Köhögés: különböző típusok, okok és megelőzés

Mit jelent pontosan a köhögés????

A köhögés a szervezet védekező mechanizmusa, amely kihozza a nyálkahártya -váladékot vagy idegen részecskéket a légutakból, ami akadályozza a rendszeres légzési ciklust. A nyálka vízből és glikoproteinekből áll, amelyek természetes akadályt képeznek a szervezet számára, hogy a légutakat nedvesen tartsák. , de a nyálka sűrűvé válik a környezeti feltételek miatt, akkor befolyásolja a keringési rendszert, amely köhögésbe kerül, és kihozza a viszkózus köpetet.

Köhögés: különböző típusok, okok és megelőzés

Köhögés okai???

A köhögésnek számos oka van. Az okok lehetnek külső tényezők, például por, pollen, füst vagy belső tényezők, amelyek az alkoholfogyasztás, a gyógyszerek vagy a veleszületett tényezők (születési rendellenességek), például a laryngomalacia miatt okozott köhögést okozhatnak , Bronchogén ciszta, Tracheomalacia, Adenomatoid malformáció.

Tudjunk meg többet a köhögés típusairól.

Különböző típusú köhögések, amelyek a köhögés során keletkező szekréció szerint vannak besorolva:

 • Produktív köhögés:

A produktív köhögés nedves köhögés. Köhögés közben köpet keletkezik a köhögés során. Az éjszaka folyamán a torokban futó nyálka Postnasal -cseppként ismert, amely csiklandozza az idegeket és kiváltja a köhögést. Ez a köhögés leggyakrabban éjszaka. A leggyakoribb ok az allergének, a tejtermékek éjszakai és vírusfertőzés során történő bevitele.

 • Nem produktív köhögés:

Ez egy haszontalan köhögés, amely szintén elnyomható. Ezt száraz köhögésnek is nevezik, amely köhögés közben nem hoz ki nyálkát. A hideg későbbi szakasza általában száraz köhögéssel végződik, mivel az összes nyálka kiürült. Más légúti tünetek, mint a nehézlégzés, a rekedt hang is ezzel a száraz köhögéssel társulnak, és a torok irritációját okozzák

Többet látni: Köhögés elleni szirupok nevek listája

 • Nyálkaköhögés télen:

A szervezet védekező mechanizmusának csökkenése miatt fokozódik a nyálkatermelés, különösen télen.

 • Lélegzetmentes, fájdalmas köhögés:

Mellkasi torlódás miatt, amelyet veleszületett betegségek okoznak, ami légszomjhoz és fájdalmas köhögéshez vezet.

 • Krónikus száraz köhögés:

Általában megmagyarázhatatlan köhögésről van szó, az orvosok megállapították, hogy a túlérzékeny felső légutak miatt kialakult krónikus köhögés. Ez a túlérzékenység még akkor is növeli a köhögés kockázatát, ha por vagy hideg levegő kerül be..

Légzési distressz:

 • Köhögés zihálás kíséretében:

Ez egy haszontalan köhögés, amely elnyomható. Ezt száraz köhögésnek is nevezik, amely köhögés közben nem hoz ki nyálkát. A hideg későbbi szakaszában általában száraz köhögés ér véget, mivel az összes nyálka kiürült. olyan tünetek, mint a légszomj, rekedt hang

 • Asztmás köhögés:

Az elhúzódó köhögés az asztma egyik fő tünete a hörgők hiperaktivitása miatt. Az asztmás betegeknél a légutak gyulladása és a tüdő alveolusainak tágulása korlátozott. Az idegen részecskék elleni védelem érdekében a hörgőcsövek összehúzódnak, ami kiszáradáshoz vezet. köhögés magas sípoló hanggal.

 • Krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) köhögés:

Az elhúzódó köhögés az asztma egyik fő tünete a hörgők hiperaktivitása miatt. Az asztmás betegeknél a légutak gyulladása és a tüdő alveolusainak tágulása korlátozott. Az idegen részecskék elleni védelem érdekében a hörgőcsövek összehúzódnak, ami kiszáradáshoz vezet. köhögés magas sípoló hanggal.

 • Bronchitis köhögés:

Az akut hörghurut a hörgőcső gyulladása vírusfertőzés miatt. Olyan vírusok, mint a rhinovírus, az influenza és más. Mellkasi megfázásnak is nevezik.

