Kost under graviditet: Hvad man skal spise og hvad man ikke skal spise

Selvom det kan være spændende at være gravid, giver det også andre former for kompromiser, hvad angår mad og kost. Din kost praksis har en tendens til at blive strengere og sundere, mens trang vil gå uhørt. Graviditetskost er et omhyggeligt planlagt diagram, der kræver, at nogle diætister og læger lægger en liste afhængigt af din vægt og kostbehov. Tag et kig på, hvordan dette skema skal se ud for alle ventende mødre.

Graviditetsplan

Graviditetskost:

Generelt når en kvinde er gravid, har alle en lang liste med forslag og råd i de næste par måneder, og ja, listen over forslag er ret lang. Derfor er det vigtigt for dig at vide, hvad der er sundt for dig og din baby, og hvad der ikke er. Denne artikel diskuterer det sunde kostdiagram for gravide, der skal følges under graviditeten.

Betydningen af ​​kost og mad for gravide kvinder:

Der er en grund til, at læger insisterer på vigtigheden af ​​en perfekt graviditetskost. Det betyder ikke, at vi beder dig tabe nogle kalorier eller vægt. Dette betyder snarere at finjustere spisevaner og erstatte nogle af de sundeste madmuligheder. Hver mad, du spiser, indtages også af din baby. Når det er sagt, er det nødvendigt at komme med sund mad og kosttilskud for at hjælpe din babys vækst og udvikling. Din kost skal være næringsrig med de rigtige mængder proteiner, kulhydrater og mejeriprodukter.

Graviditetsdiagram:

Her er nogle af de vigtigste ting i forbindelse med udarbejdelsen af ​​en ideel graviditetskost.

Nogle af must-haves i menuen er folsyre, jern og fiber. Disse er afgørende for sundheden og bør ikke gå glip af. Sørg for, at din rimelige andel af alle de sædvanlige næringsstoffer bliver taget hånd om i dine 3 grundlæggende måltider, nemlig morgenmad, frokost og middag. For at nyde den såkaldte essentielle sunde kost for en gravid kvinde, kan du bringe madvarer som juice, brunt brød hjem og altid drikke te fyldt med ingefær eller kamille. Fra smoothies til sunde salater, du skal beholde disse snacks hver 2-3 timer for at holde både dig selv og dit barn mætte. Dette fører til en sund udvikling, og dit barn vil aldrig være undervægtigt.

1. Mejeriprodukter:

1000 mg calcium skal mindst gå ind i mejeribehovet hos en gravid kvinde. Calcium er byggesten i knogler og stærke tænder, kombineret med muskel- og nervefunktion. Din voksende baby har brug for meget calcium for at bygge sig selv. Hvis barnet ikke finder dette, begynder det at bruge din tilførsel af calcium og skaber alvorlige problemer for din krop.

Vælg mellem fordampet eller skummetmælk med lavt fedtindhold. Hvad angår ostemasse, planlæg dit måltid klogt, så der altid er plads til dette mejeriprodukt. Det er rig på alle slags kosttilskud som kalium, calcium og D -vitamin, og et must have i din kost under graviditeten. Når vi taler om smør, er det ikke halvt så sundt under graviditeten som mælk og ostemasse, men det burde være i stand til at genoprette din dosis fedt. Sørg for ikke at overdrive det, og hold dig til at have smør kun to gange om ugen, når du er gravid.

2. Magert kød:

Oksekød og svinekød betragtes som en glimrende kilde til protein af høj kvalitet. De er begge rige på jern, cholin og vitamin B. Alle disse kræves i nødvendige mængder for en sund graviditet. Jern i kroppen er et vigtigt mineral, der bruges af de røde blodlegemer. Det er vigtigt for at levere ilt til alle kroppens celler. Jern bliver endnu vigtigere i tredje trimester, da blodmængden stiger i kroppen. Lavere niveauer af jern kan føre til anæmi, en potentiel trussel om for tidlig fødsel.

3. Æg:

Æg er meget sunde og er en del af din afbalancerede kost til graviditet. Et stort æg indeholder 77 kalorier og protein og fedt af høj kvalitet. Sammen med dette kommer vitaminer og mineraler pakket med det. Æg indeholder cholin. Cholin er nødvendig for hjernens udvikling af barnet og dets helbred. Lavt kolinindtag kan føre til neurale rørfejl.

4. Frugt og grøntsager:

Det er overflødigt at sige, at frugt og grønt tager den største plads i din graviditetsdiagram. Broccoli og mørke bladgrøntsager som grønkål, spinat osv. Indeholder en masse essentielle næringsstoffer, der er nødvendige for kroppen. Mange frugter og grøntsager indeholder fiber, C -vitamin, A -vitamin, K -vitamin, folat, jern og kalium. Broccoli og bladgrøntsager er rige på antioxidanter, der vil gavne immunsystemet.

Du kan lave en salat af disse ingredienser og tilføje kinesisk kål, spirer, papaya og æbler til dressing. Sørg for, at din kost enten har brød eller ris, men brunt brød ville være det sundere valg. Bortset fra disse er appelsiner til C -vitamin og pærer til C -vitamin, K og kobber også et godt valg.

