Rejser under graviditeten: En komplet guide

Graviditet kan være en af ​​de mest prøvende perioder i dit liv, men resultatet af det er al smerte værd! Kroppen er skrøbelig og dynamisk. De fleste kvinder i disse dage er ansat, og de bliver nødt til at rejse til deres kontor. Men er det sikkert at rejse under graviditeten? Dette er et vigtigt spørgsmål, der opstår i hver kvindes sind. Der vil være nødsituationer, når du skal rejse med fly eller sø eller tog. Er disse transportformer sikre for kvinder under graviditeten? Vi vil vide mere om alle disse i denne artikel.

rejse under graviditeten

Er det sikkert at rejse under graviditeten?

Dette er det første og fremmeste spørgsmål, der opstår for en gravid kvinde. Ja, det er sikkert at rejse under graviditeten, forudsat at du ikke er i dine sidste leveringsdage. Men begræns så vidt muligt din rejse til 30-32 uger af din graviditet. Det er endda sikkert at rejse efter 32 uger, men læger foreslår ikke at rejse, fordi der kan være en chance for for tidlig fødsel eller nogle gange endda abort. Hvis du er i din første eller sidste trimester, skal du undgå at rejse så meget som muligt, fordi der er store chancer for abort på grund af rejse.

Rejser i forskellige trimestre:

1. I løbet af første trimester:

Dette er trimesteren, hvor du ikke engang ved, at du er gravid i starten. Symptomerne på tidlig graviditet omfatter hyppig vandladning, kvalme, hovedpine og træthed. Tidlig graviditet er det tidspunkt, hvor kvinder sandsynligvis vil opleve graviditetsrelaterede problemer, der kan gøre rejsen ubehagelig, såsom kvalme og træthed. Generelt er der også en øget risiko for abort eller graviditet uden for livmoderen i graviditetens første trimester. De første 3 måneder er perioden med organogenese, det vil sige udviklingsperioden for alle babyens organer. Enhver forstyrrelse af denne vigtige proces, enten eksternt eller internt, kan føre til fosterskader. Dette er grunden til, at læger foreslår gravide kvinder ikke at rejse lange afstande gennem transportmidler i løbet af dette trimester.

2. I løbet af anden trimester:

Generelt siges det, at anden trimester er den bedste tid af alle de tre trimestre for de gravide at rejse, forudsat at du tager visse nødvendige forholdsregler. 13 til 28 uger er anden trimester, du vil sandsynligvis føle dig bedst, og du vil være i mindst fare for at få et abort eller ektopisk graviditet og for tidlig fødsel. Det er den tid, hvor rejsen i denne trimester er den sikreste, forudsat at du ikke forstyrrer dit ufødte barns hjem meget. Inden du tager på lange ture, der tager meget tid, er det bedre at konsultere din læge og tage de nødvendige forholdsregler.

3. I tredje trimester:

Dette er den tid, hvor størrelsen på din bump stiger gradvist. På grund af denne stigning vil du tage meget på, og din krop bliver tung og træg. At undgå rejser i denne trimester er det bedste forslag, man giver. Men læger siger, at det kun er sikkert at rejse indtil den 34. uge af din graviditet, hvis du er forsigtig nok under din rejse. Dette er trimesteren, hvor babyens justering bliver fast i din livmoder. At rejse i løbet af denne trimester kan føre til for tidlig fødsel, da barnets krone kan glide nedad eller på grund af kontinuerlig rejse, kan der være et vandbrud inde i livmoderen. Hvis sådan noget sker under rejsen (enten ad vej, jernbane, sø eller luft), er det meget farligt for både mor og baby. Derfor er det tilrådeligt at undgå rejse så meget som muligt i denne trimester.

