4. måned graviditetskost (uge 13-16), hvilke fødevarer der skal spises og undgås

Din morgenkvalme er sandsynligvis faldet nu, og du er gået ind i den bedste periode af din graviditet, andet trimester, hvor der er meget få begrænsninger og meget forkælelse. Dette er imidlertid en meget afgørende fase, da barnet vokser mest i denne fase, og hvordan det vil vokse, afhænger af de næringsstoffer, du indtager. Derfor bør den 4. måneders graviditetsdiæt indeholde alle de næringsstoffer, der er afgørende for babyens vækst og udvikling.

Når du planlægger 4. måneders graviditetsmad, skal du fokusere på, hvad du skal spise, og hvor meget du skal spise. Det er vigtigt at bemærke, at overdreven spisning kun vil øge din vægt, men aldrig vil bidrage til at få din baby til at vokse hurtigere. Derfor er det afgørende, at du nøje overholder en afbalanceret kost, der indeholder tilstrækkelig mængde fiber, calcium, jern og folsyre, så barnet kan få al den ernæring, der er nødvendig for en sund vækst og udvikling.

4. måneders graviditetsdiæt

4. måneders graviditetsdiagram:

Det er afgørende at planlægge din kost i andet trimester. Følgende er listen over næringsstoffer, der bør være en del af din 4. måneders graviditetsdiemad.

 • Jernrig mad – Blodmængden stiger i 4. måned. Forøgelse af mængden af ​​jern i fødevarer er afgørende for at imødekomme de øgede jernbehov i blodet. Fødevarer, der er rige på jern, omfatter tofu, sojabønner, fisk, kød, brune ris, grønne bladgrøntsager, nødder og frø, tør frugt og æg.
 • Fiberrig mad – I løbet af den 4. måned af graviditeten bremser progesteronhormonet fordøjelsesprocessen, mens livmoderen begynder at vokse for at rumme den voksende baby, der ender med forstoppelse. At spise fiberrig mad vil sikre, at du har en jævn afføring. Fødevarer, der er rige på fibre, omfatter korn som havregryn, byg, klid, frø såsom hørfrø, chiafrø, tørre frugter som mandler, pekannødder, pistacienødder og grøntsager som broccoli, artiskokker, sød majs, rosenkål, grønne ærter og frugter som hindbær, figner, jordbær, bananer, æbler og pærer.
 • Calciumrige fødevarer – For stærke knogler hos barnet er det vigtigt, at kroppen får tilstrækkelig mængde calcium. Fødevarer, hvorfra du kan få calcium, er mælk, mandler, ost, yoghurt, broccoli og okra.
 • Proteiner og kulhydrater – Proteiner fungerer som byggestenene i væv og muskler, og kulhydrater giver energi til kroppen. Proteinrige fødevarer omfatter bælgfrugter, nødder, linser, kød, kylling osv., Mens kulhydrater kan høstes fra dals, fuldkornsroti og stivelsesholdige fødevarer som kartofler, brød, ris og pasta.

4. måned af graviditetskosten Hvad skal man spise?

Mejeriprodukter:

Calcium er et vigtigt næringsstof for den korrekte vækst og udvikling af barnet. Mælk er et af næringsstofferne, der giver den maksimale mængde calcium. Du bør indarbejde en god mængde mejeriprodukter regelmæssigt. Fødevarer som mælk, ostemasse, fedtfattig hytteost er gode tilskud af calcium. Du bør kontrollere mængden af ​​fedt, før du indtager dem.

Kød:

Forbrug af kød er kun muligt, hvis der ikke er kvalme. Inkluder kød i den daglige kost i 4. måned af graviditeten, efter at det er væk. Det er meget vigtigt at indtage kød, der tilberedes meget korrekt under hygiejniske forhold. Kød, der er understegt, kan til tider bære forskellige bakterier. Det vigtigste næringsstof, der leveres af kød, er jern. Indtagelse af jern er meget gavnligt for babyens vækst.

