50 buddhista babanév, amely zen szavaknak hangzik!

Ön erősen hisz a buddhizmus elveiben? Szeretnéd látni, hogy gyermeked ugyanazokat az alapokat gyakorolja, és kedves és együttérző emberré nő? Ahelyett, hogy a szokásos neveket választaná, ezeket a legjobb buddhista babaneveket kell felfedeznie a kicsinek. Nem csak dallamosan hangzanak, hanem mélyebb lelki jelentéssel is bírnak.

buddhista babanevek

Itt található a hagyományos és a modern buddhista ihletésű babanevek keveréke, jelentése, eredete és szimbolikája.

50 népszerű buddhista név fiúknak és lányoknak:

Sok szülő, köztük hírességek, buddhista neveket választ babáinak. Az ezekben a nevekben használt szavakat a tanárok neve vagy a buddhizmus dharmikus elvei ihlették. Kimondva egyfajta békés hangot adnak, és mély jelentésük is van.

20 legújabb buddhista baba fiú neve:

A baba elnevezése meglehetősen kihívást jelenthet, különösen akkor, ha értelmes és stílusos szót keres. Hogy megkönnyítsük a dolgát, összeállítottuk ezeket a népszerű buddhista férfi neveket, amelyek tökéletes keveréke a hagyományoknak és a modernitásnak. Olvassa el, hogy részletesen feltárja őket a buddhista kultúra jelentéseivel és fontosságával:

1. Abhaya:

Az Abhaya egy szanszkrit szó, jelentése „félelem nélkül”. Az Abhaya mudra is utal, az Úr Buddha számos szimbolikus kézmozdulatának egyike, amelyet a félelem eloszlatására és a béke helyreállítására használnak. A változat neve: „Abhay”.

2. Dharma:

A „Dharma” szó szanszkritból származik, ami azt jelenti, hogy „törvény és rend”. A buddhizmusban a Dharma az egyetemes igazság, amelyet Buddha Úr tanít tanításain és prédikációin keresztül. A Dharma variáns nevei „Dharmah”, „Darma” és „Dharana”.

3. Gautam:

A Gautam az egyik legnépszerűbb Lord Buddha név a kisfiú számára. Szanszkritból származik, és a „Gautama” korabeli változataként használják, ami „megvilágosodottat” jelent. Gautam női testvérneve Gautami.

4. Munish:

A Munish kisfiú név indiai buddhista összefüggésben. Ez azt jelenti, hogy „Lord Buddha”, és a hindu vallásban használják. Ez a 3 szótagú szó azt is jelentheti, hogy „minden bölcs főnöke”, mivel „Muni” -ra osztható, ami azt jelenti, hogy a bölcs és az „ish” mester vagy legfelsőbb szellem.

5. Saugata:

A Saugata egyike az Úr Buddha sok névnek, ami azt jelenti: „Egy a százból”. A szó a szanszkritból származik, és buddhista ihletett névként használják a hindu vallásban.

6. Indivar:

Az Indivar szanszkrit szó, jelentése „kék lótusz”. Ennek a virágnak nagy jelentősége van a buddhizmusban, és a tudás, a bölcsesség és az intelligencia szimbólumaként használják. A változat neve „Indibar” és „Indeevar”.

7. Nirvin:

A Nirvin szanszkrit eredetű név, jelentése „örök boldogság” vagy „boldogság”. Ez a szó a „Nirvana” -ból származik, amely buddhista kifejezés arra utal, hogy megszabaduljon az újjászületéstől. Állítólag ez a végső spirituális cél a buddhizmusban.

8. Sandipan:

A Sandipan indiai név, jelentése „gyújtószellem”. Az ilyen nevű emberekről ismert, hogy felgyújtják a tanulás és a bölcsesség tüzét másokban. Van még egy hindu bölcs, Rishi Sandipan, aki az Úr Krisna guruja volt.

9. Trikay:

Trikay az egyik buddhista kisfiú név, amely „Lord Buddha” -ként fordítható. Ez eltér a „Trikaya” szótól, ami „három testet” jelent. A mahajána -buddhizmus szerint Buddha három módja vagy teste létezik – a Dharmakaya, a Samboghakaya és a Dharmakaya.

