Miért hullik le hirtelen a hajam? 10 lehetséges ok!

A hirtelen hajhullás okai

Észreveszi, hogy sok haj esik le későn? Úgy találja, hogy a szobájában mindenhol repülnek a vesztes szálak? Kíváncsi vagy, mitől hirtelen ennyi hajad hullik? Nos, a hirtelen hajhullásnak számos oka lehet, amelyek az időjárás változásától a stresszig és akár az alapvető egészségügyi problémákig is terjedhetnek. Ahelyett, hogy kipróbálná az úgynevezett „mágikus” bájitalt, amelyek azt állítják, hogy véget vet a hajhullás okozta bajainak, meg kell határoznia a kiváltó okot, és meg kell keresnie a megfelelő kezelést.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk a túlzott hajhullás mögött álló fő okokat.

A hirtelen hajhullás 10 fő oka

Normális, hogy az emberek napi 50-100 szálat veszítenek el. Azonban sokunknál tapasztalható a haj sűrűségének hirtelen csökkenése, ami kiteszi a fejbőrt. Amint azt korábban említettük, számos tényező vezethet ehhez az állapothoz, amelyek közül néhány ideiglenes, néhány pedig tartós hajhulláshoz vezethet.

Most nézzük meg a férfiak és nők hirtelen hajhullásának fő okait:

1. Örökletes hajhullás:

A hajhullás hirtelen növekedésének egyik leggyakoribb oka az örökletes hajhullás, más néven androgén alopecia. Ez egy olyan állapot, amelyben az aktív hajnövekedési periódus csökken egy személyben, és a hajszál a halántékon és a koronán elkezd visszahúzódni. Bár ez egy genetikai állapot, amikor a személy örökölte a hajhullás génjét a család mindkét oldaláról, a hormonok is szerepet játszhatnak a hajhullási ciklus kiváltásában.

2. Terhesség utáni:

Sok nő szülés után erős hajhullást tapasztal, amit hajhullásnak is neveznek. Rendkívül aggasztó lehet észrevenni, hogy a szálak csomói hirtelen leesnek, miután zamatos zárakat tapasztaltak a terhesség alatt. Ez az ideiglenes hajhullás akkor következik be, amikor az ösztrogénszint visszatér a normális szintjére, és a hajnövekedési fázis lassan a nyugalmi fázisba kerül. Általában a probléma a szülés után 6 hónapon belül 1 éven belül elmúlik.

3. Fogamzásgátló tabletták:

Az orális fogamzásgátló tabletták kétféle hajhullást okozhatnak – hajhullást és hajhullást. Ha szőrtüszője érzékeny a tabletták által kiváltott hormonokra, akkor enyhe vagy súlyos hajhullást tapasztalhat hirtelen. Ezenkívül az ösztrogénnél nagyobb mennyiségű progeszteront tartalmazó tabletták valószínűleg csökkentik a haj növekedési időszakát, és áthelyezik a nyugalmi fázisba. Ez az oka annak, hogy egyes szakértők azt javasolják, hogy magas ösztrogén tartalmú tablettákat válasszanak a probléma leküzdésére.*

*Ez nem általános kezelés mindenki számára, és a fogamzásgátló tabletták használata vagy abbahagyása előtt orvoshoz kell fordulni.

4. Táplálkozási hiányosságok:

A táplálkozási hiányosságok minden bizonnyal összefüggésben állnak a férfiak és nők hirtelen hajhullásával. A hajunk alapvető vitaminokat és ásványi anyagokat igényel az egészséges növekedéshez. Az alacsony vas-, D -vitamin-, cink-, szelén-, folsav- és egyéb tápanyagszintek a haj elvékonyodását, a haj növekedésének lelassulását, hajtörést és hajhullást okozhatnak. Szélsőséges esetekben az embereknek akár kopaszodásuk és hajhullásuk is lehet a szemöldökön. Ezzel a problémával a kezdeti szakaszban küzdhet a hiányosságok azonosításával és a megfelelő kiegészítők és tabletták bevételével.

5. Hormonális egyensúlyhiány:

A hormonok ronthatják a haj egészségét. A nőknél a terhesség, a menopauza, a szülés stb. Miatti alacsony ösztrogénszint hirtelen elvékonyodást vagy hajhullást okozhat. Férfiaknál a magas DHT -szint lerövidítheti a hajnövekedési ciklust, sőt károsíthatja a szálak szerkezetét. Rengeteg vényköteles gyógyszer áll rendelkezésre a hormonális egyensúlyhiány korrigálására, amelyek visszafordíthatják a károsodást és visszanyerhetik a veszteséget.

