaj
 • A jó adag omega-3-hoz hetente körülbelül 2-3 alkalommal próbálja ki a laposhal, sable hal és makréla mennyiségét.
 • Magok, mint a tökmag és a szezámmag.

Előnyök: Segít csökkenteni a vérben a koleszterin kockázatát, ezáltal megelőzi a szívbetegségeket vagy a stroke -ot. Segítenek a fogyásban és gazdagok E -vitaminban.

Hátrányok: Míg mérsékelt mennyiségben fogyasztva nincsenek jelentős hátrányai az egyszeresen telítetlen zsírok fogyasztásának, a túlzott fogyasztás egészségügyi betegségekhez és zsírlerakódásokhoz vezethet a szervezetben. Így az egyszeresen telítetlen zsírok előnyös „jó zsírok” a szervezet számára. A legjobb zsírforrások innen származnak!

3. Transzzsírok:

A transzzsírok egyfajta zsírsavak. A zsírsav egy karbonsav, és hosszú alifás savval rendelkezik. Ez lehet telített vagy telítetlen. A transzzsírokat további két csoportba soroljuk:

a. Természetben előforduló transzzsírok: A természetben előforduló transzzsírok az állatok bélrendszerében előállított tej, hús stb., Majd a belőlük készült ételek. Ismeretes, hogy kis mennyiségben tartalmaznak ilyen zsírokat.

b. Mesterséges transzzsírok: Ezeket transzzsírsavaknak is nevezik. Ipari eljárással jönnek létre, ahol a folyékony növényi olajokhoz hidrogént adnak annak érdekében, hogy szilárd és szilárd legyen.

Milyen hatással vannak a testére?

A transzzsírok számos élelmiszerben megtalálhatók, és a „rossz zsírok”, mint a telített zsírok. A telített zsírokhoz hasonlóan növelik az LDL -koleszterin szintjét a vérben. Emellett képesek csökkenteni a jó HDL -koleszterint, ezáltal növelve a trigliceridek szintjét. Jó mennyiségű transzzsírra számíthat húsban, sajtban, tejszínben, bárányban, sertésben és marhahúsban.

A részleges hidrogénezés során ipari transzzsírokat is feldolgoznak. Az eljárásról ismert, hogy megszilárdítja és részben megkeményíti is a növényi olajat, amely hasznos a sült és sült ételek készítéséhez.

Amikor az olajat magas hőmérsékleten sütésre sütjük, transzzsírok képződnek az olajban, és így a fánk és más édes ételek néha hozzájárulnak a transzzsírokhoz a szervezetben.

Egészséges kiegészítők

Íme néhány módszer a transzzsírszegény ételek feltérképezésére és ezáltal az egészséges táplálkozási szokások fenntartására.

Mint a feldolgozott élelmiszerek? Ezután figyeljen azokra, amelyek hidrogénezetlen olajjal készülnek, ahelyett, hogy a hidrogénezett növényi olajat választanák.

A fánk, péksütemények, muffinok, piték és sütemények fogyasztásának gyakoriságának korlátozása egy másik módja annak, hogy megakadályozzuk a transzzsírok szervezetbe jutását.

A gazdag tál gyümölcsök és más, nagy teljesítményű zöldségek, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélék, a baromfi, a hal és a diófélék bevitele ideális módja lehet az egészséges életmód elindításának..

Szintén jó választás margarint használni vaj helyett, és 0 gramm transzzsíros terméket alkalmazni a táplálkozási címkén.

Előnyök: Ezek olcsóak, ezért sok vállalatnál népszerű választás. Ismeretes, hogy sokáig tartanak.

Hátrányok: Csökkentik a szervezet jó zsírtartalmát és növelik az LDL -koleszterinszintet, ami hatással lehet a szíved egészségére, és ezáltal stroke -ot vagy más szív- és érrendszeri betegségeket okozhat.

Mit tesznek a zsírok a testeddel?

 • Mindenekelőtt fájni fog a szíved. A zsírok kiválthatják az LDL szintet vagy a rossz koleszterint a szervezetben, és így szív- és érrendszeri betegségek áldozatává válhatnak.
 • Ismert, hogy cukorbetegséget vált ki. Ez lényegében egy ördögi kör. Ha túlsúlyos, akkor befolyásolja a szervezet inzulin hormonját. Ez kiváltja a cukorbetegséget, és a cukorbetegség növelheti a szívbetegségek kockázatát.
 • Ha sok a zsírod, hajlamos vagy a túlsúlyra. A túlsúly alvászavarhoz vezethet, és a legveszélyesebb az alvási apnoe. Ezzel a személy hajlamos abbahagyni a légzést alvás közben, csökkentve az oxigénellátást, ami viszont hatással lesz a szívre és az erekre.
 • Pozitívum, hogy melegen tarthat a hidegben. A zsír most inkább szigetelőként hat!
 • Energiát is tárolt. A vadászat és az összegyűjtés idején ez a tárolt energia gyakran megmentette őket.

Nos, ez minden bizonnyal azt jelenti, hogy vannak egészséges zsírforrások a tested számára. A különböző zsírokról ismert, hogy másként hatnak a testre, és különböző módon hatnak a szervezetre. Ezért elengedhetetlen, hogy tudja, milyen zsírt vesz fel a szervezete, és vigyázzon azokra, amelyeket kiválaszt és dob az élelmiszer kosárba. Változásképpen próbálja ki egészséges táplálékkiegészítőinket, és nyilvánvalóan látni fogja az eredményeket.