10 kevéssé ismert, mégis elképesztő C -vitamin előny a bőr számára!

A C-vitamint orvosi terminológiában aszkorbinsavnak vagy aszkorbátnak nevezik, vagy L-aszkorbinsav (C6H8O6 kémiai képlet) alapvető tápanyag, amely fenntartja a szervezet és az immunrendszer működését. A C -vitamin segíti a kollagén szintézisét a szervezetben. Segít a sebgyógyulásban, a csontok, fogak, porcok és szövetek javításában és karbantartásában. Ezenkívül az egyik legjobb antioxidáns, amely harcol a szabad gyökökkel, amelyek károsítják a bőrsejteket. A C -vitamin segíti a bőr regenerálódását, mivel semlegesíti a szabad gyököket és helyreállítja a sérült bőrsejteket.

A C -vitamin előnyei

A C -vitamin hiánya a szervezetben súlyos állapotot okoz, amelyet skorbutnak neveznek. Ennek a vitaminnak a hiánya a szervezetben nagyon instabillá teszi a kollagént feladatainak ellátásához, és számos más enzim nem működik együtt a szervezetben.

A C -vitamin különböző formái:

A C -vitamin, amelyet aszkorbinsavnak is neveznek, különböző formában fordul elő. Itt felsoroljuk a C -vitamin különböző formáit.

1. L aszkorbinsav (LAA):

A C -vitamint kémiailag aktív formájában LAA -nak hívják. A C -vitamin egyformán megtalálható az L -aszkorbinsavban és a D -aszkorbinsavban, az izomer molekulákban, amelyek kölcsönösen felcserélhetők. Biológiailag azonban csak az LAA áll rendelkezésre, ezért ezt gyógyászati ​​célokra használják. L Az aszkorbinsav bőségesen megtalálható a citrusfélékben, például a narancsban és a citromban (1).

2. Magnézium -aszkorbil -foszfát (MAP):

A C -vitamin tiszta formájában nagyon instabil a vízben. A magnézium-aszkorbil-foszfát (MAP) a C-vitamin származéka, amely vízben oldódik. A MAP erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő szer, amely megakadályozza a faggyú oxidációját az acne vulgarisban. A MAP folyamatos C -vitamin -bejutást biztosít a bőrbe, ami segít a faggyúmirigyekből származó faggyúkiválasztás szabályozásában, ezáltal a pattanások kezelésében.2).

3. Aszkorbil -palmitát:

Ez az aszkorbil-palmitát a C-vitamin zsírban oldódó formája, amely aszkorbinsavból és palmitinsavból képződik. A C -vitamin jól ismert a bőr védelméről a káros UV -sugaraktól és a leégéstől. A kutatások szerint az aszkorbinsav -palmitát az ultraibolya B besugárzást követően csökkentette a reaktív oxigén szintjét a sejtekben. Az aszkorbil -palmitát termékek használata segít megelőzni a bőr vörösödését, ha napfénynek van kitéve (3).

4. Aszkorbinsav -glükózamin:

A glükózamint glükózamin -szulfátnak is nevezik. Ez egy természetes aminocukor, amelyet extra adag C -vitaminnal frissítenek. Ez segít a csontok egészségében, a porcokban, a bőrben, és hozzájárul a kollagénképződéshez.

5. Tetrahexil -decil -aszkorbát:

Ez a C-vitamin stabil, olajban oldódó formája, amelyet az L-aszkorbinsav analógjának tekintünk. A vízben instabil magnézium -aszkorbil -foszfáttal ellentétben ez zsírban (lipidben) oldódik. A tanulmány szerint a tetrahexildecil -aszkorbát oldhatósága miatt behatol a bőrbe. A C -vitamin és a retinol más formáival jól gélesedik a fokozott hatékonyság érdekében.

6. Nátrium -aszkorbil -foszfát:

Ez a C-vitamin stabil és vízben oldódó formája is. A nátrium-aszkorbil-foszfát antioxidánsként működik, amely harcol a szabad gyökökkel és elősegíti a bőr regenerálódását. Ez a vegyület a C -vitamin stabil prekurzora, és biztosítja a C -vitamin állandó bejutását a bőrbe. A nátrium -aszkorbil -foszfát segít megelőzni és kezelni az akne vulgarist.

A C -vitamin előnyei a bőr számára:

A C-vitaminnak számos előnye van a bőr számára antioxidáns, gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt. Íme az előnyök listája.

 1. Mint korábban említettük, az antioxidáns tulajdonsága miatt harcol és semlegesíti a szabad gyököket, amelyek elősegítik a bőr regenerálódását.
 2. A C -vitamin erősen savas, ezért a bőrön helyileg alkalmazva a kollagén termelés felgyorsításával gyógyul..
 3. A C -vitamin segít megelőzni a korai öregedést, a bőr megereszkedését, elősegítve a kollagén termelését.
 4. A C -vitamin elősegíti a sebek gyors gyógyulását, és segít megelőzni a hegeket.
 5. Segít megelőzni a hiperpigmentációt, beleértve az öregségi foltokat és a melasmát, gátat képez a bőrbe hatoló ultraibolya sugaraknak.
 6. A C -vitamin megelőzi és kezeli az egyik leggyakoribb bőrproblémát, az „aknét”. Ezenkívül segít elhalványítani a pattanások okozta sötét foltokat.
 7. A napsugárzás okozta szabad gyökök által okozott károsodás gyulladást okoz, ami ráncokhoz és sötét napfoltokhoz vezet. A C -vitamin védelmet nyújt a nap ellen.
 8. A C -vitamin simává teszi a bőrt azáltal, hogy aktiválja a fibroblasztoknak nevezett sejteket, amelyek új kollagént termelnek.
 9. A MAP, a C -vitamin egyik származéka, ismert, hogy megtartja a nedvességet a bőrön, így hidratál.
 10. A bőr alatti sötét karikák C -vitamin termékek segítségével eltüntethetők.