10. Upagupta:

Az Upagupta egy kisfiú név, amely az „Upagupta”, a 3. század buddhista szerzeteséről származik. Azt is elmondják, hogy ő volt a híres mauriai király, Ashoka lelki mentora. A szerzetes ismert arról, hogy sok embert elvezet a megvilágosodás útjára.

11. Issan:

Az Issan az egyik egyedi buddhista kisfiú név, ami azt jelenti: „Egy hegy”. A hegyeknek nagy jelentősége van a buddhizmusban, mivel a föld legközelebbi pontjait tekintették az égnek. Az „Issan” a buddhista kultúra számos szent csúcsa közül egyet jelenthet.

12. Dhiman:

A Dhiman szanszkrit származású buddhista név a kisfiúk számára, ami azt jelenti, hogy „tudó” vagy „bölcs”. Ez egy összetett szó, amelyet a „Dhi”, intelligencia vagy értelem, az „ember” pedig elmét jelent.

13. Tenzin:

A Tenzin egy tibeti szó, jelentése „Buddha Dharma birtokosa”. Ez az egyik leggyakrabban előforduló buddhista férfi név Tibetben és Ladakh régióban, amely a helyi pap nevéből származik. A Tenzin variáns nevei „Tenzing” és „Stanzin”.

14. Chimon:

A Chimon egy buddhista szó, ami azt jelenti, hogy „Bölcsesség kapuja”. A buddhista kultúrában gyakran kisfiúk nevének választják. Két szótaggal rendelkezik, és CHI-mon-ként ejtik.

15. Sziddharta:

Siddhartha Gautama Buddha, a buddhizmus alapítójának keresztneve, és általánosan használt buddhista kisfiú név. Ez egy összetett szó, amely a „Sidda” kifejezésből és az „artha” jelentésből áll. Tehát Siddhartha azt jelenti, hogy „aki elérte célját”.

16. Khajit:

A Khajit jelentése: „ember, aki meghódította az eget”. Ez az Úr Buddha sok neve közül az egyik. Ez egy egyedi és modern kisfiú név, buddhista jelentéssel.

17. Tathagatha:

Tathagatha a buddhista vallás egyik leggyakrabban használt fiúneve. Pali és szanszkrit nyelvekből származik, ami azt jelenti, hogy „aki így ment” vagy „aki a helyes úton jár”. Ezenkívül sok buddhista tekercsben, amely Pali nyelven íródott, vannak utalások arra, hogy Buddha magát „Tathagathának” nevezi. A helyesírási változatok „Tathagat” és „Tathagata”.

18. Prabudha:

A Prabuddha egy három szótagú buddhista kisfiú név, ami azt jelenti, hogy „megvilágosodott”. Az Úr Buddha másik néven is használják, és azt jelenti, hogy „aki szent bölcsességgel és vallásos ragyogással rendelkezik”. A szó szanszkritból származik, és még az Upanisadokban és a Puránákban is szerepel.

19. Hemnath:

A Hemnath egy buddhista ihletett név a kisfiúk számára, ami azt jelenti, hogy “kora tél”. Ez is egyike az Úr Buddha sok nevének. A hindu hagyományok szerint ezt a nevet általában a KarakatRasi és Pushya Nakshatra fiúk számára választják. Ennek a szónak nincs más variáns neve.

20. Amitav:

Az Amitav egy hindu kisfiú név, amely a buddhizmusból származik. Ez az Úr Buddha másik neve, és „korlátlan csillogást” vagy „végtelen fényt” jelent. A változat neve „Amitabha”, szanszkrit szó.

A 20 legjobb buddhista kislány neve:

Ha olyan nevet keres, amely nyugodt, zen hatást gyakorol a fülére, ezek a buddhista lánynevek ideálisak az Ön számára. Ezek a buddhizmusból származnak, és a vallásban említett sok női karakterre és istenségre utalnak. Nézzük meg részletesen mindegyik nevet:

21. Tara:

A Tara a kislányok buddhista neve, amelyet a buddhizmus számos iskolájában elismertek, mint például a mahajána, a vadzsrajána és a tibeti. Rövid formájaként használják az „Ayra Tara”, egy női Boddhisatva néven, amelyet „a felszabadulás anyjának” neveznek. Tara a tibetiek által imádott meditáció is, és gyakran „női Buddhának” nevezik.

