Hogyan kell kezelni és leküzdeni a lábgörcsöket a terhesség alatt?

A terhesség alatti görcsök sok nő számára meglehetősen gyakoriak. Mivel a nők ebben a fázisban számos testváltozáson mennek keresztül, a terhesség alatti lábgörcsök sokak számára aggasztóak lehetnek. Fájdalmasak lehetnek, és sokan figyelmet igényelhetnek ezekre a görcsökre is, hogy enyhüljenek. Bármilyen nehéz is legyen ez, mindent tudunk a terhesség alatti lábgörcsökről és az ezzel kapcsolatos aggályokról – csak azért, hogy segítsen.

Sok kismama szembesül lábgörcsökkel és terhességgel ebben a fázisban, és itt mindent tudnia kell. Kezdve attól, hogy mi okozza a lábgörcsöket, hogyan lehet megakadályozni őket és a jogorvoslatok gondoskodnak róluk, mindenünk megvan! Tanuljunk ma róluk mindent.

görcsök a terhesség alatt

Mik a lábgörcsök és mikor kezdődik?

A terhesség alatti lábgörcsök akaratlan összehúzódások a borjú- és lábizmokban vagy mindkettőben, és ezek elég gyakoriak a terhesség alatt. A lábgörcsök görcsei felfelé és lefelé sugározhatnak a vádliban napközben, de általában inkább éjszaka jelentkeznek. Ekkor van a csúcson a fáradtság, a folyadék felhalmozódása és a visszatartás. Terhesség alatt a lábgörcsök különösen gyakoriak a terhesség második trimeszterét követően, amikor a terhesség miatti súlygyarapodás, a vérkeringés megváltozása miatti fokozott duzzanat és az általános fáradtság fokozódik..

Rosszabbodhatnak a terhesség előrehaladtával és a hasa megnő. A görcsök főként éjszaka jelentkeznek. Napközben azonban görcsöket is tapasztalhat. A fájdalmas lábgörcsök megnehezíthetik az éjszakai alvást és a nappali munkát. Tanulmányok szerint a terhes nők mintegy fele tapasztal lábgörcsöt az utazás során (1).

A lábgörcsök okai a terhesség alatt:

A terhesség alatti lábgörcsök pontos oka és oka ismeretlen. Mégis vannak találgatások arra vonatkozóan, hogy a görcsök hogyan alakulnak ki a testi változásokból, a súlyváltozásokból a terhesség folyamán, a fáradtságból és a vérkeringés megváltozásából.

A terhesség alatti lábgörcsök leggyakoribb okai a következők:

1. A vérkeringés megváltozása:

A terhesség alatt a vérkeringés lelassul. A testi változások, a gyors terjeszkedés és a súlygyarapodás, a hormonális változások gyakran okozzák a vérkeringési folyamatok változásait. Ezeknek a változásoknak az eredményeképpen megnő a vér térfogata a testben, de lassul a keringés. Ez görcsöket okozhat a lábakban, különösen a második trimeszter után és a harmadik trimeszter közelében.

2. Súlygyarapodás:

A terhesség alatti súlygyarapodás meglehetősen átlagos; tekintettel a belül növekvő testre, a súlyskálán is növekedhet. Ez a súlynövekedés befolyásolhatja idegeit, ereit és vénáit. Ez ebben az időszakban lábgörcsökhöz vezethet. A leggyakoribb tipp az, hogy maradjon aktív és sétáljon, hogy enyhüljön a görcsökön.

3. Kiszáradás:

A legtöbben gyakran nem vesszük komolyan a felnőtteknek, különösen a terhes nőknek előírt napi vízbevitelt. Tudja, hogy a vízfogyasztás csökkentése és a kiszáradás ésszerűen lábgörcsökhöz vezethet? Próbálja ezt növelni, és észreveheti a változást is.

4. Vérrög:

Tudja, hogy a terhes nők hajlamosabbak a mélyvénás trombózis vérrögök kialakulására, mint a nem terhes nők. Igen, több tanulmány is ezt bizonyítja (2). Ez súlyos vagy könnyű lábgörcsökhöz vezethet ebben a fázisban, és a legegyszerűbb megoldás az, ha újra aktív marad és tovább mozog.

5. Fáradtság:

A fáradtság és a test gyengesége nyomáshoz vezethet az izmok közelében, ami lábgörcsökhöz vezethet. Ezt le lehet győzni, ha elegendő vizet iszik, könnyű nyújtásokat és sétákat végez napközben.

6. Kalcium- és magnéziumhiány:

Megfelelő adag vitaminok, további kalcium és magnézium (3) kiegészítők csökkenthetik a görcsöket és fájdalmakat, beleértve a nyugtalanságot is. A táplálék -kiegészítőknek az orvos által megadott dózisnak megfelelően kell megfelelniük, hogy megfeleljenek a fizikai követelményeknek, amelyek személyenként eltérőek. A tanulmányok összességében alátámasztják, hogy a rendszeres étrend -kiegészítők segíthetnek a görcsökben (4).