5. Søde kartofler:

Sød kartoffel er en knold, der er rig på beta-caroten. Betacaroten er en planteforbindelse, der omdannes til A-vitamin i kroppen. En sund fosterudvikling har brug for en god mængde søde kartofler. Omkring 3,5 til 5,3 ounces kogt sød kartoffel er en anbefalet dosering til gravide kvinder for hendes A -vitaminbehov.

6. Laks:

Fra skaldyrssiden anbefaler vi laks i kostplanen for gravide, hvis du laver en. Laks indeholder omega 3 fedtsyre. De er afgørende under graviditet, DHA og EPA. Dette hjælper med at opbygge øjnene og hjernen på din baby. Men skaldyr har også større mængder kviksølv og er derfor nødt til at begrænse indtaget af fisk og skaldyr. 2-3 måltider med fed fisk om ugen anses for at være en ideel dosis.

7. Bær:

Bær indeholder sunde kulhydrater, vand, C -vitamin og fibre. De er kendt for at være rige på C -vitamin, der hjælper kroppen med at optage jern. Bær har også en lav glykæmisk indeksværdi og vil derfor ikke forårsage nogen større blodsukkerstigning. De er en god snack, og derfor kan du spise dem i din snacktid som en sund servering.

8. Fuldkorn:

Gå aldrig glip af fuldkorn fra din kost før graviditeten eller efter graviditetsdiagrammet. Fuldkorn er nyttige til at øge kaloribehovet, især når du er i dit andet eller tredje trimester. De indeholder fibre, vitaminer og planteforbindelser. De er også rige på B -vitamin, magnesium og fiber.

Bortset fra valg af frugt, bør en gravid kvinde også forstå, at en gravid kvindes kost ikke ligner en normal kvindes kost. Derfor bør en forventende mor aldrig fratage sig selv mad, men det betyder bestemt ikke, at du ville overspise. For så ville du kun forringe babyens helbred sammen med din egen. Du bør jævnligt kontakte din læge for at opretholde den ideelle gravide kvindes vægt.

Hvad skal du ikke spise?

Din graviditets kostplan vil også indeholde ting, som du ikke bør spise i perioden. Her er de vigtigste.

1. Kviksølvfisk:

Som vi sagde tidligere, er høje doser kviksølv og andre forurenede bakterier almindelige i fisk og skaldyr. Det er bedst at holde sig væk og søge din læge vejledning til den ideelle dosis. Haj, tun, kongemakrel, sværdfisk er særligt høj i kviksølv

2. Under kogt eller rå fisk:

Understegt eller rå fisk er aldrig en nærende mad for gravide. Rå fisk er kendt for at forårsage infektioner. Da gravide kvinder er modtagelige for listeria -infektioner, som er en bakterie, der findes i forurenet og stillestående vand, har rå fisk potentiale til at blive inficeret, og når moderen indtager dette, kan det gå videre.

3. Rå æg:

Råæg kan undertiden være forurenet med salmonella. Holdes væk fra pocherede æg, let røræg, hjemmelavet mayonnaise, salatdressinger, kageisninger osv., Som alle kan indeholde rå æg.

4. Koffein:

Det er en god ting at begrænse koffeinindtaget til mindre end 200 mg om dagen eller ca. 2-3 kopper. Din graviditetsmad skal være fri for te, sodavand og kaffe. Koffein kan hurtigt blive videregivet til barnet. Høj koffein kan begrænse barnets vækst. Ufødte babyer og deres moderkage har ikke enzymet til at metabolisere koffein og kan derfor være farligt.

5. Råspirer:

Kogte spirer betragtes som sunde. Ukogte eller rå spirer kan være forurenet med salmonella.

Indisk kostplan for gravide:

Start med en snack før morgenmad. Dette vil omfatte et af følgende

 • Et glas komælk.
 • mandelshake.
 • æblejuice.
 • tomat juice.
 • tørre frugter.

Din morgenmad skal være komplet:

 • en skål frisk frugt.
 • hvede ravau, fyldt med friske grønne grøntsager.
 • pohawith grøntsager.
 • havre.
 • fuldkornsskål med smør.
 • parathas fyldt med spinat, dal, gulerødder, bønner eller kartofler.
 • Blandet bønnekotelette.
 • Osteskål.
 • Grøntsagshandvo.

Nyd en sund portion mellemmåltid i din graviditetsmad:

 • Roti med dal, grøntsag og en skål ostemasse.
 • Paratha med dal og en skål ostemasse.
 • Gulerod og ærter paratha med en skål ostemasse og saltet smør.
 • Jeera ris med raita.
 • Ris, dal og grøntsager med grøntsagssalat.
 • Citronris med ærter og grøntsagssalat.
 • Vegetabilsk khichdi.
 • Kyllingesalat med masser af friske grøntsager eller grøntsagssuppe.
 • Kylling og ris.

