3 modernin historian kuuluisimpia naisarkkitehteja

Kuuluisat modernin historian naisarkkitehdit: Sophia Hayden Bennett, Marion Mahony Griffin, Eileen Grey

Useimmat arkkitehtuurin historiaa käsittelevät kirjat jättävät vaikutelman, että erityisesti miehet tekivät 1900 -luvun arkkitehtuurin. Itse asiassa se on melko syrjivä lähestymistapa tähän asiaan. Le Corbusierin, Miesin, Wrightin ja Kahnin lisäksi joidenkin naisten nimet pitäisi tuntea paljon paremmin, ja niillä on myös suuri merkitys modernille ja nykyaikaiselle arkkitehtuurille.

Haluamme kiinnittää huomiosi muutamiin näistä ja suosittelemme, että pidät niistä kiinni: ne kaikki ovat suunnitelleet joitakin merkittäviä rakenteitaan.

Sophia Hayden Bennett

Sophia Hayden Bennett syntyi Santiagossa, Chilessä vuonna 1869. Hänen isänsä oli paikallinen ja äiti – amerikkalainen. Hän oli yksi harvoista aikansa naisista, jotka saivat arkkitehdin tutkinnon. Se tapahtui vuonna Arkkitehtuurikoulun kanssa.

Sophia Hayden Bennett valmistui vuonna 1890 ja vuonna 1891 hänet kutsuttiin Chicagon maailmannäyttelyyn. Hänen pitäisi osallistua Woman’sBuildingin suunnittelukilpailuun. Hänen suunnittelunsa oli myös hänen opinnäytetyönsä ja se edusti Italian renessanssin tyyliin rakennettua kolmikerroksista rakennusta.Hän voitti ensimmäisen palkinnon kaikkien 13 ehdotuksen joukossa.

Sophia Hayden Bennett

kuuluisat arkkitehdit naiset sophia hayden bennett

Sophia Hayden Bennett oli tuolloin 21 -vuotias ja hänelle maksettiin 1000 dollaria projektistaan. Tuolloin mies saisi kymmenen kertaa enemmän samasta suorituksesta. Rakentamisen aikana hän joutui kovan paineen alle ja joutui tekemään paljon muutoksia. Hän sairastui tämän seurauksena ja joutui terveyskeskukseen toipumaan.

Sen jälkeen hän ei enää koskaan työskennellyt arkkitehtina, ja yhteiskunnassa tämä hyväksyttiin todisteeksi siitä, että naisen ei todellakaan pitäisi työskennellä arkkitehtina.

Marion Mahony Griffin

Marion Mahony Griffin on myös yksi rohkeimmista naisista viime aikoina tunnettujen arkkitehtien joukossa. Hän oli Frank Lloyd Wrightin työntekijä. Griffin syntyi vuonna 1871 ja opiskeli myös Arkkitehtuurikoulun kanssa.

Vuonna 1894 hän aloitti serkkunsa palveluksessa ja tapasi siellä monia kuuluisia arkkitehtejä. Yksi heistä oli Frank Lloyd Wright ja hän oli ensimmäinen henkilö, jonka hän palkkasi. Griffin loi erottamiskykyiset akvarellilaastarit, jotka näkyvät hänen Prairie -tyylisissä kodeissaan.

Marion Mahony Griffin

kuuluisat arkkitehdit naiset marion mahony griffin

Heidän yhteistyönsä päättyi vuonna 1909, kun Frank Lloyd Wright lähti Eurooppaan. Hän halusi antaa hänen tehdä studiotöitä, mutta hän peruutti. Hänen seuraajansa palkkasi hänet. Itse asiassa hän sai sukunimen Griffin, josta hänet tunnetaan nykyään, vasta vuonna 1911, kun hän meni naimisiin Walter Burley Griffinin kanssa, joka työskenteli myös Wrightin palveluksessa.

Eileen Grey

Eileen Gray syntyi varakkaaseen aristokraattiseen perheeseen Enniscorthyssä, Irlannissa, vuonna 1878. Hän opiskeli taidehistoriaa Lontoossa ja muutti sitten Pariisiin. Vuonna 1902 hän jatkoi opintojaan siellä. Hänen tekninen tietämyksensä lakatyöstä mahdollisti hänen avata yhteisen studion japanilaisen käsityöläisen SeizoSugawaran kanssa. Hän on paitsi parantanut taitojaan, myös varakkaat asiakkaat ovat palkanneet hänet mielellään sisustussuunnitteluun.

Eileen Grey

Berenice Abbott Valokuva Eileen Greystä, 1927, NMIEG: 2003.569, Eileen Grey Collection II

Kokemuksensa perusteella hän rakensi talon E-1027 itselleen ja rakastajalleen Jean Badovicille.

Talo E-1027

kuuluisat arkkitehdit-naiset-moderni-arkkitehtuuri

Talo sijaitsee Etelä -Ranskassa ja sen suunnittelu johti hänet erittäin rohkeisiin kokeiluihin huonekalujen kanssa. Arkkitehtuuri vaikutti heihin voimakkaasti, ja ne ovat olleet eräitä sisustussuunnittelun piirteitä tähän päivään asti.

kuuluisat arkkitehdit-naiset-eileen-harmaa-nojatuoli

eileen-grey-style-bibendum-replica-chair-kuuluisa-arkkitehdit-naiset

kuuluisat arkkitehdit-naiset-huonekalusuunnittelu

Kun Eileen Grey erosi rakastajansa kanssa, hän ei halunnut käydä talossa E-1027 niin usein. Mutta Le Corbusier oli pakkomielle siitä. Hän on muuttanut läheiseen taloon ja jopa kerran tullut voitelemaan talon omilla maalauksillaan.

Naisilla on ollut tärkeä rooli sisustussuunnittelun ja arkkitehtuurin kehittämisessä. Nämä kolme naista ovat esimerkki siitä, miksi heidän virkansa on tutustumisen arvoinen.