Folkwang -museo – modernin taiteen arkkitehtuuri

Folkwang -museon historia

Yksi Saksan vaikuttavimmista museoista sijaitsee Essenissä. Sen arkkitehtuurin kuvaus ja analyysi voivat vastata meille erittäin tärkeään kysymykseen: Kuinka integroimme taiteen ja kulttuurin ankaraan nykypäiväämme? Loppujen lopuksi Essen on teollisuuskaupunki ja me koemme sen eri tavoin.

Pitääkö kulttuurin ja taiteen tehdä tästä harmaasta kaupunkikuvasta värikkäämpi ja houkuttelevampi, vai pitäisikö paikan tiukkaa luonnetta korostaa? Ja mikä rooli arkkitehtuurilla, jossa on taideteoksia, on tässä?

Folkwang -museossa on nykytaidetta

museo folkwang museon sisäänkäynti

Museon rakentaminen

Tämä taidemuseo perustettiin alun perin Hagenissa ja muutti myöhemmin Esseniin. Eri rakennusvaiheet erotetaan toisistaan. Ensimmäinen rakennus rakennettiin tänne vuonna 1960. Laajennus tapahtui vuonna 1983. Vanha ja uusi rakennus yhdistettiin kahdella lasikatoksella.

David Chipperfieldin projekti oli juuri yhteys kahden museorakennuksen välillä. Symbioosi toimi erittäin hyvin. Hän tutki näiden kahden rakenteen perusmuotoja ja yhdisti ne liitosrakenteeseen.

Chipperfield suunnitteli taiteen ja kulttuurin keräyspisteen 

museo folkwang museo sisäänkäynti näyttelyhalli näkymä

Folkwang -museossa on aula, kassa -alue, taidehuone, lukusali ja kirjasto. Alkuperäiselle vuodelta 1960 rakennetulle rakennukselle oli ominaista kaikkien huoneiden järjestely yhdelle riville. Tämäntyyppinen huonerakenne säilyi kahden muun remontin jälkeen.

Näyttelytila ​​ylittää kaikki muut salit. Se on 1400 neliömetriä ja on hyvin valaistu kohokohta.

Riittävästi tilaa ilmaiselle taiteelliselle ilmaisulle 

museo folkwang museo sisäänkäynti näyttelyhalli näkymä

avoimuutta

Silmiinpistävä merkki Folkwang -museon arkkitehtuurista ovat läpinäkyvät seinät, jotka tarjoavat näkymän ulos, mutta myös näkymän rakennuksen sisälle. Sisäilmapiiri ja ulkoarkkitehtuuri virtaavat toisiinsa ja tasapainottavat toisiaan.

Kaupunkimaiseman puhtautta ja varattua luonnetta kunnioitetaan, mutta se muuttuu lempeämmäksi ja nokkelammaksi. Vapaa tila ja läpinäkyvyys nähdään keinona valaista sisätiloja ja jopa sen tummempia kulmia.

Katso äärettömyyteen 

museo folkwang museon sisäänkäynti näyttelyhalliin illalla

Orgaanisia ideoita

Jos katsot tarkasti arkkitehtuuria, löydät paljon ideoita, joilla on orgaaninen luonne. Läpinäkyvällä julkisivulla on monia luonnollisen mineraalin, esimerkiksi alabasterin, ominaisuuksia.

Tämä onnistunut vertailu esitetään museon arkkitehtuuria koskevassa artikkelissa Archidaily-arkkitehtuurilehdessä.

Kauneus on katsojan silmässä 

museo folkwang -museon sisäänkäynti näyttelysaliin

museo folkwang museo sisäänkäynti näyttelysali galleria huoneet

Samaan aikaan väreillä ja valotehosteilla on paljon yhteistä sisustuksen kanssa. Joten Chipperfield on onnistunut levittämään tämän ulkoasun orgaanisen luonteen koko rakennukseen. Siitä tuli yksi tämän rakennuksen arkkitehtuurin tunnusmerkeistä.

Chipperfield näkee modernin museoarkkitehtuurin eräänlaisena kaupunkihuvilana. Samaan aikaan rakennuksen rakenne on riittävän selkeä, jotta kukaan vierailijoista ei menetä suuntiaan. Valolla ja läpinäkyvyydellä on keskeinen rooli. Ensin kiinnitetään huomiota sisustukseen ja sen sisältöön, mutta sieltä katse siirtyy ympäristön läpi. Sitä hallitsevat vihreät kasvit ja selkeät linjat.

Pysyvän näyttelyn aikana 

museo folkwang museon sisäänkäynti näyttelysaliin

museo folkwang museo sisäänkäynti näyttelysali galleria huoneet

Joten takaisin alkuperäisiin kysymyksiin: Kuinka integroimme taiteen ja kulttuurin ankaraan nykyhetkeemme? Pitääkö kulttuurin ja taiteen tehdä tästä harmaasta kaupunkikuvasta värikkäämpi ja houkuttelevampi, vai pitäisikö tämän korostaa sen tiukkaa luonnetta? Ja mikä rooli arkkitehtuurilla, jossa on taideteoksia, on tässä?

Taide ja kulttuuri rikastuttavat kaupunkielämäämme toimimatta aksenttina tai vastakohtana. Ne voidaan integroida varovasti ja näyttää ympäristön sen positiiviselta ja valoisalta puolelta. Ne osoittavat, että kaupunkiemme yksinkertaiset, hillityt rakennusrakenteet, erityisesti teollisuusrakennukset, antavat meille mahdollisuuden keskittyä elämän olennaisiin asioihin.

Tutustu Edouard Malinguen galleriaan 

museo folkwang museo sisäänkäynti näyttelysali galleria edouard malingue

museo folkwang museo sisäänkäynti näyttelysali galleria huoneet otto steinert