Aften snack er også en sund servering:

 • Majs og ost sandwich.
 • Vegetabilsk idli.
 • Brødkotelette/kyllingekotelet.
 • Ristet jordnøddeblanding.
 • Hønsekødssuppe.
 • En skål khajoor eller tør frugt.
 • Vegetabilsk daliya.
 • Ærter og blomkål samosa.
 • Din middag skal være let for at forhindre halsbrand.
 • Ris med dal, spinat og grøn salat.
 • Blandet dal kichdi og grøn salat.
 • Almindelig paratha med ostemasse.

Vægtøgning under graviditetsdiæt betragtes som normal og afgørende. På hele rejsen får du omkring 15 til 25 pund, omkring 2 til 4 pund i din første trimester.

Kosttilskud at tage:

På trods af madvaner under graviditeten er nogle kosttilskud nødvendige. Din graviditet vil øge behovet for næringstilførsel til kroppen.

1. Prænatale vitaminer:

Prænatale vitaminer tjener behovet for en øget efterspørgsel efter mikronæringsstoffer under graviditeten. De tages normalt før undfangelse, under graviditet og senere under amning.

2. Folat:

B -vitamin er en form for folat og hjælper med DNA -syntese, produktion af røde blodlegemer og vækst af fosteret. 600 mcg folat er en anbefalet dosis pr. Dag.

3. Jern:

Vi behøver ikke rigtig at fortælle dig vigtigheden af ​​det. Jern skal tages 27 mg om dagen. Jernmangel i kroppen kan føre til anæmi.

4. D -vitamin:

D -vitamin er påkrævet for knoglesundhed og celledeling. 600 IE om dagen er den anbefalede dosis af D -vitamin.

5. Magnesium:

Magnesium er et mineral, der spiller en vital rolle i muskel-, immun- og nervefunktion. Mangel på magnesium som mineral fører til risiko for hypertension og for tidligt arbejde.

6. Ingefær:

Ingefær er et urtetilskud, der tilsættes sund mad til gravide. Det er kendt at helbrede kvalme, der opstår som følge af køresyge.

Kosttilskud, der skal undgås:

1. A -vitamin:

A -vitamin kan også være skadeligt. Vitaminet er vandopløseligt, og derfor vil kroppen gemme overskydende mængder af det i leveren. Denne ophobning vil føre til leverskade.

2. E -vitamin:

E -vitamin, selvom det betragtes som godt for genekspression og immunfunktion, er det også blevet observeret at øge risikoen for mavesmerter kombineret med for tidlig brud på fostersækken.

3. Goldenseal:

Dette er en plante, der bruges som kosttilskud for at reducere risikoen for luftvejsinfektioner og diarré. Goldenseal indeholder imidlertid berbine, der fører til gulsot hos spædbørn.

4. Yohimbe:

Yohimbe opnås for barken af ​​et træ. Træet er hjemmehørende i Afrika. Det kan dog forårsage forhøjet blodtryk og hjerteanfald.

Bedste søvn i kosten under graviditeten:

Sørg også for, at du får nok søvn. Søvn er afgørende for både babyens og moderens helbred, så du bør hverken fratage dig nok søvn, eller du bør prøve at kompensere det med nogle andre muligheder.

Tips til kost til gravide:

 • Spring aldrig din morgenmad over. Hver morgen bør din krop få de rigtige næringsstoffer til at starte dagen.
 • Inkluder mad med meget fiber. Dette vil holde dig mæt og væk fra uønskede sultpiner og trang. Kogte grøntsager, gulerødder og meloner er de bedste fødevarer med hele fibre. Bønner og brune ris er også lige fiberrige.
 • Vælg dine snacks med omhu. De skal helt sikkert være sunde. Fedtfattig eller fedtfri yoghurt med frugt ville være godt.
 • Tag dit prænatal vitamin og jern sammen med folsyre hver dag. Gå ikke glip af dette.
 • Begræns din koffein og drik masser af vand. At forblive hydreret er ekstremt vigtigt på dette tidspunkt.

Meget af en mindeværdig og sund graviditetsrejse starter med at følge strenge madvaner under graviditeten. Dette skal starte tidligt, og du skal beslutte dig for at opgive bestemte madvaner. Pas på din baby. Tingene falder langsomt på plads.

Ofte stillede spørgsmål og svar:

Q1. Er der nogen fødevareallergi, som jeg bør være opmærksom på?

Svar: Nogle mennesker er allergiske over for nødder og frø. Kontakt din læge for et alternativ. Nogle af dem kan være laktoseintolerante. Det er bedst at søge efter et alternativ her.

Q2. Hvad er en prægravid diæt?

Svar: Din kost før graviditeten bør indeholde fiberrige kulhydrater som grøntsager, frugt og fuldkorn. Skummetmælk skal udskiftes med sødmælk, og du skal også skære ned på det sukker, du tager. På ethvert tidspunkt af din graviditet er en tilstrækkelig mængde vand nødvendig.

Q3. Hvad er kost efter graviditet?

Svar: Mange af jer fokuserer måske på at tabe sig. Vælg det med det samme for at gøre det. Begræns dine junkfood og spis proteinrig mad som mælk, ost og yoghurt. Prænatale vitaminer bør stadig være en del af din kost.