Kultúra és fesztiválok Haryana

Haryana a nagy multikulturális sokszínűség állapota. Az állam felöleli az összes kultúra fesztiváljait, például a muszlimok azonosítóját, a keresztények karácsonyát és újévét, valamint a hindu fesztiválokat, mint a Baisakhi, Rakhi és Holi. Ez a cikk bemutatja néhány fő fesztivált, amelyeket Haryana évente rendez.

haryana fesztiválok

Híres Haryana fesztivál:

Itt találjuk az említett Haryna fesztiválok névsorát, amely leírja Haryana legfontosabb fesztiváljait.

Holi:

holi haryana

A Holi fesztiválja Dulandi Holi ’néven ismert Haryanában. Itt ünneplik a fazekatörés és a színekkel való játék hagyományát. Előmozdítják a harmóniát és a testvériséget, és az emberek vásárokon ünnepelnek, felvonulásokat táncolnak, előadásokat énekelnek és lakomáznak.

Diwali:

Harryana Diwali

Deepavali a Fények Fesztiváljaként ismert. Ez a fesztivál megemlékezik Ravana démon megöléséről Ayodhya királya, Ram által. Miután visszatért a győzelme után, kedvesen fogadták a kekszet és a fényt. Andhra Pradeshben ez egy nagy fesztivál, amelyet lámpákkal, kekszekkel és tűzijátékokkal ünnepelnek. Amavasyán vagy újhold napján ünneplik Haryanában. A Diwalit „Choti Diwali” vagy „Small Diwali” néven ünneplik Haryanában.

Lohri:

haryana Lohri

A Lohrit évente ünneplik Haryana államban. A Makar Sankranti hindu fesztivál napján tartják. A Lohri egy kedvező fesztivál, amely az örömöt, a békét, a termékenységet és az élet harmóniáját ünnepli. Máglyát hoznak létre, és a helyiek körülveszik, hogy puffasztott rizst, édességeket és pattogatott kukoricát dobjanak a lángba felajánlásként. A vallási szertartásokat hagyományosan egész Haryana -ban tartják.

Basant Panchami:

Basant Panchami

A Basant Panchami egy fesztivál, amelyet évente ünnepelnek Haryanában. Lelkesen fogadja a tavaszt, és ünnepli a tél múlását. Ünneplik az állam népének kultúráját és örökségét. A sárkányokat az éves ünnepség részeként repítik.

Gangore:

Gangore

A Gangore fesztivált évente ünneplik Haryana államban. Márciusban és áprilisban, vagy a pandzsábi naptár szerint Chet Sudi-3 hónapjában ünneplik. Gangore és Ishar bálványait díszítik. Felvonulás részeként veszik ki őket. Vannak odaadó dallamok, amelyeket a nők énekelnek az Úr dicséretére. Ez egy fesztivál, amely a tavasz beköszöntét ünnepli. Gauri istennőt ezen a fesztiválon a háztartásban élő nőtlen nők imádják.

Baisakhi:

Baisakhi

Ez a fesztivál a hindu új évet jelöli. Ez a betakarítási szezon kezdete, és a nyár csúcsán ünneplik. Ez egy nagyon fontos fesztivál Haryana mezőgazdasági államában. Április 13 -án ünneplik. A szikhek ezen a napon imádkoznak a gurudvaráknál. Ünnepeket készítenek és fogyasztanak a fesztivál vallási szertartásainak befejezése után. A közösségi ebéd vagy langar véget vet a szertartásoknak. A vásár, a dal és a tánc szerves része ennek az ünneplésnek.

Teej:

haryana fesztiválok

A Teej -t minden évben ünneplik Haryana államban. Az ünnepségeket Sawan Sudi -n tartják. Üdvözli a monszun szezont, és várja a délnyugati monszun első záporát. A lányok hennát alkalmaznak a kezükön, és új ruhákat kapnak a háztartás tagjaitól. A fiúkat felmentik a munkából. Ünnepek készülnek.

A családok imát mondanak. Reggelenként Puja -t kínálnak. A csákányokat díszítik, esténként táncot és éneket tartanak, a lámpák meggyújtásával együtt. Felvonulások vannak, a házakat virágok és rizslámpák díszítik. A templomok alamizsnát adnak a szegényeknek. A családok hosszú szünetek után újra összejönnek, hogy együtt ünnepeljék a Teej fesztivált.

Ezek a fesztiválok összehozzák Haryana különböző közösségeit. Leleplezik az állam egységét és a sokszínű sokszínűséget.