Panchakarma – kezelések és előnyei

Mi a Panchakarma:

A pancsakarma ayurvédikus tisztítási módszer, amely megfiatalítja a testet, az elmét és a tudatot. Világszerte ismert az egészségre gyakorolt ​​jótékony hatásairól. A pancsakarma öngyógyító folyamat. Ez az Ayurveda egyedülálló hozzájárulása. Tehát ayurveda panchakarma néven is ismert. A Panchakarma szó jelentése „öt eljárás”, és öt eljárásból áll, amelyek eltávolítják a szervezetből a mérgező elemeket. Az Ayurveda Panchakarma egy speciális eljárás, amelyet csak egy Ayurveda szakértő felügyelete mellett kell végrehajtani.

pancsakarma

A pancsakarma egy terápiás folyamat, amely segít visszafordítani a mindennapi élet negatív hatásait. A negatív hatások közé tartoznak a test méreganyagjai, amelyek viszont gyengítik a rendszert, és fogékonyakká válunk különféle specifikus, krónikus, degeneratív és nem specifikus betegségekre. A panchakarma tisztító eljárásai segítenek lebontani a betegségért felelős „összevonást” és helyreállítani az egyensúlyt a támadásért felelős dósák között. Tudományosan bebizonyosodott, hogy az ájurvédikus tisztító kezelések minden károsodás vagy mellékhatás nélkül sikeresen eltávolíthatják a szervezetünkből a mérgező anyagokat és peszticideket, és a vizsgálatok kimutatták, hogy a klasszikus Panchakarma kezelés a vérben kimutatható méreganyagok akár 50% -át is eltávolította.

Amellett, hogy jó a betegségek enyhítésére, hasznos eszköz a kiváló egészség megőrzésében is. A panchakarma terápia visszaállíthatja a természetes egészségi állapotot, a létet és a jólétet, ha megtisztítja a testet mérgező anyagoktól. Segít egyensúlyba hozni a rendszert és javítani a testi funkciókat, például az emésztőrendszert és mindent. Sokat segít a folyamat fenntartásában azáltal, hogy pozitív változásokat hoz a mindennapi életmódban.

A Panchakarma alkalmazás meglehetősen egyszerűnek tűnik. A hatások azonban erőteljesek és hatékonyak. Ez egy egyedülálló, természetes, holisztikus, egészséget adó terápiás kezeléssorozat, amely megnyitja a finom csatornákat; életerősítő energiát hoz, ezáltal növelve az életerőt, a jólétet, a bizalmat és a belső békét.

A pancsakarma szó szerinti értelemben öt cselekvést / technikát jelent. Ők

1) Vamana (hányás/hányás)

2) Virechana (tisztulás)

3) Sneha Vasti (kétféle gyógyszeres beöntés főzéssel és ragadós anyaggal)

5) Nasya (orr -gyógyszer)

6) Raktamokshana (véralvadás)

Ez a test megtisztítása ezeken az eszközökön keresztül. Ez egy teljes átalakulási folyamat, amely ellazítja és megnyugtatja az egész testrendszert a lélekkel és az elmével együtt.

A Panchakarma különböző előnyei:

1) Segíti a méreganyagok eltávolítását és a testrendszer és az elme mérgező állapotát

2) Visszaállítja az alkotmányos egyensúlyt, ezáltal javítja a lét egészségét és jóllétét.

3) Erősíti a szervezet immunrendszerét, aminek következtében a test több lesz

ellenáll a rövid és hosszú távú betegségeknek.

4) A testre és lélekre gyakorolt ​​visszafordító hatásairól ismert. Megfordítja a stressz testre és lélekre gyakorolt ​​negatív hatásait, ezáltal lassítja az öregedési folyamatot.

5) Fiatalosabbnak és élénkebbnek tűnik.

6) Növeli az önállóságot, az erőt, a gondolati világosságot, a vitalitást és az energiát,

7) Mély relaxációt eredményez a testben, az elmében és a jó közérzetben.

8) Eltávolítja a betegség kiváltó okát, amelyre különböző allopátiás kezelések nem képesek.

9) Növeli a szellemi és fizikai hatékonyságot.

10) Sok ragyogást kölcsönöz az arcbőrnek és az egész testnek.

11) Csökkenti a felesleges zsírt a szervezetből.

12) Erősíti a test ízületeit és növeli az ízület mozgathatóságát.

13) Segít visszanyerni és megtartani az erőt és az állóképességet, amely elveszett a különböző napi tevékenységek során.

14) Eltávolítja az álmatlanság, szorongás és egyéb mentális problémák modern problémáit.

15) Kiegyensúlyozza testünk különböző rendszereit, például az idegrendszert, az emésztőrendszert, a vérkeringést. Segít a fiziológiai egyensúly elérésében is.

16) Lefojtja a szervezetünkben lévő stresszorok termelését, amelyek sok stresszért felelősek mindennapi életünkben.