Hogyan gyógyítható a lábgörcs terhesség alatt:

A lábgörcs mára, mint megértjük, elég gyakori számos terhes nő és kismama esetében. De nem olyan könnyű kezelni őket, vagy mindennap átvészelni a fájdalmat. Ha hirtelen támad a lábgörcs, akkor a következőket teheti, hogy enyhítse magát.

 • Egyenesítse ki a lábát, és többször óvatosan hajlítsa vissza a bokáját és a lábujjait a lábszárai felé.
 • Megpróbálhatja hideg felületen állni, ami néha megállíthatja a görcsöt.
 • Masszírozza a vádli- és lábizmokat a kontrakció enyhítésére.
 • Sétáljon egy kicsit, hogy ellazítsa a láb izmait.
 • Próbáljon melegvizes palackot vagy melegítőpárnát használni a görcsök gyógyítására.
 • Ha semmi sem működik, keresse fel orvosát vagy szakértőjét, mivel ez véralvadási eset lehet.

Hogyan lehet megelőzni a lábgörcsöket a terhesség alatt?

A legjobb, ha megelőzzük és megszüntetjük a terhességi lábgörcsöket, amikor még nem ütközött erősen, hogy hirtelen támadásban megpróbáljuk kezelni. Íme néhány módszer a görcsök megelőzésére.

1. Aerob gyakorlat:

A nyújtó gyakorlatok könnyen leállíthatják a görcsöket, még mielőtt ütnek. Mielőtt az ágyba ütközik egy hosszú és fárasztó nap után, pihentesse a kezét a falra úgy, hogy két láb távolságra áll tőle. Tartsa a sarkát a padlón, és hajoljon előre. Maradjon ebben a helyzetben körülbelül tíz másodpercig, majd lazítson körülbelül öt másodpercig. Ismételje meg ezt az egyszerű gyakorlatot minden este háromszor lefekvés előtt.

2. Testtartás:

Tartson pihenőidőt minden alternatív tevékenységi időszakban, például ne terhelje túl a testét. Ülve tegye fel a lábát, amilyen gyakran csak tudja.

3. Ruházat:

A nap folyamán viseljen támasztó tömlőt, hogy támogassa a körüli súlyt. Ne viseljen kényelmetlen ruhákat és ruhákat ebben az időben.

4. Hidratálja magát:

Győződjön meg róla, hogy elegendő folyadékot fogyaszt, legalább nyolc pohár naponta. Tartsa magát hidratáltnak és aktívnak. Ez megkönnyítheti és elkerülheti a lábgörcsöket is.

5. Megfelelő étrend:

Fogyasszon kiegyensúlyozott étrendet, amely sok kalciumot, magnéziumot, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. A joghurtnak számos egészségügyi előnye van. Az étrendben joghurtból is állhat. A banán is népszerű, mivel nagy mennyiségű magnéziumot tartalmaz. Vegyen be jóváhagyott és javasolt vitamin -kiegészítőket, amelyek garantálják az alapvető vitaminok és ásványi anyagok fogyasztását. Fogyasszon tápláló ételeket a lábgörcsök megelőzésére a terhesség alatt is.

6. Mindennapi séta:

Hacsak orvosa másképpen nem javasolta, minden nap egy rövid séta segít abban, hogy a lábai izmai ne zavarják az éjszakai álmot. Megakadályozza a lábizmok összehúzódását és éjszakai görcsöket. Ez elősegíti a felső és alsó lábgörcsök általános ellenőrzését a terhesség alatt, beleértve az izom- és lábgörcsöket a lábakban.

7. Meleg fürdő:

Megpróbálhat minden este meleg fürdőt lefekvés előtt, hogy ellazítsa izmait, és megszabaduljon a hosszú és fárasztó naptól. Ez segít leküzdeni a lábgörcsöket a terhesség alatt.

8. Ne terhelje túl:

Kerülje a túl fáradtságot bármilyen okból. Feküdj le a bal oldaladra, hogy javítsd a keringést a lábadon és a lábadról. Ne stresszelje magát házimunkával vagy más fizikai munkával.

9. Megfelelő lábbeli:

Válasszon cipőt, amely kényelmet, támogatást és hasznosságot jelent. Előnyös lesz, ha szilárd sarkú számlálóval rendelkező cipőt viselnek. A cipőnek azt a részét, amely körülveszi a sarkát, és segít a láb rögzítésében a cipőben, számlálónak nevezik. Kerülje a sarkokat és a nem megfelelően illeszkedő cipőket.

otthoni jogorvoslatok a lábgörcsökre a terhesség alatt

Otthoni jogorvoslatok lábgörcsökre terhesség alatt:

A következő egyszerű otthoni jogorvoslatok segíthetnek a kényelem keresésében a lábgörcsök közepette a terhesség alatt.

A. Nyújtás:

A terhességi kezelés első és legfontosabb lábgörcsei közé tartozik a nyújtás. A megelőzési technikához hasonlóan nyújtást is végezhet, hogy enyhítsen a lábgörcsökön. Álljon a fal felé, és tegye kezét a falra maga előtt. Helyezze hátra a jobb lábát, a sarkát a padlóra, és lassan hajlítsa meg a bal térdét. Győződjön meg arról, hogy a jobb lába egyenes testtartásban van. Érezze a nyújtást a borjúizmok hajlításával.

