Ribssmerter under graviditet: Årsager og midler til at få lindring

En gravid dame under sin graviditet oplever forskellige ændringer i hendes krop på grund af det voksende foster og hormonelle ændringer. Med disse ændringer/ændringer i kroppen, begynder hun at lide af forskellige smerter i hofte, ryg og endda i ribben. Ribssmerter under graviditeten opleves hovedsageligt på grund af det voksende foster og de små spark inde i livmoderen af ​​den lille fyr. I de fleste tilfælde er denne ribbesmerter ganske normal og fører ofte ikke til komplikationer, men i nogle tilfælde hvor smerterne opstår på højre side af ribben, kan det føre til nogle komplikationer. I sådanne tilfælde anbefales det at konsultere en læge.

Ribssmerter under graviditeten

Hvad er ribsmerter, og er det almindeligt under graviditet:

Menneskekroppen har 24 ribben 12 på hver side af kroppen. Disse ribbenes funktion er at beskytte organerne, der ligger under ribbenene. Hvis et af disse organer svulmer eller inficeres eller betændes, eller hvis der er en revne i ribbenene, begynder personen at føle smerten i ribbenene. Under graviditeten begynder fosteret at vokse fra slutningen af ​​2. trimester. Trykket på ribbenene stiger også, hvilket fører til smerter i ribbenene, og denne smerte er ganske normal i de fleste tilfælde under graviditeten. Normalt starter denne smerte, når barnet indenfor flugter med en bestemt position. Dette sker ofte i den 26. uge af graviditeten.

Årsager til ribsmerter under graviditet:

Ribssmerter hos gravide starter generelt i slutningen af ​​andet trimester. Denne smerte kan opleves på begge sider af brystkassen. Hvis smerten opstår i venstre side, skyldes det den voksende livmoder, og hvis smerten er på højre side, er årsagerne mange. Nogle af årsagerne til smerter i ribbenene er angivet nedenfor.

1. Tryk fra fosteret:

Fosteret begynder at vokse i løbet af 2. trimester, og livmoderen udvider sig opad for at rumme babyen, der er til stede indeni. På grund af denne ekspansion begynder trykket på de venstre ribben at stige, hvilket fører til smerter i ribbenene.

2. Relaxin:

Det er et hormon, der frigives under graviditeten. Selve ordet siger, at dette hormon afslapper muskler og væv, der forbinder dine knogler i kroppen. Dette hormon afslapper også bækkenbåndene og bækkenet for at sprede sig vidt og åbent for jævn levering. I nogle få tilfælde bliver musklerne og ledbåndene omkring ribbenene også afslappede, og når kroppens vægt vokser, kan trykket på ribbenene også stige, hvilket kan føre til ribbesmerter.

3. Halsbrand:

Relaxin slapper også af i spiserøret. Dette er hovedårsagen til, at gravide damer oplever halsbrand under graviditeten. Halsbrand kan nogle gange føre til smerter i ribbenene.

4. Galdesten:

Under graviditeten øges østrogenniveauerne i kroppen, hvilket fører til langsommere tømning af galdeblæren. Dette forårsager igen galdesten i blæren. Normalt er smerterne på grund af galdesten milde, men i nogle tilfælde starter smerter i den øverste del af højre mave, hvilket fører til ribsmerter.

5. Runde ledbåndssmerter:

Runde ledbånd er fibrøse vævsnore, der forbinder livmoderen med lyskeområdet. Når livmoderen forstørres, lægger det pres på disse ledbånd, som igen forårsager skarpe smerter, mens de går eller bevæger sig.

6. Urinvejsinfektion:

Under graviditeten har kvinder større risiko for at udvikle urinvejsinfektioner. På grund af dette bliver det svært at tømme blæren. Det voksende foster, sammen med den ufrigjorte blære, lægger mere pres på ribbenene end normalt og forårsager alvorlige smerter i ribbenene. Desuden kan UTI forårsage smerter i nyrerne, hvilket kan føre til smerter i ribbenene.

7. Tumorer:

Nogle undersøgelser viste, at graviditet kan fremme væksten af ​​leveren, der har kræft. Leverstigningen svarer til dannelsen af ​​en tumor på leveren. Denne tumor udøver tryk på ribben og forårsager ribsmerter.

8. Andre komplikationer:

Andre komplikationer, der kan forårsage smerter i ribben, er præeklampsi og HELLP syndrom. Disse komplikationer forårsager smerter i den øverste højre kvadrant i maven, normalt omtalt som leversmerter. Preeklampsi og HELLP syndrom er livstruende komplikationer, og det kræver øjeblikkelig lægehjælp. Hvis du oplever smerter under højre side af brystkassen under graviditeten, skal du straks diagnosticere for præeklampsi eller HELLP syndrom eller leverkræft.

Forebyggelse af ribbesmerter under graviditet:

Vi har et smukt ordsprog, der siger, at forebyggelse er bedre end helbredelse. Vi har set årsagerne til ribsmerter, mens vi er gravide, forebyggelse af ribbesmerter kan opnås ved at undgå årsagerne til smerten.

  • Regelmæssig træning under graviditeten kan hjælpe med at placere barnet korrekt i livmoderen, hvilket kan reducere trykket på de ømme ribben.
  • Hold øje med vægtforøgelsen for hver 15. dag, da vi ved, at relaxinhormonet slapper af muskler og sener i kroppen. Overskydende vægtforøgelse kan øge trykket på ribbenene.
  • Brug altid en sund kost for at forhindre dannelse af galdesten.
  • Brug puder til støtte, mens du sover. Der findes særlige U -formede og C -formede graviditetspuder på markedet, der kan bruges, mens du sover.