6. Gyógyszerek:

Hirtelen hajhullást tapasztalhat bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként. Az olyan gyógyszerek, mint az A-vitamin-kiegészítők, antibiotikumok, gombaellenes szerek, hormonális tabletták, immunszuppresszánsok, antidepresszánsok stb., Átmeneti hajhullást vagy Telegon Effluviumot vagy tartós hajhullást okozhatnak. Ha azt észleli, hogy szokatlanul nehéz hajhullás következik be néhány napon belül ezen gyógyszerek bevétele után, beszéljen orvosával, és kérjen biztonságosabb alternatívát.

7. Fejbőr fertőzések:

A fejbőr fertőzései hirtelen hajhullást okozhatnak a normál tartományon. A fejbőr rendellenességei, mint a korpásodás, az ekcéma, a pikkelysömör, az alopecia areata stb., Viszketést és irritációt okozhatnak, majd hajhullást. A hajhagymákat a fejbőrt behatoló kórokozók, például baktériumok, gombák stb. Gyengítik és károsítják. A tinea capitis (ótvar) nevű fertőző gombás probléma elpusztíthatja a hajszálakat és hajhullást okozhat gyermekeknél. Ha ezeket a kérdéseket figyelmen kívül hagyja, tartós kopaszodáshoz vezethet.

8. Allergiás reakciók:

Az allergiás dermatitisz gyakori probléma, amelyet az emberek tapasztalnak, miután a fejbőr hevesen reagál a hajfestékekre és más hajjal kapcsolatos termékekre. A hajfestékek hirtelen hajhullást okozhatnak erős vegyi anyagok, például ammónia, hidrogén -peroxid és PPD jelenléte miatt. A termék azonnali leállítása és orvosi segítség igénybevétele bizonyos mértékig minimalizálhatja a veszteséget. Ezen termékek hosszú távú használata azonban visszafordíthatatlan károkat okozhat a jövőben.

9. Feszes frizurák:

Sok fiatal lány és hölgy tapasztal egyfajta hirtelen hajhullást, az úgynevezett Traction Alopecia -t, mivel szűk frizurákat visel, mint például zsinór, copf, hosszabbítás, kukorica stb. A szálak szoros meghúzásával a gyökerek súlyosan megsérülnek, és a szálak kiesnek. Míg a probléma a korai szakaszban visszafordítható, az ismételt feszültség vagy húzás tartós kopasz foltokhoz vezethet a fejbőrön.

10. Stressz:

Sok tanulmány kimutatja, hogy határozott kapcsolat van a stressz és a hajhullás között. A fizikai vagy szellemi stressz a szőrtüszőket alvó állapotba taszíthatja, ahol nem nőnek a várt módon, és leállítják az új szálak termelését. Ebben a szakaszban még egy egyszerű tevékenység, például a hajad megérintése vagy fogmosása miatt a tüszők csomókban hullanak ki. A stresszhez kapcsolódó hajhullás azonban jól kezelhető bizonyos gyógyszerek vagy terápiák alkalmazásával.

Most, hogy megtanulta a hajhullás fő okait, könnyű lesz azonosítani a probléma hátterét. Amellett, hogy időben orvosi segítséget kér, a hajápolási rutin követése, a tápláló ételek fogyasztása és a haj hő- és kémiai károsodásának minimalizálása visszaadhatja a sörény elveszett dicsőségét.

GYIK:

1. Jelezhet -e a hirtelen hajhullás komoly problémát?

Ha hirtelen hajhullást tapasztal a test más területein, például a bőrön, a szemöldökön és a szempillákon, akkor nem zárható ki súlyos egészségügyi probléma esélye. Az autoimmun betegségtől a pajzsmirigy -egyensúlyhiányig vagy más súlyos állapotig terjedhet. Ahelyett, hogy otthoni jogorvoslatokat vagy saját receptet használna, orvoshoz kell fordulnia a probléma azonosításához.

2. Nő -e vissza a hajam a hirtelen elvesztés után?

Ez a hajhullás kiváltó okától és a bekövetkezett károsodás mértékétől függ. Ha a sérülés minimális, akkor bizonyos idő elteltével a haja magától visszanőhet. A legtöbb esetben azonban szükség lehet egy korrekciós kezelésre, például gyógyszeres kezelésre vagy terápiára.

3. Melyik orvoshoz forduljak hirtelen hajhullás kezelésére?

Bőrgyógyász vagy pontosabban trichológus segíthet a hajhullás problémáinak kezelésében. Abban az esetben, ha az orvos valamilyen alapbetegségre gyanakszik, az érintett szakemberhez irányítja. Ellenkező esetben kaphat vényköteles gyógyszereket, helyi krémeket vagy krémeket a probléma kezelésére.