Rejser gennem forskellige transportmidler:

EN). Med bil:

Gravide kvinder, der rejser i bil, er sikrere, hvis du ikke kører bil. Grundlæggende kan en biltur være en god ferie, mens du er gravid for at kontrollere dine humørsvingninger. En behagelig roadtrip for en gravid kvinde forfrisker hendes sind og slapper af i kroppen. Men før du gør dette, skal du følge visse forholdsregler. Her har vi listet nogle forholdsregler og tips til at følge:

 1. Tal med din læge, inden du rejser i bil.
 2. Sørg for at planlægge din rejse i dit 2. trimester.
 3. Du bør drikke masser af vand, så du ikke bliver dehydreret særlig ofte.
 4. Tag ekstra medicin og kosttilskud, fordi din rejse kan blive længere end oprindeligt forventet.
 5. En vigtig ting, hvis du er gravid eller ej. Bær sikkerhedsselen.
 6. Stå ud og stræk ofte i mindst hver anden time, så der strømmer blod til den nederste del af din krop for at undgå komplikationer som Deep Vein Thrombosis (DVT).

B). Med tog:

Togrejsen betragtes som den sikreste af alle transportsystemer for gravide. Dette skyldes, at togene med deres blide gyngende bevægelse er bedst både for moderen og baby indeni. Det anbefales dog at konsultere din læge, inden du går i gang med rejsen. Togrejser, selvom det er sikkert at rejse, er det nogle gange svært; derfor bør vi tage nødvendige forholdsregler, inden vi rejser. Her er et par tips og forholdsregler.

 1. Inden du går i gang med rejsen, skal du tage råd fra din læge.
 2. Vælg altid de bedst egnede rum/klasser, helst AC3- eller AC2 -busser sammen med lavere køjer. Dette skyldes, at ryk og pludselige bevægelser i de senere stadier af graviditeten ikke er gode for moderens og barnets sundhed inden for.
 3. Sørg for, at du ikke rejser alene. Sørg for at have en ledsager med dig under din rejse. Dette hjælper dig med at lade være med at transportere din bagage.
 4. Sørg for, at du når stationen i god tid før tid for at undgå forhastning i sidste øjeblik.
 5. Undgå at spise mad fra stationens fortove eller hawkers; dog tiltalende kan de dukke op. Bær og køb emballerede vandflasker for at holde dig hydreret.
 6. Sørg for, at dit sæde i en behagelig kropsholdning. Tag en spadseretur i rummet. Dette vil forbedre blodcirkulationen.
 7. Hav ekstra medicin og kosttilskud med dig, fordi du måske ikke kender togforsinkelserne.

C). Med bus:

At rejse med bus er standard transportform for næsten alle. For gravide rejser med bus til kontoret praktisk talt uundgåeligt. Undgå lange rejser på grund af manglende toiletter i busserne. I modsætning til jernbaner følger vejbaner ikke ensartede stigninger og lige linjer. Stødene på vejene er meget farlige for moderen og det ufødte barn. Manglen på tilstrækkeligt gangrum er også en af ​​ulemperne ved busrejser for gravide. Men hvis det er uundgåeligt at rejse med bus, bør visse forholdsregler følges.

 1. Informer altid buslederen eller dine medpassagerer om, at du er gravid, så du kan redde dig selv fra at blive skubbet i overfyldte busser.
 2. I tilfælde af lange rejser skal du informere din busudbyder om din graviditet, så de kan arrangere et godt sæde og ekstra støtte for at gøre din rejse mindre trættende og risikabel.
 3. For siddeposition er det bedre at vælge midtergangssædet, så du kan bevæge dig ud af stedet uden at kravle over med for stor indsats.
 4. Opbevar papirposer til rådighed ved køresyge, da busser generelt ikke stopper tilfældige steder.
 5. Hver gang bussen stopper for pauser, skal du benytte lejligheden til at bruge toiletterne og strække benene og gå lidt rundt for at få korrekt blodcirkulation.