Hjemmemedicin mod ribben under graviditet:

Hver smerte i kroppen har et middel til at blive helbredt. Det samme er tilfældet med ribbesmerter; her er nogle af de hjemmemediciner, der kan prøves.

1. Massage:

For enhver smertemassage er det bedste middel eller behandling, der kan udføres. Masser portionen med varm olie eller en læge, der er ordineret salve for at lindre smerter i ribbenene.

2. Varmt vand og komprimering:

Varmt vand bruges til at øge temperaturen, der kan behandle ribben smerter. Med stigningen i temperaturen stiger blodgennemstrømningen også nær ribbenburet. Varme kan hjælpe med at reducere ledstivhed og muskelspasmer. En hjemmelavet kompress kan udføres ved at lægge et rent håndklæde i blød i varmt vand og massere dette gennemblødte håndklæde tæt på ribben i 10-15 minutter. Sørg for, at du ikke anvender denne kompressor på maven. Et bad i varmt vand letter også ribbenesmerterne. Overvej at tilføje Epsom -salte til det varme vand for at frigøre de strammede muskler.

3. Kiropraktor råd:

Tal med en kiropraktor, den der er kendt for ledsmerterne under graviditeten. Afhængigt af din krops position, type og intensitet af smerten kan de foreslå nogle øvelser og posturale ændringer, der kan genopleve ribbenesmerter.

4. Træningsbolde:

At lave øvelser med bolden kan strække musklerne i nærheden af ​​ribben, hvilket igen lindrer smerten. Hæld mod bolden og udfør et par ruller for at strække ribbenmusklerne. Sørg for, at du udfører disse ruller korrekt.

5. Yoga og træning:

Dette er en af ​​de bedste motionsformer for enhver form for smerte. Yoga er ikke kun gavnligt for gravide, men alle. Videnskabeligt er det bevist, at yoga -stretching hjælper med at løsne musklerne, der kan lindre smerter, smerter i ryggen eller ribben. På samme måde kan træning regelmæssigt også give lindring af smerter i ribbenene.

6. Juster holdningen:

I de senere stadier af graviditeten vil det være svært for den gravide kvinde at bære vægten af ​​kroppen. Hun har en tendens til at hænge eller bøje sig hele tiden. På grund af dette kan smerterne i ribbenene stige. Derfor skal du holde kroppen oprejst og læne dig tilbage, mens du sidder.

smerter i ribbenene under graviditeten

Tips til lindring af ribbesmerter under graviditet:

Bortset fra hjemmemedicinerne kan den gravide dame forhindre smerter i ribbenene ved at følge specifikke tips.

  • Brug altid løst tøj under graviditeten. Stramt tøj kan udøve pres på kroppen, hvilket kan føre til smerter i ribbenene.
  • Brug en U -formet eller C -formet graviditetspude, mens du sover. Dette hjælper med den korrekte kropsholdning under søvn.
  • Prøv at sove ofte på venstre side af kroppen med støttepuder for at forhindre smerter i ribbenene.
  • Sov på luftmadrassen. Undersøgelser viste, at det at sove på luftmadrassen giver lindring af smerter i ribbenene.
  • Brug af ispakker kan også give lindring fra ribbenene, der gør ondt i en dag.

Hvornår skal man konsultere en læge:

Ribssmerterne under graviditeten er ret almindelige, og det er ikke nødvendigt at bekymre sig meget om dette. Normalt bliver denne smerte helet hurtigt efter fødslen. Hvis smerten opleves på venstre side af kroppen, så er det ikke meget bekymret, men hvis smerten er på højre side af kroppen, kan der være mange årsager til dette. Smerten kan skyldes galdesten eller leverkræft eller præeklampsi eller nogle gange HELLP syndrom. I sådanne tilfælde skal du straks kontakte en læge for behandling.

Ligesom mange andre smerter er ribben smerter normale og er i de fleste tilfælde ikke en stor bekymring. Ribssmerter kan skyldes de små spark fra den lille baby, der er inde i livmoderen. Denne smerte kan forebygges ved at følge ovenstående tips. Desuden giver hjemmemedicinerne som angivet ovenfor dig også lindring af smerter i ribbenene. Men hvis du oplever alvorlig smerte under højre side af brystkassen, er det bedre at konsultere en læge for at forhindre komplikationer.

Ansvarsfraskrivelse: De meninger, der udtrykkes i denne artikel, er kun forslag, og webstedet er på ingen måde ansvarligt for de bivirkninger, det kan forårsage. Det er bedre at konsultere en læge, før du planlægger noget, især når du er gravid.

Ofte stillede spørgsmål og svar:

Q1. Er ribben smerter et tegn på graviditet?

Svar: Ribssmerter er forårsaget på grund af det tryk, der udøves på brystkassen. Dette tryk kan skyldes hævelse eller infektioner eller betændelser i organerne under brystkassen. Ribssmerter er ikke et tegn på graviditet, fordi denne smerte hos gravide begynder i begyndelsen af ​​3. trimester.

Q2. Kan ribsmerter føre til alvorlige komplikationer under graviditeten?

Svar: I de fleste tilfælde er smerter i ribbenene normale, hvis de forekommer på venstre side af kroppen. Men hvis du oplever det på højre side af kroppen, kan der være chancer for nogle alvorlige komplikationer. I sådanne tilfælde skal du kontakte en læge for yderligere diagnose.