B. Teljes gyakorlat:

Csakúgy, mint a nyújtás, a rendszeres kis tevékenységek és a testmozgás segíthet abban, hogy a test aktív legyen a lábgörcsök miatt a terhesség alatt. Függetlenül attól, hogy jóga vagy séta, vagy úszás, ez jelentősen javítja az általános egészséget és a babát. Ezenkívül elősegíti a vérkeringést, egészséges súlyhoz vezet, és ellazítja az izomgörcsöket.

Ez viszont azt jelenti, hogy hangsúlyozzuk, hogy ne üljünk tétlenül és ne legyünk inaktívak. Légy aktív napi néhány órában, és figyelj a testedre. Ne vigyen túlzásba semmilyen gyakorlatot vagy tevékenységet, de ne üljön tétlenül. Ismerje a mértékeket, és a legjobb egészségben lesz.

C. Maradjon hidratált:

A fentiekben leírtak szerint igyon sok vizet. Semmi sem olyan fontos, mint a hidratálás a terhesség alatti görcsök elkerülése során. A kiszáradás a görcsök növekedéséhez vezethet, a jó hidratálás pedig csak csökkentheti a hatást.

D. Masszázsok:

Végezzen önmasszázst a fájdalom és a görcsök enyhítésére. Masszírozza a borjú és a lábak területét, ami körülbelül 1 percig fájdalmat okoz. Alternatív megoldásként felkeresheti a terapeutát és a szülés előtti masszázsközpontot is. Ez segíthet a terhesség alatti éjszakai lábgörcsök elkerülésében és kezelésében is.

E. Hőalkalmazás:

Meleg ruhával vagy hőzsákkal használjon hőt az izmok és görcsök közelében. Finoman masszírozza és hagyja néhány másodpercig hatni, majd ismételje meg az eljárást a legjobb eredmény érdekében. Ez nagyban segíthet a súlyos és gyakori lábgörcsök kezelésében a terhesség alatt.

F. Epsom só:

A meleg gyakran segít a görcsökben és a fájdalomban, de próbáljon meleg fürdőt Epsom sóval. Általában egy kicsit praktikusabb. A meleg fürdő ezzel a sóval összességében ellazít, és enyhíti az izmok feszültségét.

G. Ginger:

A gyömbér szinte nélkülözhetetlen. A benne lévő magnéziumtartalom segít a lábgörcsök kezelésében. Próbálja ki ezt a gyömbéres tea készítési módszert:

 • Egy evőkanál friss gyömbért lereszelünk.
 • Adjuk hozzá két csésze vízhez, és forraljuk fel.
 • Hagyja fedő alatt a serpenyőben körülbelül 10 percig.
 • Szűrje le a teát.
 • Adjon hozzá egy kanál mézet, és préselje ki egy fél citrom levét, és élvezze ezt a teát.

Ez a házi gyömbéres tea nemcsak enyhíti a görcsöket, hanem segíti az emésztést, az influenzát, a köhögést stb.

Mikor forduljon orvoshoz?

Bár a lábgörcsök gyakoriak a terhesség alatt és a terhesség második és késői szakaszában, nem könnyű kezelni őket. Ha a lábgörcsök nagyon rendszeresek, tartósak és nagyon fájdalmasak, úgy tűnik, hogy egy ideig nem csökkennek vagy nem kontrollálódnak, a legjobb, ha konzultál az egészségügyi szolgáltatóval és az orvossal. Szükség lehet gyógyszerekre és kezelésre, ha túl sok fájdalmat és nyugtalanságot okoz. Még akkor is, ha erős duzzanatot vagy megnagyobbodott vénákat tapasztal a görcsök alatt, a legjobb, ha konzultál orvosával vagy egészségügyi szolgáltatójával a kezelés érdekében.

A terhesség alatti lábgörcsök gyakori probléma a kismamák és a terhes nők. Ezek azonban otthoni kezeléssel és jogorvoslatokkal ellenőrizhetők és kezelhetők. Bizonyos esetekben súlyos duzzanattal és bőrpírral járhatnak, ekkor konzultálnia kell orvosával. Reméljük, megtanulta kezelni a lábgörcsöket és a terhességet. Ossza meg velünk gondolatait; szeretünk hallani felőled!

Jogi nyilatkozat:

A fent megadott információk csak tájékoztatási és oktatási célokat szolgálnak. Mindig konzultáljon orvosával és egészségügyi szolgáltatójával, hogy jobban bemenjen és személyre szabott információkat kapjon, egészségi állapotától és testalkatától függően. Az esetleges hibákért felelősséget nem vállalunk.


Warning: array_rand(): Second argument has to be between 1 and the number of elements in the array in /var/www/lendemaindeveille/data/www/probotmusic.com/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 47

  Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/lendemaindeveille/data/www/probotmusic.com/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 80