D). Med fly:

Den næstbedste transportform for gravide er ved at rejse med fly. Det er fordi det sparer meget af vores tid. Du kan nå din destination meget tidligere end andre transportmidler. Der er dog visse begrænsninger for at rejse med fly. De fleste af flyselskaberne tillader ikke at rejse efter din 35. uge, og de tillader dig kun, hvis du har en lægeerklæring til at rejse, og korrekt medicinsk dokumentation skal udfyldes. De største ulemper ved at flyve er

 • Flykabiner har normalt lav luftfugtighed, hvilket får dig til at blive dehydreret.
 • Trykniveauet i luften er højt, hvilket kan påvirke moderen og barnet, hvis moderen ikke er rask.
 • Lufthavne er de primære kilder til overførsel af nye sygdomme, da mange rejsende fra forskellige lande rejser. Gravide kvinder er let tilbøjelige til nye infektioner.
Forholdsregler for at rejse i obligatorisk situation:

Der vil dog være en situation, hvor flyrejser til gravide er obligatoriske. Her er nogle forholdsregler og tips, der skal følges, hvis du rejser med fly.

 1. Prøv at få et midtersæde nær væggen, der adskiller første klasse fra vogn eller udgangsgang for at få maksimal plads og komfort. For en jævn kørsel foretrækker du måske et sæde frem for vingen i midten af ​​flyområdet.
 2. Under glatte flyvninger, prøv at gå hver halve time. At bøje og strække benene ofte hjælper også med at undgå hævelse. At bære støttestrømper kan også hjælpe.
 3. Bær sikkerhedsselen under din mave, helst med assistance, når du er i dit sæde.
 4. Brug passende lagdelt tøj, fordi temperaturen i kabinen kan blive ved med at ændre sig under flyvningen.
 5. Drik masser af væske. Luften i flyet kan være tør.
 6. Spis små portioner for at undgå luftsygdom. Undgå forarbejdede fødevarer og luftede drikkevarer. Hvis du vil have et måltid på flyet, kan du normalt forudbestille det på forhånd.
 7. Drik kun emballeret drikkevand.
 8. Kompressionsstrømper kan være din nye bedste ven. Din cirkulation ændrer sig hele tiden under graviditeten, og det kan føre til ting som hævelse og hovedpine. Kompressionsstrømper eller “støtteslange” hjælper med at holde blodet flydende og hjælper med at reducere andre graviditetsrelaterede ubehag som rastløs bensyndrom.

E). Med skib:

At rejse til søs foretrækkes generelt ikke for gravide. De fleste mennesker har søsyge, når de rejser med skib eller båd. Dette er på grund af havets bølger. Bølgerne får skibet eller båden til at svinge, hvilket resulterer i kvalme og træthed. Men at tage på krydstogt mens du er gravid kan virke som det ultimative inden for afslapning, men hvis du aldrig har været før, er graviditet det ideelle tidspunkt at prøve det. Gravide kvinder føler sig ofte kvalme, og søsyge kan gøre denne kvalme endnu værre. Der findes medicin mod kvalme mod søsyge, men de kan skade din ufødte baby. Der er ofte rapporter om en mavevirus, der spreder sig på krydstogterne, hvilket er meget farligt. Men hvis det er uundgåeligt at rejse til søs, er der nogle forholdsregler at følge.

 1. Sørg for, at du booker til et krydstogt, der har mindre vinkende handling.
 2. Medbring altid dit drikkevand.
 3. Sørg for, at du har nok forsyninger med din medicin og kosttilskud.
 4. Prøv akupressurarmbånd for at forhindre køresyge.
 5. Medicinske tjenester på krydstogtet er minimale. Tjek med krydstogtskibe om de medicinske faciliteter, der er tilgængelige på rejsen, i god tid.

Internationale rejser under graviditeten:

Inden du rejser internationalt, skal du tale med din læge om det for at se, om det er sikkert for dig. Det er vigtigt at sikre, at du har taget alle de billeder, du har brug for, til de lande, du har til hensigt at besøge. Nogle vaccinationer og immuniseringer kan ikke gives til vordende mor.

Tjek med din sundhedsforsikring, om din sundhedsforsikring er gyldig i udlandet. Kontroller, at politikken dækker en nyfødt, hvis du skulle føde under dine rejser.

Vær især forsigtig med, hvad du spiser i lande, hvor diarré for rejsende kan være et problem. Diarré kan forårsage dehydrering og reducere blodgennemstrømningen til moderkagen og din baby.

