12 híres fesztivál Punjabban, amit meg kell tapasztalnia

Filmjeinkben mindig bepillantást nyerhetünk pandzsábi stílusú ünneplésbe. De ha látni akarja a lelkesedést és a nagyszerű életmódot, meg kell tapasztalnia a pandzsábi fesztiválokat. Ezt az állapotot öt folyó földjének nevezik, mert öt gurgulázó folyó folyik át rajta. Punjab állam a kulturális gazdagság, a szívet melengető emberek és a mágneses mezők miatt a legelismertebb állam.

híres Punjab fesztiválok

Nézzük végig ezt a cikket, hogy megismerhessük a pandzsábi kultúra legnagyszerűbb megnyilvánulását a fesztiváljaikon keresztül, gyönyörűen bemutatva igazukat és értékeiket.

Punjabban ünnepelt főbb fesztiválok:

Pandzsáb az egyik mezőgazdasági szempontból termékeny vidék az országban, fesztiváljainak nagy része a mezőgazdaság körül forog. Ennek eredményeként a Punjab fesztiválok betekintést nyújtanak a hozzájuk kapcsolódó hagyományokba és izgalomba.

1. Lohri:

lohri fesztivál Punjabban

A Lohri a Pandzsáb téli szüreti fesztiválja, ahol Lohri szent tüze meggyullad, hogy elérje az eget, amikor a köd, a hideg hullámok a varázslatot a leghosszabb téli éjszakán teszik. Lohri után a napok egyre melegebbek és hosszabbak lesznek, amikor az emberek a Nap istenét kérik a melegségért. Az ünnepi hangulatot tovább erősíti a hangos és dús népzene és tánc. Ilyenkor hagyományos ételeket, például Sarson da saag, Makki di roti, til rizst készítenek.

Fő attrakció: A máglya és az emberek a tűz körül forognak, népdalokat énekelnek és táncolnak.

Amikor: január.

Ahol: Pandzsáb egész területén.

A fesztivál időtartama: Egy nap.

2. Basant Panchami:

Bár a Basant Panchamit az egész országban ünneplik, a buzgalom, amellyel Punjabban ünneplik, még különlegesebbé teszi azt. Ez a színes fesztivál a tavasz kezdetét jelzi Indiában, és ezen a napon Saraswathi istennőt imádják és rendkívül kedvezőnek tartják. Ezért az emberek azt gondolják, hogy ez fényes nap arra, hogy bármi újat kezdjen, például házvásárlást.

Fő attrakció: Az emberek élénk sárga ruhákat viselnek, hogy imádják Saraswathi istennőt, és színes sárkányokat láthat repülni az égen.

Amikor: február.

Ahol: Pandzsáb egész területén.

A fesztivál időtartama: Egy nap.

3. Baisakhi:

baisakhi ünneplés punjabban

A Baisakhi a Punjab szüreti fesztiválja, amely gyönyörűen megemlékezik minden foglalkozási képességről fesztiválokon keresztül. Az első termés betakarításának alkalmát Baisakhi néven ünneplik. Az állam minden táján lelkesen élvezik a téli munka áldozatát. Ez a fesztivál a szikh újév első napját és az első termés betakarítását is jelzi.

Fő attrakció: Az egész államban az emberek hagyományos ruhákban viselik a Bhangrát. Számos vásárt rendeznek, ahol az élelmiszerbódék a legfontosabbak.

Amikor: április.

Ahol: Pandzsáb egész területén.

A fesztivál időtartama: Egy nap.

4. Maghi:

maghi fesztivál Punjabban

A Maghi mela segítség negyven szikh mártír emlékezetében, és minden évben a Muktsar Sahibban tartják. Kezdetben ezt a fesztivált a szikhizmus harmadik guruja, Guru Amar Das említette és figyelte meg. De később elkezdődött a hagyomány, hogy megemlékezzünk a szikh vértanúkról, akik életüket adták a tizedik guru védelmében. A fesztivál ünnepe alatt az emberek cukornádlében elkészített kheert esznek.

Fő attrakció: A szikhek és kheerek nagy összejövetele cukornádlében.

Amikor: január.

Ahol: Pandzsáb egész területén.

A fesztivál időtartama: Egy nap.

5. Teeyan:

teeyan fesztivál Punjabban

Teeyant ünneplik, hogy üdvözöljék a monszun érkezését, és egyben női táncfesztivál is. Fiatal indiai nők hintákat kötnek a fákhoz a pandzsábi Teej fesztiválra, fényes és színes ruhákban. A házas nők táncok után imádkoznak házastársuk jólétéért, és olyan dalokat énekelnek, amelyek gyönyörűen tükrözik házastársuk iránti szeretetüket..

Fő attrakció: Swings, a Geedha tánc és zene.

Amikor: Július augusztus.

Ahol: Pandzsáb egész területén.

6. Jor Mela:

Jor Mela vagy Shaheedi Jor Melát Guru Gobind Singh mártírhalált halt fiainak emlékére ünneplik, és egy vallási összejövetel. Minden évben decemberben tartják a Gurudwara Fatehgarh sahibban, a Fatehgarh Sahib kerületben, Pandzsabban, és vallási követők veszik részt lakokban. A felvonulás az utcán, a szikhek szent könyvének előadása a fesztivál fénypontja.

Fő attrakció: A felvonulások az utcán.

Amikor: december.

Ahol: Fatehgarh sahib kerület.

