Jammu és Kashmir fontos fesztiváljai

Dzsammu és Kasmír India koronaállama. Gazdag kultúrában és sokszínűségben. Bár az iszlám kultúráról ismert, Kasmírban tisztességes hindu népesség is él, akik nagy örömmel és szeretettel ünneplik fesztiváljaikat. A nemzeti fesztiválok, például a Diwali és a Holi ünneplése mellett Kasmírnak saját helyi fesztiválja is van. Ezeket a helyi csoportok végzik, és vallásos nézeteiktől függetlenül részt vesznek azokban. Néhány ilyen fesztivál, mint például a Hemis fesztivál, nemzeti ünnepnek tekintendő, hogy mindenki részt vegyen rajta. Ilyen fontosak a fesztiválok, hogy összehozzák az embereket. Ebben a cikkben a kasmíri népszerű fesztiválokat fogjuk megvizsgálni.

A Kasmírban ünnepelt fesztiválok listája:

1. Holi Fesztivál:

Jammu és Kashmir fő fesztiválja

A Holi fesztivált nagy lelkesedéssel ünneplik Jammu államban, a Kasmír Holi pedig a színek fesztiválja. Minden évben március hónapban ünneplik, és két napig tart. Az első nap böjttel és imákkal kezdődik. Este máglyákat gyújtanak a jó győzelmének a gonosz felett ünneplésére. Ez a zord tél végét is jelképezi. A második nap azzal kezdődik, hogy az emberek színekkel és színes vízzel játszanak.

2. Lohri Fesztivál:

hagyományos jammu és kasmír fesztivál

Lohri más néven Maghi fesztivál. Ezt a fesztivált évente ünneplik Dzsammu és Kasmír államban, valamikor január közepén. Ez a fesztivál a rabi vagy a téli növények vetésének utolsó napjára emlékezik. Ez a nap általában a tél közepét jelzi. Ezt az ünnepet közösségi máglyákkal, táncokkal és népdalokkal ünneplik. A Chajja tánc fontos része ennek a fesztiválnak. Az ifjúság színes papírokkal előkészíti a chajja -kat, és dobverésre táncol az utcán.

3. Baisakhi Fesztivál:

jammu és Kasmír szüreti fesztiválja

A Baisakhi fesztivál egy nagyon fontos fesztivál, amelyet Jammu és Kasmír államban ünnepelnek. Április hónap 13. napján tartják. Megemlékezik a tavasz első napjáról vagy az első „Baisakh” -ról, és ünnepli a tél múlását. Ez az új év a szikhek számára. Ez elsősorban vidéki fesztivál. Ez a fesztivál az új növények vetését ünnepli. Ezen a napon az emberek megmártóznak a Ganga -ban. Különböző falusi vásárokat tartanak, amelyek bemutatják és kombinálják a Bhangra táncot, a birkózást és az íjászatot. Ez a nap kedvező a házasságkötéshez.

4. Sri Rama Navami:

fesztivált Jammu -ban és Kasmírban ünneplik

A „Sri Rama Navami” Lord Rama születését jelöli, aki Ayodhya királya volt és az ősi „Ramayana” eposz főszereplője. Őt „Kalyanotsavam” -nak is hívják. Navami Ráma és Sita házasságát is jelzi. A fesztivált tíz napon keresztül ünneplik. A bhakták böjtölnek és imádkoznak különböző templomokban Lord Rámához. A templomokat virágok díszítik, és Rathyatras szerveződik a városokban. A vallási eposz „Ramayana” az egész állam. Az emberek szerencsésnek tartják ezt az időt, és új ruhákat vásárolnak. Lámpákkal és virágokkal díszítik házukat. „Bhajanokat” énekelnek az Úr Ráma dicséretére.

5. Navratri:

Navaratri Fesztivál

A navratri hindi nyelven kilenc éjszakát jelent. Évente Dzsammu és Kasmír államban ünneplik, és kilenc éjszaka fesztiváljaként ismerik. Ez a fesztivál az anyaistennőt vagy a világegyetem isteni Shakti -ját vagy erejét tiszteli. A fesztivál alatt színes jelmezeket viselnek és néptáncokat adnak elő. A felajánlásokat Durga devi -nek adják, a maulit pedig kislányok viselik.

6. Diwali:

Diwali fesztivál

Diwali vagy Deepavali a Fények Fesztiváljaként ismert. Ez a fesztivál megemlékezik Ravana démon megöléséről Ayodhya királya, Ram által. Győzelme után visszatérve a fagylaltot és a fényt fogadták. Dzsammuban és Kasmírban ez egy nagy fesztivál, amelyet lámpákkal, kekszekkel és tűzijátékokkal ünnepelnek. Ebben az állapotban Amavasyán vagy újhold napján ünneplik.

7. Hemis Fesztivál:

Jammu és Kashmir állami fesztiválja

A Hemis fesztivált a Hemis Gompa -ban, Kasmír legnagyobb kolostorában ünneplik. Padmaszambhava születésének évfordulójára emlékeznek, aki Tibetben a buddhizmus alapítója. Ezt a fesztivált minden évben a tibeti naptár ötödik holdhavában ünneplik. A fesztivál idején a kormány állami ünnepnek nyilvánítja. A fesztivál fénypontja a „Chaam” tánc, amelyet számos hangszerrel adnak elő.

8. Tulipánfesztivál:

híres fesztivál Jammu -ban és Kasmírban

Kasmírban vannak India legjobb tulipánkertjei. Több száz tulipán virágzik a tavaszi szezonban, Srinagar, Kasmír fővárosa ünnepli a Tulip fesztivált. Ez az az időszak, amikor a turizmus tetőzik a havas telek után. A tulipánfesztivál, az egyik leglátogatottabb kasmíri fesztivál, sok filmkészítőt vonz, akik sok romantikus dalt forgatnak anélkül, hogy külföldi helyszíneket kellene meglátogatni.

9. Shikara Fesztivál:

Shikara fesztivál

A Shikara fesztivált a Srinagar Dal -tavon ünneplik. Ez a fesztivál 2016 -ban indult azzal a szándékkal, hogy népszerűsítse a turizmust. A Shikaras vagy a csónakok gyönyörűen festettek és díszítettek ezen a fesztiválon. A Shikarasok között számos versenyt rendeznek, mint például a Dragon race, Canoe Polo mérkőzések. Ez a fesztivál július -augusztus hónapokban történik.

10. Sindhu Darshan Fesztivál:

jammu kashmir fesztivál neve

A szindhu darshan fesztivált minden évben Guru Purnima napján, telihold napján tartják. Dzsammu és Kasmír Ladakh kerületében tartják. Ezt a fesztivált először 1997 -ben rendezték meg, és még mindig ugyanaz a jelentősége. A fesztivál a Szindhu folyó tiszteletére és imádására szolgál. Ez egy fontos fesztivál minden kasmír hindu számára, és jelentős vallási jelentőséggel bír.

Kasmír a szomszédos országokkal folytatott állandó konfliktusok országa lehet. Bár a nyugtalanságról ismert, ez a gyönyörű vidék soha nem szűnik meg ünnepelni az élet szépségét. A fesztiválok az öröm és az együttlét ideje. Összefogják az embereket, és erős köteléket hoznak létre közöttük. Kasmír helyi fesztiváljait ugyanazzal a szándékkal ünneplik, hogy egyesítsék a helyieket és egy közösségként lépjenek fel. Emellett sok turizmust vonzanak, ami jelentős bevételt hozhat az államnak. A kasmíri fesztiválok az állam kulturális harmóniájának szimbólumai.