 • Undgå at drikke ubehandlet vand.
 • Køb ikke drikkevarer og mad fra gadesælgere.
 • Undgå at spise rå eller delvist kogt fisk, herunder retter som ceviche.
 • Flaskevand uden is og kulsyreholdige læskedrikke og vand er normalt sikkert.
 • Sørg for at drikke pasteuriseret mælk. Undgå ubehandlede mejeriprodukter.
 • Spørg din læge, hvilke lægemidler der er sikre at tage, hvis du får diarré, når du er gravid.

Hvornår skal man undgå at rejse under graviditeten:

 • Læger siger, at lange rejser bør undgås, når og når det er muligt.
 • Undgå også at rejse i 1. og 3. trimester af graviditeten.
 • Undgå at rejse i busser under lange ture, da busser ikke har faciliteter til toiletter.
 • Undgå at rejse på et krydstogt på grund af mangel på nok medicinske faciliteter.
 • Undgå venligst at rejse alene. Dette gør dig meget let bange.
 • Undgå at rejse i overfyldte busser eller tog, hvilket er meget farligt.

Effekter og risici ved rejser under graviditet:

 1. Lange perioder med ikke at bevæge sig under rejsen øger risikoen for at der dannes blodpropper i benets dybe vener, kendt som Deep Vein Thrombosis (DVT).
 2. At rejse kan forårsage problemer med livmoderhalsen, f.eks. Den inkompetente livmoderhals.
 3. Overdreven vejkørsel, som har bump, kan forårsage tidligere graviditet uden for livmoderen.
 4. Der er risiko for abort, hvis du rejser i løbet af 1. eller 3. trimester.
 5. Ved internationale rejser vil der være risiko for nye smitsomme sygdomme som influenza, malaria osv., Som er skadeligt for barnet.
 6. Læger foreslår bestemt vaccination inden internationale rejser. Nogle af disse vaccinationer er skadelige for barnet indeni.

Sikkerhedstips til rejser under graviditeten:

 1. Sørg for at planlægge din rejse i dit 2. trimester, hvis det er uundgåeligt.
 2. Du bør drikke masser af vand, så du ikke bliver dehydreret særlig ofte.
 3. Tag ekstra medicin og kosttilskud, fordi din rejse kan blive længere end oprindeligt forventet.
 4. Stå ud og stræk ofte i mindst hver anden time, så der strømmer blod til den nederste del af din krop for at undgå komplikationer som Deep Vein Thrombosis (DVT).
 5. Undgå at spise mad fra udenfor fortove eller hawkers; dog tiltalende kan de dukke op. Bær og køb emballerede vandflasker for at holde dig hydreret.
 6. Sørg for, at du ikke rejser alene. Hav altid en ledsager med dig under din rejse.
 7. Hav altid kontakt med dine familiemedlemmer, læge til rådighed, som hjælper dig i nødsituationer.

At være gravid betyder ikke, at du skal sidde fast derhjemme. Hvis du tager på en forretningsrejse eller tager på ferie, er der måder, du kan være sund og sikker på, når du rejser under graviditeten, mens du følger nogle grundlæggende forholdsregler. Hvis du er en rejseinteresseret og ikke ønsker at brænde dine rejseønsker, skal du overveje det igen under graviditeten og altid tage råd fra din læge, inden du går i gang med rejsen. Det er jo ikke kun dig, der skal være i sikkerhed; der er en inden i dig, der venter på at se denne verden.

Ofte stillede spørgsmål og svar:

Q1. Hvad er det bedste tidspunkt at rejse under graviditeten?

Svar: Anden trimester er det bedste tidspunkt at rejse under graviditeten.

Q2. Hvor længe kan du rejse under graviditeten?

Svar: Rejser kan udføres indtil den 35. uge af graviditeten.

Q3. Hvor skal man ikke rejse under graviditeten?

Svar: Undgå steder, hvor det er for varmt, fordi den gravide bliver meget hurtigere dehydreret. Undgå også steder, hvor der er virusudbrud.

Q4. Hvad skal man gøre ved veer i rejser?

Svar: Hvis du oplever veer under graviditeten, skynd dig straks til det nærmeste hospital. I mellemtiden kan du prøve at berolige dig selv ved at lytte til rolig musik.