A fesztivál időtartama: Három nap.

7. Gurupurab:

A Gurupurab a szikhek szellemiségének kérdése, és Punjab egyik fontos ünnepe. Ez a fesztivál ünnepli a szikh közösség által nagyra becsült szikh guru születésnapjait. A vallásos körmenet szent himnuszok éneklésével jelzi e fesztivál kezdetét. E kedvező fesztivál alatt élvezheti az édes és szent langárt, imádkozhat és áldást kérhet.

Fő attrakció: Vallási felvonulások.

Amikor: november.

Ahol: Az egész államban.

A fesztivál időtartama: Egy nap.

8. Hola Mohalla:

Hola Mohalla fesztivál Punjabban

A Hola Mohalla az egyik híres fesztivál, amelyet Anandpur Sahibban és Kiratpur Sahibban ünnepelnek, miután az egész nemzet ünnepli a Holi -t. Guru Govind Singh elfogadta Khalsa Panth -t, amelyről ezen állam népe megemlékezik. Langar, ösvény, kirtan van elrendezve, és Gurudwaras gyönyörűen díszített. A nagy szikh guruk által tanított életfilozófiákra emlékeznek ezen a fesztiválon, és a régió áztatja a szellemi hangulatot.

Fő attrakció: Vallási programok, Kulturális tevékenységek, Lovaglás Nihangs által, langar a Gurudwarasban.

Amikor: március.

Ahol: Pandzsáb egész területén.

A fesztivál időtartama: Három nap.

9. Chappar Mela:

A Chappar Mela az egyik látványos fesztivál Punjabban, amelyet Gugga Pir emlékére ünnepelnek, megemlékezve a leszármazásáról. A különböző hagyományokon kívül ez a vásár minden évben szeptemberben zenével és tánccal van tele. Sőt, ezen az ünnepen az emberek imádják a kígyó urát, és ez a hagyomány körülbelül 150 évvel ezelőtt kezdődött.

Fő attrakció: Szórakoztató tevékenységek, zene és tánc.

Amikor: szeptember.

Ahol: Ludhiana.

A fesztivál időtartama: Három nap.

10. Karwa Chauth:

A Karwa Chauth egy kiemelkedő fesztivál, amelyet egész Észak -Indiában ünnepelnek, és különleges helyet foglal el a pandzsáb fesztiválokon. A Kartik hónapban ünneplik, amikor házas és eljegyzett nők böjtölnek napkeltétől holdfelkeltig. Imádkoznak partnereik hosszú életéért és egészségéért, és gyönyörűen ábrázolják a házaspárok közötti köteléket.

Fő attrakció: A nők úgy öltöznek fel, mint az esküvő napján. A nők böjtölnek a Hold után.

Amikor: október.

Ahol: Pandzsáb egész területén.

A fesztivál időtartama: Egy nap.

11. Diwali:

diwali punjabban

A Diwali egy újabb fesztivál, amelyet széles körben ünnepelnek a pandzsábi régiókban, ahol az emberek maximálisan megvilágítják a házukat és díszítik őket a népművészetben. Édességeket kínálnak és osztanak. Az Amritsar-i Arany templom díszíti és díszíti magát, míg a földes lámpák úgy hajóznak elöl, mint egy friss házas menyasszony.

12. Tikka vagy Bhai Dooj:

A Tikka, közismert nevén Bhai Dooj, a Diwali utáni napon ünnepelt fesztivál, amely a testvérek közötti gyönyörű köteléket jelenti. A nővérek azért imádkoznak a testvér hosszú életéért, amikor egy tikát alkalmaznak a homlokára. Míg a testvér zuhanyozza a nővért ajándékokkal és édességekkel, cserélnek egymás között.

Fő attrakció: A testvérek közötti gyönyörű kötelék ünneplése, ajándékok és édességek.

Amikor: november.

Ahol: Pandzsáb egész területén.

A fesztivál időtartama: Egy nap.

A fesztiválok során megtapasztalhatja Punjab lelkesedését és színességét. Ebben az állapotban az emberek mindenkit tárt karokkal fogadnak, és soha nem fogja magát egyedül találni ezen a helyen. Minden nagyobb fesztivál a mezőgazdasághoz kapcsolódik, és életük elválaszthatatlan részét képezi. Mielőtt Pandzsábba látogatna, jegyezze fel naptárába ezen fesztiválok dátumait. Tehát ne felejtse el tudatni velünk, ha hasznosnak találta ezt a cikket!

GYIK:

1. Melyek a kedvenc bevásárlási cikkek, amelyeket Punjabban vásárolhat?

Válasz: Íme néhány olyan termék listája, amelyeket ajándéktárgyként vásárolhat Punjabba látogatásakor:

 • Pandzsábi jutti.
 • Pandzsábi öltöny.
 • Amritsari savanyúság.
 • Karkötők.
 • Parandhis.
 • Pandzsábi phulkari.
 • Wollen textíliák.

2. Melyek a Punjab híres néptáncos formái?

Válasz: Néhány híres fesztivál, amelyek egyedül Punjabra jellemzőek:

 • Giddha.
 • Bhangra.
 • Dhaman.
 • Bhand.
 • Daff.
 • Naqual.

3. Miért ünneplik a Baisakhit Punjabban?

Válasz: Baisakhi a Punjab nemzeti fesztiválja. Megemlékezik az év első termésének betakarításáról, és a szikh naptára szerint az új év első napjának is tekintik.