Fiber:

Det er meget vigtigt at tilføje optimal mængde fiber i din daglige kost. Fødevarer som fuldkorn, hvedebrød og havre indeholder en god mængde fiber. Du kan inkludere fiber i din kost i 4. måned af graviditeten, det er meget fordelagtigt. Det anbefales at have fiber hver dag på mindst 25 gram. Det hjælper med at reducere forstoppelse og sænker også blodtrykket.

Frugter:

De har alle et højt indhold af vitaminer og vigtige mineraler. Der er tilfælde af surhed eller halsbrand i løbet af denne måned. Derfor er det mest tilrådeligt at indtage frisk frugt af alle slags. Frugter som cantaloupe, jordbær, abrikoser, druer osv. Giver barnet optimale vitaminer og mineraler. Det hjælper med at holde din baby sund. Frugt fremkalder også udviklingen af ​​din baby.

Fødevarer, der er rige på jern:

Jern letter væksten af ​​dit foster og kræver i denne måned øget mængde af dette næringsstof. Jern hjælper også i produktionen af ​​blod i din krop. Det er meget vigtigt for din krop at producere ekstra 3-6 liter blod under graviditeten. Således forbruge kød, grønne bladgrøntsager, fuldkorn i stort antal for at lette blodproduktionen.

Fedtsyrer:

Sammen med de ovennævnte fødevarer skal du også have madvarer med fedtsyrer som olivenolie, nødder og frisk fisk. Dette er en af ​​de vigtigste 4 -måneders graviditetsfødevarer, som er meget vigtig for at reducere graviditetsrisici. Risici forbundet med for tidlig fødsel, lav vægt under fødslen reduceres på grund af indtagelsen af ​​disse syrer. Risici forbundet med enhver form for kognitiv og mental retardering reduceres også.

Protein:

Vi får aminosyrer fra protein, og dette er hovedbestanddelen i udviklingen af ​​kropsceller. Den optimale mængde madvarer, der indeholder protein som kylling, bønner og æg, bør spises regelmæssigt. Dette vil sikre et optimalt supplement af aminosyrer til din krop. Inkluder således protein i din almindelige kost.

Fuldkorn:

Fuldkorn er ansvarlig for at levere energi til kroppen. Du får også fiber, B -vitaminer og jern fra fuldkorn. Medtag det i kosten for 4. måneds graviditetsmad for dit velbefindende. De er reelle energikilder for din baby og hjælper også med at bygge moderkagen. Du bør prøve at have fuldkorn på mindst 48 gram hver dag.

Grøntsager:

Forbrug af grøntsager under graviditeten fører til en række langsigtede fordele. Det bør inkluderes i den 4. måned af graviditetskosten på grund af dets sundhedsmæssige fordele. Det hjælper også med at reducere enhver risiko forbundet med sundhedskomplikationer eller nogen form for sygdomme. Grøntsager som gulerødder, græskar, spinat, broccoli, majroer osv. Er gode til graviditetsperioden.

Bønner og linser:

Bønner og linser er kendt for deres næringsværdi. De indeholder folinsyre, jern, protein og fiber i stort antal. Det hjælper med at forhindre fosterskader. Et almindeligt problem under graviditeten er forstoppelse, og dette kan tackles af linser, da de har fiber. Det reducerer også migrænesmerter og stress i graviditetsperioden.

4. måned af Graviditetskost Hvad man ikke skal spise?

Blød ost:

En af de vigtigste fødevarer, der bør undgås under graviditeten, er blød ost. Da de er lavet af mælk, der er upasteuriseret, kan de indeholde bakterier. Da de har et lavt vandindhold, er der derfor mindre chancer for nogen sygdom forårsaget af mikroorganismer. Du kan have mad, der indeholder hård ost.