A C -vitamin termékek használata:

A piacon számos C -vitamin termék kapható különböző formákban. Beszéljük meg, hogyan kell ezeket a termékeket használni.

1. C -vitamin szérum:

Ez a legjobb és legkönnyebben elérhető termék a piacon. Különféle C -vitamin szérumok kaphatók a piacon kis sprinklerrel.

Hogyan kell használni:

 • Először vigyen fel egy kis mennyiségű szérumot az alkarra, amelyet könnyen elrejtve ellenőrizheti az esetleges allergiás reakciókat.
 • Ha nincs allergiás reakció, folytassa a szérum óvatos felhordását az arcon, és finoman masszírozza ujjaival, hogy a szérum behatoljon a bőrbe.
 • Mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a szérumot az arcra, tisztítsa meg arcát arclemosóval, hogy eltávolítsa a szennyeződést, majd dörzsölje meg arcát egy tiszta törülközővel.
 • A jó eredmény érdekében a szérum arcra történő felvitele után vigyen fel hidratáló krémet.
 • Ideális esetben ezt naponta egyszer vagy kétszer kell használni.
 • Ügyeljen arra, hogy ezeket a szérumokat ne tegye ki közvetlenül a napfénynek, és tárolja hűvös helyen.

2. C -vitamin olaj:

A C -vitamin olaj ugyanaz, mint a szérumé, kivéve, hogy az olajok táplálják és hidratálják a bőrt. A szérumok segítenek a sérült bőr helyreállításában. Bőrtípusától függően válasszon olyan olajat, mint a kevésbé koncentrált vagy kevésbé savas C -vitamin olaj.

Hogyan kell használni:

 • Nem minden olaj alkalmas minden bőrtípusra. Ezért először válasszon ki egy kis tapaszt a testen az esetleges allergiás reakciók miatt.
 • Vegyen egy kevés olajat a kezébe, és óvatosan vigye fel a kívánt területre. Ha az arcot kívánja masszírozni óvatosan, körkörös mozdulatokkal, amíg az olaj be nem hatol a bőrbe.
 • Hagyja egy éjszakán át, majd tisztítsa meg arcát enyhe szappannal.
 • A legjobb eredmény érdekében rendszeresen alkalmazza éjszaka. Kerülje az olaj használatát nappal, hogy a bőre ne legyen zsíros.
 • Ezt az olajat száraz és hűvös helyen tárolja.

3. C -vitamin -kiegészítők:

A C -vitamin természetes formájában sok gyümölcsben és zöldségben megtalálható, mint például narancs, kivi, eper, brokkoli, spenót, stb. Ezeknek a termékeknek a napi bevitele fenntartja a szervezet C -vitamin tartalmát. De ha súlyos C -vitaminhiány van, az orvos azt javasolja, hogy vegyen be néhány C -vitamin -kiegészítőt.

A nőknek ajánlott napi C -vitamin -bevitel 75 mg, férfiaknál 90 mg.

Hogyan kell használni:

 • Amennyire csak lehetséges, csak természetes ételeket fogyasszon, ahol bőségesen rendelkezésre áll C -vitamin. A legjobb források a piros paprika, a narancslé, a grapefruitlé és a kiwi.
 • Egyél leveles zöldségeket, például spenótot, hogy megfeleljen a követelménynek.
 • Az orvos tanácsának megfelelően vegyen be napi 1-2 tablettát C -vitamint. Kerülje a kiegészítők használatát, ha bármilyen mellékhatást észlel.
 • A gyógyszereket mindig száraz és hűvös helyen kell tárolni.

4. C -vitamin szappan:

A C -vitamin szappan felgyorsítja a bőr kollagén termelését, így feszesebb és dúsabb bőrt biztosít, valamint kisimítja a ráncokat és a finom vonalakat.

Hogyan kell használni:

 • Bármilyen terméket használat előtt meg kell vizsgálni egy kis tapasz felületén, hogy nincs -e allergiás reakció. Ugyanez vonatkozik erre a szappanra is.
 • Ha nem észlel allergiás reakciót, először használja ezt a szappant az arc mosásához legalább 2-3 napig, majd kezdje el használni a testére.
 • Ügyeljen arra, hogy a szappanokat ne érje közvetlen napfény.

A C -vitamin termékek használatának mellékhatásai:

 • Mivel a C -vitamin savas, égési sérülést és bőrpírt hagy az érzékeny bőrűeknél.
 • A C -vitaminban található citrusfélék tartalma irritálja az érzékeny bőrt.
 • A nagy mennyiségű C -vitamin kiegészítő formában emésztési zavarokat okozhat, például hasmenést, hányingert és akár vesekőket is.
 • A C -vitamin túlzott pótlása vas túladagolást okoz, ami a szívet, a hasnyálmirigyet, a májat, a pajzsmirigyet és a központi idegrendszert érinti.

A C -vitamin jótékony hatással van a bőrre és az arcra, és csodákra képes, ha korlátozott mennyiségben használják. Menjen fel élelmiszerboltjába, és vegye fel a C -vitamin termékeket, hogy kipróbálhassa bőrén, és ne felejtse el, mindannyian nyitva vagyunk a fül és a szem előtt, hogy megismerjük tapasztalatait.