Baktériumok:

 • Szamárköhögés:

Köhögésnek is nevezik, amely bakteriális fertőzés. Leggyakrabban gyermekeknél fordul elő. Enyhe köhögés, tüsszentés, alacsony hőmérséklet és a következő napokban óriási köhögéssé válik. A gyermek olyan keményen köhög, hogy az összes oxigéntartalom a tüdő csökken, és levegőért kapkod. A folyamatos szamárköhögés miatt az arc vörös vagy lila lesz, és néhány gyerek és felnőtt hajlamos hányni.

 • Tüdőgyulladás okozta köhögés:

A köhögés a tüdőben lévő kis idegvégződések által kiváltott reflex, amely elősegíti a tüdőt károsító anyagok előállítását. A tüdőgyulladás olyan baktériumok által okozott betegség, amely a légutak gyulladásához vezet, és köhögéshez és a köpet váladéka, amely általában rozsdás zöld színű, vérrel borított. Felnőtteknél általában két -három hétig tart a gyógyulás, a csecsemőknél ez halálos betegség.

 • Farok köhögés:

Az ilyen típusú köhögés leggyakrabban olyan gyermekeknél fordul elő, különösen a három év alatti gyermekeknél, akiknek légúti átjárása van. A farok köhögés normális köhögésként kezdődik, amely egy hét alatt súlyosbodik, ami meggyulladja a légutakat, ami köhögéshez vezet, ami hangos és ugatáshoz hasonlít. A gyermekeknél duzzadt felső légcsőcső, más néven légcső, amelyet vírusfertőzés okoz. . Nehéz légzést tapasztalnak a gyerekek köhögés után, amelyet általában magas hangzásnak neveznek, amelyet „folyosónak” is neveznek. Ez éjszaka rosszabbodik, amikor a testhőmérséklet emelkedik, és a hang rekedt és fülledt lesz. Kórházi kezelésre van szükség a gyermekeknél, amikor a farokköhögés nem lecsillapodás vagy légszomj, vagy kék vagy szürkés bőr alakul ki a körmökön, a szájban vagy az orr körül.

Gastro-zavar:

 • Gastroesophagealis Re-flux betegség (GERD) Köhögés:

A krónikus gasztritiszben szenvedő emberek szembesülnek ezzel az állapottal, ebben az állapotban a gyomornedv visszaverődik a szájba az elfogyasztott ételek által okozott savasság és a gyomor savas jellege miatt. A savas jelleg minden embernél eltérő. Ez a második a leggyakoribb krónikus köhögés a „Nature” -ben 2006 -ban közzétett áttekintés szerint. Ezt a görcsös köhögést evés vagy éjszaka alvás közben okozzák, amikor a gyomornedv visszaesik.

Gyógyszer:

 • A gyógyszeres kezelés következtében kialakuló köhögés:

A leggyakoribb krónikus és tartós köhögés tapasztalt emberek, akik olyan vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szednek, mint az ACE -k (angiotenzin -konvertáló enzim) inhibitorok, amelyek a bradikinin felhalmozódását okozzák a légutakon, ami légzési nehézséget okoz, valamint a béta -blokkolókat is, amelyek hörgőszűkülettel járnak, ami felszabadulási vágyat vált ki. a torokban, és száraz köhögéshez vezet. Egy másik gyakori gyógyszer az orr -szteroidok spray formájában.

Allergének:

 • Allergiás köhögés:

Érzékeny szőrtüszők jelen vannak az orrban, amikor különböző külső tényezők zavarják őket, ami allergiás megfázáshoz és köhögéshez vezet. Ez a köhögés szezonális köhögés a tavaszi szezonban. Néhány ember még a légkörre is érzékeny, ami hideget és köhögést okoz.

Köhögés megelőzése:

 • A dohányzás megszüntetése és a megfelelő étrend elősegíti a felnőttek köhögésének megelőzését. Gyerekek esetében a helyes higiéniai szabályokat és a megfelelő étkezési szokásokat kell követni.

A megfelelő típusú köhögés diagnosztizálása és a megfelelő gyógyszeres kezelés a kulcsa annak, hogy megszabaduljunk az enyhe és krónikus köhögéstől. A speciális jogorvoslatokon kívül a köhögés kezelhető a garatcsillapító, köptető vagy köhögéscsillapító, például opioidok által okozott tünetek szerint, Nem opioidok& antihisztaminok & Hörgőtágítók. A köhögés hasznos a vastag nyálka feltárásában a légutakból, amelyeket nem szabad elnyomni és eltávolítani, ami a nyálka és a benne lévő baktériumok felhalmozódásához vezet.