Junk Food/ Street Food:

At have junkfood eller streetfood er en af ​​vores dårlige vaner, og mens graviditeten er den værste. Hygiejnefaktoren er lav og indeholder overskydende fedt. Det er meget vigtigt at kontrollere din vægt under graviditet og efter graviditet. Forbrug af gademad kan også forårsage madforgiftning og også andre sygdomme.

Havfisk:

Du bør undgå at indtage havfisk i denne periode, fordi den indeholder methylkviksølv. Dette er en forbindelse, der ofte forårsager mental retardering. Havfisk bør derfor undgås for at forhindre enhver form for fødselsrelaterede risici. Fisk som hvid tun bør undgås fuldstændigt, da de har et højt kviksølvniveau.

Koffein:

Dette krydser ofte moderkagen og har negative virkninger på babyens puls. Det bliver større sundhedsskadeligt, når du har mere end 200 mg koffein på en dag. Selvom en moderat mængde koffein ikke påvirker dit helbred, men langvarigt forbrug i store mængder er skadeligt.

Alkohol:

Alkohol påvirker din baby meget mere, end den gør for dig. Indtagelse af alkohol giver anledning til lidelser som fostrets alkoholspektrum. Det kan forårsage forskellige fosterskader og bør derfor undgås for enhver pris. Alkoholen kommer ind i dit barns blod og forårsager dermed negative virkninger på dit barn.

Indisk kostplan for 4. måneders graviditet:

Følgende er et eksempel på indisk kostplan for graviditet i 4. måned. Du kan foretage tilføjelser og ændringer i henhold til dine krav. Kosten her er opdelt i 6 mindre måltider, og en række produkter er blevet indarbejdet:

1. Pre-Breakfast:

Enhver af følgende er lige så nærende og et must have som en før-morgenmad.

 1. Et glas A2 komælk.
 2. Mandelmælk.
 3. Milkshake.
 4. Tørre frugter.
 5. æblejuice.
 6. Tomat juice.

2. Morgenmad:

 • En sund morgenmad til 8. måneders graviditet kan være.
 • En skål med frisk frugt.
 • Grøntsag Daliya.
 • Havregrød.
 • Hele hvedesmør toast med omlet.
 • Fyldt paratha med ostemasse.
 • Kotelette.
 • Vegetabilsk sandwich.
 • Bambino Upma.
 • Mellem morgen snack.
 • Enhver form for suppe såsom:

  Tomatsuppe.

  Spinat suppe.

  Hønsekødssuppe.

  Gulerod, sukkerroer og trommestikssuppe.

3. Frokost:

Frokost skal være en eller en kombination af følgende:

 1. Roti med en skål grøntsager, dal og ris.
 2. Paratha med en skål med grøntsager, dal og ris.
 3. Fyldt paratha med en skål ostemasse.
 4. Dal tadka og jeera ris.
 5. Kyllingesuppe med ris.
 6. Ostemasse ris.
 7. Hej-Tea.
 8. Majsost sandwich.
 9. Fyldt idli.
 10. Samosa.
 11. Grøntsagskotelet.
 12. Ost eller grøntsagssandwich.
 13. Peanut chat.
 14. Vegetabilsk uttapam.
 15. Vegetabilsk upma.

4. Aftensmad:

 • Dal, ris og grøn salat.
 • Roti, Dal, khichdi.
 • Vegetabilsk khichdi.
 • Fyldt paratha og en skål ostemasse.

Kosttilskud under 4. måneders graviditetsdiæt:

Din læge vil guide dig i retning af, hvilket supplement du skal tage, når du ser på din tilstand. Følgende er de kosttilskud, man skal tage under graviditeten.

 • Jerntilskud – Dette er et supplement, som lægen anbefaler til hver gravid kvinde. Jerntilskuddet vil sikre, at kroppen får tilstrækkeligt blod, og du ikke føler dig lav på energi.
 • Folsyre – Dette supplement er et must for enhver gravid dame for at undgå enhver form for, især i neuralrøret. Dette supplement vil dog først blive ordineret, når du har afsluttet 12 ugers graviditet.

