Minikuu kiertää maata, mutta vain lyhyen ajan

Tähtitieteilijät ja avaruustutkijat ovat kutsuneet sitä uraauurtavaksi löytöksi. Yönä 15. helmikuuta 2020 Yhdysvaltain Arizonan osavaltion tutkijat havaitsivat toisen maanmiehen. Catalina Sky Survey (CSS) -hankkeessa työskentelevä tähtitieteilijäryhmä on löytänyt toisen, pienen taivaankappaleen, joka kiertää tällä hetkellä maata. Se on ilmeisesti uusi minikuu planeetallamme. Tällä hetkellä sillä on häpeällinen nimi 2020 CD3. Kohde on oletettavasti kiertänyt maapalloa noin kolme vuotta, mutta pysyy kiertoradalla vain lyhyen ajan. Seuraavilla riveillä saat selville, mitä muuta tiedämme tästä tunteesta!

 Maalla on toinen kuu, mutta vain väliaikaisesti. Sen nimi on Mini-Moon 2020 CD3.

Minikuu toinen kuu kiertää maata 2020 CD3 pieni vain tilapäisesti

  • Minikuu maan ympäri? Mikä tuo on?

Jos reagoit spontaanisti samalla tavalla, se on täysin ymmärrettävää! Ei usein tapahdu, että maapallolla on uusi kumppani tai että kuulla on sisar. Se ei kuitenkaan ole mahdotonta! Nyt se on todennäköisesti pieni asteroidi.

“Yhteyttä tunnettuun ihmisen tekemään esineeseen ei löytynyt”, sanotaan Kansainvälisen tähtitieteellisen liiton (IAU) lehdistötiedotteessa. Tästä päätellään, että tämä on pieni taivaankappale. Todennäköisesti se “tarttui” painovoimaan, kun se lensi maan ohi. Minikuu on kiertänyt Maata sen jälkeen ja aiheuttanut paljon jännitystä viime viikolla.

Minikuu on vain auton kokoinen!

Minikuu toinen kuu, joka kiertää maata 2020 CD3 havaittiin yötaivaalla Arizonassa

  • Erityistä tietoa maan minikuusta

Ensin tiedemies Kacper raportoi uudesta minikuusta Wierzchos rTwitterissä. Siellä hän kirjoitti: “Kurt sen jälkeen, kun joukkuetoverini Teddy Pryne ja minä löysimme objektin, määritimme kiertoradan ja huomasimme, että se on vangittu painovoiman avulla”. Vielä oli kuitenkin epäselvää, oliko kyseessä “luonnollinen tai keinotekoinen esine, kuten avaruusromu”. Siksi molemmat tutkijat ovat kutsuneet sitä “mahdolliseksi minikuuksi”. Tutkijoiden mukaan pienen kuun halkaisija on noin 1,9 – 3,5 metriä. Se on itse asiassa auton mitat, joten sitä ei ole löydetty tähän asti. Uusi minikuu on huomattavasti pienempi kuin “todellinen” maan seuralainen. Kuumme halkaisija on noin 3500 kilometriä. Kuten tiedetään, luonnollinen satelliitti kiertää maapalloa yli 27 päivässä. Minikuu 2020 CD3 kestää 47 päivää kiertääkseen maapallon kerran.

 Sinisellä planeetalla on tällä hetkellä kaksi kuuta.

Minikuu toinen kuu kiertää maata 2020 CD3 sininen planeetta kaksi kuuta lyhyen aikaa

  • Minikuun on tarkoitus kiertää maata vain väliaikaisesti

Tiedemiehet kutsuvat äskettäin löydettyä mini -kuuta “esineeksi, joka on tilapäisesti sidottu maahan”. Sitä houkutteli painovoima ja se teki olonsa mukavaksi maan kiertoradalla. Nyt se kiertää sinistä planeettaa leveällä soikealla. Näin tehdessään se pysyy yleensä suuren kuun kiertoradan ulkopuolella. Avaruuslohkareiden sanotaan päätyneen maan painovoimakenttään vuonna 2017 tai 2018. Minikuun 2020 CD3 -kiertorata ei kuitenkaan ole vakaa, joten se ei voi jäädä tänne ikuisesti. Uusi kumppani luultavasti poistuu Maa-Kuu-järjestelmästä huhtikuussa 2020. Eli noin kuukauden kuluttua. Meidän täytyy odottaa!

 Valkoisen renkaan oletetaan edustavan mini moon 2020 CD3: n väliaikaista kiertorataa.

Minikuu toinen kuu kiertää maata 2020 CD3 valkoiset kiharat uuden satelliitin väliaikainen kiertorata

  • 2020 CD3 ei ole ensimmäinen minikuu maan päällä

Kansainvälinen tähtitieteellinen liitto (IAU) raportoi, että yli 50 havaintoa on vahvistanut vuoden 2020 CD3 -minikuun olemassaolon. Tämä ei kuitenkaan ole ensimmäinen kerta, kun maapallolla on ollut tilapäinen minikuu. Toinen pieni asteroidi kierteli planeettamme syyskuusta 2006 kesäkuuhun 2007. Tätä ”sokeaa matkustajaa” kutsuttiin nimellä RH 120 vuonna 2006 ja se kierteli maata neljä kertaa ennen kuin muutti pois. Elokuussa 2016 meillä oli jälleen väliaikainen seuralainen. Se oli luultavasti myös asteroidi, joka oli myös aiemmin maan painovoiman vangitsemana ja siten hidastunut. Se putosi Etelä -Australian yli ja paloi.

Virallisesti maapallolla on vain yksi kuu. Ja se pysyy sellaisena.

Minikuu toinen kuu kiertää maata 2020 CD3 virallisesti vain yksi kuu

  • Mielenkiintoisia faktoja aurinkokunnan kuista

On myös mielenkiintoista tietää, että maamme kuu on yksi aurinkokunnan suurimmista kuista. Se muodostui luultavasti 4,5 miljardia vuotta sitten massiivisen törmäyksen jäännöksistä toisen taivaankappaleen kanssa. Vain kahdella aurinkokunnan planeetalla ei ole satelliitteja, ja ne ovat Venus ja Merkurius. Mars on lähellä asteroidivyöhykettä ja sen kaksi painovoimakenttää ovat loukussa. Vaikka Jupiterilla voi olla yli 79 kuuta, vain viisi kiertää Plutoa.

Kukaan ei voi sanoa, miten asiat jatkuvat väliaikaisen minikuun kanssa.

Äskettäin löydetyn minikuun kiertorata ei ollut ellipsi, vaan villi edestakaisin ympäri maata.

Minikuu toinen kuu kiertää maata 2020 CD3 kiertää ellipsiä villinä edestakaisin

Minikuu toinen kuu kiertää maata 2020 CD3