22. Aikyaa:

Az Aikyaa egy szanszkrit szó, amely „egységet” vagy „egységet” jelent. A hindu és buddhista kultúrákban ez a szó az „emberi lélek egységére vonatkozik az Univerzummal vagy a Legfelsőbb Szellemmel”. Ennek a névnek a helyesírási változatai: „Aaikya”, „Aikya” stb.

23. Disha:

A Disha egy gyönyörű hangzású név, amely mind a hindu, mind a buddhista szövegekben megjelenik. Ez egy szanszkrit szó, ami azt jelenti, hogy „Irány”, sőt „jó szerencsét” is jelent. Disha testvér neve Dishant.

24. Haimini:

A Haimini szó jelentése „arany szín” vagy akár „tél”. Ez az egyik népszerű indiai eredetű buddhista kislány név. A változat neve „Hyma”, ami a hindu mitológia szerint Parvati istennőt is jelenti.

25. Yasodhara:

A Yasodhara egy szanszkrit név, amely azt jelenti, hogy „aki hírnevet vagy dicsőséget hoz”. Ennek a névnek nagy jelentősége van a buddhizmusban, mivel ez az Úr Buddha feleségének- Yashodhara hercegnőnek a neve. A változat neve Jasodhara.

26. Mayra:

A „Myra” név sok kultúrában jelenik meg, különböző jelentésekkel. Indiai összefüggésben Myra a „holdra” utal. A buddhizmus szerint a Hold a megvilágosodást, az igazságot és az illúzió eltávolítóját szimbolizálja. Ennek a névnek a helyesírási változata a „Maira”, amely egy modern buddhista név a kislányoknak.

27. Rinzen:

A Rinzen egy buddhista név, ami azt jelenti, hogy „az értelem birtokosa”. Más szóval azt is jelenti, hogy „aki elérte a Bodhit vagy a bölcsességet”. Tehát a Rinzen név az Úr Buddha szinonimájaként használható.

28. Tushita:

A Tushita női név, ami azt jelenti, hogy “elégedett” vagy “elégedett”. A buddhista hagyományban Tushita a hat mennyei birodalom egyike, amelyben a BoddhisattvaSvetaketu tartózkodott, mielőtt Gautama Buddhaként született a földön. Az alternatív helyesírás a „Tusita”.

29. Nima:

A Nima tibeti nyelven „napot” jelent. A buddhista hagyományok szerint a napot szimbolikusan a tudatlanság és a szenvedés megsemmisítésére, valamint a bölcsesség alkalmazásának kezdeteként használják. Ennek a névnek nincsenek változatai.

30. Eeshvi:

Az Eeshvi szó jelentése „Isten része” vagy „Isten ajándéka”. Ez egy egyedülálló buddhista ihletett név a hindu vallásban használt kislányoknak.

31. Bodhi:

A bodhi szanszkrit szó, amelynek nagy jelentősége van a buddhizmusban. Ennek a szónak a szó szerinti jelentése „megvilágosodás” vagy „ébredés”. Ez a fikuszfa (Bodhi Vrukha) neve is, amely alatt Lord Buddha elérte a megvilágosodást. A Bodhit népszerűen kislány névként használják Indiában.

32. Sinhini:

A Sinhini a szanszkritból származik, ami azt jelenti, hogy oroszlán. Úgy gondolják, hogy a lányok, akik ezt a nevet kapják, vezetői tulajdonságokkal rendelkeznek és erős önbecsüléssel rendelkeznek.

33. Dohna:

Dohna a tibeti kultúrában imádott női istenség. Ez az egyik egyedi buddhista kislány név, amelyet figyelembe kell venni a kicsikének.

34. Tashi:

A “tashi” szó a tibeti nyelvből származik, ami “jó szerencsét” vagy “jóindulatot” jelent. Ennek a szónak a helyesírási változata „Trashi”, és kereszt- vagy második névként használható.

