Sådan behandles karpaltunnelsyndrom under graviditet

Under graviditeten er alt ubehageligt bortset fra følelsen af, at du snart skal blive mor. Kvalme, morgenkvalme, opkastning, forstoppelse, forskellige smerter og smerter i kroppen gør den vordende mor irriteret og ubehagelig. En ting mere, der tilføjer listen, Carpaltunnelsyndrom (CTS). Dette ubehag, også kaldet følelsesløshed i hænderne, starter i de senere stadier af graviditeten, dvs. i sidste trimester. Nogle kvinder oplever dette syndrom i de tidlige stadier af graviditeten. En undersøgelse anslog, at CTS forekom hos omkring 31-62 procent af gravide. Eksperter siger, at CTS hos gravide hovedsageligt skyldes på grund af væskeansamling i ankler og fingre, hvilket resulterer i hævelse af hænder.

Karpaltunnelsyndrom under graviditet

Hvad er karpaltunnelsyndrom? Er det almindeligt under graviditeten:

Vores krop har en median nerve, der løber fra nakken til skulderen og fingrene. Mediannerven er ansvarlig for følelserne i fingrene. Vores hånd har en lille smal gang, der består af små karpalben, kaldet karpaltunnelen. Mediannerven passerer gennem denne karpaltunnel. Når denne tunnel indsnævres på grund af hævelse, komprimeres mediannerven, hvilket fører til smerter og følelsesløshed i hånden. Dette kaldes karpaltunnelsyndrom. Som tidligere nævnt oplever mere end 50 procent af gravide dette ubehag, og derfor kan man sige, at dette er et almindeligt fænomen, der opstår under graviditeten.

Årsager til karpaltunnelsyndrom under graviditet:

Karpaltunnelsyndrom (CTS) er et almindeligt problem, der opstår i 2. eller 3. trimester af svangerskabsperioden hos gravide kvinder. Nogle af de vigtigste årsager til dette er

 • Mediannerven komprimeres i karpaltunnelen, hvilket fører til smerter eller følelsesløshed.
 • Under graviditeten resulterer overskydende væske i kroppen i hævelse af hænderne, hvilket igen lægger pres på carpalbenene og mediannerven.
 • At bevæge hænderne meget færre reducerer blodcirkulationen og væskecirkulationen. Væskeretention i hænderne resulterer i hævelse og inturn forårsager CTS.
 • Hvis du havde CTS i din tidligere graviditet, er chancerne for at komme i denne graviditet højere.
 • Forekomsten af ​​CTS er ret høj, hvis nogen af ​​familiemedlemmerne som far, mor, bror eller søster har dette syndrom.

Symptomer på karpaltunnelsyndrom under graviditet:

Karpaltunnelsyndrom (CTS) forekommer ikke som på en gang. Det har visse symptomer. Nogle af de almindelige symptomer på CTS er

 1. Du vil ikke mærke noget i fingrene, dvs. total følelsesløshed i fingre, håndled og hænder. Følelsesløsheden forværres i løbet af natten.
 2. En prikkende effekt, ligesom at stikke med nåle og fingre i fingrene.
 3. Nogle gange bliver fingrene hævede.
 4. En dunkende fornemmelse i hænder, fingre og håndled.
 5. Vanskeligheder med at samle små vægte og endda mindre genstande op.
 6. Du vil stå over for problemer med at udføre fremragende motoriske færdigheder, såsom at fjerne skjorten eller vende siderne i bogen, samle pennen osv..
 7. Vanskeligheder med at ryste hænder med andre, nogle gange kan du opleve vanskeligheder med at løfte dine egne hænder.

Diagnose af karpaltunnelsyndrom under graviditet:

Karpaltunnelsyndrom diagnosticeres ofte af lægen ud fra de symptomer, du beskriver.

 • En fysisk undersøgelse af hænderne ved at stikke en lille pen på det beskadigede område hjælper lægen med at bekræfte CTS foreløbigt.
 • En omfattende fysisk undersøgelse omfatter elektrodiagnostiske tests. I denne test bruges tynde nåle eller elektroder til at registrere signalerne fra mediannerven. Blokering eller bremsning af de elektriske signaler indikerer, at medianen er beskadiget.
 • Tinels tegn er en anden fysisk undersøgelse udført på hænderne. I denne test banker lægen let på det berørte område med en lille medicinsk hammer. Den prikkende fornemmelse indikerer, at mediannerven er blevet beskadiget.