Eventuelle andre kosttilskud vil om nødvendigt blive ordineret af lægen afhængigt af din medicinske tilstand, såsom svangerskabsdiabetes, forhøjet blodtryk, anæmi osv..

Vægtøgning under 4. måneders graviditet:

Under graviditeten skal man i alt vinde 25-30 pund, som kan opdeles som 2-4 pund i løbet af første trimester og derefter 1 pund om ugen. Så i løbet af den 4. måned skal man ideelt set tage 1 pund om ugen, der er 4 pund i alt. Men hvis du er overvægtig, kan din læge måske råde dig til at tage lidt mindre på.

Nogle ekstra tips til 4. måneders graviditetskost:

At være opmærksom og opmærksom, mens man indtager mad under graviditeten, er meget vigtigt for at have en ukompliceret graviditet. Disse tips hjælper dig med at styre dine spisevaner under graviditeten:

 1. Kontakt din læge, inden du begynder med ny mad under graviditeten. Hver graviditet er anderledes, og det vil spisemønsteret også være. Den mad, der passer til den ene, er muligvis ikke det rigtige valg for den anden.
 2. Hvis du efter at have spist mad føler dig utilpas eller får en allergisk reaktion såsom udslæt, så undgå at spise sådan mad igen, indtil du tjekker med din gynækolog.
 3. Giv ikke op på ghee med frygten for at tage på i vægt. En vis mængde fedt er påkrævet for udviklingen af ​​din baby, og derfor bør du indtage en lille portion hver dag.
 4. Glem ikke tørre frugter i din daglige kost.
 5. Spis derhjemme, og prøv at undgå mad udefra til hygiejniske formål.
 6. Mens du spiser en tjek af de ingredienser, der bruges til forberedelse, før du bestiller.
 7. Bliv ikke sulten. Spis mindre portioner, men spis mindst 6 gange om dagen.

I en nøddeskal er 4. måneders graviditetsdiæt meget afgørende, da babyens vækst og sundhed vil afhænge af, hvilke fødevarer du spiser i løbet af dette trimester. Vær opmærksom, spis sundt, undgå uønsket mad og gademad, og vær sikker på, at du og din baby vil have det godt og sundt.

Ofte stillede spørgsmål og svar:

Q1. Hvad en gravid kvinde ikke må spise?

Svar: Følgende er de fødevarer, som en gravid kvinde bør undgå under graviditeten:

 • Lakrids – Det kan ende med en lavere IQ hos dit barn.
 • Raffineret mel – Meget raffineret mel i kosten vil føre til forstoppelse.
 • Havfisk – De indeholder et højt niveau af kviksølv, som kan skade fostrets hjerneceller.
 • Råæg eller underkogt kød – Råæg eller underkogt kød kan indeholde en type bakterier kaldet Salmonella, som kan føre til madforgiftning.
 • Kinesisk mad – Kinesisk mad indeholder MSG, hvilket er et stort nej for en gravid kvinde.

Q2. Hvad skal jeg gøre i den 4. måned af graviditeten?

Svar: 2. trimester er den bedste såvel som den mest afgørende periode af graviditeten, da barnet vokser maksimalt i denne periode. Følgende ting udført i den 4. måned af graviditeten hjælper dig med at holde dig i form:

 1. Træn regelmæssigt
 2. Spis en masse skaldyr
 3. Spis ofte små portioner mad
 4. Nyd sex
 5. Få et influenzaskud for at forhindre at få nogen sygdom

Q3. Hvilke ændringer sker i den 4. måned af graviditeten?

Svar: I løbet af den fjerde måned af graviditeten øges bryststørrelsen på grund af de hormonelle ændringer. Der kan være en stigning i forstoppelse og oppustethed på grund af overdreven produktion af et hormon kaldet progesteron hos nogle. Nogle kvinder kan også opleve halsbrand.