35. Hayma:

A Hayma a lányok neve, jelentése „erdő”. Három szótagból áll, és gyakran használják a hindu vallásban. A buddhizmus szerint az Úr Buddha idejének nagy részét az erdőben töltötte, és ott is üdvösséget ért el.

36. Pema:

A pema egy tibeti szó, jelentése „lótuszvirág”. Ez egy buddhista kifejezés a hindu „Padma” szóra, amely lótuszt jelent. A lótuszt a buddhizmus szent virágának tekintik, és a tisztaságot szimbolizálja.

37. Kanika:

A Kanika szanszkrit származású név a lányoknak, amely megtalálható a buddhizmusban és a hindu vallásokban. A szó jelentése „aranyszem” vagy „aranymag”. Ez a „Kanaka” és „Kanak” szó modern változata.

38. Druki:

A Druki egy buddhista név a lányoknak, ami azt jelenti, hogy „békeszerető”. Úgy tartják, hogy a „Druki” nevű emberek erős kapcsolatokat építenek ki családjukkal, és nagyon együttérzőek és nagylelkűek.

39. Szangmu:

A Sangmu tibeti nyelven azt jelenti, hogy „jószívű”. A buddhizmus szerint a kedvesség gyógyír a szenvedésre, és a „Sangmu” nevű emberek együttérzésükkel és jó szívükkel gyógyítják a körülöttük lévő világot.

40. Chesa:

A Chesa egy tibeti név a lányoknak, ami azt jelenti: “nagyság”. Ez a sok buddhista baba név egyike a lányoknak. Chesa inkább a szellemi nagyságra utal, mint a materialista.

Top 10 unisex buddhista babanevek:

Ha meg szeretné őrizni a baba nevét nemi szempontból, nézze meg ezt a tíz legjobb unisex baba nevet a buddhizmusban:

41. Zeya:

A Zeya szó a tibeti nyelvből származik, ami „sikert” jelent. Alkalmas lányoknak és fiúknak.

42. Thuya:

Thuya unisex baba név a buddhista vallásban. „Napot” jelent, és a burmai nyelvből származik. A változat neve „Thuga”.

43. Chinua:

A Chinua egy buddhista név, jelentése „Isten áldása”. Ez a név mind a kislányoknak, mind a kisfiúknak adható.

44. Khin:

A khin burmai szó, amely azt jelenti, hogy „barátságos” vagy „kedves”. Baba névként népszerű a buddhista kultúrában.

45. Lwin:

Lwin egy régimódi buddhista babanév, amely a burmai nyelvből származik. Azt jelenti, hogy „aki tiszta”, és „Lyn” -ként ejtik ki.

46. ​​Taru:

A Taru egy unisex név, ami azt jelenti, hogy “mítosz vagy legenda”. A szó másik jelentése „hatalmas víztest”, és a „Tarja” rövid változataként használatos.

47. Dokai:

Dokai egy buddhista név, ami azt jelenti, hogy „út vagy út”. Bár általában a kisfiúk nevének használják, a nemek semleges jelentése miatt a lányok számára is nagyszerű név.

48. Dojin:

A Dojin egy buddhista eredetű név, ami azt jelenti, hogy „a szeretet útja”. Buddha tanításai szerint a szeretet a szellemi felszabadulás elérésének útja. A „Dojin” szó ebből a fogalomból származik, ezért értelmes unisex névként használható.

49. Cais:

A „Cais” szó unisex név vietnami eredetű. Ez azt jelenti, hogy „örvendező” vagy „örömteli személy”.

50. Naing:

A Naing egy burmai eredetű szó, amely azt jelenti, hogy „győztes” vagy „győztes”. Ezt a nevet népszerűen használják a buddhista vallásban, és fiúknak és lányoknak megfelelő.

Megtalálta kedvenc buddhista ihletésű babanevét ebből a listából? Ha igen, tudassa velünk választását! Továbbá, ha van még ilyen kedves neve, amelyet a buddhizmus ihletett, kérjük, küldje el nekünk. Örömmel mutatjuk be őket itt!