Behandling af karpaltunnelsyndrom:

Normalt helbreder karpaltunnelsyndrom sig selv kort tid efter leveringen. Men i nogle tilfælde fortsætter dette ubehag selv efter fødslen. Derfor anbefaler læger at behandle dette syndrom konservativt. Nogle af behandlingerne er angivet nedenfor.

1. Håndledsskinne:

Brug en bøjle eller skinne, der holder håndleddet intakt og lige. Dette lindrer presset på karpaltunnelen. Det er en fordel, hvis du bærer denne bøjle hele natten.

2. Kold terapi:

Dette praktiseres for at mindske hævelsen i hænderne. Påfør en terning af isindpakket klud på håndleddet og hånden i ca. 15 minutter for at reducere hævelsen. Gentag processen flere gange om dagen.

3. Kontrastbad:

Dyp din hævede hånd i koldt vand i 2 minutter, og dypp den derefter i varmt vand i 2 minutter. Fortsæt med at skifte denne proces i 10 minutter. Dette hjælper med en jævn cirkulation af blod og tilbageholdt væske i håndleddet.

Så vidt muligt undgå de aktiviteter, der kan forårsage smerter i håndleddet. Undgå også at bøje dit håndled ret ofte.

4. Kålblade:

Der er ikke dokumenteret bevis for, at brug af kålblade kan lette hævelse. Men der er ingen skade ved at prøve. Rens kålbladene og sæt dem i køleskabet. Pak de kolde kålblade rundt om håndleddet, lad dem stå, indtil bladene bliver våde. Fjern dem og brug friske blade.

5. Yoga og øvelser:

Yoga er den bedste motionsform, der hjælper med at lindre enhver form for smerter i kroppen – øv yoga i forbindelse med hænder og håndled for at lette hævelsen.

6. Fysioterapi:

Myofascial frigivelse er en af ​​de bedste terapier, der anbefales af læger. Dette letter smerten i forbindelse med CTS og forbedrer håndfunktionen.

7. Varm olie massage:

Massering med varm olie på det berørte område letter hævelse og smerter i forbindelse med CTS. Massering øger blodstrømmen i hænderne og forbedrer derved håndfunktionen.

8. Akupunktur og akupressur kan også hjælpe med at lette smerten i forbindelse med CTS.

Medicin mod karpaltunnelsyndrom under graviditet:

Nogle lægemidler kan prøves mod karpaltunnelsyndrom, men det er tilrådeligt at søge hjemmemedicin, før du går på håndkøbslægemidler. Visse smertestillende midler kan tages for at lette smerten i forbindelse med CTS. Acetaminophen (Tylenol) betragtes som det sikreste lægemiddel at tage under graviditeten, så længe du ikke overstiger 3000 mg om dagen. Undgå at tage ibuprofen (Advil) under graviditeten, medmindre det er anbefalet af en læge.

Konklusionen er, at karpaltunnelsyndrom er ret almindeligt under graviditeten. Dette kan undgås ved at lave regelmæssige håndøvelser for korrekt blodcirkulation. Hævelse i hænderne kan undgås ved at følge ovenstående tips, brug af seler eller skinner til håndleddet kan lette smerten i forbindelse med CTS. I håndkøb kan medicin såsom Acetaminophen bruges, men under opsyn af din læge.

Ofte stillede spørgsmål og svar:

Q1. Hvorfor opstår CTS under graviditeten?

Svar: Karpaltunnelsyndrom opstår, fordi medianen, der løber gennem halsen til fingrene, bliver komprimeret mellem carpalbenene, hvilket resulterer i følelsesløshed i hånd og håndled. På grund af overskydende væskeretention i kroppen bliver hænderne hævede, udøver tryk på carpalbenene, hvilket resulterer i komprimering af mediannerven.

Q2. I hvilket trimester oplever en gravid kvinde CTS?

Svar: CTS opleves normalt i den sidste trimester af svangerskabsperioden. Men i nogle tilfælde, hvor den gravide kvinde har en historie, kan hun opleve denne CTS i begyndelsen af ​​graviditeten.

Ansvarsfraskrivelse: De meninger, der udtrykkes i denne artikel, er kun forslag, og webstedet er på ingen måde ansvarligt for de bivirkninger, det kan forårsage. Det er bedre at konsultere en læge, før du planlægger noget, især når du er gravid.