Chhattisgarh kultúrája és fesztiváljai

A Chhattisgarh fesztiváljai sok törzsi és nem törzsi fesztiválból állnak. Ez a cikk felsorolja az állam évente megünnepelt főbb ünnepeit:

Chhattisgarh híres fesztiváljai:

1. Bastar Dussera:

Bastar Dussera Chhattisgarh fesztiválja

A Bastar dussera Chhattisgarhban ünnepelt fesztivál, amely az Úr Ráma imádatára összpontosít. A fesztivál a jó győzelmét ünnepli a gonosz felett és a közösség jólétét.

2. Bastar Lokotsav:

Bastar lokotsav

A Bastar lokotsav egy Chhattisgarhban ünnepelt fesztivál, amely magában foglalja az állam törzseinek, különösen a Bastar törzsek legnagyobb ünnepét. A fesztivál népszerűsíti a biológiai sokféleséget, a testvériséget, és többrétegű ünnepségeket foglal magában. Ünnepek, néptáncok, színdarabok és egyéb előadóművészeti formák zajlanak a Bastar -i lokotsav fesztivál részeként.

3. Madai Fesztivál:

Madai Fesztivál Chhattisgarh

A Madai Fesztivál Chhattisgarhban ünnepelt fesztivál, amely főként a Kanker kerület Charama és Kurna közösségeit, Bastar törzseit és Bhanupratappur, Narayanpur, Kondagaon, Antagrah és más területek közösségét foglalja magában. A fesztivált december hónapjától márciusig tartják. Ez egy egyedülálló utazó fesztivál, amely az állam egyik részéből a másikba túrázik. Az állam helyi törzsei imádkoznak a fesztivál vezető istenségéhez. A Madai fesztivál azzal kezdődik, hogy Chhattisgarh törzsi népe felvonulást szervez nyílt terepről más területekre.

Ez az a hely, ahol sok bhakta és turista gyűlik össze imádkozni, böjtölni és tanúi lenni a rituáléknak. A menet vége után a pap dirigálja az istennő puját. A fesztivál részeként lakomák, néptáncok, színdarabok és egyéb előadóművészeti formák zajlanak. A Bhatar régió, Chhattisgarh, innen indul a Madai Fesztivál. Bastarból a fesztivál nyugat felé halad az állam Kanker kerületébe, onnan Narayanpurba, antagarhba és végül Bhanupratappurba.

4. Goncha fesztivál:

Goncha fesztivál

A Goncha fesztivált Chhattisgarh -ban ünneplik, amelyet elsősorban a Chhattisgarh -i Bastar kerület Jagadalpur -jában ünnepelnek. A goncha egy különleges gyümölcs vagy bogyó, amely ebben az állapotban található. A törzsi államok pelletként vagy gúnygolyóként használják. Ezt a törzsi fesztivált júliusban ünneplik. A törzsek tagjai úgy ünneplik, hogy hamis pisztolyokat készítenek bambuszból, és hamis golyóként használják a gonchát. A férfiak ezután gúnyharcokban lövik egymást.

5. Teeja Fesztivál:

Teeja fesztivál

A Chhattisgarhban megrendezett Teeja fesztivál az állam kulturális sokszínűségét ünnepli. Ez egy radzsasztáni fesztivál, amely az államot ünnepli. A törzsi és a nem törzsi közösség egyaránt ünnepli. Ez a fesztivál elsősorban a társadalom nőit érinti, míg a férfiak többnyire kirekesztettek. Vannak színes és meleg felvonulások a nők élénk hagyományos viseletben. Bazárokat rendeznek és vásárokat tartanak az állam egyes részein.

6. Champaran Mela:

Champaran Mela

A Champaran Mela -t Chhattisgarhban ünneplik Raipur államban, amely az állam fővárosa. A mela minden évben megrendezésre kerül, és nevét a Champaran néven ismert helyről kapta, ahol évente ünneplik. Champaran 56 km -re fekszik Raipurtól, Chhattisgarh állam fővárosától. A vásárt január hónapjától február hónapjáig tartják, vagy a hindu naptár szerint a Magh szezonban.

7. Narayanpur Mela:

Narayanpur Mela

A Narayanpur Melát Chhattisgarhban ünneplik Bastar régióiban. Ez az állam törzsi közösségét tükrözi. A törzsek imádják isteneiket és vidámak. Táncbemutatókat, vásárokat, felvonulásokat, dalokat és lakomákat tartanak a fesztivál tiszteletére. Elősegíti a testvériséget, a harmóniát és az egységet a törzseken belül. Ezt évente ünneplik, és február utolsó hetében tartják.

A Dussera és Bastar lokotsavtól a Hareli vásárig és a Goncha vásárig Chhattisgarh állam fesztiválok széles skálájával aktív. Ezek hozzájárulnak az állam egységének megerősítéséhez.