A Panchakarma kezelés óvintézkedései:

Amikor egy személy Panchakarma ayurveda terápián megy keresztül, tartózkodnia kell a következő tevékenységektől:

1) Megerőltető gyakorlatok.

2) Szexuális tevékenységek.

3) Késő este.

4) Hangos zene.

5) Túl sok tévénézés.

6) Egyéb ösztönző tevékenységek.

A jóga/ászana gyengéd formái végrehajthatók. Tartsa távol magát a napfénytől vagy a túlzott széltől. Kevesebb olajos ételeket kell fogyasztani. A fő hangsúlyt a párolt zöldségekre és a könnyű ételekre kell helyezni.

Panchakarma kezelés:

A panchakarma terápia során a betegnek be kell tartania bizonyos korlátozásokat, akiknek szabadidejüket is kizárólag erre kell szánniuk. Az eljárást teljes szívvel, teljes odaadással kell követni. A panchakarma terápia három részből áll. Ők:

1. Purva Karma-előkészítő módszerek:

A. Pachan:

Segít fokozni az emésztést.

B. Snehan (belső és külső oleation):

A test kenése főleg olaj vagy ghee használatával. A személyt arra kérik, hogy növekvő mennyiségben vegyen be gyógyászati ​​olajat vagy ghee -t, amíg bizonyos jelek és tünetek be nem következnek. A személynek be kell tartania bizonyos korlátozásokat, például egész nap csak forró vizet kell innia, nappal nem kell aludnia, csak éhesen kell enni..

C. Sweda (Fomentation):

A gőzfürdőn való izzadás előidézése a „Svedana”. Ez segít a doshák cseppfolyósításában, ami megkönnyíti számukra, hogy könnyen csiklandozzanak az emésztőrendszerhez.

2. Pradhana Karma – Fő eljárás:

A. Vamana (indukált hányás/hányás):

Ez az eljárás különösen hasznos olyan betegségek esetén, amelyek a kapha és a pitta egyensúlyhiányából adódnak. Az olyan betegségek, mint a krónikus hörghurut, asztma, bőrbetegségek, allergia, herpesz, cukorbetegség, arcüreggyulladás, túlsavasodás, gyógyíthatók ezzel az eljárással.

B. Virechana (tisztulás):

Ez egy gyógyszeres tisztító terápia, amely eltávolítja a szervezetből a májban és az epehólyagban összegyűlt Pitta -toxinokat. Teljesen tisztítja a gyomor -bél traktust. Ez egy biztonságos eljárás mellékhatások nélkül. Ez nagyon hasznos a pitta dosha által okozott betegségek gyógyításában, pl. Túlsavasodás, herpesz, vérszegénység, bőrbetegségek stb.

C. Sneha Vasti (Kétféle gyógyszeres beöntés főzéssel és ragadós anyaggal):

Gyógyhatású olajokat vagy ghritamokat használnak olajos beöntések beadására, amelyek táplálják és kenik a testet. Ez az eljárás hasznos a Vata Dosha által okozott betegségek, például a hátfájás, a disztrófiák és a szklerózis multiplex stb..

D. Nasya (orrgyógyszer):

Ez a folyamat a gyógyszerek orrlyukakba való öntése. Lehet gyógyászati ​​olaj / ghee, gyümölcslé vagy akár por formájában. Ez az eljárás hasznos a fej és a nyak olyan betegségeiben, mint a sinusitis, hajhullás, szőrszálak, fejfájás, epilepszia stb..

E. Raktamokshana (véralvadás):

Az eljárás itt az, hogy hagyja, hogy a vér kifolyjon a testből a dósákkal együtt. Segít a bőrbetegségek, tályogok, szájgyulladás, magas vérnyomás stb.

3. Paschat Karma -terápiás utáni intézkedések:

A. Samsarjana Karma (speciális dietetika):

A Panchakarma hatékonyságának növelése érdekében történik, és magában foglalja a beteg étrendjének fokozatos növelését a folyadékoktól a félszilárdoktól a normálig.

B. Dhumapana (gyógyszivarok dohányzása):

C. Szabályok bizonyos tevékenységek, például absztinencia és könnyű ételek fogyasztására.

Néha a piócákat véráramlásra is lehet használni. Ha a betegség megnyilvánulása helyi, akkor a pióca a legjobb megoldás. Csak a tisztátalan vért szívják, és önállóan távoznak a helyszínről. Az öltözködést ezután kell elvégezni. Snehana és Swedana nem szükséges, ha piócát fognak használni.

A panchakarma célja a biológiai erők és a szövetek normális működésének egyensúlyának helyreállítása, az emésztés javítása és az anyagcsere fokozása, a betegségektől való gyökerektől való megszabadulás, a salakanyagok hatékony eltávolítása és a normál működés. öt érzékszerv, és végül biztosítja a harmóniát a test, az elme és a lélek között.